روز شیراز؛ بهانهای برای بزرگداشت یک شهر
- ...
- ...
- تعداد کلمات
«خوشا شیراز و وضع بیمثالش/ خداوندا نگه دار از زوالش». حافظ، همه حرف را درباره شیراز در این بیت زدهاست؛ شهری که باید امیدوار بود از زوال و ویرانی دور بماند چراکه شبیه و نظیرش پیدا نمیشود. ثبت یک روز در تقویم به اسم شیراز، حداقل کاریست که میشود در پاسداشت مقامش انجام داد.
«اردیبهشتِ شیراز رو باید ببینی!»؛ این توصیه را از زبان کسانی که شانس ملاقات با شیراز در بهار را داشتهاند، فراوان شنیدهایم. خب سفارش بیراهی هم نیست. چه تجربهای از این نابتر که در شهر قدم بزنید درحالیکه عطر بهارنارنج هوش از سرتان میبرد، مردم دستهدسته سرگرم معاشرتاند و از هر گوشهای صدای ساز و آواز و خنده بهگوش میرسد؟
در تقویم رسمی کشور، یک روز از نیمههای بهار را بهنام شیراز ثبت کردهاند؛ 15 اردیبهشت، روز رسمی شیراز است. اما این مناسبت از کجا آمده؟ پانزدهم اردیبهشت در شیراز چه خبر است؟ به توصیه شیرازیها و شیرازرفتهها گوش کنیم و اردیبهشت راهی این شهرِ جنتطراز شویم؟ در این مقاله از راهنمای سفر به شیراز، به این سوالات پاسخ میدهیم. بهعلاوه راه رسیدن شما به این شهر را آسان و هموار میکنیم. کافیست با کلیک کردن روی بلیط هواپیما شیراز، مقدمات سفرتان را به ما بسپارید.
آنچه در این مقاله درباره روز شیراز میخوانید:
- روز شیراز چه روزی است؟
- برنامههای روز شیراز
- نقاط مثبت و منفی سفر به شیراز در 15اردیبهشت
- تاریخچه جشن گرفتن نیمه بهار
- روز شیراز کجا برویم؟
روز شیراز چه روزی است؟
ماجرا از سال 1381 شروع شد؛ وقتی که شورای شهر شیراز، با تقدیم کردن لایحهای به مجلس شورای اسلامی، پیشنهاد کرد که پانزدهم اردیبهشتماه در تقویم ملی کشور بهنام شیراز ثبت شود. مجلس با این لایحه موافقت کرد و نه یک روز، بلکه یک هفته بهاسم شیراز وارد تقویم شد؛ 15 تا 22 اردیبهشت.
در سالهای بعدی، این رویه ادامه پیدا کرد و کمکم شهرهای دیگری هم در تقویم صاحبِ یک روز شدند. حالا اصلا ثبت کردن اسم شهرها در تقویم کشور چه خاصیتی دارد؟ برگردیم به شیراز. هدف شورای شهر از لایحه پیشنهادیاش، این بود که فرهنگ، آدابورسوم و زیباییهای شیراز را در سطح کلان معرفی کند؛ و بهانهای باشد برای یک دورهمی از سرتاسر کشور به میزبانی شیراز که خب ازحیث اقتصاد گردشگری هم بسیار کمککننده است.
هواشناسی شیراز در روز شنبه، 15 اردیبهشت 1403
برنامههای روز شیراز
خب حالا برویم ببینیم در روز شیراز دقیقا چه خبر است. از زمان ثبت این روز در تقویم، تقریبا هرسال -بهجز سالهای کرونا و زمانهای دیگری که بهدلایلی وقفه ایجاد شد- شهرداری شیراز، یکسری برنامه فرهنگی و هنری در شهر تدارک میبیند. مثل؛
- مسابقه عکاسی و نمایشگاه عکس از شیراز
- برگزاری جشن در باغها و ارگهای شهر
- شب شعر در مکانهایی مثل حافظیه و سعدیه
- مسابقات کودکانه در پارکها
- جشنواره غذاهای محلی شیراز
- رونمایی از کتابهایی با محوریت شیراز
- برگزاری کنسرت
- پخش فیلم
- جشنوارههای خانوادگی مثل بادبادکبازی و دیگر بازیهای سنتی
- تجلیل از شیرازشناسها
- جشنواره صنایعدستی
- دعوت از سفیران شهرهای خواهرخوانده* شیراز و برگزاری مراسم بینالمللی
*پیمان خواهرخواندگی شهرها، قراردادی است بین مقامات رسمی دو شهر که براساس مشابهتهای تاریخی، اقتصادی و... امضا میشود. این قرارداد، شامل توافقهایی در زمینههای فرهنگی، علمی، ورزشی و... است که برای هر دو طرف، منافعی بهدنبال دارد.
نقاط مثبت و منفی سفر به شیراز در 15اردیبهشت
تا اینجا دستمان آمد که پانزدهم تا بیستودوم اردیبهشتماه، سرِ شهرِ شیراز، حسابی شلوغ است. حالا بیایید نقاط مثبت و منفی سفر به شیراز در این بازه زمانی را بررسی کنیم.
نقاط مثبت | نقاط منفی |
+ رایگان بودن بازدید از اماکن گردشگری شیراز + رایگان بودن حملونقل عمومی + تخفیف مراکز اقامتی | - شلوغی و ترافیک بالا - ازدحام در محل جاذبههای گردشگری و نبودِ فرصت کافی برای بازدید از آنها - تعطیل نبودن ادارات و مدارس |
تاریخچه جشن گرفتن نیمه بهار
پیشتر توضیح دادیم که از حدود دو دهه پیش، جشن گرفتن نیمه بهار در کشورمان مرسوم شد اما درواقع این مناسبت به خیلی پیشتر از این برمیگردد. دو روایت درباره تاریخچه جشن گرفتن پانزدهم اردیبهشت وجود دارد. یکی برمیگردد به زمانی که تقویم امروزی وجود نداشت و دیگری ریشه در دین زرتشتی دارد.
- در تقویم باستانی ایران، سال به چهار فصل و چهار نیمفصل تقسیم میشد که هرکدام اسمی مخصوصبهخود داشت و جشن گرفته میشد. این موسمهای سالیانه، جشنهای «گاهنباری» نامیده میشدند. 15 اردیبهشت، گاهنبار اول بود که با عنوان میانه بهار جشن گرفته میشد.
- در باور زرتشتیها، نیمه بهار، روزی است که زرتشت به پیامبری مبعوث میشود. زرتشتیان این روز را با نام جشن «بهاربُد» پاس میداشتند.
روز شیراز کجا برویم؟
اگر دلتان میخواهد روز شیراز در برنامههای متنوعی حضور داشتهباشید، بهتر است ترکیبی از جاذبههای مختلف را برای گشتوگذار انتخاب کنید؛ یعنی مثلا هم ملاقات با یکی از باغهای شیراز را در برنامهتان بگنجانید، هم به یک خانه تاریخی سر بزنید و هم در محیطهای عمومی مثل پارک و محوطه اماکن گردشگری حضور داشتهباشید. در ادامه، چند پیشنهاد برایتان داریم که اتوبوس و متروی شیراز هم مسیر رسیدن به آنها را بهخوبی پوشش میدهد.
- باغ نارنجستان قوام| ایستگاه مترو ولیعصر
- پارک آزادی| ایستگاه مترو امامحسین
- مجموعه وکیل (شامل حمام، مسجد و بازار)| ایستگاه مترو زندیه
- خانه زینتالملک| ایستگاه مترو ولیعصر
- سعدیه| اتوبوسهای خط نارنجستان یا شهید دستغیب، ایستگاه سعدیه
- باغ ارم| ایستگاه اتوبوس میدان ارم در بولوار دانشجو
- باغ دلشگا| اتوبوسهای خط دستغیب، ایستگاه چهارراه دلگشا
- لوناپارک| ایستگاه اتوبوس دروازه قرآن در بولوار آیتالله ربانی
- مسجد نصیرالملک| اتوبوسهای خط ولیعصر، ایستگاه چهارراه مشیر
سخن آخر
نیمه اردیبهشت اگر خودتان را به شیراز برسانید، بُرد کردهاید؛ هوا عالی، طبیعت درحال دلربایی، شهر سرزنده و خوشحال! پانزدهم اردیبهشت، از دهه هشتاد در تقویم رسمی کشور بهنام روز شیراز ثبت شدهاست. در این روز، شهرداری شیراز، ویژهبرنامههایی مثل جشنها و مسابقات تدارک میبیند، بازدید از اماکن گردشگری رایگان است و رفتوآمد با وسایل نقلیه عمومی هم هزینهای ندارد.
اگر میخواهید در بازه پانزدهم تا بیستودوم اردیبهشتماه یعنی هفته شیراز به این شهر سفر کنید، شماره تماس 1548، در تمام 24ساعت شبانهروز آماده پاسخگویی به سوالات شما درباره چندوچون سفرتان خواهدبود.
سوالات متداول
روز شیراز چند اردیبهشت است؟
در تقویم ملی کشور، پانزدهم اردیبهشت بهنام روز شیراز ثبت شدهاست.
روز شیراز کجاها رایگان است؟
در روز شیراز، بازدید از همه جاذبههای گردشگری و فرهنگی شیراز و استفاده از وسایل نقلیه عمومی، رایگان است.
15 اردیبهشت در شیراز چه خبر است؟
شهرداری شیراز در روز 15 اردیبهشت، برنامههای ویژهای مثل جُنگ شادی، مسابقات مفرح، جشنوارههای خانوادگی، مراسم شعرخوانی، اجرای موسیقی و... تدارک میبیند.