ورود
آب‌انبار وکیل شیراز

آب‌ انبار وکیل شیراز

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

اسم آب‌ انبار وکیل شیراز که به گوش آدم می‌خورد، انتظار دیدن هر چیزی را دارد بجز یک بنای باشکوه که ستون‌ها و دیوارهای بلندش هوش از سر آدم می‌برد. این آب‌انبار بعد از ظهور لوله‌کشی شهری، کاربری‌اش را از دست داد، اما به همت سازمان میراث فرهنگی، کاربرد جدیدی پیدا کرد و تبدیل به خانه آثار هنری و موزه‌ آب شد.

آب‌انبار وکیل را در سفر خود به شیراز از یاد نبرید تا عظمت یکی از مهم‌ترین ابنیه شهر در دو قرن پیش را از نزدیک مشاهده کنید. این بنا در مجاورت بناهای تاریخی مهمی‌ قرار گرفته که در دوران زندیه، به دستور کریم‌خان (وکیل‌الرعایا) ساخته شده‌اند. این بنای باشکوه از سال 95 به موزه و گالری آب تبدیل شده است. بازدید از این مکان فرصتی‌ست که نصیب آدم‌هایی که در دوران زند زندگی می‌کردند، نمی‌شد و شاید نصیب آیندگان هم نشود. پس اگر هنوز در حال نوشتن لیست جاهای دیدنی شیراز هستید، آب‌انبار وکیل را از قلم نیندازید تا همراه با دیگر بناهای کریم‌خانی، گردشی جانانه در قلب تاریخ زندیه داشته باشید!

آنچه در مقاله آب‌انبار وکیل شیراز می‌خوانید:






آب‌انبار وکیل شیراز کجاست


  • آدرس: استان فارس، شیراز، خیابان طالقانی، شرق ارگ کریم‌خان، جنب ورودی پارکینگ وکیل



آب‌انبار وکیل شیراز در کنار سایر بناهای مهمی که در دوران زندیه به دست کریم‌خان ساخته شده‌اند، قرار دارد؛ از جمله ارگ کریم‌ خان در شیراز، حمام وکیل شیراز، بازار وکیل شیراز، مسجد وکیل شیراز و موزه پارس (باغ نظر) شیراز. نحوه رسیدن به این بنا در ادامه آمده است.


مسیرهای دسترسی

بنای آب انبار وکیل شیراز از بیرون

دسترسی با خودرو شخصی:

اگر با خودرو سفر می‌کنید و قصد دارید یک روز را به بازدید از این بناهای باشکوه اختصاص دهید، می‌توانید خیابان لطفعلی‌خان زند وارد خیابان طالقانی شوید و مسیر خود را در این خیابان ادامه دهید تا به پارکینگ وکیل را مقابل خود ببینید. ماشین خود را با خیال راحت در این پارکینگ بگذارید و بعد از دیدنِ آب‌انبار وکیل که دقیقا کنار پارکینگ است، به سراغ گشت‌وگذار در دل تاریخ زندیه بروید.


دسترسی با مترو:

خوشبختانه در 300 متری آب‌انبار وکیل شیراز، یک ایستگاه مترو وجود دارد. برای رسیدن به این ایستگاه از خط 1 مترو استفاده کنید و در ایستگاه وکیل از مترو پیاده شوید. از ایستگاه وکیل به سمت خیابان طالقانی بروید و خیابان طالقانی را در سمت راست ادامه دهید تا به آب‌انبار وکیل برسید.


دسترسی با اتوبوس:

نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس شهری به آب‌انبار وکیل، ایستگاه میدان شهدا (شهرداری) است. خطوط 1، 2 و 78 در این ایستگاه توقف دارند. برای اطلاع از خط واحد موردنظر خود از سایت خط واحد شیراز استفاده کنید.


ساعت بازدید و شماره تلفن

  • همه روزه از 8 صبح تا 8 شب
  • شماره تلفن: 07132224028



معرفی آب‌انبار وکیل شیراز


ورودی آب انبار وکیل شیراز

در گذشته آب‌انبارها از مهم‌ترین ابنیه شهر به‌شمار می‌آمدند و با هدف ذخیره آب برای فصول گرم و بی‌باران ساخته می‌شدند. شیراز هم که شهری با اقلیم گرم و خشک است و در دوران زندیه پایتخت کشور بود، بیشتر از هر شهری نیازمند انباری برای ذخیره آب بود. جدا از این‌که هر محله‌ای انبار مخصوص خود را برای ذخیره آب داشت، آب‌انبارهای عمومی را معمولا در مراکز تجمع مثل راسته بازار و کاروانسراها می‌ساختند. آب‌انبار وکیل شیراز هم، همانطور که اشاره کردیم، در کنار سایر بناهای مهم و در راستای بازار وکیل شیراز ساخته شده است.

ستون‌ها و طاق آب انبار وکیل شیراز

آب‌انبار وکیل شیراز در کنار آب‌انبارهای حافظیه، دیوانخانه و هفت‌تنان، یکی از 4 انباری بود که به دستور کریم‌خان زند (که خود را وکیل‌الرعایا می‌نامید) بنا شد. این 4 آب‌انبار وظیفه تامین آب سالم آشامیدنی مردم در نقاط مختلف شهر را برعهده داشتند که بین سال‌های 1138 تا 1143 هجری‌شمسی ساخته شدند. این بناها از سال 1331 با ورود لوله‌کشی به شهر، به تدریج کاربری خود را از دست دادند و کنار گذاشته شدند. آب‌انبار وکیل شیراز به همراه 3 آب‌انبار کریم‌خانی دیگر، در سال 1351 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدند.


معماری آب‌انبار وکیل

پله‌های ورودی به آب انبار وکیل شیراز

اولین چیزی که در این بنا به چشم می‌آید، شباهت آن به بناهای دوره صفوی‌ست. مخزن عظیمِ آب‌انبار وکیل را به شیوه معماری دوره‌ی پیش از زندیه ساخته‌اند و بادگیرهای بلندش* را به سبک برج‌ کریم‌خان آجرکاری کرده‌اند. برای ورود به این مخزن بزرگ، باید از 27 پله سنگی پایین بروید و از دریچه‌ای که به تازگی برای عبور مردم ایجاد شده است، داخل آب‌انبار شوید. در گذشته کسی نمی‌توانست وارد آب‌انبارها شود، اما امروز می‌توان از عمیق‌ترین نقطه این بنا به عظمت آن چشم دوخت.

*بادگیر: بادگیرها سازه‌هایی به شکل برج هستند که یکی از عناصر معماری اصیل ایرانی به‌شمار می‌روند. این برج‌ها در گذشته برای تهویه و خنک‌کردن هوا بر روی بام خانه‌ها، بالای آب‌انبارها و معادن ساخته می‌شدند.

کانال‌های آبرسانی به آب‌انبار وکیل شیراز


در ارتفاع 60 متری، کانال‌هایی با طول 1 متر و عرض نیم متر دیده می‌شود که وظیفه هدایت آب چشمه‌، قنات و آب باران را به درون آب‌انبار، برعهده داشتند. این کانال‌ها از جنس سنگ و آهک‌های آب‌بند (ساروج) ساخته شده‌اند. جالب است بدانید که آب‌انبار با ته‌نشین کردن گل‌ولای، آب را به صورتی ابتدایی تصفیه می‌کرده است. آب جمع‌شده درون منبع، گاهی با روش‌های ساده‌ای مثل نمک‌زدن، گندزدایی می‌شد.


موزه‌گالری آب شیراز

گالری آب شیراز واقع در آب انبار وکیل

در سال 1395 از آب‌انبار وکیل به عنوان موزه‌گالری آب بهره‌برداری شد. این کار با تصمیم سازمان میراث فرهنگی و با مشارکت انجمن هنرهای تجسمی و سنتی فارس صورت گرفت و دو هدف را دنبال می‌کرد. هدف از ایجاد موزه آب، آشنایی مردم با سیستم‌های تهیه و توزیع آب در طول تاریخ استان فارس بود. هنگام بازدید از آب‌انبار وکیل شیراز، می‌توانید ماکت‌های بسیار زیبایی از سیستم‌های تهیه آب در دوران‌های مختلف را مشاهده کنید و با زندگی مردم در دو قرن پیش بیشتر آشنا شوید. این ماکت‌های دیدنی به سفارش سازمان میراث فرهنگی و به دست مهندس فتحی‌نژاد ساخته و در این موزه گردآوری شده‌اند.

موزه آب آب انبار وکیل شیراز
موزه و گالری آب در آب انبار وکیل شیراز

هدف از برپایی گالری آب نیز فراهم‌کردن مکانی برای به‌نمایش‌گذاشتن آثار هنرمندان کمترشناخته‌شده بود. آب‌انبار وکیل شیراز، درعین‌حال محلی برای برپایی برنامه‌های مختلف فرهنگی و هنری مانند برگزاری انواع نمایشگاه‌های هنری، کنسرت موسیقی و اجرای تئاتر است.




سخن پایانی

آب‌انبار وکیل شیراز که روزگاری جزو مهم‌ترین بناهای شهری محسوب می‌شد، امروز به محلی برای برپایی برنامه‌های فرهنگی تبدیل شده است. محل اسرارآمیز و هراس‌برانگیزی که هیچ‌کس جز سازندگان، درون آن را ندیده بودند، حالا محل گردش و تفریح عده زیادی از گردشگران و دوست‌داران تاریخ و هنر است. با تصور این موضوع ممکن است کمی به فکر فرو بروید و از خود بپرسید این سرنوشت در آینده نصیب کجا می‌شود. نظرتان چیست؟

نوشته های مشابه
  • ارگ کریم خان در شیراز

    بدون شک یکی از مهم‌ترین آثار دوره زندیه در شهر زیبای شیراز ارگ کریم خان است. اولین چیزی که نگاه تو را به خود جلب می‌کند دیوارهای بلند ارگ است که در میان خیابان و مرکز شهر قد علم کرده است. این بنای باشکوه بین سال‌های ۱۱۴۵ تا ۱۱۴۶ هجری خورشیدی توسط کریم خان ساخته شد تا محل فرمانروایی و زندگی وی و خانواده‌اش باشد و تا به امروز در مرکز شهر جلوه‌گری می‌کند و دل و دین هر رهگذر را می‌برد. طوری که وقتی از کنارش رد می‌شوی نگاهت پیش دیوارهای بلند ارگ جا می‌ماند.

  • جاهای دیدنی شیراز

    در لیست جاهای دیدنی شیراز آنقدر تنوع وجود دارد که این شهر را به یکی از مقصدهای محبوب هم برای گردشگران داخلی و هم برای بازدیدکنندگان بین‌المللی تبدیل کرده است. اگر قصد سفر به شیراز را دارید، لیست جاهای دیدنی شیراز جاذبه‌های تاریخی شیراز، جاذبه‌های طبیعی شیراز، بازارها و مراکز خرید و تفریحات شیراز را در این مقاله بخوانید!

  • بازار وکیل شیراز

    بازاروکیل شیراز یکی از معروف‌ترین بازارهای قدیمی ایران است که از مهم‌ترین جاذبه گردشگری شهر شیراز هم محسوب می‌شود. هرساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی به شیراز می‌روند تا در این بازار قدم بزنند و حال‌وهوای مردمان شیراز را در آن تجربه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز