کاروانسرای زینالدین یزد و جذابیتهایش
- ...
- ...
- تعداد کلمات
کاروانسرای زینالدین، شاهکاری از معماری ایرانی است که با تناسبات دقیق و تزئینات آجری، بازدیدکنندگان را در آرامش و سکوت کویر غرق میکند. این مقاله از یوتراوز را بخوانید تا بیشتر با این کاروانسرای دنج و تاریخی آشنا شوید.
در دل کویر، در جاده یزد به کرمان، بنایی باشکوه و تاریخی خودنمایی میکند که گویی از دل قصهها بیرون آمده است. کاروانسرای زینالدین، شاهکار معماری دوره صفوی و تنها بنای مدور ایرانی در مسیر جاده ابریشم، در میان جاهای دیدنی یزد مثل الماس میدرخشد و گردشگران را مجذوب عظمت، سادگی و زیبایی خود میکند. بازدید و اقامت در این کاروانسرا برای مسافران یزد واجب است اما اگر بلیط قطار تهران یزد یا بلیط هواپیما مشهد یزد را خریدهاید، حواستان باشد که دارید از یک شهر پرازدحام به یزد سفر میکنید و باید بیبروبرگرد یکشب اقامت یا لااقل بازدید یکساعته از این کاروانسرا را در برنامهتان بگنجانید.
آنچه در این مقاله درباره کاروانسرای زینالدین یزد میخوانید
- آدرس کاروانسرای زینالدین یزد
- آشنایی با کاروانسرای زینالدین یزد
- فاصله کاروانسرای زینالدین از سایر جاهای دیدنی یزد
آدرس کاروانسرای زینالدین یزد
قبل از اینکه به سراغ معرفی این کاروانسرا برویم، اول آدرس و سایر اطلاعات ضروری که برای بازدید از آن لازمتان میشود جمعآوری کردهایم.
- 📍 آدرس دقیق کاروانسرای زینالدین: استان یزد، شهر مهریز، بزرگراه مهریز- انار، کیلومتر ۶۰ جاده یزد به کرمان
- ⌚ساعت بازدید: از ساعت 9 تا 16:30
- 📆روز بازدید: همه روزه
- 🎫هزینه بلیط گردشگران ايرانی: 2000 تومان
- 🎫هزینه بلیط گردشگران خارجی: 10,000 تومان
مسیر دسترسی به کاروانسرای زینالدین از یزد
- 🚗 از مرکز شهر و جاده یزد - تفت به بزرگراه کنارگذر یزد بروید. سپس به سمت شرق برانید و بزرگراه مهریز - انار را ادامه دهید. در کیلومتر ۶۰ جاده یزد به کرمان میتوانید کاروانسرا را ببینید.
کاروانسرای زینالدین یزد از شهرهای مهم چقدر فاصله دارد؟
- 📌فاصله کاروانسرای زینالدین از یزد: حدود 70 کیلومتر (55 دقیقه).
- 📌فاصله کاروانسرای زینالدین از مهریز: حدود 30 کیلومتر (25 دقیقه).
- 📌فاصله کاروانسرای زینالدین از تهران: حدود 690 کیلومتر (7.5 ساعت).
- 📌فاصله کاروانسرای زینالدین از فرودگاه بینالمللی شهید صدوقی یزد: حدود 80 کیلومتر (1 ساعت).
- 📌فاصله کاروانسرای زینالدین از ایستگاه قطار یزد: حدود 70 کیلومتر (50 دقیقه).
کاروانسرای زینالدین یزد روی نقشه
- 📍 آدرس دقیق کاروانسرای زینالدین: استان یزد، شهر مهریز، بزرگراه مهریز- انار، کیلومتر ۶۰ جاده یزد به کرمان
آشنایی با کاروانسرای زینالدین یزد
خب از آدرس و مسیر دسترسی به این کاروانسرا گفتیم و حالا در کاروانسرایید و میخواهید از تاریخچهاش بدانید و اینکه چه بخشهایی دارد و غیره. خب پس زیاد منتظرتان نمیگذاریم!
تاریخچه دور و دراز کاروانسرای زینالدین یزد
کاروانسرای زینالدین، با قدمت بیش از 400 سال، یادگاری از دوران پر رونق جاده ابریشم و شاه عباس صفوی است. این کاروانسرا به دستور شاه عباس صفوی و به مناسبت دیدار او با زینالدین گنجعلی خان، حاکم کرمان در قرن دهم قمری ساخته شد. طراحی و ساخت این بنای باشکوه کار محمد سلطان یزدی، معمار نامدار و طراح مجموعه گنجعلی خان کرمان است.
این کاروانسرا در میان 999 کاروانسرایی که شاه عباس در ایران ساخته، جایگاهی ویژه دارد چون تنها بنای مدور ایرانی در مسیر جاده ابریشم است و به همین دلیل هم توجهات بسیاری را به خود جلب کرده. این بنا در تاریخ 28 مرداد 1351 با شماره ثبت 926 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و بین سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۲ مرمت و بازسازی شد. در این عملیات، از مصالح اولیه بنا استفاده کردند و به اصالت و کاربری آن آسیبی نرسید و جایزه بهترین مرمت و دیپلم افتخار یونسکو در سال 2006 را از آن خود کرد.
کاروانسرای زینالدین امروزه با حفظ اصالت و محیط تاریخی خود، به اقامتگاه و هتلی بینظیر برای گردشگران تبدیل شده تا جایی که مجله تاتلر هم نامش را در میان 101 هتل برتر دنیا قرار داده است.
همه چیز درباره معماری کاروانسرای زینالدین یزد
کاروانسرای زینالدین از معدود کاروانسراهای مدور ایران است و قرینه بودن شرق و غرب آن، از ویژگیهای بارز آن به شمار میرود. در ساخت این بنا از اعداد 5 و 12 که برای مسلمانان مقدس هستند، زیاد استفاده شده. مصالح اصلی کاروانسرا آجر است و تزیینات داخل بنا نیز آجری و تابع طرح 12 ضلعی حیاط هستند. بخش شاهنشین از اندود گچ و کاربندی، کنگرهها، تیراندازها و نمای تمام آجری بهره میبرد و زیبایی منحصر به فردی دارد.
برخلاف بسیاری از کاروانسراها که پلان مربعی یا مستطیلی دارند، زینالدین از پلان دایرهایشکل بهره میبرد که از بیرون قابل مشاهده است، اما در داخل به 12 ضلع تقسیم میشود و این تناسب دقیق، زیبایی و ظرافت خاصی به بنا بخشیده.
برجهای نیم دایرهای و هشتی ورودی
پنج برج نیم دایرهای به دیوار هشتی 8 متری کاروانسرا متصل هستند. از سردر ورودی که بگذرید، هشتی و سپس صحن 12 ضلعی کاروانسرا خودنمایی میکند. در ساخت این بنا فاصله هر برج از دیوار و عرض دیوار بین دو برج، به دقت اندازهگیری شده است.
رواقها، اتاقها و اصطبل
در اطراف صحن، رواقهای سکودار و اتاقهایی مشابه به چشم میخورد. سکوها با فرش، ترمه و پشتی تزئین شدهاند و فضایی آرامشبخش برای استراحت مسافران ایجاد کردهاند. اصطبلها نیز در دو طرف هشتی ورودی و پشت اتاقها قرار دارند.
شاهنشین
اتاقهای شاهنشین با سقفی بلند و کاربندی در ضلع شمالی بنا واقع شدهاند. بخشی از این اتاقها به سالن غذاخوری تبدیل شده و بخش دیگر برای استراحت مفروش شدهاند.
حیاط
کاروانسرای زینالدین دو حیاط سرپوشیده و سرباز دارد. در حیاط اصلی، سکوی چند ضلعی بزرگی قرار دارد که در گذشته برای بارانداز کاروانها استفاده میشده است.
پشت بام
پلههایی در دو طرف کاروانسرا میبینید که به پشت بام آن راه دارند. تماشای غروب آفتاب و آسمان شب کویر در پشت بام این بنای تاریخی، تجربهای فراموشنشدنی است.
فاصله کاروانسرای زینالدین از سایر جاهای دیدنی یزد چقدر است؟
اگر موفق شوید اتاقی در این کاروانسرای تاریخی رزرو کنید احتمالا از جایتان تکان نخواهید خورد تا از ثانیه به ثانیه اقامتتان در آن استفاده کنید! اما ممکن هم هست دوست داشته باشید گشتی در اطرافش بزنید و جاهای دیدنی دیگری را هم ببینید تا سفرتان پربارتر شود. که در این صورت لیست جاهای دیدنی نزدیک کاروانسرای زینالدین مهریز، به شدت به کارتان میآید.
- 📍 باغ پهلوانپور مهریز: استان یزد، مهریز، خيابان مطهری (33/9 كيلومتر، 24 دقیقه).
- 📍 روستای سریزد: استان یزد، مهریز، جاده سریزد (36/3 كيلومتر، 29 دقیقه).
- 📍 باغ آهو سریزد: از راه بزرگراه مهریز - انار/ بزرگراه ۷۰ آسیا (۳۴٫۱ كيلومتر، 24 دقیقه).
- 📍 کوه ریگ مهریز: از راه بزرگراه مهریز - انار/ بزرگراه ۷۰ آسیا (۳۷٫۶ كيلومتر، 32 دقیقه).
سخن پایانی
سفر به کاروانسرای زینالدین، سفر به اعماق تاریخ است. با گذر از دروازه این کاروانسرا، گویی به دوران پررونق جاده ابریشم و کاروانهای شتر و تجار ثروتمند قدم گذاشتید. سکوت و عظمت این بنا، قصههای ناگفته بسیاری از رمزورازهای تاریخ در خود نهفته دارد. اگر مایل بودید به این کاروانسرا پا بگذارید، فقط کافی است با شماره 1548 📞 تماس بگیرید و بقیه کارها را به همکاران ما بسپارید! اگر هم قبلا به این کاروانسرا پاگذاشتید هم که چه بهتر! برایمان از حس و حال و تجربهتان بنویسید 😍.
سوالات متداول
آدرس کاروانسرای زینالدین یزد کجاست؟
استان یزد، شهر مهریز، بزرگراه مهریز- انار، کیلومتر ۶۰ جاده یزد به کرمان.
کاروانسرای زینالدین یزد متعلق به کدام دوره تاریخی است؟
صفویه.