ورود
قوانین پرواز چارتری

قوانین پروازهای چارتری

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

قوانین پروازهای چارتری یکی از مهم‌ترین مسائلی‌ست که باید قبل از خرید بلیط هواپیما، به آن توجه کنیم. در این مقاله، به‌روز‌ترین قوانین و مقررات پروازهای چارتری (داخلی و خارجی) را نوشته‌ایم تا با آگاهی کامل بلیط خود را خریداری کنید.

قوانین پروازهای چارتری یکی از آن مسائلی‌ست که عده زیادی از افراد، هنگام خرید بلیط هواپیمای خود از آن چشم می‌پوشند. اما خواندن این چند خط، می‌تواند هزینه زیادی را در جیب‌تان نگه دارد! 

سامانه‌های خرید آنلاین بلیط، مانند یوتراوز، کار ما را برای خرید بلیط راحت کرده‌اند؛ اما ممکن است همه ما، آگاهی کاملی نسبت به قوانین و مقررات نداشته باشیم؛ یا آن‌که سرسری از آن‌ها بگذریم. برای همین این مطلب از مجله گردشگری یوتراوز را به این قوانین اختصاص دادیم تا کاملا به حقوق خود اشراف داشته باشید و با چشم باز، پرواز خود را انتخاب کنید.


در مقاله قوانین پروازهای چارتری می‌خوانید:




پرواز چارتر چیست؟

قوانین کنسلی پرواز چارتر

قبل از این‌که سراغ قوانین پروازهای چارتری برویم، بیایید با مفهموم این نوع بلیط‌ها آشنا شویم.

هنگام خرید بلیط هواپیما به هر مقصدی، با 2 گزینه مواجه هستید؛ خرید بلیط سیستمی یا خرید بلیط چارتری. خیلی ساده، بلیط سیستمی بلیطی‌ست که شما مستقیما از شرکت هواپیمایی (مانند ماهان، قشم‌ایر یا آسمان) خریداری می‌کنید. اما بلیط چارتری، مستقیما توسط ایرلاین‌ها به فروش نمی‌رسد و پای یک واسط در میان است. در واقع، یک شرکت دیگر (آژانس هواپیمایی چارترکننده)، تمام یا بخشی از صندلی‌های یک پرواز (مثلا بلیط هواپیما مشهد کیش)، را از شرکت هواپیمایی کرایه می‌کند و سپس اقدام به فروش آن‌ها به مسافران می‌کند.

از آن‌جایی که شرکت‌های چارترکننده زیادی برای فروش بلیط‌ خود با هم در رقابت هستند؛ قیمت بلیط‌های چارتر (در اغلب مواقع) کمتر از بلیط‌های سیستمی است. این موضوع بیشتر مواقعی رخ می‌دهد که پروازهای زیادی در مسیر موردنظر شما وجود داشته باشد. شرکت‌ها برای به فروش‌رساندن بلیط خود، قیمت خود را تا حد زیادی کاهش می‌دهند تا هر طور که هست، تمام صندلی‌هایی که اجاره کرده‌اند به فروش برسند و هواپیما با صندلی‌های خالی پرواز نکند.

بلیط چارتر چیست و چه قوانینی دارد

بلیط‌های لحظه آخری هم از همین نوع هستند. به طور مثال اگر در روزهایی که کمتر کسی هوس مسافرت به سرش می‌زند راهی استانبول باشید، به قیمت‌های بسیار ارزانی برمی‌خورید؛ قیمت‌هایی که شاید در خیال و رویاهای‌تان هم ندیده باشید!

با این حال نباید این تصور برای‌تان به وجود بیاید که بلیط چارتری همیشه ارزان‌تر از بلیط سیستمی است. بلیط سیستمی نرخ مصوبی دارد و همیشه با قیمت ثابتی به فروش می‌رسد. اما شرکت چارترکننده (که به اصطلاح صندلی‌های هواپیما را اجاره کرده)، می‌تواند بلیط خود را در شرایط مختلف، جور دیگری قیمت‌گذاری کند. مثلا در صورتی که بلیط هواپیما تهران نجف چارتری باشد، در مواقع پیک‌ سفر (مانند ایام اربعین) نسبت به مواقع دیگر، قیمت بسیار بیشتری دارد.

📌 توضیحات بیشتر را می‌توانید در مقاله «پرواز چارتر چیست؟» بخوانید.


بیایید به این سوال بپردازیم که قوانین و مقررات پروازهای چارتری چیست؟ و آیا مقررات هواپیمایی در پروازهای چارتری با پروازهای سیستمی فرق می‌کند یا نه.

بلیط هواپیما، ارزان‌تر از همه‌جامقایسه قیمت و خرید

قوانین و مقررات پروازهای چارتری

قوانین بلیط چارتری


پرواز با بلیط چارتری از چه قوانینی تبعیت می‌کند؟ قبل از این‌که این سوال را بپرسیم، باید با قوانین عمومی پرواز آشنایی کافی داشته باشیم؛ قوانینی که هم برای بلیط چارتری و هم برای بلیط سیستمی صدق می‌کنند. بعد از آن می‌توانیم به سراغ قوانین پروازهای چارتری داخلی و خارجی برویم:  

قوانین و مقررات عمومی پروازها

رعایت بعضی از قوانین و مقررات در همه پروازها، چه بلیط شما چارتری باشد چه سیستمی، الزامی است. از جمله؛

🟥 در پروازهای خارجی، حداقل 3 ساعت قبل و در پروازهای داخلی، حداقل 1 ساعت قبل در فرودگاه حضور داشته باشید.

🟧 به همراه‌داشتن کارت شناسایی معتبر در پروازهای داخلی و ارائه پاسپورت و مدارک موردنیاز برای پروازهای خارجی الزامی‌ست.

🟩 طبق قوانین سازمان هواپیمایی کشور، مسئولیت کنسلی، تاخیر یا تعجیل پرواز برعهده شرکت هواپیمایی موردنظر است و آژانس چارترکننده یا سامانه‌ای که بلیط خود را از آن تهیه کرده‌اید، مسئولیتی در این قبال ندارد.

🟦 مسافر موظف است از صحت اطلاعات شخصی و بلیط موردنظر، ازجمله نام و نام‌خانوادگی به فارسی و انگلیسی، کد ملی، مسیر پرواز و تاریخ سفر، اطمینان حاصل کند. امکان اصلاح این اطلاعات بعد از خرید بلیط وجود ندارد و مسئولیت هرگونه اشتباه برعهده مسافر است.

🟨 بلیط خریداری‌شده، غیرقابل‌انتقال به غیر است. به این معنی که یک شخص دیگر، نمی‌تواند از بلیطی که به نام شما خریداری شده، استفاده کند.

🟫 هنگام خرید بلیط برای کودک خود حتما این موضوع را درنظر داشته باشید که طبق نظر سازمان هواپیمایی کشوری، فردی که بین 10 روز تا 2 سال سن دارد، نوزاد و فردی که بین 2 تا 12 سال دارد، کودک محسوب می‌شود. درضمن، به هیچ‌وجه نمی توانید برای نوزاد، بلیط جداگانه تهیه کنید. بلیط INF (بلیط پرواز نوزاد بدون صندلی) با نرخ مصوب، در محل فروش بلیط در فرودگاه به فروش می‌رسد (امکان خرید بلیط نوزاد بصورت آنلاین وجود ندارد).

⬜ خانم‌های باردار، افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های تنفسی، صرع، آنمی شدید، دیابت ملیتوس کنترل‌نشده، افراد دیالیزی، آن‌هایی که در دوران نقاهت پس از عمل جراحی قرار دارند یا افرادی که از داروهای تضعیف‌کننده سیستم ایمنی استفاده می‌کنند، برای سفر با هواپیما باید مجوز پزشک معتمد ایرلاین را به همراه داشته باشند. این نامه شرط الزامی سفر با هواپیما برای افراد بیمار است، اما شرط کافی نیست! اگر ایرلاین تشخیص دهد که پرواز، سلامت شما را به خطر می‌اندازد، می‌تواند از سفر شما جلوگیری کند. اگر قبل از تاییدگرفتن از پزشک اقدام به خرید بلیط کنید، شرکت هواپیمایی (حتی با وجود بلیط مهرشده، کل مبلغ بلیط را به شما باز نمی‌گرداند.

🟥 اگر به خدمات ویژه‌ای مثل ماسک اکسیژن یا ویلچر نیاز دارید، قبل از خرید بلیط خود، با پشتیبانی یوتراوز (1548) تماس بگیرید تا از ارائه این خدمات توسط ایرلاین موردنظرتان مطمئن شوید (به طور مثال، هواپیمایی پارس‌ایر و پویا، خدمات ویلچری ارائه نمی کنند).

🟦 اگر قصد دارید بلیط خود را در 2 مسیر خریداری کنید، (مثلا ابتدا بلیط هواپیما نجف مشهد و سپس بلیط هواپیما مشهد تهران بخرید)؛ هنگام خریداری این دو بلیط، حداقل 3 ساعت بین رسیدن پرواز اول به مقصد و حرکت پرواز دوم، فاصله بگذارید. اگر به این صورت عمل نکنید، مسئولیت نرسیدن به پرواز دوم و جریمه کنسل‌شدن بلیط به عهده خود شماست.

اطلاعات کامل سفر با هواپیما را می‌توانید در مقاله زیر بخوانید:

👈 نکات سفر با هواپیما 👉


قوانین پروازهای چارتری داخلی

قوانین پروازهای چارتری داخلی


اما قوانین بلیط چارتری برای پروازهای داخلی چگونه است؟

🔴 هنگام مراجعه به فرودگاه، حتما یک نسخه چاپ‌شده از بلیط خود را به همراه مدارک شناسایی معتبر به همراه داشته باشید.

🔵 قیمت بلیط چارتری برای کودکان بین 2 تا 12 سال، با بلیط بزرگسالان تفاوتی ندارد.

🟢 بلیط‌های سیستمیِ هر شرکت هواپیمایی، همان‌طور که نرخ خرید مصوب دارند، نرخ استرداد مصوبی دارند. اما در مورد بلیط‌های چارتری این موضوع صادق نیست. برخی از بلیط‌های چارتری قابل استرداد و تعدادی از آن‌ها غیرقابل استرداد هستند. بلیط‌های قابل استرداد، طبق قوانین آژانس چارترکننده، کنسل می‌شوند. یعنی؛ هر چارترکننده‌ای طبق قوانین خودش (و نه نرخ‌های مصوب) می‌تواند برای شما جریمه کنسلی درنظر بگیرد.

🟡 در هنگام خرید، نوع هواپیمایی که ایرلاین برای سفر شما در نظر گرفته، مشخص شده است. مسئولیت هرگونه تغییر در نوع هواپیما برعهده شرکت هواپیمایی بوده و چارترکننده یا سامانه‌های فروش بلیط مسئولیتی در این قبال ندارند.

🟣 درصورت لغو پرواز چارتری از طرف شرکت هواپیمایی (به علت شرایط جوی یا هر علت دیگر) و نبود بلیط جایگزین برای آن، آژانس یا سامانه‌ای که بلیط خود را از آن تهیه کرده‌اید موظف به استرداد تمام مبلغ به حساب شماست.

🟠 درصورت تاخیر یا تعجیل بیش از 2 ساعت از طرف شرکت هواپیمایی، می‌توانید بلیط خود را کنسل و تمام مبلغ آن را دریافت کنید.
جهت استرداد بلیط چارتر، حتما آن را در کانتر ایرلاین موردنظر مهر کنید.

*پروازهای چارتری در مقایسه با پروازهای سیستمی (به علت وجود یک واسطه)، معمولا با تغییرات بیشتری مواجه می‌شوند و در کمتر از 1 درصد مواقع ممکن است قابل استفاده نباشند. در صورت رخ‌دادن این اتفاق، چارترکننده بلیط جایگزینی برای شما پیدا می‌کند یا تمام هزینه را به شما برمی‌گرداند. اگر بلیط خود را از سامانه‌های معتبری مثل یوتراوز خریداری کنید، می‌توانید این ریسک را تا حد زیادی کاهش دهید.



مقررات هواپیمایی در پروازهای چارتری خارجی

قوانین و مقررات خرید و استرداد بلیط چارتر

قوانین پروازهای چارتری خارجی، کمابیش همان قوانینی هستند که در خطوط قبل به آن‌ها اشاره کردیم. قوانین عمومی و اختصاصی پروازهای خارجی را می‌توانید در صفحه قوانین و مقررات پرواز یوتراوز بخوانید. در ادامه به چند مورد از مهم‌ترین قوانین پروازهای خارجی اشاره می‌کنیم.

🟦 حتما به قوانین ویزای کشور مقصد یا کشور ترانزیت (کشوری که در آن توقف دارید)، آگاهی کامل داشته باشید. چارترکننده یا سامانه فروش بلیط درصورت جلوگیری از سفر شما، مسئولیتی جهت استرداد بلیط ندارد و هزینه کنسلی به عهده مسافر است.

🟧 برای پروازهای خارجی (در تمام مسیرها)، گذرنامه شما باید حداقل 6 ماه اعتبار داشته باشد.

🟩 اگر پاسپورت دو کشور را دارید و نام یا نام‌خانوادگی شما در این دو پاسپورت با هم تفاوت دارد، در هنگام خرید بلیط چارتر، حتما هر دو نام خود را به ترتیب وارد کنید.

🟪 صدور بلیط یک‌طرفه به مقصد ارجان (قبرس شمالی) و بلگراد (صربستان) برای دارندگان پاسپورت ایرانی مقدور نیست.

🟨 درصورتی که قصد خرید بلیط رفت‌وبرگشت به کشوری بغیر از کشورهای حوزه شنگن را دارید، نمی‌توانید هواپیمایی انتخاب کنید که در کشورهای حوزه شنگن ترانزیت دارد (تنها درصورتی این انتخاب را دارید که ویزای شنگن داشته باشید).

🟫اگر قصد توقف در شهر ترانزیت را دارید، حتما به زمان توقف خود دقت کنید. درصورتی که توقف شما کمتر از 24 ساعت باشد، تحویل بار شما تابع قوانین ترانزیت است؛ به این معنی که ایرلاین، بار شما را تحویل نمی‌دهد). پس حتما این موضوع را به خاطر داشته باشید و اگر قصد توقف طولانی دارید و به چمدان‌تان احتیاج پیدا می‌کنید، توقف خود را به بیشتر از 24 ساعت برسانید.


جریمه کنسلی بلیط چارتر هواپیما

قوانین پروازهای چارتری چیست


در پاراگراف‌های قبلی، درباره قوانین کنسلی پرواز چارتر صحبت کردیم. اما به این سوال پاسخ ندادیم که جریمه کنسلی بلیط چارتر هواپیما چه‌قدر است؟

باز هم باید به این مسئله مهم اشاره کنیم که نرخ خرید و استرداد بلیط‌های سیستمی با بلیط‌های چاتری تفاوت دارد. این موضوع، مهم‌ترین مسئله‌ای است که در هنگام خرید بلیط هواپیما، باید به آن توجه داشته باشید. نرخ خرید یا استرداد بلیط‌های سیستمی توسط هر شرکت هواپیمایی تعیین می‌شود و در طول سال تغییری نمی‌کند. اما این مسئله راجع‌به بلیط‌های چارتری صادق نیست.

هر چارترکننده‌ای این اختیار را دارد که خودش نرخ خرید و استرداد را تعیین کند. اما در این بین تصور اشتباهی وجود دارد که بلیط‌های چارتری قابل استرداد نیستند. باید بدانید که این موضوع صحت ندارد. آژانس یا سامانه فروش آنلاین بلیط، موظف است تا طبق نرخ‌هایی که چارترکننده در نظر گرفته، بلیط شما را کنسل کند. در بلیط‌های چارتری، تنها درصورتی پول شما استرداد نمی‌شود که از پرواز جا بمانید.

*مدیر کل دفتر خدمات زیربنایی در سازمان حمایت از مصرف‌کننده، در سال 1390 اعلام کرد که قوانین و مقررات هواپیمایی در پروازهای چارتری، درست مانند پروازهای سیستمی است. شرکت‌های هواپیمایی، چارترکنندگان یا سامانه‌های فروش بلیط، موظف هستند در صورت لغو پرواز یا کنسلی از طرف مسافر، مبلغ موردنظر را به مسافر برگردانند و درصورتی که به این تعهد عمل نکنند با آن‌ها برخورد می‌شود.

اگر نگران استرداد مبلغ بلیط خود هستید، پیشنهاد می‌کنم حتما از یک سامانه معتبر مثل یوتراوز، بلیط خود را تهیه کنید. یوتراوز، برگشت پول شما را طبق قوانین کنسلی پرواز چارتر در جدول زیر، تضمین می‌کند.

جریمه کنسلی بلیط چارتر هواپیما در سایت یوتراوز

تا ساعت 12 ظهر 3 روز قبل از پرواز

50% جریمه

تا ساعت 12 ظهر یک روز قبل از پرواز

70% جریمه

از ساعت 12 ظهر یک روز قبل از پرواز تا 6 ساعت مانده به پرواز

90% جریمه

از 6 ساعت قبل از پرواز تا بعد از پرواز (از دست‌دادن پرواز یا No Show)

100% جریمه



نحوه خرید بلیط چارتر

قوانین و مقررات پروازهای چارتری چیست


اگر در پیداکردن بلیط چارتری به مشکل برخورده‌اید، می‌توانید روی لینک زیر کلیک کنید تا مستقیما به صفحه بلیط‌های چارتری هدایت شوید. در این صفحه مبدا، مقصد و تاریخ سفر خود را مشخص و روی جستجو کلیک کنید تا تمام بلیط‌های موجود به شما نمایش داده شود.

👈 بلیط چارتر 👉


استرداد آنلاین و قطعی بلیط چارتر در یوتراوز

در این مطلب از مجله گردشگری یوتراوز، متوجه شدیم که قوانین و مقررات پروازهای چارتری، تفاوت چندانی با پروازهای سیستمی ندارند. تفاوت عمده این بلیط‌ها، در قیمت خرید و جریمه استرداد است. این نگرانی برای عده‌ی زیادی از افراد دارد که این بلیط‌ها به هیچ‌عنوان کنسل نمی‌شوند. اما این موضوع فقط درباره آژانس یا سایت‌های غیرمعتبر صحت دارد و شما می‌توانید بلیط چارتر خود را با اطمینان کامل از یوتراوز خریداری کنید و آن را به صورت کاملا آنلاین، کنسل کنید.

📌 راهنمای تصویری استرداد بلیط هواپیما در سایت یوتراوز

قبول داریم که خواندن قوانین و مقررات کمی حوصله‌سربر است و گاهی اوقات نیز برداشت اشتباهی از آن‌ها می‌شود داشت. پشیبانی یوتراوز برای همین روزهاست! هر سوال یا مشکلی که داشتید، می‌توانید در هر ساعت از شبانه‌روز با شماره 1548📞 تماس بگیرید و از پشتیبان پرواز خود راهنمایی بگیرید.

سفر خوبی داشته باشید!



سوالات متداول

آیا بلیط چارتر کنسل می‌شود؟

بله. بلیط چارتر تا 3 ساعت قبل از پرواز، قابل استرداد است. بعد از این زمان تمام مبلغ بلیط سوخت می‌شود.

آیا بلیط چارتر تعویض می‌شود؟

هیچ نوع بلیط هواپیمایی، چه چارتر باشد چه سیستمی، امکان تعویض یا اصلاح اطلاعات ندارد.

نوشته های مشابه
  • روز شیراز؛ بهانه‌ای برای بزرگداشت یک شهر

    «خوشا شیراز و وضع بی‌مثالش/ خداوندا نگه دار از زوالش». حافظ، همه حرف را درباره شیراز در این بیت زده‌است؛ شهری که باید امیدوار بود از زوال و ویرانی دور بماند چراکه شبیه و نظیرش پیدا نمی‌شود. ثبت یک روز در تقویم به اسم شیراز، حداقل کاری‌ست که می‌شود در پاسداشت مقامش انجام داد.

  • بهترین هتل‌های سنتی یزد کدام‌ها هستند؟

    هتل‌های سنتی یزد برای خودشان دنیایی دارند. وقتی پا به این هتل‌ها می‌گذارید، انگار سوار ماشین زمان به قرن‌ها قبل رفتید. حالا به خودتان بستگی دارد که بخواهید چقدر در این ماشین‌ها بمانید و از سفر در زمان لذت ببرید!

  • غذاهای خیابانی دبی که حتما باید امتحان کنید!

    بعضی از غذاها را اگر در رستوران‌های شیک و لوکس بخوریم، خیلی بهمان نمی‌چسبند. مثلا به نظر من دیزی را باید در رستوران‌های خاکی و متواضعی خورد که همه دکوراسیون‌شان به چندتا تخت چوبی محدود می‌شود. یا مثلا ساندویچ خوراک هندی فقط توی دکان‌های اغذیه صاف و ساده کیف می‌دهد. حالا اگر بخواهیم طعم غذاهای خیابانی را در شهر مدرن و لوکسی مثل دبی بچشیم، چه؟ پاسخ را در ادامه بخوانید!

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز