سد گوران قشم
- ...
- ...
- تعداد کلمات
سد گوران قشم شاید آخرین جایی باشد که دلتان بخواهد در سفر به قشم از آن بازدید کنید اما اگر به نادیدهها و ناشناختهها علاقهمندید، این برگ از مجله گردشگری یوتراوز برای شماست.
سد گوران قشم، دیدنیترین جاذبه جزیره نیست اما بازدید از این سد، روستا و کارگاههای لنجسازی آن تجربه متفاوتی از سفر به این جزیره برایتان رقم میزند. هر کسی سبک خاص خودش را برای سفر دارد. اگر شما هم بلیط هواپیما خود را خریدهاید و دوست دارید سراغ ناشناختهترین جاهای دیدنی قشم بروید و برای خودتان ماجراجویی کنید، این برگ از مجله گردشگری یوتراوز برای شماست.
درباره سد گوران قشم میخوانید:
سد گوران قشم کجاست؟
📍 آدرس سد گوران قشم: روستای گوران، انتهای جاده گوران
🔸 فاصله سد گوران تا شهر قشم: حدود 90 کیلومتر (1 ساعت رانندگی)
برای رسیدن به روستای گوران، اگر از قشم راه بیفتید باید از طریق بلوار خلیج فارس، وارد جاده قشم به درگهان شوید. بعد از اینکه به نزدیکی درگهان رسیدید بدون اینکه وارد شهر شوید، مسیر خود را در جاده کمربندی ادامه دهید. به میدان درگهان که رسیدید، از خروجی دوم خارج شوید و به سمت جاده سمت چپ بپیچید.
مسیر خود را در این جاده ساحلی ادامه دهید و از «کووهیی» عبور کنید. ادامه این جاده به بندر لافت قشم میرسد پس یادتان باشد در دوراهی بندرلافت و «گورزین»، به سمت چپ بپیچید و مسیر خود را به سمت گورزین و جنگلهای حرا ادامه دهید. از اینجا به بعد مسیر کاملا سرراست است. جاده را به سمت روستای «دهخدا» ادامه دهید و از روستاهای سهیلی، هفترنگو، طبل، ملکی و دوربینی بگذرید تا به گوران برسید.
در نهایت به جاده گوران میرسید که اگر آن را به سمت راست ادامه دهید به کارگاههای لنجسازی و اسکله گوران میرسید و اگر آن را به سمت چپ ادامه دهید، در انتهای جاده، سد تاریخی گوران قشم را پیدا میکنید.
داستان ساخت سد تاریخی گوران قشم
قبل از اینکه داستان ساخت این سد را بدانید باید کمی با روستای گوران و مردمش آشنا شوید. این روستا که جمعیتی چندانی هم ندارد (بین 1500 تا 1600 نفر)، به عنوان اولین مرکز ساخت لنجهای چوبی و مهد لنجسازی و دریانوردی قشم و ایران شناخته میشود. به طوری که میتوان گفت روستای گوران، دروازه ورود به تاریخ دریانوردی در خلیج فارس بوده است؛ جایی که الوارها به اولین کشتیهای بزرگ تبدیل شدند و ماجراجویی خود را شروع کردند.
جالب است بدانید که هنوز هم کارگاههای لنجسازی به همان روش سنتی در این جزیره فعالیت میکنند و شما میتوانید در بازدیدتان از سد گوران، از این کارگاهها هم دیدن کنید. جذابیت این کارگاهها در نحوه ساخت کشتیهاست. لنجها بدون استفاده از هیچ دستورالعمل یا سیستم نقشهکشی و فقط به صورت ذهنی ساخته میشوند.
با این پیشفرض ذهنی بهتر میتوانیم سیستم هوشمندانه سد تاریخی گوران را هضم کنیم. در توضیح این سازه تاریخی آمده که شخصی به نام مرحوم ملااحمد گورانی در سالهای قحطی و کمبود آب، مردم روستای گوران را به احداث این سد تشویق کرده است. سد گوران در زمان ساخت خود، یک شگفتی در تکنولوژی ساخت سازههای آبی محسوب میشد اما بالاتر از آن، نمادی از همدلی، تلاش و کوشش و هوشمندی مردم این روستا بود.
قدمت سد گوران که هنوز هم به عنوان بزرگترین سد در جزیره قشم شناخته میشود، به دوران پهلوی برمیگردد اما حدسهای دیگری هم درباره سن و سال این سد تاریخی وجود دارد. در ویکیپدیای فارسی درباره دیرینگی سد گوران قشم میخوانیم که احداث هر بخش از این سد، مربوط به یک دوره تاریخی بوده است. باستانشناسان عقیده دارند که پی سد گوران در زمان هخامنشیان ریخته شده و تاج آن در دوران ساسانیان اضافه شده است.
* سد تاریخی گوران قشم در 25 اسفند سال 79 و با شماره 3057 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت.
جاذبههای دیدنی قشم نزدیک سد گوران
در واقعیت، دیدنیترین جاذبه روستای گوران، کارگاههای لنجسازی و کشتیهای نیمهآماده آن هستند و بیشتر مردم برای عکسگرفتن با این سازهها خودشان را به این روستا میرسانند. در ساحل گوران، علاوهبر کشتیهای عظیمالجثه، آلاچیقهای بسیار زیبایی ساخته شده و اگر به اتراقکردن در کنار یک ساحل تمیز و خلوت علاقه دارید، ساحل گوران میتواند توجهتان را جلب کند. در ادامه با جاذبههای دیگر قشم در اطراف روستای گوران آشنا میشوید.
جنگلهای حرا
شاید شنیده باشید که به قشم، جزیره عجایب هفتگانه میگویند. یکی از دیدنیترین عجایب قشم، جنگلهای حرای آن هستند؛ جنگلهایی که انگار روی سطح آب روییدهاند و ریشههایشان مشخص نیست. اگر تا به حال نام این جنگلها به گوشتان نخورده، میتوانید در مقاله جنگل حرا قشم با این جاذبه طبیعی منحصربهفرد آشنا شوید. جنگلهای حرا در مسیر شما از قشم به گوران قرار گرفتهاند و شما میتوانید پیش از رسیدن به گوران از آنها دیدن کنید. اسکله روستای طبل و اسکله روستای سهیلی، بهترین سواحل قشم برای دیدن جنگلهای حرا هستند.
تنگه چاهکوه
تنگ چاهکوه در واقع درهای مرتفع با دیوارهای صخرهای است که هر چه در آن پیش بروید تنگتر و تاریکتر میشود. چیزی که این دره را به یکی از دیدنیترین جاذبههای قشم تبدیل کرده، شکل خاص صخرههای آن است. تنگه چاهکوه با داشتن حفرهها و شیارهایی که انگار به دست آدم فضاییها کنده شدهاند، تصویری فرازمینی را پیش رویتان میگذارد.
در مجاورت این تنگه زیبا، دو تنگه مشابه آن وجود دارد: تنگه چاکاویر و تنگه عالی محمد قشم. هر کدام از این درههای صخرهای به نوبه خود زیباست اما تنگه چاهکوه به دلیل سهلالعبوربودن از محبوبیت بیشتری برای گردشگران برخوردار است. اگر دوست دارید با تنگه چاهکوه بیشتر آشنا شوید، خواندن مقاله زیر را از دست ندهید.
👈 تنگه چاهکوه قشم 👉
روستای کاسه سلخ
یکی دیگر از جاذبههای قشم که انگار از دل فیلمهای علمیتخیلی درآمده، کوههای مریخی است. برای دیدن این کوهها باید خودتان را به روستای کاسه سلخ برسانید. این روستا در سواحل جنوبی قشم و تقریبا به موازات روستای گوران واقع شده است. اگر دوست دارید از کوههای مریخی این روستا دیدن کنید، میتوانید از طریق جاده جنوبی قشم به سمت گوران راه بیفتید تا در مسیر خود به گوران، از این روستا هم بازدید کنید. اگر هم دوست دارید میتوانید بعد از دیدن جنگلهای حرا و روستای گوران، سراغ روستای کاسه سلخ بروید. خواندنیهای بیشتر درباره این روستا را در مقاله زیر بخوانید:
👈 کاسه سلخ قشم 👉
دره تندیسها
دره تندیسها، همانطور که از اسمش پیداست، درهای از تندیسهای سنگیست که سخت است باور کنیم به دلیل فرسایش باد و باران ایجاد شدهاند. رشتهکوههای این دره وسیع، یکی از بدیعترین مناظر طبیعی قشم و ایران هستند که بازدید از آنها میتواند تجربه متفاوتی از سفر به قشم برایتان بسازد. دره تندیسها در جاده قشم به گوران و در فاصله کمی از این روستا واقع شده و شما میتوانید در مسیرتان از این جاذبه هم دیدن کنید.
غار نمکدان
یکی دیگر از دیدنیترین جاذبههای طبیعی قشم، غاری به سفیدی مروارید اما از جنس نمک است. غار نمکدان قشم که به عنوان بزرگترین غار نمکی جهان شناخته میشود، عمری 500 میلیون ساله دارد. جالب است بدانید که نمک این غار برای مصارف پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. در کف این غار میتوانید جریان آبنمک و در مقابل آن، یک حوضچه شگفتانگیز را مشاهده کنید. قندیلهای نمکی که به شکل رشتههای انگور و رشتههای طناب از جایجای این غار آویزان شدهاند، یکی دیگر از شگفتیهای این غار هستند. تمام اطلاعات خواندنی درباره غار نمکدان را در مقاله زیر بخوانید:
👈 غار نمکدان قشم 👉
قشمگردی به سبک تو
سد تاریخی گوران قشم در فاصلهای 90 کیلومتری از شهر قرار گرفته و برای رسیدن به آن باید 1 الی 1 و نیم ساعت از شرقیترین نقطه جزیره به غربیترین نقطه آن سفر کنید. اما اگر عاشق ماجراجویی و کشف نادیدهها و ناشناختههای قشم هستید، اگر از تماشای جاذبههای طبیعی خارقالعاده لذت میبرید و در نهایت، اگر دوست دارید به سبک خودتان قشمگردی کنید، به دل جاده بزنید و روستای گوران و طبیعت اطرافش را کشف کنید.
در این مطلب از مجله گردشگری یوتراوز به معرفی این جاذبه تاریخی و طبیعی پرداختیم تا با یکی دیگر از نقاط دیدنی قشم آشنا شوید. اگر هم برنامه سفرتان را چیدهاید و درگیر خرید بلیط و رزرو هتل هستید، میتوانید روی یوتراوز حساب باز کنید. برای تماس با پشتیبانی 24 ساعته و مشاوره سفر یوتراوز، کافیست با شماره 1548📞 تماس بگیرید.
سوالات متداول
سد تاریخی گوران قشم کجاست؟
این سد در روستای گوران، انتهای جاده گوران قرار گرفته است.