ورود
آرامگاه صائب تبریزی

آرامگاه صائب تبریزی در اصفهان

زمان برای مطالعه 2 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

در این مقاله به سراغ آرامگاه صائب تبریزی در شهر اصفهان آمده‌ایم تا اطلاعات لازم درباره این شاعر پرآوازه‌ی ایرانی را با شما به اشتراک بگذاریم. اگر شما هم دلتان می‌خواهد با زندگی و آرامگاه صائب بیشتر آشنا شوید، این صفحه از مجله گردشگری یوتراوز برای شماست.

آرامگاه صائب تبریزی یکی از جاذبه‌های فرهنگی شهر اصفهان به‌شمار می‌آید که متاسفانه کم‌تر به آن پرداخته شده و درباره آن حرف زده شده است. همه‌ی ما جاهای دیدنی اصفهان را می‌شناسیم اما بسیاری از ما وقتی به اصفهان سفر می‌کنیم، توه چندانی به جاذبه‌های فرهنگی این شهر نمی‌کنیم. این در حالی‌ست که شاعران بزرگ ادبیات پارسی، جایگاه بسیار بالایی در میان مردم ایران دارند و نمونه‌های بسیار پررنگ آن را می‌توانید در حافظیه شیراز و سعدیه شیراز ببینید.

اما چرا آرامگاه صائب تبریزی در اصفهان، آن‌طور که باید و شاید، مورد توجه قرارنگرفته و گردشگران کمی آن‌را در لیست مقاصد گردشگری سفرشان به شهر اصفهان قرار می‌دهند؟ در این مقاله می‌خواهیم بیشتر درباره این جاذبه فرهنگی اصفهان حرف بزنیم تا شما هم بازدید از این آرامگاه را به برنامه‌های سفرتان اضافه کنید. پس اگر شما هم قصد دارید در آینده‌ای نزدیک به اصفهان سفر کنید، این مقاله را تا انتها بخوانید.


درباره آرامگاه صائب تبریزی در اصفهان می‌خوانید:

آرامگاه صائب تبریزی کجاست؟

آرامگاه صائب تبریزی

مقبره صائب تبریزی در دل شهر اصفهان و در یکی از باغ‌های قدیمی این شهر به اسم باغ تکیه قرار دارد. موقعیت قرارگیری این باغ به‌گونه‌ایست که تقریبا از همه نقاط اصفهان دسترسی آسانی دارد و به‌راحتی می‌توانید به تماشای آن بروید. فقط کافی‌ست که تصمیم بگیرید می‌خواهید با استفاده از چه وسیله نقلیه‌ای به این باغ بروید. در ادامه می‌توانید آدرس و نحوه دسترسی به آرامگاه صائب تبریزی در شهر اصفهان را مطالعه کنید.

  • آدرس آرامگاه صائب تبریزی در اصفهان: خیابان شهید بهشتی، ابتدای خیابان صائب، محله لبنان، باغ تکیه

نحوه دسترسی به آرامگاه صائب تبریزی

اگر می‌خواهید با استفاده از متروی اصفهان به بازدید از آرامگاه صائب بروید، فقط کافی‌ست که خودتان را به نزدیک‌ترین ایستگاه مترو برسانید و سپس در ایستگاه میدان انقلاب، از قطار پیاده شوید. البته حواستان باشد که بعد از رسیدن به میدان انقلاب، باید مسافتی را هم تا باغ تکیه پیاده‌روی کنید. یا اگر به هردلیلی ترجیح می‌دهید که پیاده‌روی نکنید، می‌توانید از تاکسی استفاده کرده و خودتان را به آرامگاه صائب تبریزی برسانید.

در حالت دوم، فرض می‌کنیم که قرار است با استفاده از خطوط اتوبوس BRT اصفهان به تماشای این باغ تاریخی اصفهان بروید. برای این‌کار باید در ایستگاه شهید بهشتی (ابتدای خیابان صائب) از اتوبوس پیاده شوید و مسیر کوتاهی تا مقبره صائب را پیاده‌روی کنید.

ساعت بازدید آرامگاه صائب تبریزی در اصفهان

آرامگاه صائب تبریزی

مجموعه باغ تکیه اصفهان، در همه روزهای سال به‌صورت 24ساعته فعال است؛ این یعنی اگر تصمیم‌گرفته‌اید که به بازدید از آرامگاه صائب بروید، می‌توانید در هر ساعتی از شبانه‌روز که دلتان می‌خواهد به تماشای این باغ و مقبره بروید. اما اگر می‌خواهید که جزئیات معماری این بنا را بهتر ببینید و از لذت بیشتری برخوردار شوید، پیشنهاد می‌کتیم که در ساعت‌های قبل از تاریکی هوا به تماشای آرامگاه صائب بروید.

اما اگر شما هم مثل بسیاری دیگر از هنرمندانی که به تماشای این مقبره می‌روند، می‌خواهید دوربین عکاسی‌تان را برداشته و چندتا عکس خوب از خودتان و محیط این آرامگاه بگردید، بهتر است که در شب را برای بازدید از این بنا انتخاب کنید تا بتوانید با استفاده از نورپردازی‌های شبانه مقبره، عکس‌های بهتری بگیرید.

درباره صائب تبریزی

آرامگاه صائب تبریزی

میرزا محمدعلی یا همان صائب تبریزی، یکی از بزرگ‌ترین شاعران و غزل‌سرایان ایرانی‌ست که در سال 1016 قمری در شهر تبریز، چشم به جهان گشوده است. اما بعد از گذشت چندسال، خانواده‌ی صائب به چنان موقعیتی در دربار صفوی می‌رسند که شاه عباس صفوی دستور می‌دهد که این خانواده به همراه تعدادی دیگر از تبریزی‌ها به اصفهان مهاجرت کنند.

میرزا محمدعلی، بعد از رسیدن به سن نوجوانی، تحصیل علم را در همان شهر اصفهان آغاز کرد. او بعد از رسیدن به مرحله رشدی بلوغ جسمانی، به سفر حج مشرف شد و بعد از آن هم به کشورهایی مثل هندوستان، افغانستان و شهر مشهد سفر کرد تا بتواند به معنای درستی از زندگی دست پیدا کند.

بعد از یک دوره طولانی و برگشت صائب تبریزی به ایران، او توانست به دربار صفوی واردشده و عنوان ملک‌الشعرا را به‌دست بیاورد. البته لازم به توضیح نیست که صائب تبریزی واقعا یکی از بزرگ‌ترین شاعران ایرانی به‌شمار می‌آید. و عنوان ملک‌الشعرا را با توانایی‌های خودش به‌دست آورده است نه با هیج روش اشتباه دیگری.
اما سرانجام و بعد از فوت شاه عباس دوم صفوی، شاه سلیمان توجه زیادی به صائب نکرد و همین موضوع باعث شد تا میرزا محمدعلی تصمیم بگیرد ادامه سال‌های زندگی‌اش را در باغ شخصی خودش یعنی باغ تکیه زندگی کند. در نهایت هم صائب تبریزی در سن 70 سالگی، در باغ شخصی خودش، دار فانی را وداع گفت و در همین باغ هم به خاک سپرده شده است.

اگرچه که خیلی‌ها صائب را به‌خاطر تک‌بیتی‌های بی‌نظیرش می‌شناسند؛ اما در میان آثار صائب تبریزی، قصیده، مثنوی کوتاه، غزل و قطعه هم به‌چشم می‌خورد. درحال‌حاضر بیش از 60 تا 120هزار بیت به‌ یادگار مانده که خیلی از آن‌ها نقل مجلس‌ها و محافل ادبی ایرانی‌هاست.

احتمالا شما هم تعدادی از شعرها یا تک‌بیتی‌های صائب را خوانده یا شنیده‌اید، اما در پایان این بخش از مقاله توجه‌تان را به تعدادی از تک‌بیتی‌های صائب جلب می‌کنیم:

گندم چو پاک گشت خورد زخم آسیاب

پاکان، ستم ز جور فلک بیشتر کشند

🟠

در تماشاگاه دوران می‌پراند بیشتر

همچو کاغذباد، گردون هر سبک‌مغزی که یافت

🟠

اشک کباب موجب طغیان آتش است

اظهار عجز نزد ستم‌پیشه ابلهی‌ست

🟠

نمی‌توان غم دل را به خنده بیرون کرد

ز خنده‌رویی گل، تلخی از گلاب نرفت

سریع و سیر قطار بگیرخرید آنلاین

تاریخچه آرامگاه صائب تبریزی

آرامگاه صائب تبریزی

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که آرامگاه صائب تبریزی برای اولین‌بار در دوره پهلوی و تقریب 3 قرن بعد از فوت این شاعر، شناسایی شده است. قبل از این اتفاق، باغ صائب در اجاره‌ی یک تاجر بزرگ اصفهانی بود که باغ را برای سال‌ها از اداره اوقاف اصفهان اجاره کرده بود و اجازه ورود هیچ‌کس به این باغ را نمی‌داد. حتی بعد از این‌که مقبره حافظ کشف شد و افراد زیادی خواستند که از آن بازدید کنند یا دستی به سر و رویش بکشند، باز هم این تاجر اصفهانی مانع این‌کار می‌شد و به کسی اجازه ورود نمی‌داد.

تا این‌که عباس بهشتیان، یکی از فعالان فرهنگی وقت اصفهان، نامه‌ای برای روزنامه چهل‌ستون نوشت و در آن به‌صراحت از اداره اوقاف خواست تا دیگر باغ تکیه را اجاره ندهد و از استانداری هم خواست که نسبت به بازسازی این بنا اقدام کند. در نهایت و پس از کش‌وقوس‌های فراوان، آرامگاه صائب تبریزی در نیمه مهر 1347 شمسی رونمایی شد و از آن‌روز به یکی از پاتوق‌های علاقه‌مندان به شعر و فرهنگ ایرانی در شهر اصفهان تبدیل شده است.

این مقبره، در سال 1355 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید و یک‌بار هم در سال 1381 توسط شهرداری اصفهان مورد بازسازی و مرمت قرارگرفته است.

معماری آرامگاه صائب تبریزی

آرامگاه صائب تبریزی

نقشه‌ی ساخت آرامگاه صائب را استاد حسین معارفی طراحی کرده است. البته طرح پیشنهادی او توسط مهندس محسن فروغی تکمیل شده و آنچه امروز از این بنا می‌بینیم، نتیجه هنر و تلاش‌های این دو نفر است. در معماری این ساختمان از ساختار معماری صفویان الهام‌گرفته شده.

ایوان بلند آرامگاه صائب در ابعاد 20/14* 6* 8 متر ساخته شده و برای رسیدن به آن باید ده پله سنگی را بالا بروید. روی سرستون‌های این آرامگاه هم قوس‌های جناغی به کارگرفته‌شده تا زیبایی محیط را دوچندان کند. در قسمت سقف آرامگاه نیز با آینه‌های ریز و درشت پوشانده شده و تصویر زیبایی را خلق کرده است.
سنگ قبر صائب تبریزی هم از نوع سنگ‌های مرمر یزدی است. جالب است بدانید که سنگ قبر قدیمی صائب، همراه با کتیبه‌ای یک مطلع و یک غزل خوش‌نویسی شده به قلم محمد صالح، در وسط سنگ قبر فعلی صائب قرارگرفته‌اند و می‌توانید آن‌ها را ببینید.

وقتی در مقابل ایوان آرمگاه صائب تبریزی می‌ایستید، حوض و آب‌نمایی را خواهید دید که احتمالا شما را به یاد چهلستون اصفهان خواهد انداخت. در بالای این ایوان هم دو سنگ قبر دیگر وجود دارد که یکی از آن‌ها مربوط به پسر صائب تبریزی و دیگری متعلق به نوه‌ی صائب است.

عکس آرامگاه صائب تبریزی در اصفهان

در این قسمت می‌توانید تصاویر آرامگاه صائب تبریزی اصفهان را ببینید:

آرامگاه صائب تبریزی
آرامگاه صائب تبریزی

کلام آخر

همان‌طور که می‌دانید صائب تبریزی یکی از بزرگ‌ترین و نام‌آشنا‌ترین شاعران زبان فارسی‌ست که آثار و ابیات زیادی را از خود به‌جا گذاشته است. اما جدای از سبک زندگی، آثار هنری و شخصیت ادبی صائب تبریزی، داستان‌ها و معماری زیبای آرامگاه او بسیاری از گردشگران را برای بازدید از این جاذبه فرهنگی، ترغیب می‌کند.ا گر قرار است در آینده‌ای نزدیک به اصفهان سفر کنید پیشنهاد می‌کنیم حتما بازدید از آرامگاه صائب را هم در لیست برنامه‌های سفرتان بگذارید.

اگر هم هنوز برای خرید بلیط هواپیما و قطار یا رزرو هتل در شهر اصفهان اقدام نکرده‌اید، می‌توانید بامراجعه با سایت گردشگری یوتراوز، فقط با چند کلیک ساده همه‌ی مقدمات سفرتان را به راحت‌ترین شکل و در سریع‌ترین زمان ممکن فراهم کنید تا با خیالی راحت و چمدان‌تان را ببندید و راهی شهر زیبای اصفهان شوید. اگر هم در هر مرحله‌ای از خرید بلیط یا رزرو هتل از طریق سایت یوتراوز با سوال یا مشکل پیش‌بینی نشده‌ای مواجه شدید می‌توانید در هرساعتی از شبانه‌روز با شماره 1548 تماس بگیرید تا همکاران ما در واحد پشتیبانی، نسبت به رفع مشکل به‌وجود آمده اقدام کنند.


سوالات متداول

آرامگاه صائب تبریزی کجاست؟

مقبره صائب در محله لبنان شهر اصفهان قرار دارد.

آیا امکان بازدید از آرامگاه صائب تبری در اصفهان وجود دارد؟

بله؛ در تمام روزهای هفته و در هرساعتی از شبانه‌روز می‌توانید از مقبره صائب بازدید کنید.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز