بازار وکیل شیراز را مثل کف دست بشناسید!
- ...
- ...
- تعداد کلمات
بیش از 250سال از عمرش میگذرد. نه زلزله و سایر بلایای طبیعی حریفش شده و نه باد و باران و آفتاب، خم به ابرویش آوردهاست. بازار وکیل شیراز، با معماری دلربا و مغازههای پرتنوعش، از محبوبترین مقاصد گشتوگذار مسافران شیراز است.
بازار وکیل شیراز، بازاری سرپوشیده در مرکز شهر است از مجموعه بناهای زندیه؛ یعنی ارگ کریمخان، باغ نظر، میدان توپخانه، آبانبار، مسجد، حمام و بازار وکیل که همگی بهفرمان حاکم وقت، «کریمخان زند» ساخته شدند. بازار کریمخان که حالا جزئی از مرکز شهر است، در نزدیکی دروازه اصفهان بنا شدهبود تا محلی باشد برای دادوستد بین تجار شیراز و اصفهان.
در مقاله پیشرو، همه اطلاعات لازم درباره بازار کهن اما همچنان سرپای شهر که یکی از شاخصترین جاهای دیدنی شیراز بهشمار میرود، فراهم شدهاست؛ آدرس، نقشه، ساعت کاری، تاریخچه، معماری و بخشهای مختلف بازار.
آنچه در این مقاله درباره بازار وکیل شیراز میخوانید:
- بازار وکیل شیراز کجاست؟
- ساعت کاری بازار وکیل شیراز
- مغازه های بازار وکیل
- تاریخچه بازار وکیل شیراز
- بخش های مختلف بازار وکیل
- معماری بازار وکیل شیراز
- رستوران های بازار وکیل
بازار وکیل شیراز کجاست؟
📌 آدرس بازار وکیل شیراز: مرکز شهر، نزدیک میدان شهرداری
بازار وکیل، ورودیهای مختلفی دارد که در سه خیابان «طالقانی»، «زند» و «لطفعلیخان» واقع شدهاست. برای رفتن به این بازار با وسایل نقلیه عمومی، راهنمای زیر کمکتان میکند.
- رفتن به بازار وکیل با مترو: نزدیک ترین ایستگاه مترو به بازار وکیل شیراز، ایستگاه «زندیه» است که بهاندازه 10دقیقه پیادهروی از بازار فاصله دارد.
- رفتن به بازار وکیل با اتوبوس: خطوط اتوبوسرانی که از میدان شهدا میگذرند، شما را به بازار وکیل میرسانند. در این میدان از اتوبوس پیاده شوید. بعد از چند دقیقه پیادهروی به مقصد میرسید.
✈ با خرید بلیط هواپیما شیراز، امن و آسودهخاطر به مقصد برسید. ✈
ساعت کاری بازار وکیل شیراز
پیش از راهی شدن، برنامه کاری بازار را چک کنید تا به درِ بسته نخورید. دو نکته مهم را هم یادتان باشد؛ جمعهها و ایام سوگواری، روز تعطیلی بازار وکیل شیراز است. صبحها، بازار خلوتتر است و مناسبتر برای خرید؛ عصرها اما جنبوجوش بیشتری دارد و گشتوگذار در آن دلچسبتر است.
- ساعت کار بازار وکیل شیراز درطول هفته: 08:30 تا 20:30
- ساعت کاری بازار وکیل شیراز در ایام عید: 08:30 تا 00:00 بامداد
مغازه های بازار وکیل
بازار معروف شیراز، شکلوشمایل قدیمیاش را از گذشته تا امروز حفظ کردهاست اما همانطور که انتظار میرود، دیگر در آن خبری از حجره شمشیرگرها یا مثلا کلاهدوزها نیست. قبل از اینکه گشتی در تاریخ بازار و راستههای مختلفش بزنیم، بیایید با هم ببینیم مغازه های بازار وکیل شیراز، امروز چه چیزی در چنته دارند.
- انواع فرش دستباف و ماشینی و گلیم و گبه
- انواع پارچه، محصولات چرمی و لباسهای محلی
- عرقیجات و خوردنیهای خاص شیرازی؛ بهارنارنج، عرق شکوفه پرتقال، مسقطی لاری، نان یوخه، ادویه و نان برنجی
- زیورآلات و اکسسوری قدیمی و مدرن
- صنایع دستی شیراز شامل منبتکاری، خاتمکاری و قلمزنی
- ظروف مسی
تاریخچه بازار وکیل شیراز
خرید از شاخصترین بازار سرپوشیده شیراز، وقتی با قصه روزهای دور همراه شود، دلنشینتر میشود. چراکه اصلا این قدمت بازار وکیل شیراز است که آدمها را از گوشه و کنار ایران و دنیا بهسمتش میکشاند، نه صرف وجود چندتا مغازه. نگاهی بیندازیم به تاریخچه بازار وکیل.
- کریمخان زند، در سال 1172 هجریقمری، فرمان ساخت بازار وکیل را صادر میکند.
- روایتهای تاریخی میگویند ایده ساخت بازار وکیل، بعد از دیدن بازار قیصریه لار، به سر کریمخان میافتد.
- ساخت بازار وکیل، طبق روایتی 19سال و براساس روایتی دیگر، 21سال طول میکشد.
- هرکدام از راستههای بازار وکیل، براساس کالاهای عمدهای که در آنها بهفروش میرسید، نامگذاری میشود.
- بازار وکیل، بعد از افتتاح شدن به مرکز اصلی فعالیتهای تجاری شهر شیراز تبدیل میشود؛ خرید و فروش، مبادله پایاپای، صدور حوالهجات و کارهای مربوط به صرافی.
بخش های مختلف بازار وکیل
پیشتر توضیح دادیم که راستههای بازار وکیل بعد از سروسامان پیدا کردن، بهاسم محصولاتی که در آنها فروخته میشد، نامگذاری شدند. این رسم اما منحصر به بازار شیراز نیست. اصولا در گذشته، حرفههای مختلف در بازار، راسته مخصوص خودشان را داشتند. بازار وکیل، دو راسته شمالی-جنوبی و شرقی-غربی دارد که محل تقاطعشان در مرکز بازار است و «چهارسوق» نامیده میشود.
بخش مهم دیگر بازارهای قدیمی، «سرا» یا «کاروانسرا» بود. از آنجاییکه بازرگانها از راههای دور میآمدند و زمان زیادی هم در سفر بودند، جایی لازم داشتند که در آن خستگی در کنند. بازار وکیل هم چندتایی از این سراها دارد.
- راسته شمالی بازار وکیل: راسته شمالی، از دروازه اصفهان شروع میشود و به چهارسوق میرسد. بازار کلاهدوزان و ترمهفروشان و همچنین سراهای گمرک، احمدی و روغنی در این قسمت بازار واقع شدهبودند.
- راسته جنوبی بازار وکیل: راسته جنوبی، از سمت سردر مسجد وکیل شروع میشود. بازار شمشیرگرها که امروز محل فروش صنایعدستی است، در این بخش بازار قرار داشتهاست.
- راسته شرقی بازار وکیل: بخش شرقی بازار، راسته علاقهبندان بودهاست؛ یعنی کسانی که ابریشم تابیده و نخ و قیطان میفروختند. حالا عطاریها و فرشفروشها جای علاقهبندان را در بازار گرفتهاند.
- راسته غربی بازار وکیل: بخش غربی بازار که حالا عمدتا درانحصار فرشفروشها درآمده، در گذشته راسته ترکشدوزها بودهاست. ترکشدوز به کسی میگفتند که سروکارش با دوخت لوازم چرمی بود.
- سرای مشیر: علاوهبر کاروانسراهای گمرک، احمدی و روغنی که بالاتر معرفیشان کردیم، در دوره قاجار کاروانسرای دیگری به قسمت جنوبشرقی بازار وکیل اضافه میشود که سرای مشیر شیراز نام میگیرد.
معماری بازار وکیل شیراز
کسانی که شانس دیدار با بازار وکیل در شیراز را داشتهاند، معماری چشمنواز این بازار را تحسین میکنند. در ادامه، مهمترین نکات معماری بازار وکیل را با هم مرور میکنیم تا شما هم در این حیرت تحسینآمیز سهیم شوید.
- مساحت بازار وکیل شیراز، 21هزارو840 مترمربع است.
- مصالح بهکاررفته در ساخت بازار وکیل آجر، گچ و آهک است.
- بازار وکیل، سه بخش اصلی دارد؛ گذرگاه (محل عبورومردم مردم)، حریم مغازه (فضایی که دو پله از سطح زمین بالاتر است) و فضای مغازه (محل فروش)
- مغازههای بازار وکیل، یک متر از سطح زمین بالاترند تا تحتتأثیر رطوبت قرار نگیرند.
- زیر سقف بازار وکیل، روزنههایی بهنام «هورنور» تعبیه شدهاست که روشنایی بازار را تأمین و درعینحال از تابش مستقیم خورشید و ریزش برف و باران به داخل بازار جلوگیری میکنند.
- ارتفاع سقف بازار وکیل (حدود 10مترمربع) و بادگیرهای تعبیهشده در آن، حکم تهویه را در بازار داشتهاند.
- در گذشته، زیر سقف چهارسوق، حوض مرمری قرار داشت که به زیبایی بازار و هوای مطبوع آن کمک میکرد و آبش ازطریق یک آبراه تأمین میشد.
رستوران های بازار وکیل
اگر بازارگردی، رمقتان را گرفت و به تجدید قوا نیاز داشتید، لازم نیست راه دور بروید. تعدادی از معروفترین رستوران های شیراز، در محدوده بازار وکیل قرار دارند.
- رستوران دوسی: عمارتی قدیمی است که انواع غذاها و عرقیجات محلی شیراز را سرو میکند.
📍 آدرس: میدان شهرداری، خیابان پیروزی، کوچه ۴
- رستوران سرای مهر: رستوران و چایخانه سنتی که انواع کباب و غذاهای خورشتی ایرانی را طبخ میکند.
📍 آدرس: سرای مشیر
- عمارت گلبهاری: یک عمارت تاریخی واقع در بافت سنتی شیراز است که انواع غذاهای ایرانی و فرنگی را در سه وعده صبحانه، نهار و شام سرو میکند.
📍 آدرس: خیابان طالقانی، گذر قلوهسنگی، پشت مسجد وکیل
- رستوران شرزه: رستورانیست مدرن که منویی کاملی دارد از انواع غذاهای دریایی و کباب.
📍 آدرس: خیابان طالقانی، خیابان مسجد وکیل
سخن آخر
بازارهای معروف شیراز، آوازهشان آنقدر بلند است که به گوش شیرازنرفتهها هم رسیده؛ گل سرسبدشان هم بازار وکیل است که از دوره زندیه تا امروز، یکی از مهمترین مراکز دادوستد شهر بهشمار میرود. مقاله حاضر، یک معرفینامه جامعوکامل از این بازار است تا شما را برای دیدارش آماده کند.
اگر در آینده دور یا نزدیک راهی شیراز هستید، تیم یوتراوز بسیار مفتخر است که مقدمات یک سفر بینقص را برای شما فراهم کند. برای تهیه بلیط هواپیما و قطار و رزرو هتل با شماره تلفن 24ساعته 1548، در تماس باشید.
سوالات متداول
بازار وکیل تا چه ساعتی باز است؟
بازار وکیل شیراز، هر روز بهجز جمعهها و ایام سوگواری، از ساعت 08:30 تا 20:30 باز است.
فاصله شاهچراغ تا بازار وکیل چقدر است؟
فاصله بازار وکیل تا شاهچراغ، از خیابانهای «احمدی» و «طالقانی»، بهترتیب 700 و 95متر است که پیاده، حدودا 10دقیقه طول میکشد.
صنایع دستی بازار وکیل شیراز شامل چه چیزهایی است؟
در بازار وکیل میتوانید بهترین سوغات و صنایع دستی شیراز شامل منبتکاری، خاتمکاری، قلمزنی، گبه و گلیم را پیدا کنید.
شماره تلفن بازار وکیل شیراز چند است؟
بازار وکیل، از تعدادی راسته و سرا تشکیل شده که هرکدامشان شامل چندین مغازه است. هیچ شماره تلفنی بهنام کل این بازار ثبت نشدهاست. جستوجوی سایت بازار وکیل شیراز هم راه به جایی نمیبرد؛ درحالحاضر وبسایتی برای این بازار وجود ندارد.
بازار شیطون شیراز کجاست؟
بازار دستدومفروشهای شیراز، معروف به بازار شیطون، در بخش جنوبشرقی شهر و در مجاورت پل فسا واقع شدهاست.