ورود
مسجدهای معروف اصفهان

مسجدهای معروف اصفهان

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

اصفهان قطب تاریخی و نگین گردشگری ایران‌است که با آثار تاریخی، بناهای قدیمی و معماری خاص و اسلامی‌اش پذیرای گردشگران از سراسر دنیاست. یکی از زیباترین نمونه‌های تاریخ و هنر شهر اصفهان، مسجدهای آن هستند. در متن زیر قرار است با این مساجد آشنا می‌شوید. ما هرچه قبل از بازدید از مسجدهای معروف اصفهان، لازم است بدانید را، در اختیارتان می‌گذاریم. پس شروع به خواندن کنید.

بعید است کسی به اصفهان برود و برای بازدید از مسجدهای معروف اصفهان برنامه ریزی نکند. خیلی از ما بعد از اینکه خیالمان از بابت خرید بلیط هواپیما (یا قطار و اتوبوس) و رزرو هتل راحت می‌شود؛ به فکر برنامه‌ریزی برای بازدید از جاهای دیدنی مقصد میافتیم. حالا که مقصد نصف جهان است؛ برای نهایت استفاده از زمان و از دست ندادن مهم‌ترین جاهای دیدنی اصفهان، برنامه‌ریزی واجب است.

از آنجا که مسجدها یکی از زیباترین و بی‌نظیرترین جاذبه‌های گردشگری اصفهان هستند؛ لازم است لیست آنها را در اختیار داشته باشید تا بنا به سلیقه‌تان برای بازدید از آنها برنامه‌ریزی کنید. این لیست در همین صفحه از مجله گردشگری یوتراوز دراختیار شماست.👇

لیست مسجدهای معروف اصفهان که در این مقاله معرفی می‌کنیم: 



مسجد جامع عتیق اصفهان

مسجد جامع اصفهان

با دیدن مسجد عتیق اصفهان، با ارزشمندترین کتیبه‌های تاریخی و اولین هنرمندی در سبک معماری ایرانی را به هیچ‌وجه از دست ندهید. مسجد عتیق یا «مسجد جامع» یکی از معروف‌ترین و کهن‌ترین بناهای مذهبی - تاریخی ایران است که هنر معماری ایرانی در دوره سلجوقیان را به تصویر می‌کشد. همچنین به عنوان یکی از مسجدهای معروف اصفهان شناخته شده و دلیل این شهرت، ثبت آن در لیست یونسکو به عنوان میراث جهانی است.

معماری مسجد عتیق اصفهان، با ایوان‌هایی خاص در اضلاع مختلف از سبک قدیمی اعراب فاصله گرفته و سبک جدیدی از معماری ایرانی را به رخ جهانیان کشیده است که بعد از ساخت مسجد عتیق این سبک از معماری ایرانی نه تنها کل ایران بلکه بسیاری از مساجد خارج از ایران را هم، تحت شعاع این الگوی معماری ایرانی قرار داد و باعث ثبت سبکی جدید در تاریخ معماری مسجدهای جهان شد.

در ضلع شمالی که به «ایوان درویش» معروف است، کتیبه‌هایی از دوران سلجوقی و صفوی روی گچ و آجر با خط‌هایی مختلف همچون نستعلیق و کوفی، نوشته‌هایی از آداب شرعی و فضیلت نماز حکاکی شده و به یادگار مانده ‌است، به علاوه سنگ ساعت برای اطلاع از زمان نماز نیز در این ضلع تعبیه شده ‌است. همچنین غسال‌خانه، گنبد خاکی یا خاج‌الملک نیز در این ضلع قرار دارد.

در ضلع غربی که «ایوان استاد» در آن واقع شده است، نیز کتیبه‌های دیگری از شاه طهماسب صفوی بر روی دیوار خشتی نقش بسته که این کتیبه‌های تاریخی علاوه‌بر جلوگاه بصری از لحاظ قدمت تاریخی هم بسیار ارزشمند و غنی هستند و باعث می‌شوند که این مسجد به یکی از مسجدهای معروف اصفهان تبدیل شود.
در ضلع شرقی که امروزه دروازه ورودی این بنای تاریخی است، در گذشته مدرسه مظفری قرار داشته که نوعی محل آموزشی دینی در سال 757 هجری قمری بوده و در این ضلع «ایوان شاگرد» نیز قرار دارد. در انتها، در ضلع جنوبی این شاهکار معماری هم «ایوان صاحب» و «گنبد خواجه نظام‌الملک» خودنمایی می‌کند که این گنبد سرار کتیبه از دوران سلطنت شاه طهماسب و همچنین زمان ساسانیان است. 

بلیط هواپیما، ارزان‌تر از همه‌جامقایسه قیمت و خرید

مرمت مسجد جامع اصفهان از زمان ساخت این مسجد تا به امروز همچنان ادامه داشته و دارد و بخش‌های مختلف آن توسط معماران بازسازی می‌شوند. این مسجد شاهد جنگ‌های زیادی در طول تاریخ بوده و آسیب‌های زیادی از آن‌ها دیده اما به لطف مرمت‌ها، حالا هم می‌بینید که همچنان پابرجا باقی مانده است.

اگر علاقه‌مند به جست‌وجو در تاریخ سلسه‌های کهن ایرانی هستید، جای‌جای این مسجد اسراری از گذشته را برای شما روشن خواهد کرد.

مسجد جامع که عنوان قدیمی ترین مسجد اصفهان را به خود اختصاص می‌دهد، شامل بخش‌های مختلفی می‌شود که عبارتند از:

  • شبستان مسجد
  • کنبد جنوبی
  • گنبد شمالی
  • ایوان درویش
  • ایوان صاحب
  • ایوان استاد
  • ایوان شاگرد
  • ایوان عمر
  • مسجد الجایتو
  • شبستان زمستانی بیت الشتاء
  • کتابخانه خواجه نظام الملک

هزینه بازدید و آدرس مسجد جامع اصفهان

ایوان جنوبی مسجد جامع اصفهان

  • اصفهان، خیابان مجلسی
  • هزینه بازدید: 5 هزار تومان (برای گردشگران غیرایرانی: 50 هزارتومان)


📌 مقایسه قیمت و خرید 👈 بلیط هواپیما اصفهان مشهد


مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان

مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان

مسجد شیخ لطف‌الله که در مشهورترین میدان شهر اصفهان، یعنی نقش جهان واقع شده است، با قدمت تاریخی دور و دراز و کاشی‌کاری‌های خیره‌کننده‌اش، به عنوان یکی از مسجدهای معروف اصفهان هرساله میلیون‌ها بازدیدکننده از سراسر جهان را به چشم خود می‌بیند و با عشق پذیرای آن‌ها می‌شود. این مسجد دقیقاً در روبه‌روی عمارت عالی قاپو قرار گرفته و می‌توانید هر دو بنای تاریخی را در یک روز از سفر خود ببینید و از تماشای شاهکارهای معماری ایرانی – اسلامی لذت ببرید. 

معماری این بنا با ایده‌پردازی استاد محمدرضا اصفهانی به دیدگاه جهانیان عرضه شد و نقطه قوت این بنا کاشی‌کاری ظریف آن است که هر بیننده‌ای را مسحور خود خواهد کرد. باشکوه‌ترین بخش این شاهکار معماری، محراب مسجد است که بسیار ریز و ظریف با حکاکی‌های بسیاری کاشی‌کاری شده و سازه‌ای رنگارنگ که حاکی از هنر و ظرافت است را به وجود آورده تا چشم هر بازدیدکننده‌ای را به خود خیره کند.  اگر دیوانه‌وار به هنر معماری علاقه‌مند هستید، این مسجد را به هیچ‌ عنوان از دست ندهید زیرا مسجد شیخ لطف‌الله به حدی زیبا است که مردم عام نیز واقف به درک این هنر معماری خواهند شد.

جالب است بدانید که در لیست مساجد اصفهان، نام مسجد شیخ لطف الله به عنوان مسجدی به چشم می‌خورد که مناره ندارد، اما چرا؟ مسجد شیخ لطف الله برای مردم عادی بنا نشده و چون کاربرد مناره برای اقامه اذان است، برای همین این مسجد مناره‌ای ندارد. در واقع این مسجد فقط مخصوص شاه عباس و خاندانش بود و هیچ‌کس دیگری اجازه ورود به آن را نداشت.

گنبد مسجد شیخ لطف الله بیشتر از هر چیزی توجه‌ها را به خود جلب می‌کند. گنبد این مسجد به رنگ نخودی بوده و در فضای داخلی‌اش نقش طاووسی را می‌بینید که از 32 لوزی تشکیل می‌شود.

  • نشانی: اصفهان، ضلع شرقی میدان نقش جهان

مسجد امام اصفهان

مسجد امام اصفهان

مسجد امام که در گذشته با نام «مسجد شاه» معروف بود، یکی دیگر از بناهای مهم معماری اسلامی است که در دوران صفوی به معماری استاد محمدرضا اصفهانی ساخته و آقایان محمدرضا امامی، محمدصالح امامی، علیرضا عباس و عبدالباقی تبریزی با دست‌های هنرمندشان، کتیبه‌نگاری آن را انجام داده‌اند. مسجد شاه به نمادی از قدرت معماری اسلامی با کتیبه‌نگاری‌ها، شعایر، ساختار طاق‌ها و کاشی‌کاری‌های شاهکارش تبدیل شده است و سرانجام به عنوان یکی از مسجدهای معروف اصفهان از آن یاد خواهد شد.

این بنا از نظر معماری بسیار غنی است و سراسر نمای نیم‌بند گنبد و خود گنبد با کاشی‌های هفت‌رنگ الوان پوشیده شده‌ است و نمایی خیره‌کننده را به بازدیدکنندگان خود هدیه می‌کند. اگر شکوه رنگ نمای ورودی مسجد برایتان به اندازه کافی جذاب نبوده، به‌طور قطع طاق‌نما و ایوان‌های متقارن، حوضچه آبی وضو و تناسب شاهانه بنا، شما را به وجد خواهد آورد.

جلوخان این مسجد رو به شمال قرار دارد و در نهایت سلیقه و دقت طراحی شده است و شما بعد از عبور از تاریکی ناگهان وارد حیاط روشن و آفتابی آن خواهید شد و نمایی بی‌نظیر و خیره‌کننده از سردر شبستان، تقدیم نگاهتان خواهد شد. معماری مسجد شاه آن را به یکی آثار مهم تاریخ معماری ایران و همچنین یکی از مسجدهای معروف اصفهان تبدیل کرده است. از دیگر ویژگی‌های جالب این مسجد می‌توان، انعکاس صوت در گنبد اصلی را نام برد که برای گردشگران بسیار جذاب خواهد بود.

این مسجد در مجموع یک گنبد، چهار مناره، دو شبستان در دو سمت متفاوت و هفت سنگاب دارد. در انتهای سخن رک‌وراست بگوییم که اگر به این مسجد و شاهکار معماری در اصفهان سری نزنید با کوله‌باری از اندوه و پشیمانی این شهر را بدرود خواهید گفت.

  • نشانی: اصفهان، ضلع جنوبی میدان نقش جهان

ساعت و هزینه بازید از مسجد امام اصفهان

مسجدهای اصفهان

بازدید از مسجد امام اصفهان در همه روزهای هفته به جزو روزهای جمعه، سوگواری یا اعتکاف امکان‌پذیر است.

شما می‌توانید در 6 ماه اول سال از ساعت 9:00 تا 12:00 و 14:00 تا 17:00 و در 6 ماه دوم سال هم از ساعت 9:00 تا 16:00 از مسجد امام دیدن کنید.

در ضمن برای بازدید از مسجد امام باید هزینه ورودی بپردازید. این هزینه برای گردشگران داخلی 5 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 50 هزار تومان است.


مسجد حکیم اصفهان

مسجد حکیم اصفهان

یکی دیگر از مسجدهای معروف اصفهان که در دوره صفوی ساخته شده ‌است، مسجد حکیم یا «مسجد جورجیر» نام دارد که از ویژگی‌های منحصر به فرد آن می‌توان فقدان مناره و گنبد در این مسجد را نام برد. این مسجد دارای چهار شبستان و محراب است که از لحاظ بصری به بیان بازدیدکنندگان به قوت مسجد شاه و شیخ لطف‌الله نیست، اما از لحاظ علم معماری یکی از شاهکارهای مساجد ایرانی با سبکی خاص در دوران صفوی محسوب می‌شود.

در ضلع شمالی این مسجد کتیبه‌ای کهن شامل اشعاری در وصف مسجد در ایوان خودنمایی می‌کند و در ضلع غربی و شرقی نیز یک طاق‌نما و سه ایوان کوچک توجه تمام بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌کند. این مسجد وسیع و غنی از معماری را در سفر خود به هیچ عنوان از دست ندهید.

مسجد حکیم مساحتی حدود 8 هزار متر مربعی دارد و مصالح آن از نوع آجر هستند. این مسجد 4 ایوان دارد که معماری هر کدام‌شان به قدری با شکوه است که دوست دارید ساعت‌ها به تماشای آن‌ها مشغول شوید. در راهروهای این ایوان‌ها که راه بروید، کاشی‌های فیروزه‌ای، ترنج‌ها، سوسن‌ها و شمسه‌ها چشم‌های‌تان را نوازش می‌دهند. کف این راهروها نیز با آجرهای چهارگوش بسیار زیبایی تزئین شده که جذابیت مسجد حکیم را برای توریست‌ها بیشتر می‌کنند.

اگر می‌خواهید اوج زیبایی معماری مسجد حکیم را ببینید، به ایوان جنوبی آن بروید که تزئینات بسیار زیبایی دارد.

  • نشانی: اصفهان، انتهای رنگرزان، خیابان حکیم نظامی

مسجد سید اصفهان

مسجد سید با مساحت 8075 متر مربع؛ بزرگترین مسجد اصفهان بوده و در زمان قاجار ساخته شده‌ است. این مسجد زیبا دارای ویژگی‌های متعدد معماری ایرانی از قبیل کاشی‌کاری، گل‌دسته، شبستان‌ها و محراب است. همچنین این مسجد از لحاظ کتیبه‌های تاریخی بسیار غنی و ارزشمند است، به عنوان مثال در کتیبه ایوان غربی با خط ثلث آیاتی از سوره نور و تاریخ کاشی‌کاری حک شده ‌است.

4 در اصلی، 2 چهل ستون، 2 شبستان بزرگ، 1 گنبد، 3 ایوان و 45 حجره؛ مسجد سید اصفهان را تشکیل می‌دهند. این اجزا کاملا حرفه‌ای و ماهرانه ترکیب شده‌اند. اگر عاشق تاریخ معماری هستید، حتماً این مسجد از گزینه‌های انتخابی شماست.

  • نشانی: اصفهان، خیابان مسجد سید

مسجدهای تاریخی اصفهان

تمام مسجدهایی که قبل از این معرفی کردیم را هم می‌توان در دسته مسجدهای تاریخی اصفهان قرار داد، اما فرق مسجدهایی که در ادامه معرفی می‌کنیم در این است که، باوجود قدمتی که دارند، آنطور که باید و شاید مورد استقبال قرار نگرفته‌اند. اکثر مسجدهای معروف اصفهان به ثبت جهانی رسیده‌اند و کاملا شناخته شده و معروف‌ هستند. اما متاسفانه بعضی از آنها، مرمت نشده‌اند و روزر به روز به نابودی نزدیک‌تر می‌شوند. با این حال اگر شیفته سازه‌های تاریخی هستید، بازدید از این مساجد را از یاد نبرید.


مسجد شعیا اصفهان

قدمت تاریخی مسجد شعیا اصفهان به زمان سلجوقیان بر می‌گردد و از آن به عنوان اولین مسجد در شهر اصفهان یاد می‌کنند. باستان‌شناسان می‌گویند که ساختمان اصلی بنای مسجد شعیا مربوط به زمان پیش از اسلام بوده و مناره و قسمت‌های دیگر مسجد در زمان حکومت سلسله سلجوقیان ساخته شده است.

آجر از مصالح اصلی به‌کار رفته شده در مسجد شعیا اصفهان بوده و معماری آن نیز به سبک سلجوقی است. در مسجد شعیا یک گنبد 20 متری هم ساخته شده که قطرش 13 و نیم‌متر بوده و قدمت آن به زمان صفویه بر می‌گردد.

  • آدرس: اصفهان، میدان امام علی، خیابان هاتف

مسجد جارچی اصفهان

مسجد جارچی در سال 1316 جزو آثار ملی کشور ایران به ثبت رسید و به همین دلیل از مسجدهای معروف اصفهان است. این مسجد در زمان حکومت صفویه در شهر اصفهان بنا شد و ساخت‌وساز آن را شخصی به نام ملک سلطان جارچی باشی بر عهده داشت.

این مسجد صحن و حیاط ندارد و فقط شامل شبستان می‌شود. وقتی وارد شبستان مسجد می‌شوید، تزئینات کاشی‌کاری آن‌ توجه‌تان را به خود جلب می‌کند. این تزیینات به صورت فیروزه‌ای و لاجوردی نمای شبستان را زیباتر کرده و به آن جلا بخشیده‌است. شاید تعجب کنید اما این مسجد با وجود مساحت کم شامل دو محراب نیز می‌شود. در واقع در این مسجد به دلیل عقاید مختلف مذهبی، وجود چندین پیش نماز و زیاد بودن تعداد نماز گزارها، دو محراب ساخته‌اند.

  • آدرس: خیابان عبدالرزاق، خیابان حکیم، کوچه باغ قلندرها، بازار گلشن

مسجد لنبان اصفهان

مسجد لنبان اصفهان

مسجد لنبان یادگاری از زمان حکومت صفویه است و برای رفتن به آن باید به محله لنبان اصفهان بروید. در واقع این مسجد، نسخه مرمت‌شده مسجدی است که در قرن 8 هجری بنا شد و در زمان صفویه به جز مخروبه‌هایی از آن چیزی باقی نمانده بود.

گنبد مسجد لنبان با مناره‌های کوتاهش به قدری خودنمایی می‌کنند که دوست دارید حتی در این مکان عکس بگیرید و با خود به یادگار ببرید. روی گنبد مسجد می‌توانید طرح‌های اسلیمی و گل‌وبوته‌های بسیار زیبا ببینید و از تماشایشان لذت ببرید. در این مسجد دو کتیبه هم وجود دارند که به خط ثلث سفید و توسط محمدرضا امامی که جزو خطاط‌های مشهور اصفهان است، نوشته شده‌اند.

  • آدرس: خیابان بهشتی و خیابان مسجد لنبان

مسجد قطبیه اصفهان

مسجد قطبیه هم یکی از مسجدهای معروف اصفهان است که قدمت آن درست مثل بیشتر مسجدهای این شهر به زمان صفویه بر می‌گردد. جالب است بدانید که این مسجد در تاریخ 23 شهریور 1382 هم جزو آثار ملی کشور ایران ثبت شد و برای همین شهرت زیادی دارد.

سردر و کتیبه مسجد جزو مهم‌ترین و مشهورترین بخش‌های آن هستند. وقتی به مسجد بروید خبری از این دو نیست چون به دلیل عریض کردن خیابان طالقانی، امکان آسیب به این بخش‌های مسجد وجود داشت و برای همین آن‌ها را به کاخ چهل ستون انتقال دادند.

متاسفانه در طول زمان آسیب‌های زیادی به کاشی‌کارهای مسجد قطبیه اصفهان وارد شده اما این بنا هنوز هم زیبایی‌هایی دارد که پیشنهاد می‌دهیم در طول سفرتان به اصفهان حتما سری هم به آن بزنید.

  • آدرس: خیابان طالقانی، نرسیده به چهارراه شهید حجاریان

مسجد خیاط ها اصفهان

یکی دیگر از مسجدهای معروف اصفهان، مسجد خیاط‌هاست که پیشینه آن به زمان صفویه بر می‌گردد. این مسجد در سال 1377 به عنوان آثار ملی کشور ایران و با شماره 2154 معرفی شد.

مردم اصفهان به مسجد خیاط‌ها مسجد پادرخت، پادرخت سوخته و پادرخت سوخته زنجانی هم می‌گویند. در این مسجد یک کتیبه هم وجود دارد که به نام ابوالفتح سلطان میرزا پسر شاه طهماسب اول صفوی است.

  • آدرس: خیابان جمال الدین عبدالرزاق، کوچه شهید بهادری

مسجد دشتی اصفهان

مسجد دشتی اصفهان

اگر دوست دارید با مسجدی که معماری آن به سبک ایلخانیان است آشنا شوید، به مسجد دشتی بروید. متاسفانه در این مسجد خبری از کتیبه نیست و برای همین نمی‌توان از پیشینه آن درک درستی داشت.

در زمان سلجوقیان در کنار این مسجد مناره‌ای بنا کرده بودند که حدود 60 سال پیش مردم روستا ناحیه مناره را تخریب و از آجرهای آن برای آبادانی روستا استفاده کردند.

معماری مسجد دشتی بسیار ساده بوده و این بنا به صورت مربعی ساخته شده است. چیزی که مسجد دشتی را خاص می‌کند، گنبد بسیار زیبایی است که از جنس آجر بوده و به آن نمایی زیبا می‌بخشد.

  • آدرس: ساحل جنوبي زاينده رود

سفر به اصفهان با یوتراوز

برای سفر به اصفهان و بازدید از معروف‌ترین مسجدهایش که نمونه عالی از تاریخ و هنر معماری اصفهان هستند، همسفر ما شوید. ما خدمات گردشگری شامل: خرید بلیط هواپیما، خرید بلیط قطار و رزرو هتل را در اختیار شما عزیزان گذاشته‌ایم تا سفری آرام و بی دغدغه را آغاز کنید. کافی است به سایت یوتراوز سر بزنید و از خدمات ما استفاده کنید.

 یادتان باشد که می‌توانید برای رزرو بهترین هتل‌های اصفهان از طریق تماس با شماره 1548📞 از همکاران ما مشاوره رایگان بگیرید.




سوالات متداول

نام مسجدهای معروف اصفهان چیست؟

مسجد جامع، شیخ لطف الله، امام، حکیم، سید، شعیا، جارچی، لنبان، قطبیه، خیاط‌ها و دشتی جزو مسجدهای معروف اصفهان هستند.

نوشته های مشابه
  • جاهای دیدنی شهرضا

    در مسیر اصفهان به شیراز؛ یک ساعت که از اصفهان دور شوید، به شهری می‌رسید که مغازه‌های سفال در آن خودنمایی می‌کنند. مغازه‌هایی که رنگین‌کمان ظروف زیبای سفالی هستند و شهری که نامش شهرضاست. چه جاذبه‌هایی در این شهر منتظر شما هستند؟ پاسخ را در متن زیر بخوانید.

  • موزه عصارخانه شاهی اصفهان

    موزه‌ها، صفحات دفتر تاریخ هستند. قدم‌ زدن در لابه‌لای این صفحات و مشاهده آثار به‌جا مانده از نسل‌های قدیم و سبک زندگی‌شان، دانش و آگاهی ما را نسبت به شناخت فرهنگ‌های مختلف بالا می‌برند. موزه عصارخانه شاهی هم یکی از آنهاست. معرفی و اطلاعات بازدیدش را در متن زیر بخوانید.

  • جاهای دیدنی اصفهان

    این جمله قدیمی را حتما شنیده‌اید که می‌گوید «اصفهان نصف جهان» است. این شهر، زمانی پایتخت باشکوه شاهنشاهی ایران در دوران صفوی به‌خصوص شاه عباس بوده و امروز سرشار از یادگاری‌های تاریخی است که قدمت برخی از آن‌ها حتی به ایران قبل از اسلام برمی‌گردد. در این مقاله لیست کامل جاهای دیدنی اصفهان را در این مقاله بخوانید!

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز