ورود
میدان حسن‌ آباد تهران

میدان حسن‌ آباد تهران

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

میدان حسن‌ آباد تهران یکی از جاذبه‌های تاریخی تهران است که به عنوان بخشی از بافت تاریخی و سنتی تهران قاجاری نیز شناخته می‌شود. آیا می‌خواهید با یکی از قدیمی‌ترین محله‌های تهران آشنا شوید؟

میدان حسن‌ آباد تهران یکی از قدیمی‌ترین میدان‌ها در پایتخت کشورمان است که با داشتن معماری منحصر به فرد و چشم‌نوازش به عنوان یکی از زیبایی‌های تاریخی شهر تهران شناخته می‌شود. این میدان تاریخی بسان دیگر جاهای دیدنی تهران داستان‌ها با خود دارد؛ از چگونگی پیدایش آن گرفته تا نامگذاری و شکل و شمایل اروپایی میدان. میدان حسن‌ آباد تهران مکانی تاریخی در قلب تهران است که جزو بافت قدیمی و سنتی تهران در دوران قاجار شناخته می‌شود. این میدان مکانی است که قادر خواهید بود تهران قدیم را در آن تماشا کنید و سفری به تاریخ معاصر ایران را تجربه کنید. با یومگ همراه شوید تا با این میدان جذاب در پایتخت ایران بیشتر آشنا شوید.

آنچه در این مقاله از میدان حسن‌ آباد تهران خواهید خواند:


میدان حسن‌ آباد کجاست؟

Tehran Hasan Abad Square

به میدان حسن‌ آباد که می‌رسید ناخودآگاه سفری به 80 سال قبل را آغاز خواهید کرد! میدان حسن‌ آباد تهران یکی از شاخص‌ترین جاذبه‌های پایتخت است که در بخش جنوب غربی شهر واقع شده‌ است. ساختمانی با معماری و زیبایی دلفریب که خیابان‌های قدیمی اروپا را در ذهنتان تداعی می‌کند. حسن‌ آباد, از آن مکان‌هایی است که نامش را در تهران بارها و بارها خواهید شنید! این میدان در قدیم به عنوان محله حسن‌ آباد شناخته می‌شد و پس از روی کار آمدن دوره پهلوی، شکلی دیگر به خود گرفت تا آیندگان آن را با نامی دیگر در ذهن‌ها به یاد بسپارند. 

حسن‌ آباد در تقاطع خیابان امام خمینی با حافظ و ابتدای خیابان وحدت‌ اسلامی قرار گرفته‌ است. میدان حسن‌ آباد در طول تاریخ نام‌ها داشته و ماجراها به خود دیده‌ است! در ادامه با ما همراه باشید.


تاریخچه میدان حسن‌ آباد تهران

نمای میدان تاریخی حسن آباد تهران

میدان حسن‌ آباد میدانی متفاوت در ایران است! میدانی که شکل‌ و شمایل آن با میدان‌های دیگر کلی تفاوت دارد. کافی‌ است در سفر به تهران  سری به این میدان بزنید تا با آجر به آجر میدان حسن‌ آباد سفری به صد سال پیش را آغاز کنید و محو معماری خاص و اروپایی آن بشوید. حسن‌ آباد نه تنها معماری زیبایی دارد بلکه تاریخی جذاب را نیز در سینه خود نگاه داشته‌ است. تاریخی از چگونگی ساخت آن تا نام‌‌های بسیاری که داشته و در نهایت دلیل نام‌گذاری آن به میدان حسن‌ آباد! قدیم‌ترها به آن هشت گنبد هم می‌گفتند؛ شاید وجود 8 گنبدی که دورتادور میدان خودنمایی می‌کردند، دلیلی مناسب برای این نام‌گذاری بود. 

ملک‌ المتکلمین، میدان پهلوی، میدان هشت‌گنبد و میدان 31 شهریور نام‌هایی بود که این میدان بدان در میان مردم شهرت داشت. این میدان که در بافت قدیمی شهر تهران قرار گرفته‌ است، امروزه یکی از دیدنی‌ترین بخش‌های بافت قدیمی پایتخت به شمار می‌رود. اما چرا حسن‌ آباد؟ 

داستان نام‌گذاری میدان حسن‌ آباد به سال‌های دور باز می‌گردد. به آن سال‌هایی که خبری از این میدان نبود و در مکان فعلی آن باغی بزرگ وجود داشت. این باغ بخشی از املاک میرزا یوسف آشتیانی ملقب به مستوفی‌ الممالک بود. این شخص که یکی از رجال قاجار بود‌ه‌ است، پسری به نام حسن داشته و بعد از گسترش تهران و برای زنده نگه داشتن نام پسر خود، این محدوده را حسن‌ آباد نام‌گذاری کرد. بعد از فوت میرزا یوسف باغش به تکه‌های کوچکتری تقسیم شد و درخت‌ها قطع و خانه‌ها جایگزین آن شد. در نهایت، در اواخر دوره قاجار بود که میدان حسن‌ آباد شکل مسکونی به خود گرفت و تنها دو چهارراه داشت و با روی کارآمدن آقا بوذرجمهری به عنوان رئیس شهرداری تهران، چهارراه حسن‌ آباد به میدانی بزرگ با مساحت 6 هزار مترمربع تبدیل شد.


میدان حسن‌ آباد قدیم

صحن میدان تاریخی حسن آباد تهران

در میان 700 میدان پایتخت میدان حسن‌ آباد چیز دیگری است! این میدان با داشتن چهار ساختمان یک شکل در چهار طرف خود به سبک اروپایی ساخته شده‌ است و شاید به همین دلیل آن را به عنوان متقارن‌ترین میدان پایتخت می‌شناسند. جالب است بدانید که میدان حسن‌ آباد، میدانی است که از آن برای الگوبرداری میدان‌های زیادی از جمله میدان امام استفاده شده‌ است. از دیگر ویژ‌گی‌های این میدان قدیمی، ایجاد واحد اطفائیه بلدیه و یا همان ایستگاه آتش‌نشان امروزی در آن بوده‌ است.


معماری میدان حسن‌ آباد

معماری زیبای میدان حسن آباد

مهم‌ترین ویژگی معماری در حسن‌ آباد، متقارن بودن این میدان است که متاسفانه در گذر ایام بوسیله حوادث طبیعی و غیرطبیعی از قرینه بودن درآمده‌ است. چهارراه حسن‌ آباد که از بین رفت یکی از معماران ارمنی به نام قلیچ‌ باقلیان کار خود را برای ساخت ساختمان‌های اطراف این میدان آغاز کرد. ساختمان‌هایی که در چهار طرف این میدان خواهید دید، شاهکار همین معمار ارمنی است. 

قلیچ‌ باقلیان چهار ساختمان شبیه به هم که هر کدام دارای دو گنبد بودند، را در چهار طرف میدان به سبک اروپایی ساخت. ساخت میدان چند صد ساله حسن‌ آباد با ساختمان‌های قرینه در چهار طرف میدان حسن‌ آباد در سال 1309 به پایان رسید تا امروزه اروپایی‌ترین میدان پایتخت را شاهد باشیم. در نهایت بهتر است بدانید که این میدان در سال 1377 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.


مجسمه میدان حسن‌ آباد تهران

مجسمه های میدان حسن آباد تهران

همان‌طور که گفته شد میدان حسن‌ آباد در دوره یکی از معروف‌ترین مشروطه‌خواهان یعنی مستوفی‌ الممالک ساخته شده‌ است. در همان زمان یک مجسمه سه متری از همین شخص در میدان ساخته و نصب شده‌ بود. این مجسمه یک تندیس تمام قد از مستوفی‌ الممالک بود که شاهکاری از استاد ابوالحسن صدیقی نقاش و مجسمه‌ساز برجسته ایرانی بوده‌ است. متاسفانه به دلایل نامعلومی این مجسمه به انبار پارک شهر منتقل و بعد از آن کلی ناپدید شد. بر سر این مجسمه چه آمد خدا می‌داند!


میدان حسن‌ آباد تهران مرکز چیست؟

کاموا فروشی های میدان حسن آباد

میدان حسن‌ آباد تهران سال‌هاست که بورس وسایل چوبی و کامواست، مکانی محبوب برای کسانی که علاقه به نخ و کاموا و بافندگی دارند تا هنر دستی خود را به رخ دیگران بکشند. این میدان راسته‌های مختلفی دارد؛ ضلع شمالی آن مخصوص مبلمان، تجهیزات اداری، میز، صندلی، فایل، بورس لوازم چوبی و ... است. ضلع جنوب غربی آن مختص کاموا فروش‌هاست و در هر گوشه از آن می‌توان ابزارآلات را نیز مشاهده کرد.


جاذبه‌های میدان حسن‌ آباد

میدان حسن‌ آباد جدا از این‌که خود یک جاذبه تماشایی است، شهری از جاذبه‌های مختلف و زیبا را در نزدیکی خود دارد. موزه ملی ایران، موزه‌ آبگینه، موزه ارتباطات و کتابخانه ملک از جاذبه‌های اطراف میدان حسن‌ آباد است که تماشای آن‌ها خالی از لطف نیست.


موزه ملی ایران

موزه ملی ایران در تهران

 شاید موزه ملی ایران مهم‌ترین جاذبه‌ای است که در نزدیکی این میدان قرار گرفته‌ است. بهتر است بدانید که موزه ملی ایران اولین و مهم‌ترین موزه‌ی کشور است که آثار بی‌نظیری همانند جسد مومیایی مرد نمکی را در خود جای داده‌ است.


موزه آبگینه

موزه آبگینه تهران

موزه آبگینه تهران یک ساختمان آجرنما با تزیینات منبت‌کاری است که در زمینی به مساحت 7000 مترمربع واقع شده‌ است. این موزه یکی از موزه‌های تاریخی ایران است که محلی برای نگهداری سفالینه‌ها و اشیای شیشه‌ای در تهران است.


کتابخانه و موزه ملی ملک

کتابخانه و موزه ملی ملک

کتابخانه و موزه ملک تهران از غنی‌ترین کتابخانه‌های ملی ایران است که حدود 19 هزار عنوان نسخه‌ی خطی نادر و نفیس را نگهداری می‌کند. این موزه همچنین دارای شش گنجینه بزرگ نسخ خطی ایران است. کتابخانه و موزه ملی ملک، ارزشمندترین آثار تاریخی پایتخت را دارد، هفت مجموعه از سکه‌ها، آثار هنری نظیر نقاشی، لوستر، مبلمان، تمبرها، خوشنویسی و .. نمونه‌ای از این آثار هستند.


سردر باغ ملی

سردر باغ ملی تهران

سردر باغ ملی یکی از بناهای به یادگار مانده از دوران قاجاریه است که قدمتی حدود یک قرن دارد. نام دیگر آن سردر مشق است و از نمادهای جوان شهر تهران به مشار می‌رود که در نزدیکی میدان حسن‌ آباد قرار گرفته‌ است.


موزه ارتباطات

موزه ارتباطات تهران

چقدر با موزه‌های تهران آشنایی دارید؟ بهتر است بدانید که تهران شهر موزه‌ است و بی‌تردید موزه ارتباطات یکی از بهترین آن‌هاست. موزه ارتباطات از بناهای باشکوه دوران حکومت رضا شاه پهلوی است و به جرات می‌توان گفت که یکی از موزه‌های جذاب و هیجان‌انگیز تهران در نزدیکی میدان حسن‌ آباد است. نوشت‌افزارها، ابزارهایی برای فرستادن پسته‌های پستی و چاپاری، اولین تلفن‌هایی که اختراع شدند، تلگرام‌ مورس، تمبرهای اولیه، کبوترهای نامه‌بر و ماهواره‌های قدیمی از آثار کهنی هستند که می‌توانید در این موزه ببینید.


چطور به میدان حسن‌ آباد برویم؟

ایستگاه مترو میدان حسن‌ آباد تهران

برای رسیدن به میدان تاریخی تهران یعنی میدان حسن‌ آباد می‌توانید از انواع وسایل حمل‌ونقل استفاده کنید. اما توجه داشته باشید که این میدان در محدوده طرح ترافیک قرار دارد و اگر ماشین شما طرح ندارد می‌توانید با مترو به این جاذبه برسید. بنابراین با مترو به سمت میدان حسن‌ آباد بروید و در ایستگاه میدان حسن‌ آباد پیاده شوید. اگر خواستید با اتوبوس به این میدان بروید، می‌توانید با اتوبوس‌هایی که از خیابان امام خمینی عبور می‌کنند خود را به میدان حسن‌ آباد برسانید. لازم به ذکر است میدان حسن آباد در منطقه 11 تهران قرار گرفته‌ است. (مشاهده روی نقشه) 

 


این میدان با توجه به چهره‌ی متفاوتی که در معماری دارد و برای کسانی که علاقه به مکان‌های تاریخی دارند یک سوژه ناب عکاسی است. تفاوتی ندارد شب یا روز به میدان حسن‌ آباد بروید. در روز با معماری خاص خود و در شب با نورپردازی جذاب خود شما را مدهوش زیبایی‌هایش خواهد کرد.

نوشته های مشابه
  • جاهای دیدنی تهران

    حرف بازدید از جاهای دیدنی تهران که به میان می‌آید، لیستی کامل از انواع‌واقسام جاذبه‌ها از جاهای دیدنی تهران با مترو گرفته تا مکان‌های تفریحی و ده‌ها انتخاب برای گشت‌وگذار پیش رویتان قرار می‌گیرد. این مقاله نقشه راهتان می‌شود تا تهران را ببینید و بگردید و کیفتان کوک باشد.

  • کاخ گلستان تهران

    آیا می‌خواهید با یکی از جاذبه‌های چندصد ساله تهران آشنا شوید؟ آیا می‌خواهید یکی از مجلل‌ترین کاخ‌های تهران را بشناسید؟ آیا می‌خواهید با یکی از آثار جهانی یونسکو در پایتخت کشورمان آشنا شوید؟ جای درستی را برای خواندن انتخاب کرده‌اید.

  • قدیمی‌ترین کافه‌های تهران

    کافه یا کافی‌شاپ بهترین مکان برای قرار ملاقات و دور هم نشستن است که با لذت‌بردن از مزه‌های مختلف و موسیقی آرامش‌بخش همراه خواهد بود. در گذشته فرهنگ کافه یا کافی‌شاپ رفتن هویت چندانی نداشت اما امروزه این لوکیشن در فرهنگ ایرانی بسیار جا افتاده و خواهان بسیاری پیداکرده است به طوری‌که در هر خیابان چندین کافی‌شاپ وجود دارد که نشان‌دهنده نیاز و استقبال مردم از آن است.

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز