ورود
خانه مردم شناسی بومیان کیش

خانه مردم شناسی بومیان کیش

زمان برای مطالعه 3 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

هر چقدر هم که به جلو برویم و علم پیشرفت داشته باشد، هر چقدر خانه‌های لوکس و مدرن بسازیم، باز هم دلتنگ خانه‌هایی می‌شویم که بوی سادگی و صمیمیت می‌دهند؛ خانه‌هایی در گذشته با خاطرات سیاه و سفید! خانه بومیان کیش یکی از آن خانه‌هایی است که می‌تواند بیشتر ما را با سبک زندگی مردمان قدیم در جزیره کیش آشنا کند. اگر از آن دسته افرادی هستید که تنها به بازدید از جاذبه‌های معروف شهر مقصد اکتفا نمی‌کنید، بازدید از این جاذبه تاریخی در جزیره کیش را از دست ندهید.

خانه مردم شناسی بومیان کیش از جاذبه‌های تاریخی این جزیره است. همه ما جزیره کیش را با تفریحات آبی و رستوران‌های لوکس و پارک‌های ساحلی‌اش می‌شناسیم. اما این‌بار قرار است سری به خانه مردم شناسی بومیان بزنیم، خانه‌ای قدیمی که کمتر کسی از وجود آن‌ باخبر است! اینکه در این سازه تاریخی چه‌چیزی منتظر شماست و اصلا چرا باید آن را در لیست جاهای دیدنی کیش بگنجانید را، در ادامه بخوانید! 


لیستی از آنچه درباره «خانه مردم شناسی بومیان کیش» می‌خوانید:


خانه مردم شناسی بومیان کیش کجاست؟ (آدرس، ساعت بازدید، قیمت بلیط)

برای رفتن به خانه شیخ در کیش باید به محله سفین قدیم بروید. 200 متر مانده به بازار ماهی‌فروشان، رو به روی بندرگاه صیادی خانه مردم شناسی کیش را می‌بینید. موقعیت مکانی دقیقاین جاذبه روی نقشه زیر مشخص است.

ساعت بازدید خانه مردم شناسی کیش

  • صبح از ساعت :10:00 تا 13:00 و عصر از ساعت 16:00 تا 21:00

قیمت بلیط خانه مردم شناسی بومیان کیش

قیمت بلیط ورودی به خانه مردم شناسی بومیان کیش در حال حاضر (آذرماه 1401) 35 هزار تومان است. با توجه به نوسان قیمت‌ها، ممکن است هزینه ورودی از این جاذبه تاریخی در آینده نزدیک تغییر داشته باشد. 


بلیط هواپیما، ارزان‌تر از همه‌جامقایسه قیمت و خرید


تاریخچه خانه مردم شناسی بومیان کیش

Kish Native Anthropology House Sections

حاج عبدالله بن شاهین یکی از شخصیت‌های معروف و محبوب در جزیره کیش و صاحب خانه تاریخی بومیان کیش بوده است. این خانه که در قدیم برای خود بروبیایی داشته، ساختاری کاملا به سبک خانه‌های جنوب دارد. حاج عبدالله از هر انگشتش یک هنر می‌چکیده؛ هم تاجر مروارید بوده و هم یکی از بزرگ‌ترین لنج‌های بادبانی آن زمان را در اختیار داشته ‌است.

گلافی یا لنج‌سازی از دیگر شغل‌های این شخصیت بزرگ بوده ‌است. خانه بومیان کیش، بیش از 1200 متر وسعت دارد و حدود 200 سال پیش بنا شده‌ است. محله سفین قدیم؛ محله‌ای قدیمی و عرب‌نشین است که خانه مردم‌شناسی بومیان کیش در آن قرار دارد. این خانه، یکی از قدیمی‌ترین خانه‌ها در جزیره کیش است و سبک معماری آن مشابه دیگر خانه‌های بومی کیش است.

خانه مردم‌شناسی بومیان یا مدرسه محله سفین قدیم کیش؟ جریان از این قرار است که این خانه، در میان اهالی کیش و بومیان این منطقه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است. این بنا که 15 اتاق دارد، در گذشته برای کلاس‌های مکتب و یادگیری قرآن کاربری داشته ‌است.


خانه‌موزه مردم‌شناسی کیش

fishing section Kish Native Anthropology House

اگر به تاریخ، فرهنگ، آداب‌ورسوم و معیشت اهالی کیش علاقه‌مندیدT حتما سری به خانه تاریخی بومیان کیش بزنید. از آن جایی‌که این خانه با هدف اشتغال‌زایی برای بومیان محله و توجه به گردشگری تبدیل به خانه مردم‌شناسی بومیان کیش شده‌است، انواع صنایع‌دستی را می‌توانید در این خانه بیابید. اهالی جنوب، به خونگرمی و مهمان‌نوازی شهرت دارند؛ در این خانه با سبک مهمان‌نوازی اهالی کیش بیشتر آشنا شوید و با اصالت و سنت این بومیان لحظاتی خوش را برای خود رقم بزنید. در این خانه می‌توانید به طور زنده با شیوه معیشت و کار بومیان کیش در گذشته نیز آشنا شوید.


کاربری خانه مردم شناسی بومیان کیش

وسایل خانه مردم شناسی بومیان کیش


همانطور که گفتیم شما می‌توانید در این خانه صنایع دستی مختلفی را ببینید و در صورت نیاز بخرید. در این خانه ابزار و وسایل بسیار زیادی از زمان قدیم قرار دارد که وقتی آن‌ها را می‌بینید‌‍، به گذشته کیش سفر می‌کنید و با نحوه زندگی مردم آن در زمان بیشتر آشنا می‌شوید. این خانه حالا یک موزه تاریخی است، موزه‌ای که با وسایل، اتاق‌های مختلف و شیوه معماری خود حرفه زیادی برای گفتن از گذشته دارد.

حالا خانه مردم شناسی بومیان کیش آماده است تا از توریست‌های مختلف با بخش‌های دیدنی خود پذیرایی کند. شما می‌توانید با پوشیدن لباس‌های محلی، در هر کدام از بخش‌های خانه که خواستید عکس بگیرید و این عکس‌ها را به یادگار ببرید. در این خانه فیلم‌های مختلفی از نوع برگزاری مراسمات عروسی تا صید مروارید و ... هم برایتان پخش می‌شود تا اطلاعات بهتری در مورد تاریخچه جزیره کیش به دست آورید.

مسئولین خانه مردم شناسی بومیان کیش در این موزه با انواع خوراکی‌های خوشمزه مثل قهوه عربی، شیرینی یا خرما از شما پذیرایی می‌‍کنند تا کام‌تان را هم شیرین کنند. در این خانه خانم‌هایی هم هستند که روی دست‌های شما نقش‌های بسیار زیبایی از حنا به وجود می‌کشند.


آشنایی با بخش‌های مختلف خانه مردم‌شناسی بومیان کیش

 outdoor yard Kish Native Anthropology House

بسان تمامی خانه‌های سنتی و قدیمی در ایران زمین، خانه مردم‌شناسی بومیان کیش دارای بخش‌های مختلف و متعددی است. این خانه 15 اتاق دارد و مشابه خانه‌های عربی ساخته شده‌ است. خانه بومیان دو حیاط به نام‌های حیاط مجلسی و حیاط خانه دارد. حیاط مجلسی بیشتر برای افراد غریبه و مردان نامحرم استفاده می‌شده و حیاط خانه برای اهالی خانواده بوده و دری مخصوص برای ورودی خانواده داشته است.

اتاق زمستان، اتاق تابستان، اتاقی برای مهمان‌های مرد، اتاقی برای مهمان‌های زن، اتاق حجله، حیاط خانواده، حیاط مهمان، مطبخ، مکتب‌خانه، انبارخانه و انبار علوفه که همگی با وسایل و ابزار سنتی گذشته تزیین شده‌اند در این خانه به نمایش گذاشته شده‌اند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با بخش‌های مختلف این خانه بیشتر آشنا شوید.


  • اتاق تابستان یا مصیف: بادگیرهای زیادی دارد که سبب می‌شود هوای اتاق خنک باشد. این اتاق بر روی سکویی با ارتفاع یک ونیم متری نسبت به سطح زمین ساخته شده ودورتا دور آن با پنجره و بادگیرهای تاقچه‌ای احاطه شده است.
  • مطبخ یا آشپزخانه: مکانی برای پخت‌وپز غذا و پخت نان بوده‌است.
  • بیت‌العود یا اتاق خواب: از دیگر اتاق‌های این خانه است که با انواع ظروف زینتی از جمله صندوق‌های چوبی، ظروف چینی و دیوارهای آیینه‌کاری تزیین شده‌است. رادیو، تلویزیون، تخت دو نفره با قدمتی 85 ساله که سوغاتی از هندوستان است از وسایلی هستند که در این اتاق قرار دارند. بیت‌العود از قدیمی‌ترین اتاق‌ها در این خانه است که برای استحکام بیشتر آن از ساروج در ساخت آن استفاده شده‌است.
  • بیت‌الافروخ: همان مکتب‌خانه است. این خانه حکم مدرسه را برای روستای صفین داشته است و جایی بوده که در آن به اهالی خانه و بومیان منطقه قرآن درس می‌دادند.
  • بیت‌القهوه: اتاقی مخصوص برای مهمان‌های خانم‌ بوده است که در آن چای و قهوه تهیه و سرو می‌شده است.
  • الفرشه یا اتاق حجله؛ از دیگر اتاق‌های خانه بومیان کیش است که جایگاه مهم و ویژه‌ای در زنده نگاه داشتن آداب‌ورسوم ازدواج بومیان کیش داشته است.
  • اتاق بخار یا موادغذایی: اتاقی است که برای نگهداری مواد غذایی از آن استفاده می‌کردند، برنج، آرد، خمره‌های ماهی شور و صندوق های ماهی خشک‌شده از مواد غذایی هستند که در این خانه نگهداری می‌شده‌اند.
  • بخارالهوش یا انبار علوفه گاو و گوسفند: از مکان‌هایی است که برای بومیان کیش از جایگاه مهمی برخوردار بوده است. این اتاق برای نگهداری احشام، نگهداری علوفه و غذای دام‌ها استفاده می‌شده ‌است.
  • زربیه یا باغچه منزل: بخش مجزایی از خانه بومیان کیش است که در آن درختان نخل، کُنار، زنجیر، لوز و انواع صیفی‌جات و سبزی‌ها کاشته‌ می‌شده است. همان‌طور که می‌دانید در گذشته خبری از آب لوله‌کشی نبوده، به همین منظور داخل حیاط یک چاه برای تامین آب شرب اهالی خانه قرار داشته‌ است. یک چاه آب در حیاط بزرگ این خانه قرار دارد و تعدادی تخت اعیانی در داخل حیاط است که با نخل‌هایی در اطرااف احاطه شده‌اند و بسیار دیدنی هستند.




چندول خانه یا اتاق خرما خانه مردم‌شناسی بومیان کیش

خرمای جنوب همیشه جزو بهترین و مرغوب‌ترین خرما‌ها در ایران بوده‌ است. یکی از اتاق‌های این خانه برای تهیه شیره خرما استفاده می‌شده است. چندول خانه؛ اتاقی مخصوص برای نگهداری، انبارکردن و تهیه شیره خرما است. این اتاق در گوشه‌ای از حیاط قرار دارد که باد کمتری به آن سمت می وزد، چراکه خرما در معرض باد سریع خشک می‌شود.

بومیان منطقه با شیوه‌ای خاص شیره خرما تهیه می‌کردند. جالب است بدانید که تهیه شیره خرما بیش از 600 سال سابقه دارد. این شیوه تهیه خرما در هیچ کجای ایران دیده نمی‌شود. بعد از بازدید از این خانه، می‌توانید با چای، خرما و قهوه عربی از خودتان پذیرایی کنید. اگر به عکاسی و ثبت خاطرات خود علاقه‌مند هستید، سری به اتاق حجله که امروزه تبدیل به اتاق عکاسی شده‌است بزنید و در آن‌جا کلی عکس بگیرید.

بخش‌های جذاب دیگری نیز در خانه مردم‌شناسی بومیان کیش قرار دارد. این‌جا می‌توانید با دستان هنرمندان جنوبی از نقش ونگارهای زیبا حنا لذت ببرید. اهالی جنوب با طبخ نان تازه و غذاهای محلی پذیرای شما خواهند بود.

👈 رزرو هتل‌ پالاس کیش با کمتربن قیمت 👉

جاهای دیدنی نزدیک به خانه مردم شناسی بومیان کیش

در نزدیکی خانه مردم شناسی بومیان کیش جاهای تفریحی زیادی وجود دارند که می‌توانید بعد از بازدید از این موزه به سراغ آن‌ها بروید. حالا در زیر لیستی از این جاهای دیدنی می‌آوریم و توضیحاتی در موردشان می‌دهیم:

بازار عرب‌های کیش


بازار عرب‌ها در نزدیکی خانه بومیان کیش

بازار عرب‌های کیش سبک و سیاقی سنتی دارد. این بازار دویست ساله پر است از محصولات مختلف از جمله صنایع دستی، پوشاک و ... که شما می‌‍توانید آن‌ها را با قیمتی مناسب و مقرون به صرفه بخرید. این بازار از غرفه‌های مختلفی تشکیل می‌شود که فروشندگان آن‌ها بیشتر عرب‌زبان‌ها هستند. برای رفتن به این بازار باید به بخش شمال غربی محله سفین بروید.


خانه ایران جزیره کیش

خانه ایران معماری بسیار زیبایی دارد و با اینکه هنوز کاربری آن مشخص نیست، اما می‌توان برای لذت بردن از معماری آن به دیدنش رفت. این خانه 400 متر وسعت دارد و معماری آن هم ترکیبی از معماری سنتی و مدرن است. جالب است بدانید که بازدید از این خانه نیز رایگان است و نیاز نیست برای ورود به آن هزینه‌ای پرداخت کنید. برای رفتن به خانه ایران جزیره کیش باید به جاسک، بلوار جاسک، خیابان فرهنگ، خیابان ناخدا بروید.


پارک ساحلی میرمهنا کیش

پارک ساحلی میرمهنا  در نزدیکی خانه بومیان کیش

اگر بعد از ظهر را برای رفتن به خانه مردم شناسی بومیان کیش انتخاب کردید، توصیه می‌کنیم حتما به ساحل میرمهنا کیش بروید و در هنگام غروب آفتاب آن‌جا باشید. غروب آفتاب در این ساحل بسیار زیبا و تماشایی است. گونه‌های جانوری زیادی مثل مرغ‌های ماهی‌خوار یا لک‌لک‌ها نیز در این پارک ساحلی سکونت دارند که زیبایی آن‌جا را بیشتر می‌کنند. انواع ماهی‌ها، حلزون‌ها، گوش‌ماهی‌ها و دیگر موجودات نیز باعث می‌شوند تا این پارک ساحلی برای توریست‌ها و گردشگران جذاب‌تر شود. شما می‌توانید در این پارک ساحلی به سراغ بازارچه‌ها هم بروید و سوغات کیش را از آن‌ها بخرید. برای رفتن به پارک ساحلی میرمهنا باید به بلوار دریا، حد فاصل مسجد خاتم الانبیا و میدان جاسک بروید.


کلام آخر

در این صفحه از مجله گردشگری یوتراوز با یکی از جاذبه‌های کمتر شناخته‌شده جزیره کیش آشنا شدیم، باید بگوییم؛ هر چقدر که مردم با فرهنگ‌های مختلف به این جزیره بیاید، باز هم تفاوتی در اصل ماجرا نمی‌کند! بومیان صاحبان اصلی جزیره کیش هستند. مردمانی سخت‌کوش که باید از دانش، سنت و تجارب آن‌ها استفاده کرد. در سفر به جزیره کیش سری به خانه مردم شناسی بومیان کیش که نمادی از مهمان‌نوازی اهالی این جزیره است، بزنید و با این اهالی اصیل کمی خاطره بسازید. 




سوالات متداول

خانه مردم شناسی بومیان کیش کجاست؟

محله سفین قدیم کیش، 200 متر مانده به بازار ماهی‌فروشان، رو به روی بندرگاه صیادی

ساعت بازدید از خانه مردم شناسی بومیان کیش چه ساعتی است؟

صبح‌ها از ساعت :10:00 تا 13:00 و عصر‌‌ها از ساعت 16:00 تا 21:00

قیمت بلیط خانه مردم شناسی بومیان کیش چقدر است؟

برای هر نفر 35 هزار تومان.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز