ارگ کریم خان در شیراز
- ...
- ...
- تعداد کلمات
بدون شک یکی از مهمترین آثار دوره زندیه در شهر زیبای شیراز ارگ کریم خان است. اولین چیزی که نگاه تو را به خود جلب میکند دیوارهای بلند ارگ است که در میان خیابان و مرکز شهر قد علم کرده است. این بنای باشکوه بین سالهای ۱۱۴۵ تا ۱۱۴۶ هجری خورشیدی توسط کریم خان ساخته شد تا محل فرمانروایی و زندگی وی و خانوادهاش باشد و تا به امروز در مرکز شهر جلوهگری میکند و دل و دین هر رهگذر را میبرد. طوری که وقتی از کنارش رد میشوی نگاهت پیش دیوارهای بلند ارگ جا میماند.
سفر به شیراز بدون بازدید از بنای تاریخی ارگ کریم خان که از مهمترین جاهای دیدنی شیراز است، سفری خالی از لطف خواهد بود. گرچه این شهر جذابیتهای بسیار زیادی برای گردشگران دارد اما بازدید از بناهایی که یادگار هوش و نبوغ معماران ایرانی است، احترام به هنر و فرهنگ ایرانی را بازگو میکند. بدون شک یکی از مهمترین آثار دوره زندیه در شهر زیبای شیراز ارگ کریم خان است. اولین چیزی که نگاه تو را به خود جلب میکند دیوارهای بلند ارگ کریم خانی است که در میان خیابان و مرکز شهر قد علم کرده است. این بار قرار است تا در کنار هم به شیراز سفر کنیم و بازدید از یادگار دوران وکیلالرعایا را باهم تجربه کنیم. با یوتراوز همراه شوید.
آنچه درباره مجموعه ارگ کریم خانی میخوانید:
- معرفی مجموعه تاریخی ارگ کریم خانی
- آدرس ارگ کریم خانی و نکاتی برای بازدید
- بهترین زمان بازدید از ارگ کریم خانی
- بعد از ارگ کریم خانی به کجا برویم؟
- در ارگ کریم خان کجا عکس بگیرم؟
معرفی مجموعه تاریخی ارگ کریم خانی
این بنای باشکوه بین سالهای ۱۱۴۵ تا ۱۱۴۶ هجری خورشیدی توسط کریم خان زند «وکیلالرعایای ایران» ساخته شد تا مکانی هم برای فرمانروایی او باشد و هم برای زندگی او و خاندانش. اما امروز که نه از کریم خان خبری است و نه از دوران وکیلالرعایاییاش، این مجموعه تاریخی جلوه باشکوهی به میدان شهدای شیراز داده است.
وقتی از کنار آن عبور میکنید امکان ندارد که دیوارهای خشتی و مستحکم این بنا توجه شما را به خود جلب نکند. این بنا زمینی به مساحت ۱۲۸۰۰ مترمربع بنا شده و ساختمان آن 4000 مترمربع را به خود اختصاص داده است. معماری آن برای دو نوع کاربری مسکونی و نظامی طراحی شده است که بخش نظامی آن ۴ برج به ارتفاع ۱۴ متر و دیوارهایی با ارتفاع ۱۲ متر دارد. تصورش را بکنید که چنین بنایی اکنون در میانهی شهر شیراز سینه سپر کرده و رخ مینماید.
متریال به کار رفته در ساخت این بنا، از آجر، سنگ مرمر و سنگ آهک است که تقریبا در همه جای آن به چشم میخورد. در بخش درونی ارگ با فضایی متفاوت و چشمنواز ایوانها و اتاقهای تودرتوی نقاشی شده، آبنماهای زیبا با حوضهای سنگی و باغچههای هماهنگ خودنمایی میکند.بخشی از ارگ به موزه مردمشناسی اختصاص داده شده است که سبک زندگی و نوع پوشش آن دوران را به گردشگران معرفی میکند. این مجموعه بینظیر در ۱۴ خرداد سال ۱۳۵۱ با شماره ۹۱۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس ارگ کریم خانی و نکاتی برای بازدید
- از آنجا که این بنادر مرکز شهر واقعشده، راه دسترسی به آن بسیار آسان است. برای رسیدن به ارگ کریم خانی میتوان از مترو استفاده کرد و بعد از پیاده شدن در ایستگاه زندیه، فاصله کوتاهی را در حدود 10 دقیقه تا ارگ پیمود.
- اگر دسترسی به مترو برایتان مقدور نبود، استفاده از تاکسیهای سطح شهر و اتوبوس نیز پیشنهاد میشود. از تاکسیهای اینترنتی هم در هر نقطه از شیراز میتوانید استفاده کنید و چهبسا که برای شما مقرون بهصرفهتر هم باشد و درنهایت خودرو شخصی هم پیشنهاد میشود. درهرحال کافی است خودتان را به ضلع شمال شرقی میدان شهدا برسانید و ازآنجا شکوه ارگ خودبهخود راهنمای شما خواهد بود.
- بازدید از ارگ برای تمام سنین مناسب است و هرکسی در هر سن و سالی میتواند از این یادگار باشکوه زندیه دیدن کند. اما اگر به معماری و تاریخ علاقهمند باشید جذابیت بنا برای شما بیشتر خواهد بود.
- برای بازدید از ارگ باید بلیت ورودی تهیه کنید. گیشههای فروش بلیت در کنار ارگ مستقر هستند. هزینه بلیت در سال 1399 معادل 5000 تومان است اما برای اتباع خارجی این مبلغ 20000 تومان افزایش پیدا میکند.
بهترین زمان بازدید از ارگ کریم خان
برای بازدید از ارگ تاریخی کریم خان به زمانی حدود 1 تا 2 ساعت نیاز خواهید داشت. بازدید از این بنادر هر فصلی جذابیت خودش را دارد. در زمستان ارگ را گاهی بارانخورده خواهید دید که بوی کاهگل و نم دیوارها مشامتان را قلقلک میدهند و گاهی هم برج و باروها را زیر برف سفیدپوش میبینید.در تابستان و پاییز نیز محوطه ارگ را پر ازگلها و برگهای رنگارنگ میبینید که جلوه بسیار زیبایی به آن میدهند. اما در بهار ارگ در میان درختان نارنجی که در حیاطش پرورش داده است، شکوهی دیگر دارد که بوی بهارنارنجش هر بازدیدکنندهای را سرمست خواهد کرد. با همهی این اوصاف ارگ کریم خان در شب با نورپردازی زیبایش جلوهای دیگر دارد که قابل توصیف نیست. ساعت بازدید از ارگ کریم خان از ساعت 8:30 صبح تا 8 شب است.
بعد از ارگ کریم خانی به کجا برویم؟
- وقتی از دیدن ارگ زیبای کریم خان فارغ شدید، میتوانید قدمزنان آثار ارزنده نزدیک آن را بازدید کنید.
- موزه پارس: در ۴۵۰ متری ارگ قرار گرفته است.
- بازار وکیل: بازاری هم تاریخی و هم سنتی که یکی از ارزندهترین بناهای دوره زندیه است و در فاصله ۶۵۰ متری ارگ قرارداد. میتوانید از دیدن این بازار سنتی لذت ببرید و از اجناس زیبا و مناسب آن برای خود و خانوادهتان سوغاتی بخرید.
- مسجد وکیل: بعد از ارگ کریم خان از مسجد وکیل بازدید کنید. این مسجد یکی از شاهکارهای معماری دوره زندیه است که در فاصله ۷۰۰ متری ارگ قرار دارد.
- حمام وکیل: حالا وقت آن رسیده که یکی از بزرگترین حمامهای ایران را بازدید کنید و غرق تماشای گچبریهای آن شوید. این بنا در فاصله ۵۵۰ متری ارگ کریم خان قرار دارد.
در ارگ کریم خان کجا عکس بگیریم؟
دیوارهای بلند با برج و باروهای ارگ تاریخی کریم خان در قاب دوربین جلوهای ویژه پیدا میکنند. با یک عکس پانوراما میتوان تمام زوایای برج و بارو را ثبت کرد و با دیوارها و خشتها، باغچههای گل جاریشده و درختان نارنج، اتاقها و ایوان، حمام ارگ و پلهها عکس گرفت.این ارگ بینظیر را میتوان شبهنگام زیر نورپردازی زیبا در قاب دوربین عکاسی یا گوشی موبایل به ثبت رساند. عکاسی در زیر نورهای رنگارنگ، شاهکار معماری دوران زندیه را زیباتر نشان میدهد.