ورود
باغ ارم شیراز

باغ ارم شیراز

زمان برای مطالعه 4 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

باغ ارم شیراز مخصوص شماست! اگر عاشق طبیعت و گل‌وگیاه هستید، اگر از قدم زدن در جاده‌ای از سروها لذت می‌برید و اگر از دیدن بناهای تاریخی هیجان‌زده می‌شوید، در این مقاله نیز همراه ما باشید چون یک راهنمای کامل بازدید از این باغ تاریخی زیبا را برای شما عزیزان فراهم کرده‌ایم. پس با یوترواز هم‌سفر شوید تا گوشه‌کنار این بهشت کوچک را بهتر بشناسید.

باغ ارم شیراز از آن دسته باغ‌هایی است که شاید روزی در رویاهاتان دیده باشید؛ سرونازهای چندصدساله و عمارتی تاریخی با بیش از 30 گونه‌ی گیاهی، گوشه‌ای از زیبایی‌های باغ ارم است که آن را به نمونه‌ای کم‌نظیر تبدیل می‌کند. لیست جاهای دیدنی شیراز آن‌قدر بلندوبالاست که هربار به شیراز سفر کنید، دیدنی‌های جدیدی برای کشف‌کردن و لذت‌‌بردن وجود خواهد داشت. اما اگر رویای قدم‌زدن در یک باغ چندصدساله و تماشای تاریخی که به طبیعت کم‌نظیر گره خورده است را دارید، باغ ارم شیراز را فراموش نکنید!

 در این مقاله از مجله گردشگری یوتراوز تاریخ را ورق زده و سری به گوشه‌‌وکنار این گلستان زیبا می‌زنیم.


لیست مطالبی که در مقاله باغ ارم شیراز می‌خوانید:


باغ ارم شیراز کجاست؟

باغ ارم شیراز کجاست

گشت‌وگذار در پارک ارم شیراز، یکی از واجبات سفر به این شهر دوست‌داشتنی است. بسیاری از گردشگران برای اینکه شیرازگردی را با انرژی مضاعف و حس و حال بهتری شروع کنند، بازدید از باغ ارم را در اولیت برنامه‌های خود قرار می‌دهند. چنانچه شما هم برای سفر به این شهر و کشف زیبایی‌های باغ ارم شیراز وسوسه شده‌اید، بدون معطلی بلیط هواپیما را تهیه کرده یا با خرید بلیط قطار خود را به بهشت کوچک ایران زمین برسانید. اکنون که دغدغه نحوه رسیدن به شیراز برطرف شده، باید درباره دسترسی به باغ ارم اطلاعاتی به دست بیاوریم!

دیوارهای پارک ارم شیراز را می‌توانید در طول بلوار دانشجو و بلوار ارم ببینید. اما درهای ورودی باغ، رو به بلوار ارم قرار دارند. دانشگاه شیراز نیز (که مالکیت باغ را در اختیار دارد)، در مجاورت باغ ارم واقع شده است. اگر پیاده به دیدن این باغ می‌روید، نگران گم‌کردن آن نباشید. همه شیرازی‌ها مسیر این باغ خاطره‌انگیز را می‌دانند. اگر قصد دارید از خودرو شخصی یا وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید، در ادامه مطلب همراه ما باشید: 👇


مسیرهای دسترسی به پارک ارم شیراز

🚗 خودرو شخصی

بهترین مسیر دسترسی به بلوار ارم از سمت شمال شهر، بلوار شهید چمران است. بلوار شهید چمران را تا انتها ادامه دهید تا به میدان دانشجو برسید. از میدان دانشجو به چپ بپیچید و بلوار دانشجو را تا میدان ارم ادامه دهید. دیوارهای باغ را می‌توانید در این مسیر ببینید. پس از رسیدن به میدان ارم به سمت راست بپیچید و خیابان ارم را آنقدر ادامه دهید تا ورودی باغ را پیدا کنید.

بهترین مسیر دسترسی به بلوار ارم از سمت جنوب شهر، خیابان آزادی است. از خیابان آزادی وارد خیابان ارم شوید و تا نزدیکی میدان ارم برانید تا درهای باغ را مشاهده کنید.

🚈 مترو

برای رفتن به باغ ارم با مترو، می‌توانید در هر یک از ایستگاه‌های خط یک سوار مترو شوید و خود را به ایستگاه نمازی برسانید. از میدان نمازی مستقیم به سمت میدان دانشجو بروید و بلوار دانشجو را پشت سر بگذارید تا به میدان ارم برسید. در میدان ارم به سمت راست بپیچید. درهای ورودی باغ در خیابان ارم و در نزدیکی میدان قرار دارند.

🚌 اتوبوس

برای رفتن به ایستگاه میدان ارم می‌توانید از اتوبوس‌های خطوط میدان کلبه، میدان ارم و و بلوار نارنجستان، میدان نمازی استفاده کنید.

❗ در سفر به شیراز، نگران محل اقامت خود نباشید!  رزرو هتل‌های شیراز از طریق یوتراوز می‌تواند سفر شما را مقرون‌به‌صرفه و به‌یادماندنی کند! ❗



آدرس و شماره تلفن باغ ارم شیراز

  • آدرس باغ ارم شیراز: استان فارس، شیراز، منطقه 1، میدان ارم، بلوار ارم، خیابان ارم
  • شماره باغ ارم شیراز: 07132272538

ساعت بازدید باغ ارم شیراز

باغ گیاهشناسی ارم شیراز

باغ ارم همه‌روزه (حتی در جمعه‌ها و تعطیلات رسمی) از ساعت 8 صبح تا 7 شب در دسترس بازدید علاقه‌مندان قرار دارد. فقط در برخی روزهای سوگواری عمومی مانند تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر، رحلت امام خمینی و شهادت امام جعفر صادق، باغ ارم به روی بازدیدکنندگان بسته است. برای اطمینان از باز بودن مجموعه و ساعات بازدید می‌توانید با شماره بالا تماس بگیرید.

  • ساعت کاری باغ ارم شیراز: همه روزه از ساعت 8 صبح تا 8:30 شب

هزینه بلیط باغ ارم شیراز

  • هزینه بلیط برای گردشگر ایرانی: 5 هزار تومان
  • هزینه بلیط برای گردشگر خارجی: 50 هزار تومان

در بخش بعدی، قدم در تاریخ می‌گذاریم و پس از آن با معماری و جا‌های مختلف باغ آشنا می‌شویم. اگر دوست دارید تصویر روشن‌تری در ذهن داشته باشید، می‌توانید از طریق این لینک به صورت مجازی از باغ ارم دیدن کنید.



باغ ارم در گذرگاه تاریخ

باغ ارم در شیراز

سازنده باغ ارم کیست؟ معمایی که ادامه دارد

همانطور که در ابتدا اشاره کوتاهی کردیم، تاریخ ساخت و هویت سازنده باغ هنوز هم معمایی حل نشده است. با این حال می‌توان رد آن را در سفرنامه‌های قرن دهم و یازدهم هجری دنبال کرد. در اسناد به‌دست‌آمده می‌خوانیم که باغ ارم در روزگار سلجوقیان، آل اینجو (خانواده‌ای سلطنتی در دوره مغول‌ها)، مظفریان و گورکانیان برپا بوده است. این احتمال وجود دارد که دستور احداث باغ ارم و چند باغ دیگر را اتابک قراچه (از ایل بزرگ قشقایی) داده باشد. اتابک از طرف سلطان سنجر سلجوقی به حاکمیت فارس منصوب شده بود.

مالک بعدی باغ، شاه شیخ ابواسحاق اینجو بود. از زمان اتابک تا به‌قدرت‌رسیدن آل اینجو، اطلاعاتی از صاحب باغ در اختیار نداریم. شیخ ابواسحاق اینجو در سال 734 خورشیدی کشته شد و احتمالا مالکیت باغ بعد از او به مظفریان رسیده باشد. برخی از اسناد نشان می‌دهند پارک ارم شیراز در زمان شاه منصور که آخرین پادشاه مظفریان بود، در اوج شکوه خود بوده است. در نوشته‌هایی که از جهانگردان به دست ما رسیده می‌خوانیم؛ باغ از زمان صفویان به بعد آباد بوده است. با این حال منابع تاریخی، آبادیِ باغ را از زمان زندیه و توسط کریم‌خان عنوان می‌کنند.


عمارت باغ ارم را چه کسی ساخت؟

مالکیت باغ از اواخر دوره زندیه تا 75 سال پس از آن به سران ایل قشقایی تعلق داشت. خاندان جانی خان (از ایل قشقایی) از این باغ به عنوان مقر فرمانروایی خود استفاده می‌کردند. این خاندان از دوره فتحعلی شاه قاجار فرمانروای ایل قشقایی شده بود. جانی خان (نخستین ایلخان خاندان) و پسرش، محمدقلی خان، عمارت باشکوهی در این باغ برپا کردند. برخی از سران ایل قشقایی در این باغ به خاک سپرده شده‌اند اما اطلاعی از مکان دفن آن‌ها دراختیار نداریم.

این ساختمان باشکوه تا دوره ناصرالدین شاه قاجار پابرجا بود. سپس حاج نصیرالملک شیرازی (یکی از بزرگان سلسله قاجار و از خانواده مشهور قوام شیرازی) باغ را از خاندان جانی خان خریداری می‌کند. عمارت فعلی باغ ارم را او، با حفظ اساس عمارت اصلی بنا کرده است. (احتمالا نام او را با مسجد نصیرالملک شیراز به خاطر دارید.) پس از درگذشت حاج نصیرالملک، ابوالقاسم خان نصیرالملک، داماد و خواهرزاده او، ساخت و تزئینات بنا را به پایان می‌رساند.


سرنوشت باغ | مالکیت کنونی

بعد از فوت ابوالقاسم خان نصیرالملک، مالکیت باغ به فرزند او می‌رسد. در نهایت مجددا به ایل قشقایی فروخته می‌شود. پس از آن فرح پهلوی، همسر آخرین شاه ایران، باغ ارم را خریداری و به دانشگاه شیراز اهدا می‌کند. دانشگاه شیراز تا مدت‌ها از این باغ به عنوان کاخ پذیرایی استفاده می‌کرد.

در سال‌های 1345 تا 1350، عمارت باغ که به علت عوامل طبیعی آسیب دیده بود، زیر نظر مسئولان دانشگاه شیراز مرمت و تعمیر شد. دیوارهای باغ با یک دیوار کوتاه سنگی و نرده‌های آهنی جایگزین و تزئینات عمارت، مرمت شدند.

در حال حاضر باغ ارم به عنوان موزه گیاه‌شناسی در اختیار دانشکده کشاورزی و عمارت باغ در اختیار دانشکده حقوق دانشگاه شیراز قرار دارد.


معماری باغ ارم شیراز

عمارت باغ ارم شیراز

باغ ارم در زمینی مستطیل شکل با مساحتی بیش از 11 هکتار بنا شده است. ورودی باغ ارم شیراز در ضلع بزرگ‌تر مستطیل و در شمال باغ (به سمت بلوار ارم) قرار دارد. غرب باغ (ضلع کوچک‌تر باغ) به بلوار دانشجو (محله آسیاب سه‌تایی سابق) می‌رسد. اضلاع دیگر باغ نیز به ساختمان‌های مسکونی ختم می‌شوند. یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد باغ ارم، ساختار پلکانی آن است که به علت شیب‌دار بودن زمین به این شکل ساخته شده است.

سروهای باغ ارم شیراز

عمارت اصلی به عنوان هسته مرکزی باغ، در غرب آن و در مرتفع‌ترین قسمت قرار دارد. این عمارت با کاشی‌کاری‌های هفت‌رنگ، سنگ‌نوشته‌ها و ستون‌های سفید به سبک ستون‌های تخت جمشید، چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. در مقابل ساختمان، استخر بزرگی مشاهده می‌کنید که جلوه‌ی زیبای عمارت را در دل خود انعکاس می‌کند. در مقابل عمارت گذرگاهی‌ست که تا شرق باغ ادامه دارد و دو ردیف سروناز بلند آن را همراهی می‌کند. اگر بگوییم سرونازهای باغ ارم شیراز، امضای این بهشت دوست‌داشتنی هستند، اغراق نکرده‌ایم. علاوه بر این حیاط باغ سراسر پوشیده از درختان و گیاهان زینتی، 200 گونه رز و درختان نارنج و مرکبات است.




بخش‌های مختلف باغ

حال که یک تصویر کلی از معماری باغ در ذهن پروراندیم، بیایید با جزئیات زیبا و منحصربه‌فرد بخش‌های مختلف آن آشنا شویم.


عمارت اصلی باغ

عمارت اصلی باغ ارم شیراز

معماری عمارت اصلی باغ ارم، شباهت زیادی به معماری بنای باغ نارنجستان قوام شیراز دارد. همان هلالی‌های زیبای منقوش به کاشی‌های هفت‌رنگ، همان دو ستون‌ هخامنشی و همان گچ‌بری‌ها و تزیینات دیوار و سقف را در این‌جا نیز مشاهده می‌کنیم. این عمارت باشکوه را حاج محمدحسن معمار شیرازی (معمار مسجد نصیرالملک) با پیروی از اصول معماری زندیه و صفویه ساخته است. عمارت باغ ارم را می‌توانیم نمونه کاملی از بناهای هم‌دوره خود در دوران قاجار بدانیم.

عمارت در بخش غربی باغ، رو به شرق ساخته شده و ساختمان آن از سه طبقه تشکیل شده است. سقف باغ شیروانی است و تزئینات فراوانی در دیوارها و سقف به چشم می‌خورد. در معماری نمای بیرونی باغ شاهد نقاشی‌های رنگ روغن، کاشی‌کاری‌ها‌، گچ‌بری‌، پنجره‌های آهنی مشبک، ستون‌های سنگی الهام‌گرفته‌شده از تخت جمشید، درهای نفیس و منبت‌کاری‌ شده هستیم. تمامی این ویژگی‌ها از شاهکارهای هنر و معماری دوره قاجاریه به شمار می‌روند.

در مقابل باغ، استخری با عمق کم به مساحت 335 مترمربع دیده می‌شود که چهار نخل فونیکس (ققنوس) در چهار گوشه آن خودنمایی می‌کند. در حال حاضر بازدید از طبقات دوم و سوم عمارت امکان‌پذیر نیست. اما می‌توانید از موزه‌ی سنگ و گوهر دریای نور که در طبقه همکف واقع شده است، دیدن کنید.


جزئیات کاشی‌کاری‌های عمارت

کاشی کاری های عمارت باغ ارم

احتمالا اولین چیزی که در نمای ساختمان توجه‌تان را جلب خواهد کرد، کاشی‌های لعاب‌دار هفت‌رنگ در هلالی‌ها و حاشیه‌های پنجره‌ها هستند. در حاشیه پنجره‌ها، کاشی‌هایی با تصاویر شاهان، سربازان هخامنشی، مناظر طبیعی و گل‌ها به چشم می‌خورد.

در پیشانی عمارت، درست بر بالای دو ستون بلند ایوان، یک هلالی با سه نیم‌دایره را مشاهده می‌کنیم. در دو طرف این هلالی، دو نیم‌دایره کوچک و در کنار آن‌ها دو نیم‌دایره بزرگ دیده می‌شود. به این هلالی‌ها در اصطلاح سنتوری می‌گویند. بزرگ‌ترین و شاخص‌ترین نقش در مرکز هلالی میانی قرار دارد و نقشی از ناصرالدین شاه سوار بر اسب سفید است. سه تصویر دیگر در اطراف این نقش دیده می‌شود که از داستان‌های مذهبی، شاهنامه و نظامی گنجوی الهام‌گرفته شده‌اند. داستان‌هایی نظیر داستان سلیمان و ملکه سبا، رستم دستان، خسرو و شیرین و یوسف و زلیخا.

کاشی کاری های باغ ارم شیراز

در هلالی‌های کوچک مردی را در حال جنگ با هلاهل (جانوری افسانه‌ای و موهوم با زهری کشنده) می‌بینیم. جالب است بدانید این تصویر، از سنگ‌نگاره درگاه شرقی کاخ صدستون تخت جمشید تقلید شده است. در دو هلالی کناره‌ها نیز نقش پلنگی که در حال شکار آهوست میان نقش‌های اسلیمی دیده می‌شود. به این نقش اصطلاحا نقش گرفت‌وگیر می‌گویند.


کتیبه‌های باغ ارم

کتیبه های باغ ارم شیراز

همان‌طور که با هم خواندیم، بنای فعلی باغ را نصیرالملک در دوره ناصرالدین شاه بنا گذاشت. در سردر ورودی باغ، سنگ‌نوشته‌ای با خط نستعلیق وجود دارد که با «بسم الله الرحمن الرحیم» شروع می‌شود و چنین است:

از وزیر شه نصیرالملک راد / دائمش باغ ارم آباد باد

در سردر ورودی چند کتیبه دیگر هم دیده می‌شود که یکی از آن‌ها آیه «نصر من الله و فتح قریب» است. شش کتیبه سنگی دیگر در نمای ساختمان وجود دارند که بر دیوار طبقه اول عمارت نصب شده‌اند و همگی به خط نستعلق هستند. در بین این کتیبه‌ها دو سنگ‌نگاره به صورت قرینه از یک مرد عشایر می‌بینیم که نیزه‌ای در دست دارد. این تصاویر هم با الهام از سنگ‌نگاره‌های تخت جمشید شیراز تراشیده شده‌اند.


طبقه اول عمارت | تالار حوضخانه

باغ ارم شیراز عکس

در طبقه اول حوضی تعبیه شده که علاوه بر هدایت آب، تالار را به سردابه‌ای خنک در روزهای تابستانی تبدیل می‌کرده است. نهر آبی از وسط این آب‌نما می‌گذرد و آب را ابتدا به درون استخر و سپس به سایر بخش‌های باغ هدایت می‌کند. در وسط این طبقه به یک ستون سنگی حجاری‌شده برمی‌خوریم. سقف و دیوارهای تالار حوضخانه با کاشی‌های هفت‌رنگ معرق پوشانده شده و تصاویر زیبایی از داستان‌های اساطیری به نمایش گذاشته‌اند. در دو سمت طبقه همکف، درست زیر هر کدام از ایوان‌های کوچک طبقه دوم، سه پنجره آهنی وجود دارد که از زمان احداث عمارت به جای مانده‌اند.

در حال حاضر بخشی از طبقه اول عمارت باغ ارم را به موزه سنگ‌شناسی اختصاص داده‌اند.


طبقه دوم عمارت

ایوان باغ ارم

طبقه دوم میزبان ایوان باشکوه عمارت است. گچ‌بری‌های بسیار زیبا، یکی از دلایلی است که این ایوان را در میان سایر بناهای هم‌دوره‌اش شاخص می‌کند. در جلوی ایوان دو ستون سفید بلند که به نقش مردانی با لباس قاجاری و گل‌وبوته مزین شده‌اند، قرار دارد. پشت ایوان نیز سالنی بزرگ تعبیه شده است. نقش‌هایی که بر پیشانی این ایوان تصویر شده‌اند و درباره‌شان صحبت کردیم، از جالب‌توجه‌ترین کاشی‌کاری‌های قاجار هستند.

در طبقه دوم علاوه بر این ایوان، دو ایوان کوچک‌تر نیز مشاهده می‌شود. هر کدام از این ایوان‌ها دو ستون سنگی دارند که به سرستون‌هایی به سبک سرستون‌های هخامنشی ختم می‌شوند. پشت این ایوان‌ها اُرُسی‌هایی (پنجره‌های مشبکی که بالا می‌روند) به چشم می‌خورند.

در قسمت جنوبیِ طبقه دوم، آشپزخانه‌ای دقیقا بالای آشپرخانه طبقه پایین و به همان وسعت وجود دارد.


طبقه سوم عمارت

در این طبقه یک سالن بزرگ مشابه سالن طبقه دوم وجود دارد که پنجره‌هایش رو به ایوان باز می‌شوند. علاوه بر این سالن، یک سالن بزرگ دیگر و 3 اتاق نیز در طبقه سوم ساخته شده است. در دو طرف این طبقه، دو ایوان مشاهده می‌کنیم که دقیقا بالای ایوان‌های طبقه دوم قرار گرفته‌اند و مشابه آن‌ها هستند.

یکی از جلوه‌های زیبای عمارت ارم، سقف چوبی آن است. شاید از خودتان بپرسید چه چیز این تیرها و تخته‌های منظم را منحصربه‌فرد می‌کند؟ جواب این سوال در داخل عمارت است. در داخل عمارت باغ ارم بر روی تمام سقف که از طبقه سوم قابل مشاهده است، نقاشی‌های کم‌نظیری از گل‌وبوته و اسلیمی‌ دیده می‌شود. در میان این طرح‌ها تابلوهای متعددی از شکارگاه‌ها، تصاویری از چهره‌ی زنان و قصرهای اروپایی نقاشی شده است. این موضوع نشان می‌دهد، هنر نقاشی روی سقف (به اصطلاح مَرجُوَک) در آن دوران در شهر شیراز هنر رایجی بوده است. متاسفانه به دلیل ممنوعیت بازدید از داخل بنا، تصویری از این سقف در دسترس نداریم.


گذرگاه‌های باغ

گذرگاه اصلی باغ ارم

گذرگاهی عریض در مقابل عمارت دیده می‌شود که تا انتهای باغ (از ضلع غربی تا ضلع شرقی) ادامه دارد. اولین چیزی که نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند، سرونازهای بلندی هستند که در دو طرف این گذرگاه خودنمایی می‌کنند. هر آدمی با دیدن این صحنه زیبا برای یک پیاده‌روی طولانی وسوسه می‌شود. بلندترین سرو شیراز با 35 متر ارتفاع و عمر هزارساله‌اش در میان این درختان قرار گرفته است. جالب است بدانید که این سروها را فقط می‌توانید در باغ ارم ‌بینید و نمونه آن‌ها در سایر باغ‌های شیراز وجود ندارد.

گذرگاه دیگری در باغ وجود دارد که از عرض باغ (از ضلع شمالی تا ضلع جنوبی) می‌گذرد. گذرگاه‌های کوچکی هم به موازات این دو گذرگاه در باغ قرار دارند. حتما یک صبح بهاری را به قدم‌زدن در این گذرگاه اختصاص دهید!


اندرونی عمارت

در پشت عمارت اصلی و رو به گلستان رز، بنا و محوطه اندرون را با دو سالن و پنج اتاق می‌بینید. در ضلع غربی محوطه عمارتی یک طبقه دیده می‌شود که ارتفاع بلند‌تری از سطح اندرون دارد. همان هلالی‌های کاشی‌کاری‌شده را بر بالای پیشانی عمارت اندرون هم می‌بینیم. در زیر هلالی‌ها دو ستون آجری وجود دارد که مزین به کاشی‌های معرق هستند.

در جلوی در ورودی اندرون، یک چهارضلعی که در اطراف آن چند طاقچه تعبیه شده می‌بینید که اصطلاحا به آن غلام‌نشین می‌گویند.


پوشش گیاهی باغ ارم

پوشش گیاهی باغ ارم شیراز

تنوع گیاهان باغ به قدری زیاد است که هر گوشه باغ را سرک بکشید، گونه جدیدی برای کشف پیدا می‌کنید. به‌طوری که باغ بیشتر به موزه گیاه‌شناسی شباهت دارد. برای همین هم باغ ارم برای توسعه علم، به عنوان موزه گیاه‌شناسی در اختیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز قرار دارد. بسیاری از این گل‌ها و گیاهان بومی ایران نیستند و از گوشه‌کنار دنیا جمع‌آوری شده‌اند.

باغ ارم میزبان 200 گونه گل رز است. علاوه بر این رزهای زیبا، گل‌های طاووسی، ژاله، شب‌بو، نسترن، میمون، بنفشه، اطلسی و چندین نمونه گل زیبای دیگر در اطراف باغ دیده می‌شوند.

درختان باغ هم به دو دسته درختان زینتی و غیرمثمر و درختان مثمر تقسیم می‌شوند. از درختان زینتی باغ می‌توانیم به کاج، اکالیپتوس، افرا، سروناز، ارغوان، سپیدار، بید مجنون، بید مشک و زبان گنجشک اشاره کنیم. درخت گردو، گلابی، سیب، خرمالو، نارنج، انار، ازگیل و بادام نیز از نمونه درختان مثمر باغ هستند. با اینکه بازدید از باغ ارم در شب هم لطف خاصی دارد اما پیشنهاد می‌کنیم برای گشت‌وگذاری تمام و کمال، حتما ساعات اولیه روز یا عصر را به این مکان زیبا اختصاص دهید.


موزه سنگ و گوهر دریای نور

موزه سنگ و گوهر دریای نور در باغ ارم

در طبقه همکف عمارت اصلی باغ ارم، موزه‌ای از انواع سنگ‌های کمیاب و قیمتی ایران و جهان وجود دارد که با حمایت دانشگاه شیراز برپا شده است. این موزه که افتتاحش به سال 1390 برمی‌گردد، با بیش از 140 نوع سنگ قیمتی، دومین موزه سنگ و گوهر بعد از موزه تهران است.

از نمونه سنگ‌های قیمتی این موزه می‌توان به سنگ‌های الماس، کهربا، یاقوت و زمرد اشاره کرد. سنگ‌های نیمه قیمتی موزه هم فیروزه، عقیق و جاسپر هستند.

می‌توانید ضمن تماشای این سنگ‌های خارق‌العاده از گالری دست‌سازهای موزه نیز دیدن کنید. در این گالری انواع زیورآلات با سنگ‌های جذاب به نمایش گذاشته شده‌اند و حتی نحوه تراش سنگ‌ها نیز به بازدیدکنندگان آموزش داده می‌شود!


تفریحات باغ ارم

کافه رستوران باغ ارم شیراز

علاوه بر این که می‌توانید از باغ ارم و عمارت تاریخی آن دیدن کنید و ساعاتی را در فضای بهشتی آن قدم بزنید، تفریحات دیگری هم در باغ وجود دارد. تفریحاتی که باعث می‌شوند با خاطره بسیار خوبی از این باغ خداحافظی کنید.

این تفریحات شامل:

  • پوشیدن لباس‌های سنتی و گرفتن عکس‌های خاطره‌انگیز
  • خرید از فروشگاه صنایع دستی و محصولات فرهنگی
  • خستگی‌ در کردن در کافه‌رستوران باغ ارم

باغ ارم شیراز در بهار

باغ ارم شیراز در بهار

باغ ارم شیراز در پاییز

باغ ارم شیراز در پاییز

جان مطلب

هنوز به طور دقیق مشخص نیست که چه کسی برای اولین‌بار بذرهای این باغ باشکوه را در خاک گذاشت. اما می‌دانیم نزدیک به هزارسال است که پابرجاست و بهشت اختصاصی و عمومی آدم‌های زیادی بوده است. اگر شما هم یکی از عاشقان گل‌وگیاه هستید، بازدید از این باغ خاطره‌انگیز را فراموش نکنید. مطلب را با بیتی از حافظ شیرازی به پایان می‌بریم که در آن فضای بهشتی باغ ارم را این‌گونه توصیف می‌کند:

در گلستان ارم دوش چو از لطف هوا / زلف سنبل به نسیم سحری می‌آشفت

گفتم ای مسند جم جام جهان بینت کو / گفت افسوس که آن دولت بیدار بخفت



سوالات متداول

باغ ارم شیراز باز است؟

باغ ارم مدتی قبل به دلیل محدودیت‌های کرونا بسته شده بود. اما در حال حاضر همه روزه از ساعت 8 صبح تا 7 عصر در دسترس بازدید عموم قرار دارد.

باغ ارم شیراز مال کی بوده؟

باغ ارم شیراز در طی سال‌ها مالکان زیادی داشته است. آخرین‌بار فرح پهلوی باغ را از ایل قشقایی خرید و به دانشگاه شیراز اهدا کرد. قبل از این هم مالکیت باغ در اختیار حاج نصیرالملک شیرازی بود.

ساعت کاری باغ ارم شیراز چگونه است؟

ساعت کاری باغ ارم همه روزه از 8 صبح تا 7 عصر است.

نوشته های مشابه
  • عروسی درخت نارنج

    شیراز شهر مهربانی و شادی است. شهری که از دیرباز به دلیل داشتن فرهنگ غنی در بین گردشگران شهرت بسیار داشته است. مردم شیراز آداب ‌و رسوم کهن و ارزشمندی دارند که نسل ‌به نسل منتقل شده است. عروسی درخت بهار نارنج در شیراز هم یکی از رسوم زیبای مردمان سرزمین پارس است.

  • فرهنگ بومی شیراز

    از غنای فرهنگ بومی شیراز همین قدر می‌گویم: هنوز که هنوز است درخت بهار نارنج عروس می‌شود، داماد به دست بوسون می‌رود و چهل‌کلید، رنج‌ها و دردها را از تن و جانتان دور می‌کند.

  • عمارت شاپوری شیراز

    عمارت شاپوری شیراز بدون اغراق یکی از زیباترین عمارت‌های شیراز به‌شمار می‌رود که از دوران پهلوی برای ما به یادگار مانده است. فقط یک نگاه کافی‌ست تا متوجه زیبایی منحصربه‌فرد این عمارت و تفاوت آشکارش با سایر بناهای آن زمان بشویم. عمارت شاپوری درحال‌حاضر به‌عنوان کافه و رستوران در دسترس بازدید عموم مردم قرار دارد. در این گردش کوتاه همراه ما باشید.

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز