آدابورسوم سال نو میلادی و کریسمس
- ...
- ...
- تعداد کلمات
سنتهای سال نو و کریسمس در کشورهای مختلف جهان به شیوههای متفاوتی برگزار میشوند. اگرچه که این رویداد بینالمللی ریشه مذهبی دارد، اما در سالهای اخیر به یکی از پر شورترین مراسمهای فرهنگی جهان تبدیل شده است.
سال نو میلادی و کریسمس از آن جشنهاییست که آوازه دیدنیها و زیباییهایش در قالب عکسها و ویدیوها به دست ما ایرانیها میرسد. این روزها که آخرین روزهای 2021 را سپری میکنیم، شاهد تکاپوی مردم در کشورهای مختلف جهان برای آمادگی جشن کریسمس، هستیم. این شلوغی و تکاپو، جز زیبایی چیزی در بر ندارد. چراکه در این زمان، کشورها و شهرهای مختلف جهان را در بهترین و رنگارنگترین، حالت ممکن میبینیم و با انواع تخفیفهای سال نو میلادی مواجه میشویم. به همین دلیل است این بازه، یکی از پرطرفدارترین زمانها برای سفر است. با وجود آدابورسوم مشترک زیاد، هر کشوری در این روزها، حالوهوای منحصر به خود را دارد. بنابراین، تصمیم گرفتیم در این مطلب «مراسم سال نو و کریسمس» را در کشورهای مختلف جهان بررسی کنیم و سفر کوتاهی به هر کدام از این مقصدها داشته باشیم. پس اگر میخواهید کریسمس را در کشورهای مختلف جهان تجربه کنید، یا خواهان آشنایی با آدابورسوم مردم دنیا در کریسمس هستید، یا میخواهید، مقصد موردنظرتان را برای سفر انتخاب کنید، به خواندن ادامه دهید و تا انتهای این مطلب، همراه یوتراوز باشید.
آنچه از مراسم سال نو و جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان میخوانید:
- سال نو میلادی چه روزی است؟
- سال نو میلادی و کریسمس در کشورهای مختلف جهان
- عجیبترین سنتهای سال نو میلادی و کریسمس
- غذاهای کریسمس و سال نو میلادی
سال نو میلادی چه روزی است؟

هر سال در روز اول ژانویه مراسم سال نو میلادی در کشورهای مسیحینشین و بعضی کشورهای مسلماننشین جهان جشن گرفته میشود. سال نو میلادی 2022 در ایران با روز 11 دیماه مصادف است و این روز در همه کلیساهای فعال ایران (از جمله بعضی کلیساهای تهران) مراسم ویژه سال نو برگزار میشود.
سال نو میلادی و کریسمس در کشورهای مختلف
تعطیلات سال نو میلادی در کشورهای مختلف، یکی از پر جستوجوترین عبارتهایی است که مردم به دنبال آن هستند. این موضوع تنها به ایران اختصاص ندارد. در واقع حتی مردمی که در روزهای کریسمسی و تعطیلات آن به سر می برند هم میخواهند بدانند، این روزها در کشورهای دیگر چه میگذرد. از حق نگذریم، جستوجو و وقت گذاشتن برای دیدن زیباییهای کریسمس، ارزشش را دارد. این روزها و تکاپوهای جذابش، در هیچ زمان دیگری از سال تکرار نمیشود و همه کشورهای جهان، بهترینهای خودشان را به نمایش میگذارند. بنابراین، اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که میخواهید سری به جشن سال نو و کریسمس در کشورهای مختلف جهان بزنید، جای درستی را برای مطالعه انتخاب کردهاید. بیش از این منتظرتان نمیگذاریم، برویم تا جذابیتهای جشن سال نو میلادی را با همه وجود، لمس کنیم.
- کریسمس در آمریکا
- کریسمس در لهستان
- کریسمس در مکزیک
- کریسمس در چین
- کریسمس در استرالیا
- کریسمس در کره جنوبی
- کریسمس در ژاپن
- کریسمس در انگلستان
- کریسمس در آلمان
- کریسمس در هلند
- کریسمس در کشورهای آفریقایی
کریسمس در آمریکا

آشناترین آدابورسوم جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان برای ما ایرانیها، به آمریکا مربوط میشود. آمریکا کشوری است که میتوانیم آن را، سرآمد همه جشنهای کریسمس در دنیا بنامیم. درخت کاج کریسمس، یکی از مهمترین نشانههای این جشن است که در بین مردم آمریکا بسیار رواج دارد. مردم این کشور، هر کدام درختی را در گوشهای از خانهشان قرار میدهند، آن را تزیین میکنند و در زیر آن هدایایی برای اعضای خانواده میگذارند. گاهی مردم، بعد از خوردن شام، راهی خیابانها میشوند و جشن را به صورت دستهجمعی در کنار دیگر خانوادهها، ادامه میدهند.
یکی از باورهای مردم آمریکا (شاید خیالی، شاید هم واقعی!) آن است که بابانویل به همراه سورتمهاش، به خانه آنها میآید و از خوردنیهای کریسمس، به خصوص شیرینیها و شکلاتها نوشجان میکند!
از دیگر جذابیتهای آمریکا، در شبها و روزهای کریسمس، میتوان به چراغانی خیابانهای شهر اشاره کرد. اگر درباره شهرهای آمریکا و به خصوص «نیویورک در روزهای تعطیلات سال نو» جستوجوی کوچکی در فضای وب کنید، زیباییهای آمریکا در کریسمس، مسحورتان را خواهد کرد!
در نهایت، میخواهیم اشارهای کوچک، به عجیبترین آدابورسوم کریسمس کنیم که آمریکاییها استفاده میکنند. به عنوان مثال، آمریکاییها در تزیینات کریسمس، از «گیاه خاص دارواش» استفاده میکنند.
کریسمس در لهستان

اگر بخواهیم در بین جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان، لهستان را تنها با یکچیز از بقیه، جدا کنیم، باید به مهماننوازی زیاد مردم آن اشاره کنیم. میپرسید چرا؟ تا آخر بخوانید.
روز کریسمس، برای مردم لهستان، «روز خدا» نام دارد. مردم این کشور در این روز، نوعی ویفر خاص درست و آن را نوشجان میکنند. در کنار این خوردنی خوشمزه، مردم لهستان به افرادی که دوستشان دارند، هدیه میدهند و در کنار هم، خاطرههای به یادمادنی میسازند.
و اما، یکی از جالبترین آدابورسوم جشن سال نو میلادی در بین مردم لهستان، آن است که صندلی اضافهای در کنار سفرهشان، میگذارند. این موضوع به خاطر آن است که اگر مهمان سرزدهای داشتند، همهچیز از قبل، برای او آماده باشد. همچنین این افراد، تلاش میکنند تا تعداد ظروف میزشان، 12 تا باشد. همه این آدابورسوم دستبهدست هم میدهند، تا مهماننوازی مردم این کشور برای همگان ثابت شود!
تعطیلات کریسمس در کشور لهستان، از 6 دسامبر آغاز میشود. این در حالی است که تاریخ رسمی کریسمس بین 24 تا 26 دسامبر است.
کریسمس در مکزیک

جشن سال نو میلادی در کشور مکزیک، مصادف با 16 دسامبر است. با این وجود، جشنهای مختلفی از 12 دسامبر شروع میشود و انتهای آن، 6 ژانویه است. در بین کشورهای مختلف جهان مکزیک تنها دارای یک جشن نیست و انواع دورهمیها در این بازه زمانی برگزار میشوند. در این بین، یکی از مهمترین ویژگیهای جشنهای مکزیکی، غذاهای لذیذی است که در این شبها سرو میشوند. از جمله این غذاها میتوان تامالس، باکالو، پوزولو و بوقلمون سوخاری را نام برد. غذاهایی که آوازهشان در تمام دنیا پیچیده است و شهرت زیادی دارند.
یکی از جذابترین آداب و رسوم مردم مکزیک در برگزاری جشن سال نو، آن است که مجسمه حضرت مسیح را در کنار درخت کریسمس، قرار میدهند. علاوه بر این، در خانههای مکزیکیها شاهد تزیینات خاص دیگری مانند ناسی مپینتوس که بازگو کننده تولد حضرت مسیح و حضرت مریم است، خواهید بود.
کریسمس در چین

و اما، کریسمس در چین! در میان جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان، چین حالوهوای فوقالعاده و آرامشبخشی دارد. این آرامش ناشی از اعتقادات چینیهاست که شب کریسمس را یکی از آرامترین شبهای سال در نظر میگیرند و میگویند، این شب پیام صلح با خود به همراه دارد. به همین دلیل است که در روز جشن سال نو میلادی، مردم چین، به هم سیب قرمز هدیه میدهند.
کریسمس در چین یک جشن رسمی بهشمار نمیآید چرا که تعداد مسیحیان در این کشور نسبت به ادیان دیگر، بسیار کم است. با این وجود، با نزدیکشدن به شب و روزهای سال نو میلادی، خیابانها و فروشگاهها، رنگ کریسمس و تزییناتش را به خود میگیرند.
مردم چین مانند بسیاری از کشورهای دیگر، به یکدیگر هدیه میدهند، شمع روشن میکنند، بوقلمون میخورند و در دورهمیهای خانوادگی یا دوستانه شرکت میکنند. در نظر داشته باشید، ایام کریسمس را با «هفته طلایی چین» اشتباه نگیرید. آن یک هفته متعلق به سال نوی چینیهاست و جشنهای فوقالعاده جذابی در آن برگزار میشود. بنابراین اگر برای زمان سفر به چین، حق انتخاب دارید، بین کریسمس و سال نوی چینی، حتماً هفته طلایی را انتخاب کنید.
کریسمس در استرالیا

کریسمس در استرالیا، یکی از جذابترین جشنها در بین کشورها محسوب میشود چرا که بازه زمانی آن، در تابستان این کشور واقع شده است. در استرالیا، جشنهای کریسمس در فضای باز برگزار میشود. به عنوان مثال با کمی قدمزدن در خیابانهای استرالیا، صدای کنسرتهای فضای باز، بهوفور به گوشتان میخورد.
مردم استرالیا، برای جشن گرفتن، در خیابانها شمع روشن میکنند و زیباییهای زیادی در کوچهپسکوچهها، به وجود میآورند. از دیگر آدابورسوم استرالیا، میتوان به خواندن سرود و دورهمیها اشاره کرد.
کریسمس در کره جنوبی

در بین کشورهای مختلف جهان، کره جنوبی جزو آن دسته از کشورهایی است که سال نو میلادی را به رسمیت نمیشناسد. با این وجود، این موضوع باعثنشده تا شاهد جشن کریسمس در این کشور نباشیم. در واقع، روزبهروز با توجه به زیادشدن تعداد مسیحیان در این کشور، جشنهای باشکوهتری هم برگزار میشود. جالب است بدانید، در این کشور بسیاری از مردم اصلاً مسیحی نیستند و تنها به دلیل خوشگذرانی و تفریح، سال نو میلادی را جشن میگیرند. و اما این مردم برای جشن کریسمس، چه میکنند؟
بیشتر مردم کره جنوبی شب کریسمس را در رستورانها و کافهها میگذرانند. همچنین افراد مجرد، در خیابانها دور هم جمع میشوند و به شادی و پایکوبی میپردازند.در شب و روزهای سال نو میلادی، غذای محلی، به خوبی جای خود را در بین مردم کره جنوبی باز کرده است. این افراد در این روزها، غذاهایی نظیر سوپ جلبک، کیمچی و کباب کرهای را در کنار دیگر اعضای خانواده و دوستانشان، نوش جان میکنند، کودکان برای بزرگترها در طول مراسم آرزوی سلامتی و موفقیت میکنند. کودکان کرهای در این مراسم، اوج احترام خود را به بزرگترها با یک تعظیم ویژه نشان میدهند. البته سنت دیگری هم وجود دارد و آن هم درخواست جوانترها از بزرگترها برای تعریف داستان و بازگوکردن تجربههای آنهاست.
کریسمس در ژاپن

برعکس کشورهایی اروپایی و آمریکایی، تعداد مسیحیان در کشور ژاپن زیاد نیست و نباید توقع جشنهای باشکوه را از این کشور داشته باشید. با این وجود، باز هم روز کریسمس، این کشور تعطیل است و شب آن، مردم راهی رستورانها میشوند. یکی از نکات جالب درباره ژاپنیها، به خصوص جوانان این کشور، آن است که علاقه زیادی به مرغ سوخاری دارند. از اینرو بیشتر رستورانها در شب کریسمس، مرغ و بوقلمون سوخاری را در کنار برنجهای صورتیرنگ سرو میکنند. با وجود آنکه مردم ژاپن اعتقاد زیادی به کریسمس ندارند، باورشان به بابانویل آن است که شب میآید و هدیهشان را میآورد.

ژاپنیها در آغاز سال نو میلادی باور دارند که باید بیشتر از همیشه بخندند و شاد باشند. آنها سعی میکنند تا قبل از لحظه تحویل سال، تمامی نگرانیهای خود را فراموش کنند و شاد باشند. درخواست برای شادی در این موقع از سال برای ژاپنیها میتواند خوشیمنی در سال جدید را به همراه آورد.
کریسمس در انگلستان

در میان کشورهای اروپایی، مردم انگلستان آدابورسوم خاصتری دارند. آنها نیمهشب به خانه همسایگان خود میروند و بر این باورند که اگر مهمانی که به خانهشان میآید، خوشقیافه و قدبلند باشند، سالی پر از شادی و ثروت نصیبشان خواهد شد. در این روزها همه مهمانان سعی میکنند با بردن زغال و نان به خانه میزبان، جشن سال نو میلادی را برگزار کنند. بردن زغال و نان به عنوان هدیه سنتی جشن سال نو میلادی و کریسمس در انگلستان نشانه خوشیمنی و برکت است. مهمانان سکوت این جشنها را در همان ابتدا با جمله سال نو مبارک میشکنند و جشن را برگزار میکنند.
کریسمس در آلمان

مردم آلمان بر این باورند که در جشن سال نو میلادی، باید مقداری غذا در ظرف خود نگهدارند. این عمل در باور آنها باعث میشود که خیر و برکت بیشتری در سال جدید نصیبشان شود و همیشه سفرهای پر از غذاهای خوشمزه داشته باشند. البته این باور را برخی از مردم ایران هم در برگزاری جشن نوروز دارند. ار مراسم کریسمس در آلمان اینجا بیشتر بخوانید!
کریسمس در هلند

هلندیها با آتشزدن درخت کریسمس سعی میکنند که مانند آتشی که درختها را میسوزاند، ناراحتیها، غمها و مشکلاتی که در سال گذشته تجربه کردهاند را از یاد ببرند. آنها بر این باورند که باید سال جدید را بدون دغدغه شروع کنند.
کریسمس در کشورهای آفریقایی

اگر لابهلای جشن کریسمس در کشورهای مختلف جهان، به دنبال شکل مذهبی آن هستید، آدابورسوم کشورهای آفریقایی را مطالعه کنید. بیشتر مردم کشورهای آفریقایی، کریسمس را به عنوان جشنی مذهبی در نظر میگیرند و برای جشن گرفتن آن به مکانهای مقدس مذهبی، از جمله کلیساها میروند. بابانویل در این کشورها، با نامهای مختلفی شناخته میشود؛ به گونهای که این نامگذاریها به شیوهی مذهبی آن هم، بیربط نیست. به عنوان مثال در کشور نیجریه، از بابانویل با عنوان «برکت کشیش» یا «پدر کریسمس» یاد میشود.
برعکس آمریکاییها، مردم آفریقا از درخت استفاده نمیکنند. البته که در این کشورها هم، درخت زیادی یافت نمیشود! با این وجود، در شب کریسمس، مردم آفریقا در کنار درخت نارگیل جمع میشوند و به صورت دستهجمعی، سرود میخوانند و جشن میگیرند. اما، در زمینه چراغانیکردن شهرها، کشورهای آفریقایی از هیچجای دنیا کم نمیآورند و تمامی بخشهای شهرشان را روشن، تزیین و رنگارنگ میکنند. در این روز، مردم محلی کشورهای آفریقایی خوردنیها و بهخصوص شیرینی خاصی به نام مالوا پودینگ (Malva Pudding) را به هم تعارف میکنند و خوشحالیشان را با یکدیگر شریک میشوند.
عجیبترین سنتهای سال نو میلادی و کریسمس
حالا که با برخی از آدابورسوم مردم کشورهای مختلف دنیا برای برگزاری جشن سال نو و کریسمس آشنا شدید، نوبت آن رسیده که در مورد سنتهای عجیب مردم کشورهای دیگر دنیا هم صحبت کنیم. در ادامه این آدابورسوم را به صورت فهرستوار و خلاصه بررسی میکنیم:
شکستن بشقاب در دانمارک
مردم دانمارک هر ساله در تاریخ 31 دسامبر برای نشاندادن علاقه خود به عزیزانشان، بشقابها و ظروف غیرقابلاستفاده را میشکنند.
اکوادوریها مترسک آتش میزنند
مردم آکوادور در شب نو سال میلادی با درستکردن مترسکها و آدمکهای کاغذی و سوزاندان آنها، خوششانسی را در سال جدید آرزو میکنند.
اسپانیاییها 12 حبه انگور میخورند

مردم اسپانیا بر این باورند که اگر شما قادر باشید، 12 حبه انگور را در دهان خود نگهدارید، میتوانید در سال جدید با خوششانسی روبهرو شوید.
فیلیپینیها همهی چیزهای گرد را جمع میکنند
مردم فیلیپین به تشابه هندسی سکه که گرد است، همهی چیزهای گرد را جمع میکنند. آنها غذاهای دایرهشکل میخورند، لباسهایی با طرح دایره میپوشند و میوههای گرد نوشجان میکنند.
ژاپنیها 108 بار زنگ میزنند
ژاپنیها در مراسم جشن نو سال میلادی بر این باورند که باید زنگهای خود را 108 بار به صدا درآورند، بخندند و خوششانسی را به سمت خود جذب کنند.
مردم پرو با هم دعوا میکنند
مردم پرو با برگزاری مراسم تاکونای با هم دعوا میکنند تا اختلافات گذشته آنها از بین برود.
مردم رومانی سکه پرتاب میکنند

مردم رومانی با پرتاب سکه به دریا، رود یا حوض آب پول بیشتری در سال جدید به سمت خود جذب میکنند.
مردم بلژیک سال جدید را به گاوها تبریک میگویند
برای مردم بلژیک، دامها از ارزش بسیار بالایی برخوردارند؛ به همین دلیل در شروع سال نو میلادی، این جشن را به گاوهای خود هم تبریک میگویند.
مردم کلمبیا چمدانهای خود را حمل میکنند
مردم این کشور در جشن سال نو میلادی به آرزوی داشتن یک سال پر از سفر در تمام طول روز، چمدانهای خود را حمل میکنند.
حالا که با عجیبترین آدابورسوم جشن سال نو میلادی آشنا شدید، نوبت آن میرسد که با غذاهای سال نو و کریسمس هم آشنا شوید.
غذاهای کریسمس و سال نو میلادی

مردم کشورهای مختلف جهان که پیرو دین مسیحیت هستند، هر ساله از روزهای 25 دسامبر تا 31 دسامبر مشغول تدارک همهی چیزهای لازم برای مراسم جدید سال نو میلادی میشوند. غذاها و خوراکیهای جشن کریمس که در ادامه معرفی میکنیم در بیشتر کشورهای جهان مورد استفاده قرار میگیرند:
مردم سوئد برای جشن سال نو میلادی از پودینگ برنج که شباهت زیادی با شیربرنج ما ایرانیها دارد، استفاده میکنند. البته علاوه بر پودینگ برنج، مردم این کشور از ساندویچ مخصوصی به نام اسمورگاس هم استفاده میکنند.

مردم فرانسه بر این موضوع اصرار دارند که در این زمان باید غذای لذیذی بهنام لِ ربلیون (Le Rebeilion) را نوشجان کنند. آنها علاوه بر این غذا، دسرهای خوشمزهای هم تدارک میبینند که در کنار غذا از آن میل میکنند.
مردم ایتالیا با چشیدن غذاهای عجیبوغریب دریایی جشن سال نو میلادی را آغاز میکنند. مردم آلمان عادت دارند که برای جشن سال نو میلادی از غذاهایی مثل کیک میوهای استفاده کنند. مردم این کشور غذاهای خوشمزه را از روزها قبل به قنادیها سفارش میدهند.
مردمان انگلستان برای شب سال نو، برنامه غذایی مفصلی دارند. آنها برای شام پودینگ بههمراه دسرهای خوشمزه میل میکنند.
همه را گفتیم تا بگوییم
مراسم سال نو میلادی و کریسمس، سوای درخت کریسمس و دادن هدیه که تقریبا در همه فرهنگها مشابه است، تفاوتهایی دارد که با برخی از مشهورترین آن آشنا شدید. پیشنهاد میکنیم خواندن مقاله کریسمس در استانبول را به هیچوجه از دست ندهید، چون در این مقاله به نکات مهمی از جشن کریسمس در نزدیکترین مقصد برای برگزاری مراسم سال نو پرداختهایم.