مسجد سلطان احمد استانبول
- ...
- ...
- تعداد کلمات
مسجد سلطان احمد یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری استانبول است. این مسجد تاریخ و فرهنگ ترکیه را به نمایش میگذارد. اگر به تاریخ و مکانهای تاریخی علاقه دارید، این مقاله را برای شما نوشتهایم. در ادامه میتوانید با یکی از معروفترین مساجد تاریخی دنیا که قدمتی 400 ساله دارد آشنا شوید.
مسجد سلطان احمد یکی از مسجدهای معروف استانبول است. احتمالا همه کسانی که به استانبول سفر میکنند، در طول سفر خود سری هم به مسجد سلطان احمد میزنند. این مسجد تنها یک عبادتگاه نیست؛ بلکه نماد تاریخی، سیاسی و معماری گذشته ترکیه است. مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی، یکی از بزرگترین و باشکوهترین سازههای جهان است. بسیاری از افراد معتقدند وجود مسجد آبی در ترکیه، مهمترین دلیل بازدید بسیار زیاد مردم از شهر استانبول است. زیبایی و صلابت این مسجد هرساله گردشگران زیادی را به ترکیه میکشاند. با همه این تفاسیر، شناخت مسجد سلطان احمد و آشنایی با ویژگیهای مختلف آن، اتفاقی هیجانانگیز است. در این مقاله از مجله گردشگری یوتراوز قرار است همهچیز درباره مسجد سلطان احمد را بدانید. از نوع تاریخچه، نوع معماری و مکانهای دیدنی مسجد سلطان احمد گرفته، تا دلیل نامگذاری و مکانهای گردشگری نزدیک به آن، همه را در متن زیر بخوانید.
لیستی از آنچه درباره مسجد سلطان احمد قرار است بدانید:
- مسجد سلطان احمد استانبول کجاست؟
- بهترین زمان بازدید از مسجد سلطان احمد
- آلبوم عکس مسجد سلطان احمد در استانبول
- مسجد سلطان احمد؛ تاریخچه
- معماری مسجد سلطان احمد در استانبول
- جاهای دیدنی مسجد سلطان احمد
- قوانین ورود به مسجد آبی استانبول
- جاهای دیدنی نزدیک مسجد سلطان احمد استانبول
مسجد سلطان احمد استانبول کجاست؟
- آدرس : بخش اروپایی استانبول، منطقه فاتح، محله سلطان احمد، خیابان آت میدانی، پلاک 70
موقعیت مکانی روی نقشه:
فاصله مسجد سلطان احمد تا تکسیم
از مسجد سلطان احمد تا میدان تکسیم تنها 5 کیلومتر فاصله است. در واقع این مسجد یکی از جاهای دیدنی استانبول نزدیک تکسیم بهشمارمیآید. ناگفته نماند که میدان تکسیم اصلیترین میدان شهر است. پس اگر شما هم مثل خیلی از مسافران استانبول، دوست دارید در هتلهای اطراف میدان تکسیم اقامت کنید تا بهترین دسترسی را به جاهای دیدنی داشته باشید، پیشنهاد میکنیم برای رزرو هتل با ارزانترین قیمت، به سایت یوتراوز سری بزنید.
چگونه به مسجد سلطان احمد برویم؟
دسترسی و مسیر رفتن به مسجد سلطان احمد بسیار ساده است. در ادامه راههای دسترسی به این مسجد را شرح میدهیم:
اگر در خود منطقه فاتح اقامت دارید، برای رفتن به مسجد آبی هیچ مشکلی نخواهید داشت؛ زیرا مسیرها کاملا واضح و آسان هستند. اما اگر در یکی از هتلهای نزدیک به میدان تکسیم اقامت دارید، از یکی از روشهای زیر برای رسیدن به مسجد آبی استفاده کنید. (هرجای استانبول که باشید، میتوانید خودتان را به میدان تکسیم برسانید و با استفاده از الگوهای زیر به مسجد آبی بروید).
روش اول:
در روش اول میتوانید در میدان تکسیم سوار خط مترو M2 شوید و از آنجا به ینی کاپی بروید. بعد از رسیدن به ینی کاپی باید در ایستگاه وزنه جیلر پیاده شوید؛ سپس از این مترو خارج شده و مسیری در حدود 300 متر را پیادهوری کنید تا به ایستگاه تراموا لاله لی برسید. در این ایستگاه سوار تراموای T1 شوید و به ایستگاه سلطان احمد بروید. در این قسمت لازم است 250 متر دیگر پیادهروی کنید تا به مسجد آبی برسید.
روش دوم:
دومین مسیر رفتن به مسجد آبی از میدان تکسیم، از ایستگاه اتوبوس این میدان آغاز میشود. به ایستگاه اتوبوس میدان تکسیم بروید، سپس با اتوبوسهای خط 89C به طرف باشاک شهیر بروید. در این قسمت باید در ایستگاه اتوبوس یوسفپاشا پیاده شوید. در این ایستگاه لازم است 110 متر پیادهروی کنید تا به قطارهای خط تراموای T1 برسید. با سوارشدن به خط تراموای T1 به ایستگاه سلطان احمد بروید و بعد از 250 متر پیادهروی به مسجد آبی میرسید.
روش سوم:
راه بعدی این است که از میدان تکسیم خودتان را به ایستگاه دانشکده هنر معمار سینان برسانید و با خط تراموای T1 به سمت باغجیلار بروید. سپس به ایستگاه سلطان احمد بروید و بعد از 250 متر پیادهروی خودتان را به این مسجد برسانید.
بهترین زمان بازدید از مسجد سلطان احمد (+ قیمت بلیط)
بهترین زمان بازدید از مسجد آبی استانبول قبل از اقامه نماز است؛ زیرا در زمان اقامه نماز، نمیتوانید از تمام قسمتهای مسجد دیدن کنید. بهصورتکلی شما میتوانید در ساعتهای 8:30 تا 11:30، 13:00 تا 14:30 و 15:30 تا 16:45 از این مسجد دیدن کنید. همچنین روزهای جمعه، ساعت 13:30 بهترین زمان برای بازدید از مسجد سلطان احمد است.
قیمت بلیط مسجد سلطان احمد
بازدید از مسجد سلطان احمد کاملا رایگان است.
آلبوم عکس مسجد سلطان احمد در استانبول
مسجد سلطان احمد؛ تاریخچه
قدمت مسجد سلطان احمد استانبول به سال 1609 میلادی و دوران سلطنت سلطان احمد یکم برمیگردد. در آن زمان فضای سیاسی ترکیه در وضعیت بدی قرار داشت. زیرا ترکها بهطورهمزمان با دو امپراطوری هاسبورگ و امپراطوری صفوی در حال جنگ بودند. در نهایت نیز سلطان احمد چاره کار را در پیمان صلح با دو امپراطوری بزرگ صفوی و هاسبورگ دید.
بعدها سلطان احمد یکم برای به نمایش گذاشتن میزان قدرت و صلابت امپراطوری خود و همچنین برای تقویت عقاید اسلامی مردم، تصمیم به ساخت مسجدی بزرگ گرفت. او این مسجد را روبهروی کلیسای ایاصوفیه ساخت تا قدرت مسلمانان را به تمام دنیا ثابت کند. به این صورت ساخت مسجد زیبای سلطان احمد آغاز شد و بعدها نیز همه این مسجد را با نام این پادشاه ترک میشناختند.
ساخت مسجد آبی یا سلطان احمد 7 سال (تا سال 1616) طول کشید. در آن زمان سلطان احمد برای تسریع انجام کارها هزینههای ساخت مسجد را از خزانه کشور تامین میکرد. از آنجا که این مسجد یک اثر ملی برای ترکیه محسوب میشد و سلطان احمد نیز اهمیت زیادی برای آن قایل بود، آن را در محل پیشین کاخ اعظم قسطنطنیه و روبهروی ایاصوفیه ساختند. بهاینصورت مسجد آبی یا سلطان احمد تبدیل به بزرگترین رقیب مسجد ایاصوفیه استانبول شد. خود سلطان احمد نیز بعد از مرگش در بیرون از این مسجد به خاک سپرده شده است.
مسجد آبی از سال 1837 تا سال 2020 چندین بار بازسازی شده است. شخصیتهای سیاسی مهمی مثل باراک اوباما و بندیکت شانزدهم نیز از این مسجد دیدن کردهاند.
نام دیگر مسجد سلطان احمد
در ابتدا و پیش از مرگ سلطان احمد، به این مسجد، مسجد آبی میگفتند. روایتهای مختلفی وجود دارد که دلیل انتخاب این اسم را نشان میدهد، اما مشخص نیست کدام یک از این روایتها کاملا درست است.
اغلب افراد معتقدند، علت اصلی انتخاب این نام، کاشیهای آبیرنگیست که در فضای داخلی آن استفاده کردهاند. البته این کاشیها سالها بعد و در زمان بازسازی مسجد، از دسترس بازدیدکنندگان خارج شدند. با اینحال سقف اصلی مسجد از 20 هزار کاشی آبیرنگ تشکیل شده است. روایتهای دیگری نیز وجود دارد که میگوید: بدنه مسجد آبی در طول روز کاملا آبیرنگ دیده میشود. همچنین در آن زمان میگفتند ملوانان از داخل کشتیهای خود، انعکاس مسجد را بر روی آب میدیدند. همه این موارد باعث شده این مسجد به مسجد آبی معروف شود.
معماری مسجد سلطان احمد در استانبول
معماری مسجد باشکوه سلطان احمد خاص و منحصربهفرد است. با وجود اینکه سلطان احمد برای ساخت این مسجد از نمادهای اسلامی استفاده کرده، اما میتوان نمادهای بیزانسی را نیز در آن دید. تلفیق هنرهای اسلامی و المانهای مربوط به دروه بیزانس، در نهایت موجب ساخت فضایی بسیار خاص و زیبا شده است. از جمله مهمترین شاخصههای معماری مسجد آبی، پنجرههای رنگی متعدد و بسیار زیبا، حیاط بزرگ و با آبنمایی خاص، منارههای سربهفلککشیده و وضوخانه بزرگ و مجهز آن است. جالب است بدانید منارههای مسجد سلطان احمد یکی از شاخصترین جذابیتهای معماری این سازه است که داستان پر ماجرایی دارند!
منارههای مسجد سلطان احمد
یکی از جذابترین روایتها درباره مسجد آبی، مربوط به منارههای آن است. خودتان بهتر میدانید که همه مساجد 2 یا نهایتا 4 مناره دارند، اما این مسجد 6 منارهایست. داستان از این قرار است که سلطان احمد در آن زمان به معمار خود دستور ساخت منارههای طلایی برای این مسجد را صادر کرد. اما از آنجایی که تلفظ کلمه طلایی و شش در زبان ترکی به یکدیگر شبیه است، معمار اشتباها تصور میکند شاه دستور ساخت 6 مناره را داده است! در نهایت نیز معمار 6 مناره بسیار زیبا برای مسجد آبی میسازد.
البته باید بدانید بعدها این موضوع مشکلساز میشود زیرا طبق روایات تنها مسجدی که در آن زمان 6 مناره داشته، مسجدالحرام بوده است. از اینرو سلطان احمد برای جلوگیری از مشکلات و اتمام اعتراضات مسلمانان، معمار خود را به مکه فرستاد تا برای مسجدالحرام یک مناره جدید بسازد. داستان منارههای مسجد آبی جزو جالبترین و معروفترین داستانهای تاریخی جهان است.
نمای داخلی مسجد سلطان احمد
نمای داخلی مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی همانند نمای بیرونیاش یک شاهکار معماری در آن سالها محسوب میشده است. تمام کاشیهای این مسجد با ظرافتی خلاقانه ساخته شدهاند. 20 هزار کاشی آبیرنگ با طرحهای مختلف سقف مسجد را پوشاندهاند. همچنین وجود پنجرههای بسیار زیاد و با رنگهای متفاوت در داخل مسجد، موجب نورپردازی بسیار زیبای آن در طول روز میشود. محراب مسجد نیز با کاشیهای خاص تزئین شده است.
سلطان احمد از هنر خطاطان نیز در فضای داخلی مسجد بهره برده و برای زیبایی هرچه بیشتر مسجد، آیات قرآنی را بر روی بعضی از کاشیهای مسجد حکاکی کرده است. بهطورکلی فضای داخلی این مسجد بسیار زیبا و چشمنواز است. همه گردشگران در اولین حضور خود در مسجد متوجه شکوه و عظمت این مکان خواهند شد.
نوع مصالح بهکاررفته برای ساخت مسجد آبی یا سلطان احمد
برای ساخت مسجد آبی از مصالح مختلفی مثل سنگ برش، سنگ سماق، سنگ مرمری، و غیره استفاده کردهاند. در آن زمان این مصالح را از شهرها و کشورهای مختلفی تامین میکردند. برای مثال برای تامین سنگهای مرمره سفید به جزیره مرمره ترکیه میرفتند و یا برای تامین سرب لازم به اسکوپیه، پایتخت امروزی جمهوری مقدونیه میرفتند.
سازنده مسجد سلطان احمد
طراح مسجد سلطان احمد شخصی به نام (سدفکار آقا محمد بیچاکچو) است. این فرد بهترین شاگرد معمار بزرگ سینان، بود. آقا محمد بیچاکچو همانند استاد بزرگش با ساخت بنایی ماندگار نام خود را در تاریخ ثبت کرد. مسجد سلطان احمد، نقطه اوج هنر معماری اقا محمد بیچاکچو بود.
مهمترین ویژگیهای معماری مسجد سلطان احمد
- مسجد آبی، 5 گنبد اصلی، 6 منارهی آبشار مانند و 8 گنبد فرعی دارد.
- قسمت بالای ساختمان این مسجد با نقاشیهای بسیار زیبا پوشیده شده است.
- منارههای این مسجد هر کدام از 3 ایوان تشکیل شدهاند. همچنین در زمان اقامه اذان ظهر و مغرب، چراغهای این منارهها روشن میشود و نمایی بسیار زیبا به مسجد میدهد.
- برای تزئین محوطه داخلی مسجد آبی از کاشیهای ساخته شده در شهر ایزنیک استفاده کردهاند. شهر ایزنیک در زمانهای گذشته قطب سفالگری و کاشیسازی ترکیه محسوب میشد.
- بر روی دیوارهای مسجد آبی آیههایی از قرآن کریم با دستخط خطاط ماهر، سید کاظم غباری نوشته شده است.
- محراب مسجد آبی را با سنگهای زیبای مرمرین حکاکی کردهاند.
- گرداگرد صحن مسجد آبی، سرسراهایی وجود دارد که به شکل قرینه در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند.
جاهای دیدنی مسجد سلطان احمد استانبول
در این قسمت قرار است درباره مسجد سطان احمد بیشتر بدانید. تا جایی که وقتی برای اولینبار وارد این بنای تاریخی و شکوهمند میشوید، پیشزمینهای از مهمترین بخشهای آن داشته باشید.
حیاط مسجد
حیاط مسجد آبی از 26 ستون و رواقهایی شبیه به هم تشکیل شده و همه رواقها با سنگهای مرمر و آذرین اراسته شدهاند. در بالای هریک از این رواقها یگ گنبد وجود دارد. کف حیاط مسجد را نیز با کاشیهای مرمر پوشاندهاند. در وسط حیاط یک آبخوری 6 ضلعی با یک سقف گنبدی شکل به چشم میخورد. این آبخوری قبلا سقفی گنبدیشکل و حکاک شده داشت، اما در زمان بازسازی مسجد آن را به یک سقف گنبدی ساده تغییر دادند. همچنین این آبخوری مانند گذشته آب ندارد و فقط یک فضای نمادین است.
شبستان مسجد آبی
به جرات میتوان گفت زیباترین و باشکوهترین قسمت مسجد آبی، شبستان آن است. این شبستان از طرحها و رنگهایی متنوع تشکیل شده است. برای ساختن این شبستان از انواع کاشیهای سنتی و با طرحهای بسیار زیبا و چشمنواز استفاده کردهاند.
محراب مسجد
محراب مسجد از دیگر قسمتهای بسیار دیدنی و زیبای مسجد آبی است. برای ساخت این محراب از سنگهای مرمرین استفاده کردهاند. اطراف محراب نیز با کاشیهای زیبا، انواع تابلو و طاقچههایی بسیار جذاب تزیین شده است.
مدرسه مسجد
مسجد آبی یک مدرسه با عنوان (مرکز اطلاعات مسجد) دارد. در این مدرسه اطلاعات رایگانی در مورد مسجد به بازدیدکنندگان ارائه میدهند. این مدرسه در کنار دیوار بیرونی مسجد و به سمت کلیسای ایاصوفیه قرار گرفته است.
غرفه پادشاهی
غرفه پادشاهی یکی از جاهای دیدنی مسجد آبی است. این غرفه مخصوص پادشاه و برای استراحت او ساخته شده است. فضای داخلی این غرفه نیز از کاشیهای بسیار زیبا و گرانقیمت و 10 ستون مرمرین تشکیل شده است.
قوانین ورود به مسجد آبی استانبول
- زنان برای ورود به مسجد آبی باید حجاب داشته باشند. آنها میتوانند از قبل لباسهای پوشیده به تن کنند یا از سرپوشهای خود مسجد استفاده کنند.
- مردان نیز برای ورود به این مسجد نمیتوانند از شلوارک استفاده کنند.
- استفاده از فلش دوربین برای عکاسی در مسجد آبی ممنوع است.
- افراد برای ورود به فضای داخلی و شبستان مسجد باید کفشهای خود را دربیاورند و بدون کفش به داخل مسجد وارد شوند.
جاهای دیدنی نزدیک مسجد سلطان احمد استانبول
یکی از مزیتهای بازدید از مسجد آبی یا سلطان احمد این است که نزدیکی به مکانهای تفریحی و بازارهای معروف استانبول است. مسجد آبی در محله سلطان احمد قرار گرفته و این محله در زمانهای گذشته پایتخت امپراطوریهای عثمانی و روم شرقی بوده است؛ از اینرو بسیاری از مکانهای دیدنی و جذاب استانبول در آن ساخته شده است. در ادامه مشهورترین مکانهای دیدنی نزدیک به مسجد آبی را معرفی میکنیم.
مسجد ایاصوفیه استانبول
پیشاز این نیز درباره ایاصوفیه و رقابت مسجد آبی با این مکان دیدنی برایتان گفتهایم. ایاصوفیه در ابتدا به عنوان به عنوان کلیسا و توسط امپراطوری روم شرقی ساخته شده است، اما بعدها آن را به عنوان مسجد خطاب کردند. مسجد ایاصوفیه استانبول مهمترین و معروفترین جاذبه گردشگری این شهر است.
کاخ توپکانی استانبول
قصر توپکاپی استانبول اولین قصر پادشاهان عثمانی است. این کاخ از ساختمانهایی به سبک قصر ورسای تشکیل شدهاست. این ساختمانها در میان باغهایی بسیار زیبا قرارگرفتهاند و شما برای بازدید از همه آنها حداقل به چندین ساعت زمان نیاز دارید. کاخ توپکانی یک گنجینه بسیار مهم از آثار و عتیقههای قدیمی مربوط به دوران عثمانیان است.
بازار آراستا استانبول
بازار آراستا یکی از بازارهای کوچک استانبول است که آن را همزمان با مسجد آبی ساختهاند. در این بازار اجناسی مثل سرامیک و صنایع دستی به فروش میرسد.
پارک گلخانه استانبول
پارک گلخانه استانبول یکی از زیباترین پارکهای قلب ترکیه است. این پارک از درختان و گلکاریهای بسیار زیبایی تشکیل شده و در آن آلاچیقهای خنکی وجود دارد که افراد میتوانند در آنها به استراحت بپردازند.
آب انبار باسیلیکا سیسترن
آب انبار باسیلیکا استانبول یک آب انبار بسیار دیدنی در زیر شهر استانبول است. از این مکان دیدنی برای ذخیره آب استفاده میکردند. در حال حاضر نیز این مکان به عنوان یک موزه و تحت نظر سازمانهای فرهنگی شهرداری استانبول اداره میشود.
سخن آخر
در این مقاله کاملترین اطلاعات درباره تاریخچه ساخت مسجد سلطان احمد، ویژگیها، مکانهای دیدنی اطراف آن، راههای دسترسی و بسیاری از موارد دیگر آن با شما خوانندگان عزیز در میان گذاشتیم. پیشنهاد میکنیم در زمان سفر خود به ترکیه حتما از این مسجد دیدن کنید تا یکی از زیباترین خاطرههای خود را در ترکیه به ثبت برسانید. یادتان نرود که میتوانید هرگونه سوال یا ابهامی درباره زیباترین مسجد ترکیه یعنی مسجد سلطان احمد دارید، در قسمت ثبت دیدگاه از ما بپرسید و اگر قصد خرید بلیط هواپیما استانبول تهران را دارید، یوتراوز را انتخاب کنید و از تخفیفهای جذاب خرید بلیط هواپیما بهرهمند شوید.
سوالات متداول
مسجد سلطان احمد در کدام شهر است؟
مسجد سلطان احمد در شهر استانبول در کشور ترکیه قرار دارد.
مسجد سلطان احمد در کجا قرار دارد؟
مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی در بخش اروپایی استانبول در منطقه فاتح قرار دارد.
فاصله مسجد سلطان احمد با فرودگاههای استانبول چقدر است؟
فاصله مسجد سلطان احمد با فرودگاه صبیحه گوکچن استانبول 47 کیلومتر و با فرودگاه جدید استانبول 49 کیلومتر است.
سال ساخت مسجد سلطان احمد کی بود؟
ساخت مسجد سلطان احمد از سال 1609 آغاز شد و 7 سال طول کشید.
آسانترین راه رفتن به مسجد آبی یا سلطان احمد چیست؟
بهترین و آسانترین روش رفتن به این مسجد استفاده از تراموا است. از آنجا که در هر 5 دقیقه یک تراموا از ایستگاه خارج میشود به راحتی میتوانید خودتان را به مسجد آبی برسانید. یادتان نرود که از طریق استانبول کارت باید هزینه تراموا را بپردازید.