ورود
Iranian National Museum of Medical Sciences History

موزه ملی پزشکی تهران

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران یکی از موزه‌های تخصصی و علمی کشور است که می‌توان آن را جزو آثار ملی برشمرد. بنای موزه علوم پزشکی به دوران قاجار بازمی‌گردد و از جاهای دیدنی تهران است که جزئیات بیشتر مربوط به آن را در این مقاله می‌خوانید.

موزه ملی تاریخ علوم پزشکی تهران یکی دیگر از دیدنی‌ترین موزه‌های تهران است که در بنایی قدیمی با مساحتی بیش از 9000 متر قرار دارد. همان‌طور که می‌دانید تهران به شهر موزه‌ها شهرت دارد؛ موزه آبگینه و سفالینه تهران، موزه هنرهای معاصر تهران و موزه جواهرات ملی تنها بخشی از جاهای دیدنی تهران هستند. موزه ملی پزشکی تهران یک بنای قدیمی با معماری جالب است که در منطقه امیرآباد واقع شده‌ است. جالب است بدانید که بنای تاریخی موزه، از یادگارهای دوران قاجار است که در حدود 160 سال پیش به دستور صدراعظم امیرکبیر و در زمان ناصرالدین شاه ساخته شده‌ است. هر آنچه که مرتبط به علم پزشکی و ابزار و ادوات پزشکی از دوره‌های پیش از تاریخ تا دوران معاصر می‌شود را در این موزه در معرض نمایش عموم قرار داده‌اند. اما این موزه جالب و تاریخی کجاست؟ چطور می‌توان به موزه علوم پزشکی تهران رفت؟ با یومگ همراه باشید تا از موزه علوم پزشکی تهران بیشتر بدانید.

آنچه در این مقاله از موزه ملی پزشکی خواهید خواند:


موزه ملی تاریخ علوم پزشکی تهران کجاست؟

موزه ملی تاریخ علوم پزشکی تهران در سال 1380 افتتاح شد. این موزه در پردیس شمالی دانشگاه تهران واقع شده‌ است و از مقاصد گردشگری شهر تهران است.

  • آدرس موزه علوم پزشکی تهران: خیابان کارگر شمالی، خیابان شانزدهم (فرشی مقدم)، ورودی درب شماره 2 پردیس شمالی دانشگاه تهران
  • تلفن موزه علوم پزشکی: 02188632857
  • آدرس سایت موزه علوم پزشکی تهران: https://museum.tums.ac.ir
  • زمان بازدید از موزه علوم پزشکی؛ روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 صبح الی 15 بعدازظهر است.

 (مشاهده موقعیت مکانی موزه علوم پزشکی ایران روی نقشه 👇)




موزه ملی پزشکی کارگر شمالی؛ جزئیات بیشتر

National Museum of Medical Sciences History In Tehran

موزه ملی پزشکی که در خیابان کارگر شمالی تهران واقع شده‌ است؛ مکانی برای شروع یک سفر علمی در دل تاریخ و دانستن آنچه از علم پزشکی است و می‌تواند تماشای آن برایتان جالب و هیجان‌انگیز باشد. با این وجود حتی اگر به علم پزشکی علاقه‌ای ندارید، بنای زیبای این موزه که یادگاری از عهد قاجار است و زمانی اصطبلی بیش نبوده‌، می‌تواند برایتان جذاب باشد. اما چرا باید از موزه ملی تاریخ علوم پزشکی تهران بازدید کنیم؟
این موزه دارای بخش‌های عجیب‌وغریب دیدنی است؛ تجهیزات و لوازم قدیمی پزشکی از وسایلی است که در این موزه می‌توانید مشاهده کنید. همچنین در موزه علوم پزشکی تهران،  می‌توانید از نسخ خطی پزشکی قدیمی دیدن داشته باشید.
موزه علوم پزشکی تهران، هر آنچه را که در علم پزشکی بوده‌ و هست از جمله اولین داروخانه نوین ایران را در معرض بازدید گردشگران قرار می‌دهد. ساختمان زیبای این موزه، یکی از بناهای دیدنی دوره قاجار است که تماشای آن خالی از لطف نیست.


بخش‌های مختلف موزه ملی تاریخ علوم پزشکی تهران

موزه علوم پزشکی تهران دارای بخش‌های متعدد و متنوعی است که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهیم شد. بخش دیرین انسان‌شناسی، بخش طب سنتی (مردم‌شناسی)، بخش اسناد و کتب خطی پزشکی، بخش گیاهان دارویی، بخش تاریخ دامپزشکی، بخش تاریخ دندانپزشکی، بخش تاریخ چشم‌پزشکی، بخش دواخانه نظامی، بخش اشیاء امانی سازمان میراث فرهنگی، نمایشگاه موقت پروفسور یحیی عدل، نمایشگاه موقت دکتر محمد غریب، نمایشگاه موقت دکتر شمس شریعت تربقان، نمایشگاه موقت پروفسور مجید سمیعی از بخش‌های اصلی موزه و کتابخانه تخصصی و سالن‌های اجتماعات و کنفراس از بخش‌های جانبی موزه علوم پزشکی تهران هستند.


دیرین انسان‌شناسی

International Dolls Museum In Tehran

در این بخش، آثار مربوط به دوران پیش از تاریخ، ابزارهای سنگی مربوط به 250 هزار سال پیش، جمجه‌ها و اسکلت‌های کشف شده از شهر سوخته، مسجد کبود تبریز و تالش در معرض دید عموم قرار گرفته‌اند. در کنار تمام جاذبه‌های جذاب این بخش، یک مومیایی طبیعی با قدمتی 900 ساله به عنوان اعتباری جهانی یکی از افتخارات بخش دیرین انسان‌شناسی است. این جسد کشف شده در اطراف شهر تبریز و متعلق به یک خانم 65 ساله است. جمجمه یک دختر 13 ساله مربوط به 5000 سال پیش، جمجمه کیدین هوتران، پادشاه دوره عیلام نو از دیگر آثار دیدنی این بخش است.


بخش طب سنتی و مردم‌شناسی

بخش طب سنتی و مردم‌شناسی به دو بخش طب سنتی و ابزار مورد استفاده در آن و مردم‌شناسی پزشکی تقسیم شده‌ است. شاخ‌های حجامت در این بخش یکی از دیدنی‌ترین آثار طب سنتی است. آشنایی با طب عامیانه یا همان باورها و اعتقادات مردمی بخشی است که در مردم‌شناسی پزشکی با آن آشنا خواهید شد.


بخش اسناد و کتب خطی

Iranian National Museum of Medical Sciences

میراث مکتوب، رساله‌های دست‌نویس، کتب خطی به جای مانده از پیشنیان و ... از آثاری است که در این بخش به نمایش گذاشته شده‌اند. اما جالب‌ترین اثر این بخش، یک نسخه بسیار قدیمی از کتاب طب المنصوری نوشته محمدبن زکریای رازی است.


بخش چشم‌پزشکی

جعبه‌های تعیین نمره عینک، وسایل شخصی دکتر، میزکار مطب، دست‌نوشته‌ها و کتاب‌ها و مدال‌های پروفسور شمس از آثار دیدنی در بخش چشم‌پزشکی است. پروفسور محمد قلی شمس؛ بنیانگذار بیمارستان فارابی است که تمام چیزهایی که در این بخش مشاهده خواهید کرد، اهدایی ایشان بوده‌ است. جالب است بدانید که افتخار اولین عمل پیوند قرینه در ایران و همچنین ساخت اولین عینک در داخل کشور نیز به پروفسور شمس باز می‌گردد.


بخش دندان‌پزشکی

در این بخش آثار جالبی مانند نخستین نمونه دستگاه رادیولوژی دندان، چرخ پدالی دندان، اولین یونیت‌های پزشکی که وارد ایران شدند، اولین ابزارهای قالب‌گیری و جراحی دندان، ماکت‌های دندان و .... به نمایش درآمده‌اند.


بخش گیاهان دارویی

در بخش گیاهان دارویی، برخی گیاهان دارویی و ابزارآلات مورد استفاده از آن‌ها به نمایش درآمده‌اند. برخی از این ابزارآلات مربوط به هزاره‌های اول و دوم پیش از میلاد هستند. البته ناگفته نماند که این ظروف را موزه ملی به موزه علوم پزشکی تهران اهدا کرده‌است.


بخش دامپزشکی

هر آنچه که مربوط به دامپزشکی می‌شود از جمله ابزار جراحی حیوانات، دندان‌پزشکی حیوانات، دو کپی از نسخه‌های تشریح حیوانات و ... در این بخش قابل مشاهده و نمایش است.


دواخانه نظامی یا اولین داروخانه ایران

 Iranian National Museum of Medical Sciences History In Tehran

این داروخانه نخستین داروخانه شیمیایی ایران است که حدود 150 سال پیش از کشور اتریش خریداری شده و وارد کشور شده‌ است. امروزه بعد از کمی بازسازی این داروخانه در موزه علوم پزشکی در معرض نمایش گذاشته شده‌ است. دستگاه حب‌بر، دستگاه عصاره‌گیر، ترازوی مخصوص داروخانه، دستگاه شیشه پرکن، دستگاه شربت‌سازی، دستگاه صافی، همزن مخصوص، هاون چینی، دستگاه تقطیر، ظروف مخصوص آزمایشگاهی، قالب قرص‌زنی، سرنگ شیشه‌ای مدرج، آتش‌گردان، ساکشن دستی، چراغ الکلی، قالب شیاف و قرص و ... از جمله ادوات و تجهیزات قابل مشاهده در این داروخانه هستند.

سخن آخر این است که موزه علوم پزشکی تهران، مکانی برای برای علاقه‌مندان به علم پزشکی است. جایی که گردشگران می‌توانند با علم پزشکی و ابزار و تجهیزات آن بیشتر آشنا شوند و سفری علمی در دل تاریخ را شروع کنند. سعی کنید قبل از رفتن به این موزه سری به سایت آن بزنید و بعد از مطمئن شدن از ساعات بازگشایی آن سفر علمی تاریخی خود را آغاز نمایید. سفری در علم پزشکی و تاریخ نهفته در آن و یا سفری در بنای قدیمی موزه علوم پزشکی که نمادی از معماری زیبای قجری است.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز