با ساکنین جزیره کیش و آداب و رسوم بومیان آشنا شوید
- ...
- ...
- تعداد کلمات
در سفر به کیش، با مناطق مسکونی کم و بومیان انگشتشماری مواجه میشویم و سوالات زیادی درباره ساکنین جزیره کیش در ذهنمان ایجاد میشود. اگر شما هم علامت سوالهای زیادی دارید، این مقاله راهنمای خوبی برای شناخت همهچیز درباره بومیان و کیشوندان این جزیره است.
ساکنین جزیره کیش چه کسانی هستند؟ شاید شما هم در سفر خود به کیش، به مردم زیادی از فرهنگهای مختلف ایران برخورد کنید اما نشانی از بومیان آن نبینید. این مشاهده عمومی، باعث شده که تصور اشتباهی راجع به قدمت جزیره کیش و ساکنین آن در ذهن اغلب ما شکل بگیرد.
بعضی از افراد تصور میکنند که تاریخچه سکونت در این جزیره مدور به همین سالهای اخیر باز میگردد. برخی دیگر فکر میکنند بومیان جزیره کیش، مهاجران از دیگر نقاط ایران هستند و این جزیره فقط اقامتگاه موقت افراد با تمکن مالی بالاست. خب، بگذارید همین اول بگوییم که همه این تصورات اشتباه است.
این مقاله از مجله گردشگری یوتراوز را دنبال کنید تا اطلاعات بیشتری از بومیان، آداب و رسوم آنها پیدا کنید.
درباره ساکنین جزیره کیش میخوانید:
- جزیره کیش را بیشتر بشناسید
- تاریخچه بومیان جزیره کیش
- کیشوندها چه کسانی هستند؟
- جمعیت جزیره کیش
- نژاد مردم بومی جزیره کیش
- گویش و مذهب بومیان کیش
- لباس و پوشش مردم محلی کیش
- شغل اصلی و منبع درآمد بومیان کیش
- غذاهای سنتی ساکنین جزیره کیش
- آداب و رسوم مردم ساکن کیش
- خانه مردم شناسی بومیان کیش
جزیره کیش را بیشتر بشناسید
قبل از اینکه به دنیای ساکنین جزیره کیش قدم بگذاریم، بیایید نگاهی به خود آن بیندازیم و موقعیتش را بررسی کنیم. کیش، جزیرهای در خلیج فارس است که طبق تقسیمبندیهای استانی، به عنوان یکی از بخشهای شهرستان بندرلنگه در استان هرمزگان شناخته میشود.
🌍 فاصله جزیره کیش تا سرزمین اصلی ایران، 19 کیلومتر است و اگر نقشه را در جنوب این جزیره ادامه دهیم، به کشور امارات متحده عربی میرسیم و اگر شرق آن را ادامه دهیم، تنگه هرمز را پیدا میکنیم. کیش از سمت غرب هم با کشورهای بحرین و عربستان همسایه است.
🌅 آبوهوای جزیره کیش، گرم و شرجیست و هوا در روزهای کمی از سال، رو به خنکی میرود. یکی از دلایلی که تصور میشود ساکنین جزیره کیش دائمی نیستند، همین گرمای طاقتفرسای هواست که در تابستان به اوج خود میرسد. این موضوع تا حدی حقیقت دارد اما درباره اغلب مردم کیش نمیتوان چنین نظری داشت.
🌴 تحت تاثیر این اقلیم نیمهاستوایی، پوشش گیاهی جزیره کیش ترکیبی از درختان خرما، درختان بومی کهور و کنار، اکالیپتوس، آکاسیا، کنوکارپوس و ابریشم است. این جزیره از زمان ورود پرتغالیها به ایران، به عنوان یکی از مراکز رشد درختی کمیاب به نام لور هم شناخته میشود.
🏄♂️ جالب است بدانید که این جزیره با داشتن 12 میلیون گردشگر در سال، سومین مقصد پربازدید تعطیلات در خاورمیانه محسوب میشود و گردشگران خارجی بسیاری از کشورها، برای سفر به این جزیره نیازی به ویزا ندارند. اگر به اطلاعات بیشتری از جزیره کیش و نحوه سفر به آن نیاز دارید، مطالعه مقاله راهنمای سفر به کیش را به شما پیشنهاد میکنیم.
حالا که تصوری کلی از این جزیره داریم، بیایید با ساکنین این جزیره گرم دوستداشتنی آشنا شویم.
تاریخچه بومیان جزیره کیش، از زمان ایلامیها تا به امروز
زمان زیادی نیست که جزیره کیش به یکی از مقاصد گردشگری و تفریحی خاورمیانه تبدیل شده اما این جزیره بر خلاف تصور عموم، از ابتدا خالی از سکنه نبوده و آغاز تمدن در آن به زمان ایلامیها و آشوریها برمیگردد؛ یعنی حدود 3200 سال قبل از تولد مسیح!
در متون باستانی، از این جزیره با نامهای کامتینا، اراکیا، آراکاتا و قیس یاد کردهاند. در آن زمان، جزیره کیش از موقعیت استراتژیکی برخوردار بود؛ چرا که دریانوردان در کنار جزیره قشم و هرمز، از آن به عنوان ایستگاهی در خط ساحل جنوبی ایران استفاده میکردند.
با از بین رفتن این 2 تمدن بزرگ، جزیره مدور ما تا زمان پادشاهی هخامنشیان موقعیت خود را از دست داد. اما با آغاز شاهنشاهی هخامنشی، جزایر خلیج فارس مجددا رونق گرفتند. در این زمان، دریانوردی، سفر و تجارت آبی گسترش پیدا کرد و حتی اولین ابزارهای ناوبری در آب مانند فانوس دریایی، راهاندازی شدند.
یکی از منابع تاریخی مهمی که در آن به جزیره کیش اشاره شده، نوشتههای نئارخوس (Nearchus) است. نئارخوس یکی از سرداران نیروی دریایی اسکندر مقدونی بود که در 325 سال پیش از میلاد، به دستور اسکندر برای سفری اکتشافی روانه خلیج فارس شد.
ساکنین کیش در زمان اشکانیان، ساسانیان و سلجوقیان
جزیره کیش تحت حاکمیت اشکانیان و ساسانیان، سکونتگاه ایرانیان باقی ماند. اما با گسترش اسلام، خلفای اموی بر این جزیره مسلط شدند. با آغاز پادشاهی آلبویه، (حکومتی ایرانیتبار از دودمان دیلمی) حاکمیت کیش مجددا به ایران بازگشت.
اما دوران اوج این جزیره، همزمان با پادشاهی سلجوقیان بود؛ زمانی که به بزرگترین مرکز تجاری در خلیج فارس تبدیل شده بود. حقیقت این موضوع را میتوانیم در آثار مورخان و جهانگردان زیادی پیدا کنیم؛ از جمله ابن خردادبه (جفرافیدان و تاریخنویس ایرانی در دوران عباسیان)، ابن بطوطه (جهانگرد نامدار مسلمان)، یاقوت حموی (جغرافیدان و تاریخنگار یونانیتبار).
درباره ساکنین جزیره در این دوران نیز باید بدانید که در دوران سلجوقیان، دودمانی به نام قیاصره بر کیش مسلط شده بودند که پایههای ثروت و قدرتشان با دزدی دریایی به دست آمده بود. نسل این خاندان به فردی به نام قیس برمیگشت که اصالتا اهل منطقهای به نام سیراف بودند. سیراف در شهرستان کنگان کنونی در استان بوشهر واقع شده است.
با خواندن خطوط بعد، میتوانید شباهت فرهنگ عربی و بوشهری را با فرهنگ بومیان این جزیره حس کنید و تاثیر آن را بر تمام جنبههای زندگی آنها درک کنید.
ساکنین جزیره کیش از صفویه تا امروز
جزیره کیش یک بار دیگر در تاریخ ایران به دست بیگانهها میافتد. از سال 912 تا 1031، با قدرتگرفتن پرتغالیها، جزیره کیش یکی دیگر از بخشهای ایران بود که تحت حکومت آنها درآمد. حکومت پرتغالیها بر ساکنین جزیره کیش طولانی نبود و امام قلیخان، سپهسالار شاه عباس، سرانجام تمام منطقه خلیج فارس بعلاوه بحرین را به خاک ایران بازگرداند و از آن زمان، کیش به عنوان یکی از جزایر ایرانی در نقشه خلیج فارس شناخته میشود.
تا آغاز سلطنت محمدرضا پهلوی، اغلب ساکنین جزیره کیش به صید ماهی و تجارت مروارید مشغول بودند اما با ورود مروارید ژاپن به ایران، تجارت مروارید از رونق افتاد. اما این اتفاق، آغاز شکلگیری کیش جدید و ورود گردشگران و قومیتهای مختلف به این جزیره بود.
در سال 1349 با در نظرگرفتن جاهای دیدنی کیش مانند سواحل مرجانی و آبهای آکواریومی آن، به عنوان مرکز گردشگری بینالمللی ایران برگزیده شد.
به دستور شاه، تمام زیرساختهای مدرن مانند هتل، نمایشگاه و فرودگاه در این جزیره ساخته شد. در سال 1361 نیز کیش به عنوان منطقه آزاد تجاری انتخاب شد و حالا یکی از 3 مقصد پربازدید گردشگری در خاورمیانه است؛ به طوری که سالانه از 12 میلیون گردشگر پذیرایی میکند.
کیشوندها چه کسانی هستند؟
از سال 1375، صدور کارتهایی به نام کارت کیشوندی برای ساکنین کیش آغاز شد و حالا همه مقیمان این جزیره، چه بومیان و چه مهاجران، با نام کیشوندان شناخته میشوند. هدف اصلی این کارتها، برنامهریزی و پیشبینی نیازهای ساکنین جزیره کیش مانند تامین ارزاق، آموزش، بهداشت، تفریح و سرگرمی بود.
شهروندان جزیره کیش با دریافت این کارت میتوانند از مزایای زیادی ماند تخفیف در هزینه کلاسهای آموزشی، ورزشی، تخفیف استفاده از تفریحات کیش و حتی تخفیف شهریه دانشگاه برخوردار شوند. همه شهروندان ایرانی میتوانند بعد از 6 ماه اقامت مستمر در این جزیره، کارت کیشوندی دریافت کنند.
این کارت شناسایی معتبر، برای خرید و فروش ملک و خودرو، خروج خودروهای پلاک موقت از کیش، اشتغال و حتی شرکت در قرعهکشی جشنوارها کاربرد دارد. تا کنون 60 هزار کارت کیشوندی برای ساکنان جزیره کیش صادر شده است. برای دریافت این کارت میتوانید از لینک زیر استفاده کنید:
جمعیت جزیره کیش چقدر است؟
در حال حاضر، جمعیت ساکنین جزیره به بیش از 40 هزار نفر میرسد. طبق آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن ایران در سال 1395، دقیقا 39 هزار و 853 نفر، در این جزیره سکونت داشتهاند. شاید جالب باشد بدانید که در یک دوره 5 ساله (1390 تا 1395)، جمعیت کیش رشدی 61 درصدی داشته و جمعیت آن از 24 هزار نفر به نزدیک 40 هزار نفر رسیده است.
البته سهم بومیان جزیره کیش از این جمعیت، کمتر از 2 درصد (حدود 3 هزار نفر) است و بیشتر جمعیت جزیره را مهاجران دور و نزدیک آن تشکیل دادهاند. اغلب بومیان کیش در محلهای به نام سفین اقامت دارند. این محله در گذشته روستایی در دل جزیره کیش بود، اما با توسعه شهری، به یکی از بخشهای این جزیره تبدیل شده است.
نژاد مردم بومی جزیره کیش چیست؟
اگر بخواهیم کاملا دقیق و علمی به این مسئله بپردازیم، باید بگوییم که نژاد مردم بومی کیش به دراویدیها، نوردیکها، سامیها و سیاهپوستان آفریقایی برمیگردد. دراویدیها که امروزه، اغلب آنها در جوب غربی شبهقاره هند زندگی میکنند، مردمانی اهل نواحی غربی ایران و جنوب قفقاز بودهاند که حدود 10 هزار سال پیش به هند مهاجرت کردهاند. تبار این مردمان به قبل از آریاییان برمیگردد.
نوردیکها شاخهای از نژاد سفید هستند که حدود 4 تا 6 هزار سال پیش در شمال اروپا شکل گرفتند. قوم سامی نیز به عربها، آشوریان و عبرانیان اطلاق میشود. ایرانیان آفریقاییتبار، نژاد دیگری هستند که در جزیره کیش سکونت دارند. جالب است بدانید که با اینکه این افراد به زبانهای بومی ایران صحبت میکنند، اما فرهنگ جنوب ایران، بسیار متاثر از فرهنگ آفریقایی بوده است.
به عنوان مثال، مراسم زار که در بین مردم بومی کیش رواج دارد، متاثر از فرهنگ آفریقاییهاست. مراسم زار، یک مراسم درمانی اسطورهای برای خارجکردن موجودی خیالی به نام زار از بدن بیمار است. تاثیر فرهنگ سیاهپوستان بر روی موسیقی و رقص بندری هم به خوبی قابل مشاهده است.
گویش و مذهب بومیان کیش چیست؟
اغلب بومیان کیش مانند سایر ساکنین خلیج فارس، به زبان عربی صحبت میکنند. اگر به محله سفین و بازار عرب های کیش یا محله سفین سر بزنید، افراد زیادی را پیدا میکنید که به زبان عربی صحبت میکنند. البته از آنجایی که بیشتر جمعیت کیش را مهاجران تشکیل دادهاند، تمام ساکنان این جزیره، حتی بومیان آن، به زبان فارسی تسلط کامل دارند.
دین ساکنین بومیان جزیره کیش، اسلام و مذهب اغلب آنها تسنن است.
لباس و پوشش مردم محلی کیش چگونه است؟
جنوبیها در حفظ اصالت پوشش ایرانی یک قدم جلوتر از بقیه ایرانیها هستند. مردم جزیره کیش هم از این قاعده مستثنی نیستند. کافیست به محلههای بومینشین این منطقه مراجعه کنید تا تمام مردان، زنان و کودکان را با لباسهای زیبا و رنگارنگ ببینید.
لباس مردان کیش عبارت است از؛
- دشداشه: لباس نخی و بلند مردانه تا روی مچ پا که معمولا با رنگهای روشن دوخته میشود.
- غتره (چفیه): پارچه معمولا سفیدرنگی که مردان عرب بر سر میگذارند.
پوشش زنان بومی کیش هم شامل موارد زیر است؛
- چادر: یکی از پوششهای رایج زنان کیشی، چادرهای نازک و رنگارنگ است.
- ملفع یا ملفا: روسری مستطیلشکل که دور سر پیچانده میشود.
- بطوطه (برقع): پوششی که برای جلوگیری از تابش مستقیم گرما روی صورت قرار میگیرد.
- کندوره: پیراهنی بلند با حاشیههای نواردوزیشده تا سر زانو که با رنگهای شاد و متنوعی دوخته میشود.
- شلوار بندری: این شلوارها از کمر تا زانو گشاد و راحت هستند و از زانو تا مچ پا، تنگ میشوند و روی قسمت تنگ شلوار، تزئینات مختلف و متنوعی دارند.
شغل اصلی بومیان کیش چیست و از چه راهی کسب درآمد میکنند؟
از صید صدف، مروارید و ماهیگیری میتوانیم به عنوان قدیمیترین پیشه بومیان کیش اشاره کنیم. تجارت، دریانوردی، دامپروری و کشاورزی هم یکی دیگر از منابع درآمد مردم این جزیره از گذشته تا امروز بوده است. یکی دیگر از راههای کسب درآمد برای مردم محلی در سالهای اخیر، پرورش درخت نخل است و برخی هم به کار صادرات پیاز و تنباکو به کشورهای عربی پرداختهاند.
با توسعه صنعت گردشگری در کیش، عده کمی از مردم محلی به مشاغل خدماتی در هتلها، رستورانها و مراکز تفریحی رو آوردهاند.
غذاهای سنتی ساکنین جزیره کیش چیست؟
ماهی و ادویههای هزاررنگ پای ثابت غذاهای جنوبی هستند، اما اگر درباره انواع غذاهای سنتی کیش بخوانید، احتمالاً از تنوع آنها شگفتزده میشوید. در ادامه چند نمونه از معروفترین غذاهای محلی مردم کیش را معرفی کردهایم:
- مضروبه: این غذای پرطرفدار، همان ماهی سرخشده یا کبابی معمول است با این تفاوت که با سیر و سبزی زیاد مزهدار میشود.
- قِلیه ماهی و میگو: یکی از غذاهای پرطرفدار جنوبی بین سایر فرهنگهای ایرانی، قلیه ماهی و قلیه میگو است. این خورش با سبزیجات مخصوص، تمر هندی، پیاز و ادویه زیاد پخته میشود.هریسه: هریسه نوعی هلیم است و از گوشت و گندم تهیه میشود.
- سَمَک مَشوی: محبوبترین غذای ساکنین جزیره کیش، سمک مشوی است که با ماهی تازه و ادویهجات تند عربی تهیه میشود
- برنج شکری یا محمر: نوعی برنج که با شکر و سبزیجات معطر طبخ و همراه با ماهی سرخشده سرو میشود.
- پودینی کوسه: در طبخ این غذا هم از گوشت کوسهماهی (ماهی کولی) و هم از ماهیهای معمول استفاده میشود.
- مرگوگ یا مرقوق: نوعی خورش محلی که با آدر سنگک، گوشت، گوجهفرنگی، سیبزمینی، فلفل سبز تند، بادمجان و سیر تهیه میشود.
- مجبوس: مواد اولیه اصلی این غذای جنوبی مرغ و برنج است که با ادویههای متنوعی مثل میخک، دارچین، هل، رازیانه، زردچوبه، زیره سبز، تخم گشنیز و فلفل سیاه کوبیدهنشده پخته میشود.
با آداب و رسوم مردم ساکن کیش آشنا شوید!
فرهنگ و آداب و رسوم هر منطقه، نمادی از تاریخ، هویت و اصالت آنهاست و میتوان از آن نکات زیادی را کشف کرد. در ادامه با برخی از آداب و رسوم بومیان کیش آشنا میشوید تا درک ملموستری از مردم آن پیدا کنید.
آداب و رسوم ساکنین کیش برای ازدواج
یکی از جذابترین بخشهای فرهنگ مردم کیش، نحوه برپایی مراسم ازدواج است. بومیان کیش بعد از مراسم بلهبرون به مدت 3 روز و 3 شب به رقص و شادی میپردازند و در شب سوم، مراسم عقد و ازدواج عروس و داماد را برگزار میکنند. سپس طبق آداب خاصی، عروس و داماد را به اتاق فرشه یا همان حجله میبرند.
تزئینات حجله بعد از 7 روز جمعآوری میشود و زنان با رقص و شادی، عروس را رهسپار خانه داماد میکنند. این مراسم هم بعد از صرف شام در خانه داماد به پایان میرسد.
مراسم گرگاعو | قاشقزنی به سبک جنوبیها
یکی از رسمهای جالب ساکنین جزیره کیش در ماه رمضان، گرگاعو، گرگشو یا قرقاعو است که به کودکان اختصاص دارد. این مراسم معمولا یکی دو روز قبل از شروع ماه رمضان یا در نیمه ماه مبارک برگزار میشود.
در این جشن، کودکان بصورت گروهی با سبدهای حصیری در کوچه و خیابانهای شهر، شعر میخوانند و به در خانهها میروند. خانوادهها هم با خرما، آجیل، شکلات و تنقلات از آنها پذیرایی میکنند. مراسم گرگاعو هنوز هم در شهرهای جنوبی و کشورهای عربی زیادی رواج دارد.
🎥 فیلم مراسم سنتی گرگاعو در کیش
عید قربان در کیش
مهمترین عید مذهبی برای اهل سنت، عید قربان است که بسیار مفصل و با تشریفات زیادی برگزار میشود. ساکنین بومی جزیره در این روز، بعد از برگزاری نماز عید، لباس نو به تن میکنند، به دیدار اهل قبور میروند و با گوشت قربانی از مهمانان خود پذیرایی مفصلی میکنند.
هرس درختان لور
لور، یکی از درختان کمیاب دنیاست که ارزش زیادی برای ساکنان جزیره کیش دارد. مردم محلی معتقدند که هرس درختان لور با اره مثل قطعکردن آن است. آنها برای جلوگیری از خطر خشکشدن این درختان، از تبر بجای اره برای هرس استفاده میکنند.
مراسم زار | خارجکردن ارواح خبیث از جسم بیماران
یکی از رسوم بسیار قدمی ساکنین جزیره کیش، مراسم زار است که با هدف مقابله با بیماریها انجام میشود. در این مراسم اسطورهای، عدهای برای خارجکردن موجود پلیدی به نام زار از بدن بیمار دور هم جمع میشوند و به رقص زار و موسیقی پناه میبرند.
افراد قدیمی معتقدند که این روح پلید میتواند در مناطق مرطوب وارد جسم انسانها شود و آنها را بیمار کند و تنها راه مقابله با آن، رقص و شادی تا زمان بهبودی فرد است. بنابراین این مراسم مدت مشخصی ندارد و حتی ممکن است روزها طول بکشد.
اهل هوا | آئین دیگری برای بهبود بیماران
مراسم هوا بیشباهت با مراسم زار نیست. به اعتقاد بومیان، افرادی که بیمار میشوند، دچار بادهای اهریمنی شدهاند و برای بهبود باید سراغ مادر یا پدر باد اهریمنی بروند. اهل هوا در باور عامه، به کسانی گفته میشود که از این بادهای پلید، رهایی پیدا کرده و به بهبود رسیده باشند.
بنابر عقیده این افراد، همه نیروهایی که به چشم نمیآیند، مانند پریها و دیوها، ارواح نیک و بد، همه به شکل باد و هوا هستند که فضای درون و بیرون زمین را پر کردهاند و طالب جسم انسانها هستند. آدمهای خسته، پریشان، وحشتزده و مضطرب، کالبد مناسبی برای این بادها هستند و در معرض تصاحب آنها قرار دارند.
خانه مردم شناسی بومیان کیش
اگر دوست دارید از نزدیک با دنیای ساکنین بومی جزیره کیش، تاریخ، فرهنگ و آداب و رسوم آنها آشنا شوید، حتما از موزه و خانه مردم شناسی بومیان کیش بازدید کنید. این خانه که به همان شکل قدیمی و سنتی خود حفظ شده، در محله سفین و در نزدیکی ساحل میرمهنا قرار دارد. در این خانه، میتوانید کارهای زیر را انجام دهید؛
- با بخشهای مختلف یک خانه به سبک جنوبی آشنا شوید.
- فیلمهای مختلفی از نحوه برگزاری مراسمهای سنتی و آئینی ساکنین کیش ببینید.
- از وسایل و ابزارآلات زندگی و کار مردم کیش در گذشته دیدن کنید.
- نقشهای زیبایی از حنا روی دست و پاهایتان به یادگار بگذارید.
- خوراکیهای خوشمزهای مثل قهوه عربی و انواع خرما و شیرینیجات جنوبی میل کنید.
- لباسهای سنتی مردم کیش را بپوشید و عکس یادگاری بگیرید.
چگونه ساکن جزیره کیش شویم؟
در عین حال که هیچ رمز و رازی درباره کیشوندان وجود ندارد، اما بخشهای زیادی از زندگی مردم بومی این جزیره از چشم گردشگران دور مانده است. در این مقاله از یومگ سعی کردیم شما را با زوایایی که شاید تابهحال کشف نکرده بودید، آشنا کنیم. در انتها، توصیه میکنم اگر به مهاجرت به این جزیره مدور فکر میکنید، مقاله زندگی در کیش را مطالعه کنید تا با مزایا و معایب سکونت در کیش آشنا شوید.
اگر هم زیاد طرفدار هوای گرم و سوزان نیستید و کیش را برای تفریح و خوشگذرانی دوست دارید، میتوانید همین حالا از طریق سایت یوتراوز، قیمت اقامت در هر یک از هتلهای کیش را ببینید و در صورت تمایل اتاقتان را رزرو کنید. یوتراوز، علاوه بر امکان رزرو هتل، خدمات فروش بلیط هواپیما و بلیط قطار را با کمترین قیمت برای شما فراهم کرده و خدمات پشتیبانی 24 ساعته هم دارد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی، کافیست با شماره 1548📞 تماس بگیرید.
سوالات متداول
آیا به بومیان جزیره کیش هم کیشوند گفته میشود؟
همه افرادی که در کیش زندگی، تحصیل یا کار میکنند و کارت کیشوندی دارند، جزو کیشوندها بشمار میروند.
جزیره کیش از چه سالی مسکونی شد؟
جزیره کیش تاریخی به درازای تمدن ایرانی دارد و از گذشتههای بسیار دور محل زندگی افراد مختلف بوده است.
جمعیت ساکنین کیش چقدر است؟
طبق سرشماری کشوری، در حال حاضر بیش از 40 هزار نفر در این جزیره زندگی میکنند که کمتر از 2 درصد آنها بومیان هستند.