ورود
Boarding Passengers

پرواز چارتر چیست؟

زمان برای مطالعه 7 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

دنیای گردشگری و تجارت آژانس‌های مسافرتی سرشار از اصطلاحات و کلمات خاص خود است که برای شناخت و آشنایی مقررات، قوانین و تعهدات پرواز و هتل رزرو شده باید این اصطلاحات را به خوبی بشناسید و با کاربرد هر کدام آشنا شوید؛ به‌طور مثال پرواز چارتر اصطلاحی است که به‌طور قطع بارها به گوش‌تان خورده اما آیا با مفهوم لغوی، نوع پرواز، قوانین و تعهدات این سبک از پرواز آشنا هستید؟

اصطلاح پرواز چارتر که به شدت رایج و کاربردی است را بارها حین رزرو هتل یا خرید بلیط هواپیما شنیده‌ایم یا آن‌‌را به‌کار برده‌ایم، اما بسیاری از ما هیچ دانش یا اطلاعات خاصی درباره آن لغت نداریم و بدون آگاهی از آن، این قسم پروازها را انتخاب می‌کنیم. مجله یوتراوز اینجاست تا مفهوم «پرواز چارتر چیست؟» را برای شما کاملاً باز کند و هر آنچه در ارتباط با این نوع از پرواز باید بدانید را برایتان با جزئیات به صورت تکمیلی توضیح دهد. پس با ما همراه باشید تا صفر تا صد نکات کلیدی پرواز چارتر و انواع آن را برایتان بازگو کنیم.

آنچه از پروازهای چارتر و نکات آن در ادامه می‌خوانید:


معنای لغوی چارتر اینجاست

Airplane

کلمه چارتر در لغت به معنی کرایه‌ کردن است که به‌طور رایج برای هتل، هواپیما، قطار و ... استفاده می‌شود، اما این لصطلاح در ایران عموماً برای پرواز کاربرد دارد. به عنوان مثال یک شرکت هواپیمایی، یک هواپیما یا تعدادی از صندلی‌های یک هواپیما را برای بازه زمانی مشخصی چارتر می‌کند؛ یعنی آن هواپیما یا تعداد مشخصی از سیت‌های آن، به مدت مشخصی در اجاره‌ی این شرکت در می‌آید. البته همان‌طور که گفتیم چارتر محدود به پروازها نیست و می‌توان برای هتل‌ها نیز رزرو چارتری را انجام داد. اما قصد ما در این مقاله پرداختن به معنا و مفهوم پروازهای چارتری است.


رزرو چارتری چه سودی برای ما دارد؟

Passengers inside Airplane

رزرو به شیوه چارتر در واقع نوعی خرید عمده برای اقامت در هتل یا سفر با هواپیماست که توسط آژانس‌های مسافرتی، شرکت و ارگان‌ها انجام می‌شود. بگذارید با مثالی کاملاً این موضوع را جا بیندازیم.
علاوه بر آژانس‌های مسافرتی برخی از شرکت‌ها و ادارات که کارکنان آنها همواره در سفر و رفت‌وآمد هستند نیز جزو چارترکنندگان به حساب می‌آیند؛ یعنی به عنوان مثال برای یک سال 20 صندلی از یک هواپیما را برای کارکنان خود با قیمتی پایین‌تر از مبلغ خرید بلیط سیستمی رزرو می‌کنند. این نوع اقامت و خرید بسیار به‌صرفه و به نفع آن شرکت است و هزینه‌های سفر را به طور چشم‌گیری کاهش می‌دهد. این صرفه‌جویی ریالی بالطبع برای شرکت چارترکننده ارزشمند خواهد بود. همچنین از دیگر مزایای چارتر کردن، کاهش استرس‌های احتمالی برای گرفتن ظرفیت خالی در هتل یا هواپیما در زمان مورد نیاز برای جلسات و موقعیت‌های کاری است که با این روش کاملاً حذف خواهد شد.

در موارد دیگر گاهی می‌شنویم که فردی با پرواز چارتر سفر کرده ‌است، مفهوم این پرواز چارتر چیست؟ ابتدای سخن باید بگویم شما نمی‌توانید به ایرلاین بروید و درخواست خرید بلیط چارتر داشته باشید بلکه برای خرید بلیط چارتر باید به سراغ آژانس‌های هواپیمایی چارتر کننده بروید که عموماً این شرکت‌ها مسیرهای پر رفت‌وآمد هوایی را همیشه به صورت چارتر در سبد کالا و خدمات خود موجود دارند.

در این شرایط قیمت این پروازها را خود شرکت هواپیمایی چارترکننده مشخص می‌کند، نه ایرلاین! و به همین دلیل قیمت این بلیط‌ها متغیر است و ممکن است در یک پرواز فردی با نصف مبلغ پرداختی بلیط شما حضور داشته باشد. البته این اتفاق زمانی می‌افتد که نزدیک به موعد پرواز باشد اما هنوز تعداد زیادی جای خالی در پرواز موجود باشد که شرکت چارتر کننده برای جلوگیری از ضرر احتمالی و خالی‌ نبودن پرواز، صندلی‌های خالی خود را با قیمت کمتری به فروش می‌گذارد و شما با خرید بلیط لحظه آخری مبلغ کمتری به نسبت مسافران رزروی پرداخت می‌کنید که بسیار مقرون‌به‌صرفه است. اما خرید این بلیط‌ها کاملاً شانسی و غیرقابل پیش‌بینی و برنامه‌ریزی است. حال که به خوبی متوجه شدید پرواز چارتر چیست با انواع آن نیز آشنا شوید.


انواع پرواز چارتر بر اساس صندلی خالی

  • سیت چارتر (Seat Charter): هنگامی‌که تعداد مشخصی از صندلی‌های هواپیما برای بازه زمانی مشخصی چارتر می‌شود.
  • فول چارتر (Full Charter): هنگامی‌که تمامی صندلی‌های هواپیما برای بازه زمانی مشخصی چارتر می‌شود.

انواع پرواز چارتر بر اساس زمان

Passenger at the Airstrip

پرواز چارتر شناور

در این نوع پرواز چارتر، آژانس هواپیمایی تمام یا تعدادی از صندلی‌های یک هواپیما را در بازه زمانی مشخصی چارتر می‌کند. به عنوان مثال برای کل فصل تابستان، پرواز تهران کیش یک ایرلاین مشخص را رزرو کرده و مسافر می‌تواند زمان برگشت خود را بدون محدودیت در این بازه تعیین شده انتخاب کند. یعنی شما ابتدا بلیط رفت چارتر می‌خرید و تاریخ بلیط برگشت خود را بعد سفر انتخاب می‌کنید که تنها محدودیت شما محدودیت زمانی در انتخاب بلیط در فصل تابستان یعنی بازه‌ای سه‌ ماهه است.


پرواز چارتر بک تو بک (Back To Back)

در این نوع پرواز چارتر که بک تو بک نامیده می‌شود، چارترکننده مجبور است پرواز خود را با یک بازه رفت‌وبرگشت مشخص بفروشد که این بخش از زمان نسبت به چارتر شناور کوتاه‌تر است. به عنوان مثال بلیط برگشت از سفر باید حدود حداکثر دو هفته بعد از بلیط رفت باشد.


پرواز چارتر بلاک (Block Seat)

در این نوع پرواز چارتر تاریخ دقیق رفت‌وبرگشت مسافر مشخص شده ‌است؛ یعنی اپراتور به شما تاریخ روز بلیط رفت‌وبرگشت چارتر را اعلام می‌کند و در تاریخ دیگری پرواز موجود نیست.


مقایسه پروازهای چارتر با سیستمی

passenger at the airport terminal

حال که کامل دریافتیم پرواز چارتر چیست و انواع آن را شناختیم، بد نیست تا مقایسه‌ای هم با پروازهای سیستمی داشته باشیم.

  • اولین و مهم‌ترین تفاوت این است که بلیط‌های سیستمی را بر خلاف چارتر می‌توانید از ایرلاین و نمایندگی‌های اصلی شرکت‌های هواپیمایی بخرید که از لحاظ نظم و اعتماد بسیار معتبر هستند.
  • دومین تفاوت این بلیط‌ها مربوط به زمان خرید بلیط است که بزرگترین حسن پرواز سیستمی همین است که شما در مدت زمانی دور از موعد پرواز، تاریخ و زمان حرکت خود را می‌دانید. همچنین آگاه هستید که این پرواز به‌طور روتین چه روزهایی از هفته در این مسیر به مقصد مشخصی پرواز دارد و به راحتی می‌توانید برای سفر خود برنامه‌ریزی یا در زمان مناسب به قرار کاری خود برسید. اما در پرواز چارتر تاریخ یا روال دقیقی مشخص نیست.
  • سومین تفاوت در این دو قسم بلیط این است که شما در پرواز سیستمی در صورت تغیر در برنامه سفرتان می‌توانید به راحتی تاریخ پروازتان را تغییر دهید یا حتی در صورت کنسلی سفر خود برنامه خود را به‌طورکلی تغییر دهید و بلیط را کنسل کنید و با کسر مبلغ کنسلی، پول بلیط خود را دریافت کنید که در پروازهای چارتر شرایط تغییر ساعت، تاریخ و کنسلی پرواز بسیار دشوار است. 
  • چهارمین تفاوت در پرواز چارتر و سیستمی این است که در پروازهای سیستمی، بهای بلیط هواپیما بسته به گروه سنی خریدار تعیین می‌شود؛ یعنی برای کودکان در ایرلاین بهای پروازهای خارجی 50 تا 75 درصد قیمت بزرگسالان و در پروازهای داخلی 10 تا 30 درصد بهاء بلیط بزرگسالان پرداخت می‌شود، اما در پروازهای چارتر تمام کودکان بالای دو سال بهای یکسانی برای خرید بلیط باید پرداخت کنند. پس اگر خانوادگی سفر می‌کنید و کودکان خردسال دارید پروازهای سیستمی گزینه بهتر و به صرفه‌تری برای شما خواهند بود.

چرا بعضی پروازهای چارتر بسیار ارزان هستند؟

Passenger at the Airport

مهم‌ترین مزیت و ویژگی که پرواز چارتر را بر سیستمی برتری می‌دهد ارزان‌تر بودن قیمت این قسم پرواز است که دلیل آن به عمده خرید آژانس‌های هواپیمایی و رزرو هواپیما بر می‌گردد، اما برخی از پروازهای چارتر بسیار ارزان از انتظار شما هستند و بهای این قسم پروازها، شیب قیمتی یکسانی با زمان باقی‌مانده تا پرواز دارد؛ یعنی هرچه قدر به موعد پرواز نزدیک‌تر می‌شوید قیمت پرواز کم‌تر خواهد شد.

علت این امر این است که آژانس هواپیمایی برای جلوگیری از ضرر احتمالی در صندلی‌های هواپیما چارتر شده هنگام رزروهای لحظه آخری قیمت پرواز را بسیار کاهش می‌دهد تا نهایت برگشت پول خود را از پرواز داشته باشد.

برای سفرهای اتفاقی و ناگهانی که آماده سفر هستید، خرید این پروازهای چارتر بسیار به‌صرفه و انتخاب هوشمندانه‌ای است. البته قیمت این پروازهای لحظه آخری نیز بستگی به عرضه و تقاضا دارد که در بازه‌های ایده‌آل سفر همچون عید و تابستان پیداکردن این بلیط‌ها تقریباً غیرممکن خواهد بود و این اصل که در پروازهای چارتر هر چقدر به تاریخ پرواز نزدیک‌تر باشید قیمت بلیط ارزان‌تر است، تا حدودی صحیح است. چون در زمان‌های پیک پروازی که تعداد سفرها به اوج می‌رسد، اگر خرید بلیط را به لحظات آخر موکول کنید، حتما با قیمت‌های سرسام آور پروازها شوکه خواهید شد.


Crew at the Terminal


در این مطلب هرآنچه در ارتباط با پرواز چارتر مورد نیاز بود را با تمامی جزئیات برایتان بازگو کردیم. همچنین به‌ طور کلی مفهوم پرواز چارتر چیست را از گام اول تا گام نهایی شرح دادیم. حال اگر عاشق سفر هستید یا شغلی دارید که به واسطه آن همیشه در رفت‌وآمد هستید، به هیچ عنوان این مطلب مجله یوتراوز را از دست ندهید. امید است با ارائه این کادر بتوانیم شما را در خرید بهترین و مناسب‌ترین بلیط هواپیما راهنمایی کنیم و انتخابی هوشمندانه، مقرون‌به‌صرفه و کاملاً آگاهانه نسبت به حق و حقوق مسافر را برای شما رقم بزنیم.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز