ورود
Basilica Cistern

آب انبار باسیلیکا استانبول

زمان برای مطالعه 4 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

آب انبار باسیلیکا استانبول همانطور که از نامش پیداست؛ یک مخزن زیرزمینی برای ذخیره‌سازی آب در گذشته بوده‌ و امروز به یکی از جاذبه‌های حیرت‌انگیز استانبول تبدیل شده‌ است. دلایل باشکوه و استوار بودن آب انبار باسیلیکا و جذابیت‌هایش را در ادامه بخوانید.

آب انبار باسیلیکا استانبول پیشینه تاریخی ارزشمندی دارد که با یک افسانه قدیمی گره خورده و سرگذشت این جاذبه باستانی را چندبرابر کرده‌ است. اگر کنجکاوید همه‌چیز را درباره تاریخچه این آب انبار قدیمی بدانید و از چگونگی بازدید از آن، باخبر شوید؛ بهتر است تا انتهای این مقاله همراه ما بمانید و با یکی دیگر از معروف‌ترین جاهای دیدنی قسمت اروپایی استانبول آشنا شوید.


سفر به استانبول برای تفریحات تپلخرید بلیط هواپیما

لیستی از آنچه درباره آب انبار باسیلیکا می‌خوانید:


آب انبار باسیلیکا استانبول کجاست؟


Basilica Cistern Istanbul

آب انبار باسیلیکا استانبول (Basilica Cistern) در منطقه فاتح قرار گرفته و به‌دلیل موقعیت مکانی خوبی که دارد با چند مورد از جاهای دیدنی معروف این شهر همسایه است. مسجد ایاصوفیه، مسجد سلطان احمد، کلیسا ایا ایرنه استانبول، موزه باستان‌شناسی و موزه هنرهای ترکی و اسلامی فاصله کمی با آب انبار باسیلیکا دارند. بنابراین با یک برنامه‌ریزی مناسب، می‌توانید از چند جاذبه تاریخی و مهم استانبول در یک روز دیدن کنید.

  • آدرس آب‌ انبار باسیلیکا استانبول: منطقه فاتح، خیابان یرتابان، باسیلیکا سیسترن (آب انبار باسیلیکا)


موقعیت مکانی روی نقشه:




ساعت بازدید و قیمت ورودی آب انبار باسیلیکا

با توجه به همه‌گیری ویروس کرونا و بسته‌شدن موقتی مکان‌های دیدنی و توریستی در سراسر دنیا، فرصت مناسبی فراهم شد تا مسئولین دستی به سر و روی آب انبار قدیمی باسیلیکا بکشند. گفته می‌شود که این آب انبار در خطر فرسایش قرار داشته و مرمت آن کاری حیاتی و مهم بوده‌‌است. به‌همین منظور در طول سال 2021 آب انبار باسیلیکا درگیر بازسازی و مرمت بود و امکان بازدید از آن وجود نداشت. 

  • ساعت بازدید: از ساعت 9:00 تا 18:30
  • قیمت بلیط: 30 لیر (برای کودکان زیر 8 سال ورودی رایگان است)


نمای 360 درجه آب انبار باسیلیکا استانبول


چگونه به آب انبار باسیلیکا برویم؟

How To Get Basilica Cistern Istanbul

آب انبار باسیلیکا تقریبا در مرکز شهر استانبول قرار گرفته و می‌توان گفت دسترسی با سرویس‌های حمل‌ونقل عمومی به این مکان، از همه نقاط شهر امکان‌پذیر است. اما اگر به دنبال خطوط مستقیم به نزدیک‌ترین ایستگاه آب انبار باسیلیکا هستید، یکی از خطوط زیر را انتخاب کنید.

  • مترو: خط M2
  • تراموا: خط T1
  • اتوبوس: 28, 30D, 46C, 47E, 54E, 66, EM1


دانستنی‌های جالب درباره آب‌ انبار باسیلیکا استانبول

Basilica Cistern In Istanbul


  • یکی از صحنه‌های فیلم جیمز باند و فیلم سینمایی برادری اشک (Brotherhood of Tears 2003) در آب انبار باسیلیکا استانبول فیلم‌برداری شده‌ است.
  • برای دیدن این آب انبار باید از 52 پله پایین بروید.
  • نام دیگر آب انبار باسیلیکا «یرباتان سارایی» به معنی «قصر غرق‌شده» است.
  • آب ذخیره‌شده در آب انبار باسیلیکا، آب مورد نیاز کاخ امپراتوری و ساختمان‌های اطراف آن را تأمین می‌کرده‌است.
  • سرداب باسیلیکا بزرگترین آب انبار شهر استانبول است.
  • در بازی ویدیویی Assassin's Creed: Revelations بخشی از ماجراجویی‌های داستان در آب انبار باسیلیکا استانبول اتفاق می‌افتد.
  • آب انبار باسیلیکا در 150 متری جنوب غربی مسجد ایاصوفیه، معروف‌ترین مسجد استانبول قرار گرفته است. گفته می‌شود بخشی از مصالح به‌کاررفته در ساخت این آب انبار باقی‌مانده مصالح مسجد ایاصوفیه است که از جاهای مختلف به قسطنطنیه (استانبول قدیم) آورده شده بود.


معرفی آب انبار باسیلیکا در استانبول

Photo Of Basilica Cistern


آب‌ انبار باسیلیکا (به ترکی: Yerebatan Sarnıcı) از قدیمی‌ترین آب انبار‌های زیر زمینی استانبول است. این آب انبار 140 متر طول و 70 متر عرض دارد. نکته جالب درباره آب انبار باسیلیکا این است که بعد از چندین سال که از عمر آن می‌گذرد، همچنان پابرجاست و به یکی از دیدنی‌ترین موزه‌های استانبول تبدیل شده‌ است. راز سرپاماندن آب آنبار باسیلیکا 336 ستون محکم است که هرکدام تقریبا 9 متر ارتفاع دارند. این ستون‌ها در ردیف‌های 12 تایی و ستون‌های 28 تایی طراحی شده‌اند و چون فاصله کمی از هم دارند (تقریبا 5 متر) تصویر فوق‌العاده‌ای را می‌سازند. دو تا از ستون‌های آب انبار باسیلیکا با بقیه فرق دارند و افسانه‌ای درباره آن‌ها شایع است که در ادامه مطلب به آن می‌پردازیم. جالب است بدانید که حدود 100 هزار تن آب در آب انبار باسیلیکا ذخیره می‌شود و در مجموع نزدیک به 1000 متر مربع مساحت دارد.


آب سرداب باسیلیکا از کجا تامین می‌شد؟

منشا آبی که در سرداب باسیلیکا استانبول نگهداری می‌شد از یک مرکز توزیع آب بزرگ تامین می‌شد و توسط دو قنات به شهر منتقل می‌شد. چون آب راه زیادی را طی می‌کرد، احتمال اینکه دشمنان بتوانند آن را آلوده کنند بیش‌تر بود. بنابراین رومیان ابتکار هوشمندانه‌ای را به‌کار گرفتند. آن‌ها داخل آبی که قرار بود به آب انبار بریزد، ماهی ریختند تا اگر سم وارد آب شد، با مرگ ماهی‌ها متوجه حیله دشمن شوند و از ورود آب به کاخ سلطنتی و مناطق مسکونی دیگر جلوگیری کنند.



افسانه آب انبار باسیلیکا

Medusa In Basilica Cistern

همان‌طور که اشاره کردیم دو تا از ستون‌های آب انبار باسیلیکا خاص‌تر از بقیه آن‌ها هستند و طراحی ویژه‌ای دارند. پشت این مدل طراحی، افسانه‌ای قدیمی نهفته است. ماجرا از این قرار است که این دو ستون کنده‌کاری مجسمه «مدوسا» را در قسمت زیرین خود دارند. مدوسا (به معنی فرمانروا)؛ یکی از شخصیت‌های اساطیری یونان باستان است. او با قدرتی که داشت، می‌توانست هر کس را که به چشمانش زل بزند، به سنگ تبدیل کند.

اگر کنجکاوید داستان مدوسا را بدانید، باید بگوییم که: مدوسا دوشیزه‌ای با موهای مشکی بلند و زیبایی فریبنده بود که با «پوزئیدون» مهم‌ترین ایزد یونان باستان، هم‌بستر شد. آتنا همسر پوئیدون، با خبر هم‌بستر شدن مدوسا با همسرش، بسیار خشمگین شد و موهای مدوسا را به مارهای ترسناک و چندش‌آوری تبدیل کرد تا با آن چهره کریه، منفورترین موجود روی زمین شود و علاوه‌بر آن، هر کس به چشمانش خیره بماند تبدیل به سنگ شود و همه از او دوری کنند. با استناد به همین ماجرا، مدوسا به نمادی برای ترس بدل شد. به همین منظور در قسمت زیرینِ دو ستون لبه شمال‌ غربی آب انبار باسیلیکا، چهره مدوسا کنده‌کاری شده‌‌است. هدف این بوده که مدوسا حافظ و نگهبان آب انبار باشد. شایعات دیگری هم برای توضیح استفاده از صورت مدوسا در طراحی پایه ستون‌های آب انبار باسیلیکا وجود دارد. صورت مدوسا در پایه یکی از ستون‌ها به صورت برعکس و در دیگری خوابیده به پهلو است. برخی دلیل این نحوه قرارگیری را خنثی کردن نگاه زیان‌آور و مرگبار مدوسا می‌دانند.



سیسترن کافه؛ در آب انبار باسیلیکا


Cistern Cafe


یکی از تجربه‌های جدید و بیادماندنی که می‌توانید در آب انبار باسیلیکا تجربه کنید، استراحت و وقت‌گذراندن در یک کافه دنج و زیبا در این آب انبار است. تصورش را بکنید وقتی مدهوش هنر و تاریخ هستید و در فضای منحصربه‌فرد سرداب باسیلیکا غرق می‌شوید، امکان این را دارید که در گوشه‌ای از این‌همه زیبایی و شکوه بنشینید و با خوردن یک فنجان قهوه داغ آنچه را دیدید در ذهن خود مرور کنید. حتی شاید بین ماجراجویی‌تان در آب انبار باسیلیکا، نیاز به تجدید انرژی داشته باشید به‌هرحال یک گزینه عالی پیش‌رو دارید: کافه سیسترن. این کافه داخل مجموعه باسیلیکا قرار گرفته و طراحی مدرن و در عین حال دلنشینی دارد.



تاریخچه آب انبار تاریخی باسیلیکا

Basilica Cistern History

بد نیست که کمی با تاریخ آب انبار باسیلیکا در استانبول هم آشنا شوید و مختصری درباره سرگذشت این سرداب مشهور بدانید. آب انبار باسیلیکا در سال 532 پس از میلاد در زمان امپراتور بیزانس به‌نام «زوستینین اول» ساخته شد. متون تاریخی حاکی از این هستند که برای ساخت این آب انبار بزرگ نزدیک به 7هزار برده بی‌وقفه کار کرده‌اند. گفتنی‌ست که آب انبار باسیلیکا در طول تاریخ دست‌خوش ناملایمات زیادی از جمله: آتش‌‌سوزی و شورش‌های فاجعه‌آمیز بوده‌است. با این حال همچنان پا برجاست و عاشقان تاریخ و هنر را به دیدار خود فرامی‌خواند.


ثمره مطلب این است که:

اگر بگوییم آب انبار باسیلیکا یکی از فوق‌العاده‌ترین جاذبه‌های تاریخی جهان است، اغراق نکرده‌ایم. چنانچه متن بالا را با دقت خوانده‌باشید، اطلاعات خوبی درباره آب انبار قدیمی باسیلیکا به‌دست آورده‌اید و با قدم‌زدن در این آب انبار مخوف و در عین حال زیبا و خیره‌کننده، تاریخچه آن و اهمیتی را که روزگاری برای آب‌رسانی به مردم داشته مرور می‌کنید. با بازدید از باسیلیکا سیسترن احتمالا بیش‌تر به ارزش این گنج باستانی پی می‌برید. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم در سفر به استانبول، به آب انبار باسیلیکا بروید، کنار قوس‌ها و ستون‌های یکپارچه و هماهنگ آن عکس یادگاری بیندازید و در تکیه‌گاه ستون‌های شمال غربی به چشمان مدوسا خیره شوید. لازم نیست از خطر سنگ‌شدن بترسید، این فقط یک افسانه است!

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز