مدرسه میرزا جعفر مشهد
- ...
- ...
- تعداد کلمات
مدرسه میرزا جعفر یک بنای تاریخی ارزشمند مربوط به دوره صفویان است که در گذشته محل فراگیری علوم دینی بوده است. در این مقاله اطلاعات بهدرد بخوری از مدرسه تاریخی میرزا جعفر مشهد در اختیارتان خواهیم گذاشت. همراه ما باشید.
مدرسه میرزا جعفر یکی از با ارزشترین جاهای دیدنی تاریخی مشهد و بزرگترین مدرسه این شهر است. گنجینههای معماری سنتی ایرانی در جایجای این بنا بیننده را به سفری تاریخی میبرد و حسوحال ناب بازدید از یک مکان تاریخی-فرهنگی را کامل میکند. همانطور که اشاره شد، امروز ما در مجله گردشگری یومگ قصد داریم تا شما را با تمام جزئیات مدرسه میرزا جعفر آشنا کنیم و دلایل قانعکنندهای برای بازدید از این مدرسه قدیمی به شما بدهیم.
فهرستی از آنچه درباره مدرسه علمیه میرزا جعفر میخوانید:
- تاریخچه مدرسه میرزا جعفر
- مدرسه تاریخی میرزا جعفر کجاست؟
- با قسمتهای مختلف مدرسه میرزا جعفر سروقد آشنا شوید
- نزدیکترین جاذبههای گردشگری
- لوکیشن مدرسه میرزا جعفر مشهد
تاریخچه مدسه میرزا جعفر
در سال 1059 هجری قمری، یکی از بزرگان خراسان به نام «میرزا جعفر سروقدی» مدرسه علمیه میرزا جعفر را تاسیس کرد. میرزا جعفر سروقدی از بازرگانان و تجار معروفی بود که با کشور هندوستان دادوستد میکرد. با گذشت زمان بنای مدرسه نیازمند تعمیراتی شد که منجر به مرمت این مدرسه توسط ظهیرالدوله والی در سال 1285 شد. مدرسه علوم دینی میرزا جعفر مشهد در طول سالیان مرجع دینی و مرکز معنوی برای فراگیری فرامین مذهبی و دینی بود که امروزه با همین کاربری، جزئی از دانشگاه علوم اسلامی رضوی است. این مدرسه بزرگانی همچون: آیتآلله صدرالدین جزایری، آیتالله غلامحسین محامی و حاج شیخ محمد باقر قاینی را پرورش داده است.
مدرسه تاریخی میرزا جعفر کجاست؟
حرم امام رضا (ع) با ارزشترین بنا در شهر مقدس مشهد است، هم از لحاظ مذهبی و هم از نگاه هنر معماری. این مدرسه تاریخی در سایه حرم مطهر امام رضا (ع) از گنجینههای معماری ارزشمندی برخوردار است. ادغامشدن مدرسه میرزا جعفر با مجموعه حرم باعث توجه بیشتر گردشگران و زائران به این حوزه علمیه تاریخی شده است. درباره محل دقیق قرارگیری مدرسه میرزا جعفر باید بگوییم که این مدرسه همانطور که گفته شد در حرم امام رضا (ع) و در صحن انقلاب (ضلع شمالی حرم) واقع شده است.
با قسمتهای مختلف مدرسه میرزا جعفر سروقد آشنا شوید
مدرسه میرزا جعفر قسمتهای مختلفی دارد از جمله سرداب و کتابخانه که در ادامه شرح خواهیم داد.
کتابخانه:
کتابخانه مدرسه میرزا جعفر یکی از بخشهای ارزشمند این مدرسه است. اهمیت این کتابخانه نه تنها بخاطر کتب نفیس آن، بلکه بخاطر جزییات زیبا و چشمگیر هنر معماری در این مجموعه است. در کتابخانه مدرسه میرزا جعفر طرحهایی بهجا مانده است که با آبکاری طلا نقاشی شدهاند و در کنار گچبریهای نفیس و آجرکاریهای ظریف تصویری دلنشین از معماری سنتی ایرانی را به رخ میکشند.
کتابخانه میرزاجعفر در ضلع غربی مدرسه در طبقه دوم قرار گرفته است. متاسفانه با وجود بیتوجهیهایی که در طول تاریخ به این کتابخانه روا شد، در زمان رضاخان در آستانه ویرانی قرار گرفت تاحدی که بخشی از کتابها را به کتابخانه نواب منتقل کردند تا به خوبی از آنها نگهداری شود و بعد از مرمت کتابخانه میرزا جعفر آنها را به خانه اصلیشان برگرداندند.
سرداب:
سرداب مدرسه میرزا جعفر مامن همیشگی بزرگان دینی و علما اندیشمندی است که خود به یکی از دلایل بازدید از این مدرسه تبدیل شده است. در گذشته از طریق پنجرهای که سرداب مدرسه میرزا جعفر را به صحن سقاخانه ارتباط میداد، روح معنوی مرقد امام رضا (ع) در این مدرسه جاری میشد و عاشقان آن حضرت از همین پنجره به زیارت امام رضا میپرداختند، اما بعدها یک ورودی اختصاصی از مدرسه میرزا جعفر به صحن انقلاب باز شد. چند تن از بزرگانی که در سرداب مدرسه میرزا جعفر مدفوناند، عبارتند از:
- شیخ حر عاملی
- شیخ محمدرضا ( فرزند شیخ حرعاملی)
- میرزا جعفر سروقدی
- محقق سبزواری
- ملا میرزا شیروانی
- میرزا محمدحسین شیخالاسلام
نزدیکترین جاذبههای گردشگری
در این قسمت جاذبههای گردشگری نزدیک به مدرسه علمیه میرزا جعفر را به شما معرفی میکنیم تا اگر بازدید از این مدرسه برایتان وقتی باقی گذاشت سری هم به این مکانها بزنید و جذابیتهای یک روز پربار و مفرح را تکمیل کنید.
مسجد گوهرشاد
گوهرشاد دختر خوشرو و مهربان یکی از امیران بزرگ تیموریان بود که بعد از ازدواجش بخاطر عقاید مذهبی که داشت دستور ساخت یک مسجد بزرگ و زیبا در جوار مرقد امام رضا (ع) را داد. البته در حال حاضر مسجد گوهرشاد جزئی از حرم امام هشتم است. گنبد فیروزهای رنگ، ایوانهای ساخته شده از سنگ مرمر، کتیبههای خطاطی شده، کاشیکاریهای معرق و شبستانهای این مسجد ترکیبی فوقالعاده چشمنواز را پدید آوردهاند.
- آدرس: ضلع جنوبی حرم امام رضا (ع)
موزه آستان قدس
برای بازدید از موزه آستان قدس خیلی لازم نیست که از مدرسه میرزا جعفر دور شوید چرا که این موزه هم، در مجموعه حرم رضوی قرار گرفته است. موزه آستان قدس گنجینهای گرانبها از آثار تاریخی است که در دستهبندیهای مختلفی در تالارهای جداگانه در معرض نمایش قرار گرفتهاند. از جمله این بخشها میتوان به: موزه فرش، سکه، نجوم، اسکناس، سلاح، آبزیان، قرآن و نفایس و آبزیان اشاره کرد.
- آدرس: صحن کوثر حرم امام رضا (ع)
باغ موزه نادرشاه:
نادرشاه افشار یکی از دلاوران و نامآوران ایران زمین در نزدیکی حرم رضوی به خاک سپرده شده است. آرامگاه نادرشاه افشار بهانهای شد برای احداث باغموزه نادری، که محل نگهداری آثار ارزشمند تاریخی و البسه و سلاحهای جنگی نادرشاه است. بعد از بازدید از مدرسه میرزا جعفر یکی از بهترین انتخابها بازدید از باغ موزه نادری است.
- آدرس: ضلع شمالغربی چهارراه شهدا