ورود
Abbasi Great Mosque

مسجد امام اصفهان

زمان برای مطالعه 2 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

مسجد شاه اصفهان با عجایب خود مثل گنبدی زیبا که در زیر آن انعکاس صدایتان در همه‌جا می‌پیچید، جزو جذاب‌ترین جاهای دیدنی اصفهان است. رفتن به این مسجد یعنی بازدید از زیباترین اثر معماری پس از اسلام! جزییات بیشتر و راهنمای بازدید از این مسجد را در متن زیر بخوانید.

مسجد شاه اصفهان، مسجدی تاریخی در دل میدان نقش‌جهان است که با معماری باشکوه‌اش، توانسته نظر بسیاری از توریست‌ها و گردشگران را به خود جلب کند. هر ساله توریست‌های زیادی به اصفهان می‌روند تا این مسجد تاریخی را که با نام‌های مسجد امام اصفهان، مسجد جامع عباسی یا مسجد سلطانی شهر دارد، از نزدیک ببینند. قبل از رفتن به این مسجد بد نیست که اطلاعاتی درباره آن به دست آورید. ما در مجله گردشگری یوتراوز در خدمت شما هستیم تا تمام آنچه را باید در مورد مسجد شاه بدانید، به شما بگوییم.

لیستی از آنچه درباره مسجد شاه (امام) اصفهان می‌خوانید:



مسجد شاه اصفهان کجاست؟

برای رفتن به مسجد شاه اصفهان باید به ضلع جنوبی میدان نقش‌جهان این شهر و محدوده دولتخانه صوفیه بروید. هر چند درب ورودی اصلی مسجد شاه در بخش جنوبی میدان نقش‌جهان است اما درب‌هایی در محله‌های اطراف هم دارد که از طریق آن‌ها می‌توانید وارد این مسجد شوید.

  • آدرس مسجد شاه اصفهان: شهر اصفهان، ضلع جنوبی میدان امام (نقش‌جهان)

دسترسی به مسجد شاه اصفهان

 مسجد شاه اصفهان کجاست

اگر اولین (یا آخرین) جایی که قرار است در اصفهان ببینید، مسجد امام و گشت‌زدن در حوالی میدان نقش جهان اصفهان است، این بخش متن مخصوص شماست. مسیر دسترسی به مسجد امام اصفهان از راه‌آهن و فرودگاه عبارتست از:

دسترسی به مسجد شاه اصفهان از راه‌آهن

 فاصله راه‌آهن تا مسجد امام اصفهان حدودا 30 دقیقه است. شما از راه‌آهن باید اول وارد بزرگراه دستگردی شوید و سپس مسیرتان را مستقیم ادامه دهید تا به بزرگراه کشوری برسید. بعد از ورود به این بزرگراه باید به مسیرتان تا بزرگراه همت ادامه داده و سپس با رسیدن به پل غدیر به سمت خیابان سلمان فارسی بپیچید. حالا مسیر خیابان سلمان فارسی را تا خیابان بزرگمهر ادامه داده و بعد از ورود به این خیابان تا خیابان شریف واقفی برانید. بعد از خیابان شریف واقفی، وارد خیابان نشاط شده و بعد به سمت خیابان فرشادی پیچیده و به سمت بن‌بست فاضلی بروید. پس از بن بست فاضلی باید به سمت خیابان خلقی برانید و بعد هم مسیرهای شما شامل خیابان پشت مسجد امام و خیابان شهید عمرانی می‌شود تا بتوانید خود را به مسجد شاه برسانید.

  • راه آهن بزرگراه دستگردی بزرگراه کشوری   بزرگراه همت   پل غدیر خیابان سلمان فارسی   خیابان بزرگمهر   خیابان شهید واقفی خیابان فرشادی   خیابان خلقی   خیابان پشت مسجد امام   خیابان شهید عمرانی

سریع و سیر قطار بگیرخرید آنلاین

دسترسی به مسجد شاه اصفهان از فرودگاه

فاصله فرودگاه اصفهان تا مسجد شاه اصفهان فقط 34 دقیقه است. اگر با خرید بلیط هواپیما، سفر هوایی به اصفهان را انتخاب کرده‌اید؛ برای رفتن به مسجد شاه باید از فرودگاه وارد بزرگراه شهید اردستانی شوید و مسیرتان را در پیش بگیرید تا به بزرگراه آقابابایی برسید. بعد از ورود به این بزرگراه، به سمت خیابان هشت بهشت حرکت کرده و وارد آن شوید. در خیابان هشت بهشت نیز به سمت خیابان نشاط حرکت کرده و بعد از اینکه پس از خیابان نشاط وارد خیابان قصر منشی شدید، به سمت خیابان حسن‌آباد برانید. در خیابان حسن‌آباد به راه خود ادامه داده و بعد وارد خیابان نور شوید. حالا مسیر آخر شما خیابان شهید عمرانی است. کمی که از این خیابان بگذرید، مسجد شاه اصفهان را می‌بینید.

  • فرودگاه اصفهان ⬅ بزرگراه شهید اردستانی ⬅ بزرگراه آقابابایی ⬅ خیابان هشت بهشت ⬅ خیابان نشاط ⬅ خیابان قصر منشی ⬅ خیابان حسن‌آباد ⬅ خیابان نور⬅ خیابان شهید عمرانی

ساعت کار مسجد شاه اصفهان

بازدید از مسجد شاه اصفهان در تمام روزهای سال به جز روزهای جمعه، روزهای اعتکاف و روزهای عزاداری امکان‌پذیر است. 

  • زمان بازدید در فصل‌های بهار و تابستان: از ساعت 9:00 تا 12:30 و 14:00 تا 117:00
  • زمان بازدید در فصل‌های پاییز و زمستان: از ساعت 9:00 تا 11:30 و 13:00 تا 16:30

قیمت بلیط مسجد شاه اصفهان

هزینه ورودی مسجد شاه اصفهان برای گردشگران داخلی 5 هزار تومان و برای گردشگران خارجی هم 50 هزار تومان است.


معرفی مسجد شاه اصفهان ایران

مسجد جامع عباسی اصفهان

مسجد شاه اصفهان که به عنوان یکی از مهمترین آثار تاریخی اسلامی در کشورمان شناخته می‌شود، یادگاری از دوران صفویه است. این مسجد با معماری بی‌نظیرش که از قرن 11 هجری قمری در کشور ایران خودنمایی می‌کند، به دستور شاه عباس عباس صفوی ساخته شد.

بعد از اسلام، در شهرسازی‌ها توجه ویژه‌ای به مسجد داشتند و معماران تمام ذوق و سلیقه هنری خود را در ساخت این بناها به خرج می‌دادند. چون در زمان صفویه نیز اصفهان به عنوان مرکز خلافت شناخته می‌شد، به مساجد این شهر اهمیت زیادی می‌دادند و برای همین معماران در ساخت مسجد امام اصفهان تمام دقت خود را به خرج دادند تا سازه‌ای با معماری زیبا و خیره‌کننده بسازند. اگر سری به این مسجد بزنید، متوجه ریزه‌کاری و جذابیت‌های معماری این بنا می‌شوید.

🔹 مسجد شاه اصفهان در تاریخ 15 دی 1310 و با شماره ثبت 107 در لیست آثار ملی ایران و در سال 1979 هم در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.


تاریخچه مسجد شاه اصفهان

تاریخچه مسجد شاه اصفهان

هدف از ساخت مسجد شاه اصفهان زیباتر کردن میدان نقش‌جهان بود و دستور ساخت آن در سال 1020 هجری قمری داده شد. در آثار تاریخی آمده که شاه عباس این مسجد را ساخت تا ثواب آن به روح جد بزرگش یعنی شاه طهماسب برسد. 5 سال طول کشید تا بالاخره سردر کاشی‌کاری مسجد امام اصفهان تمام شود و این معماری باشکوه جای خود را در بین آثار مذهبی و اسلامی ایران باز کند.

هنر ظریف کاشی‌کاری و حجاری در این مسجد به خوبی به چشم می‌خورد و این اثر تاریخی هنر معماران آن زمان را به رخ تمام دنیا می‌کشند. در این مسجد علاوه بر کاشی‌کاری‌ها، تزیینات زیادی روی بخش‌های مختلف مسجد صورت گرفته که در دوره جانشینان شاه عباس اول، کار روی تزئینات هم به اتمام رسید.

در مسجد امام اصفهان چند کتیبه وجود دارد که یکی از آن‌ها که در کنار سردر مسجد جای گرفته؛ به خط ثلث |«علیرضاعباسی» و در تاریخ 1025 و دیگری به خط «محمدرضا امامی» ساخته شدند. چند مورد دیگر از کتیبه‌های مسجد شاه اصفهان را هم در محوطه مسجد می‌بنید که آثاری بی‌نظیر از خطاط‌های زمان صفویه مثل محمدصالح‌امامی یا عبدالباقی‌تبریزی هستند. این کتیبه‌ها را می‌توانید روی کاشی‌های خشتی هفت‌رنگ در مسجد شاه اصفهان ببینید که نمایی بسیار زیبا به آن‌ها می‌بخشند.

مرمت مسجد شاه اصفهان حدودا 11 سال پیش انجام شد و متاسفانه نتیجه خوشایندی در بر نداشت. در واقع زیبایی گنبد مسجد طی این مرمت از بین رفت. با مرمت مسجد روی گنبد فرورفتگی‌ها و برآمدگی‌هایی ایجاد شد و ترک‌های آن نیز به خوبی جایگذاری نشدند. کاشی‌کاری‌های آن نیز به گونه‌ای بود که رنگ‌شان با هم تناسب نداشته و زیبایی خاصی هم نداشتند. اما هم‌اکنون اقداماتی برای تعمیر گنبد مسجد شاه اصفهان در نظر گرفته شده و مدیر پایگاه میراث‌جهانی نقش‌جهان خبر از برطرف‌کردن مشکل به وجود آمده می‌دهد.

معماری مسجد شاه اصفهان

معماری مسجد شاه اصفهان

در ادامه می‌خواهیم درباره جزییات معماری و بخش‌های مختلف معماری مسجد شاه اصفهان بیشتر بگوییم:

مناره‌های مسجد شاه اصفهان

در بیشتر مساجدی که در ایران ساخته می‌شوند دو مناره وجود دارد اما در مسجد شاه اصفهان چهار مناره را می‌بینید که به مسجد شکوه و جلا می‌بخشند. از آن‌جا که این مسجد بر اساس 4 جهت جغرافیایی بنا شده و مشکل محور قبله داشت، معماران تصمیم گرفتند تا 2 مناره بلند با ارتفاع 48 متر در سردر اصلی و دو مناره کوچکتر با ارتفاع 42 متر در پشت این مناره‌ها بسازند تا مشکل به وجود آمده در ساخت و طراحی مسجد را از بین ببرند.

در ساخت مسجد شاه اصفهان برای هر مناره یک گلدسته هم در نظر گرفته شده است اما در آن زمان به دلیل مشرف بودن مناره‌های بلند به حرم سرای سلطانی، فقط از مناره‌های کوچک اذان گفته می‌شد.

تزئینات داخلی مسجد شاه اصفهان

تزئینات داخلی مسجد شاه اصفهان

مسجد شاه یکی از بزرگترین مسجدهای اصفهان است و آن را با نام مسجد بزرگ عباسی (Abbasi Great Mosque) هم می‌شناسند. برای همین معماران آن زمان نمی‌توانستند کاشی‌کاری ظریفی مثل مسجد شیخ‌ لطف‌الله اصفهان روی آن انجام دهند. به همین دلیل آن‌ها از کاشی‌های کوچکی استفاده کردند تا در بخش‌های داخلی مسجد شکل‌های مختلف و رنگارنگی را به وجود آورند. آن‌ها با کاشی‌های هفت‌رنگ کاری کردند تا کاشی‌هایی با رنگ‌هایی مختلف در مسجد کنار یکدیگر قرار گرفته و بدون نیاز به خط‌های رنگی تفکیک‌کننده، زیبایی چشم نوازی به مسجد ببخشند.

رنگ غالب کاشی‌های مسجد شاه اصفهان آبی لاجوردی بوده و معماران همچنین کاشی‌هایی با طرح‌های انتزاعی بسیار زیبا در مسجد به کار بردند. از جمله تزئینات کاشی‌کاری‌های این مسجد می‌توان به استفاده از نقش‌های پرندگان، درخت‌ها یا استفاده از چلیپا اشاره کرد.

گنبد مسجد شاه اصفهان

معماران طوری گنبد مسجد شاه را طراحی کرده و ساختند که کاملا بدون نقص است و می‌توان ساخت و بنای این گنبد را در معماری جهان حتی شبیه یک معجزه دانست. در واقع این گنبد جزو عجایب مسجد امام اصفهان به شمار می‌آید.

گنبد اصلی مسجد شاه اصفهان به گونه‌ای ساخته شده که وقتی زیر آن می‌ایستید، انعکاس صدا در مسجد شاه اصفهان به گوش‌تان می‌رسد. این ویژگی مسجد برای گردشگران حتی تبدیل به یک تفریح هم شده چون خیلی‌ها به زیر گنبد اصلی می‌روند و با صداهای مختلف خود را در آن‌جا سرگرم می‌کنند. دلیل پژواک صدا در گنبد اصلی پخش شدن صدای اذان در تمام مسجد بود! در واقع وقتی موذن به زیر این گنبد می‌رفت و اذان می‌خواند، صدا در محوطه به صورت کامل می‌چیپید و همه متوجه آن می‌شدند.

سنگ ساعت مسجد شاه اصفهان

ساعت‌ها و زنگ‌های هشدار امروزی در زمان گذشته وجود نداشتند و از زمانی که مردم مسلمان شدند، برای تعیین وقت نماز و ... لازم بود که از زمان مطلع باشند، برای همین معماران در مسجد شاه اصفهان یک سنگ شاخص ساعت بنا کردند. برای دیدن این سنگ می‌توانید به حیات غربی مسجد امام بروید. این سنگ مستطیل‌شکل که روی آن یک سنگ مثلثی دیگر قرار گرفته، زمان را مشخص می‌کند. در هر روز سال حتی در ظهر هم که به مسجد شاه و به نزدیکی این سنگ بروید، متوجه می‌شوید که هیچ سایه‌ای ندارد.

جالب است بدانید که محل قرارگیری این سنگ اهمیت بسیاری برای معماران آن زمان داشت به قدری که اگر سنگ فقط چند میلی‌متر جابه‌جا نصب می‌شد، نمی‌توانست به صورت دقیق زمان را مشخص کند!

اگر توان تشخیص ساعت از روی این سنگ را داشته باشید، جالب است بدانید که هنوز هم به طور دقیق می‌تواند زمان را مشخص کند و شما می‌توانید به وسیله آن متوجه ساعت شوید.

سنگاب مسجد شاه اصفهان

در مسجد شاه نقش جهان اصفهان 7 سنگاب بزرگ و زیبا خودنمایی می‌کنند که به منظور جمع‌آوری آب باران در زمان گذشته ساخته شدند. این سنگاب‌ها که شبیه جام یا کاسه هستند، از جنس سنگ مرمر، یشم یا آهن بوده و به خوبی توسط طراحان آن زمان صیقل داده شده‌اند. در بدنه سنگاب‌های مسجد شاه اصفهان می‌توانید اشعاری ببینید که در وصف امام علی علیه‌السلام نوشته شده و به دیواره سنگ آب‌ها زینت می‌دهند.

کاربرد این سازه‌ها در مسجد شاه در گذشته مصارف شرب و وضو گرفتن بود و حالا می‌توانید در مسجد شاه از آن‌ها دیدن کنید.


جاهای دیدنی اطراف مسجد شاه اصفهان

جاهای دیدنی زیادی در نزدیکی مسجد شاه اصفهان هستند که در ادامه لیست‌شان کرده و پیشنهاد می‌دهیم قبل یا بعد از بازدید از این مسجد، به این جاهای دیدنی بروید:

  • بازار اصفهان: دور میدان نقش‌جهان
  • کاخ عالی‌قاپو اصفهان: غرب میدان نقش‌جهان
  • مسجد شیخ‌لطف‌الله اصفهان: شرق میدان نقش‌جهان
  • بازار قیصریه اصفهان: شمال میدان نقش‌جهان



یوتراوز شما را دعوت به بازدید از مسجد شاه اصفهان می‌کند

اگر با ماشین شخصی به اصفهان سفر می‌کنید؛ برای رزرو هتل‌های اصفهان می‌توانید روی ما حساب کنید. در مجله گردشگری یوتراوز جاهای دیدنی اصفهان را بشناسید و در مقاله راهنمای سفر به اصفهان با چند ‌و‌چون سفر به اصفهان آشنا شوید. اگر قرار است سفر هوایی یا ریلی را انتخاب کنید هم، می‌توانید با خرید بلیط قطار یا هواپیما آنلاین، آسان‌ترین روش خرید بلیط را با یوتراوز تجربه کنید.

🔔 برای کسب اطلاعات بیش‌تر و اطلاع از تخفیف‌های پرواز، هتل و قطار از طریق شماره 1548 📞 با ما در تماس باشید.













سوالات متداول

آدرس مسجد شاه اصفهان کجاست؟

شهر اصفهان، ضلع جنوبی میدان امام (نقش‌جهان)

مسجد امام اصفهان چند گنبد دارد؟

مسجد شاه شامل یک گنبد اصلی و چند گنبد کوچکتر می‌شود.

چگونه مناره‌های مسجد امام را ساختند؟

در ابتدا دو مناره بزرگ با ارتفاع 48 متر را بنا کرده و سپس دو مناره کوچکتر را پشت آن‌ها ساختند.

نوشته های مشابه
  • آرامگاه سعدی | سعدیه شیراز

    اگر تا به‌حال آرامگاه سعدی را ندیده‌اید، کافی‌ست نگاهی به اسکناس‌های ده‌هزار تومانی بیندازید. آرامگاه سعدی یا سعدیه شیراز، روزگاری محل زندگی (خانقاه) شیخ سعدی بود و پس از وفات، آرامگاه ابدی او شد. با این‌حال سعدیه چیز‌های بیشتری برای کشف‌کردن دارد. اگر می‌خواهید با راز حوض ماهی آشنا شوید و اطلاعات جدیدی از سعدیه شیراز بدانید، در این مطلب همراه یومگ باشید.

  • راهنمای بازدید از مجموعه مارکار یزد

    مجموعه مارکار یزد از آن جاهای دیدنی یزد است که پشت خشت به خشتش داستانی جالب و شنیدنی وجود دارد. با این مقاله از یوتراوز همراه شوید تا قصه این مجموعه و سازنده‌اش را برایتان تعریف کنیم.

  • چرا باید یخچال خشتی میبد را ببینیم؟

    اگر فکر می‌کنید که به دام انداختن بادهای وحشی، تنها استراتژی مردمان کویر برای خنک شدن بوده، سخت در اشتباهید! این مطلب از یوتراوز را بخوانید تا با نبوغ کویرنشینان در ساخت یخچال خشتی آشنا شوید و ببینید که چه تجارت یخی به راه انداخته بودند!

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز