ورود
خواجه ربیع مشهد

خواجه ربیع مشهد

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

آرامگاه خواجه ربیع یکی دیگر از جاذبه‌های زیارتی در مشهد است که قدمت زیادی دارد. بنای خواجه ربیع جزو یادگاری‌های ارزشمند صفویان در مشهد به شمار می‌رود که به واسطه وجود آرامستان در حوالی آن مورد بازدید بسیاری از ساکنین شهر مشهد است. آیا می‌خواهید با این بنای تاریخی و جاذبه زیارتی آشنا شوید؟

مشهد شهری است با قدمت تاریخی طولانی‌ که در دل خود جاذبه‌های بی‌شماری را جای داده است. گردشگران و زائران در سفر به این شهر می‌توانند بعد از زیارت حرم امام رضا (ع) سری هم به جاهای دیدنی تاریخی مشهد بزنند. خواجه ربیع یکی از همان از جاذبه‌های تاریخی ارزشمند در مشهد است که قدمتش به دوره صفویه برمی‌گردد. این جاذبه گردشگری علاوه‌بر این‌که جنبه معنوی و زیارتی در مشهد دارد، جایگاه ویژه‌ای را بخاطر معماری زیبایش به دست آورده است. در مقبره خواجه ربیع بدون شک نظر شما را معماری اصیل ایرانی به خود جلب می‌کند. در ادامه با یومگ همراه باشید تا گشتی در آرامگاه خواجه ربیع مشهد بزنیم.




آنچه از آرامگاه خواجه ربیع مشهد در ادامه می‌خوانید:



خواجه ربیع مشهد کجاست؟





مقبره خواجه ربیع جزو جاذبه‌های تاریخی و زیارتی معروف در شهر مشهد است که در انتهای خیابان خواجه ربیع واقع شده است. این اثر تاریخی که قدمت زیادی دارد، در تاریخ 15 دی‌ماه سال 1310 با شماره‌ی ثبت 142 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. نماد اصلی خواجه ربیع در مشهد گنبد فیروزه‌ای رنگ آن  است، هنگامی‌که به انتهای بلوار خواجه ربیع می‌رسید، نمای این گنبد فیروزه‌ای را در میان سرسبزی درختان می‌بینید. یومگ توصیه می‌کند در سفر به مشهد حتما سری هم به خواجه ربیع بزنید تا بیشتر با معماری زیبای عصر صفوی و معماری اصیل ایرانی آشنا شوید.


تاریخچه آرامگاه خواجه ربیع


زریح خواجه ربیع مشهد

نام خواجه ربیع در تاریخ ربیع بن خثیم، تمیمی، ثوری و کوفی است که از تابعین مشهور عرب در ایران بوده است. ربیع بن خثیم معروف به خواجه ربیع از طایفه بنی اسد و ساکن کوفه بود که از اصحاب پیغمبر و سرداران سپاه حضرت علی (ع) بودند. خواجه ربیع در سال‌های پایانی عمر خود ساکن شهر نوغان (مرکز ولایت توس در آن زمان) شد و سرانجام در سال 63 هجری قمری یا به روایت دیگر در سال 61 قمری در گذشت که سال وفات او را بین  61 تا 63 هجری قمری تخمین می‌زنند. 

نقل کرده‌اند امام رضا (ع) هنگام سفر به خراسان در سال‎‌های 200 تا 203 هجری قمری قبر خواجه را زیارت کرده‌اند. سرانجام در دوران صفویه شاه عباس صفوی در اوایل سده 11 قمری با توصیه و مشورت انجام شده از سوی شیخ بهایی دستور احداث مقبره‌ای باشکوه برای خواجه ربیع را صادر کرد. اکنون این بنای تاریخی که از عصر صفویه پابرجا مانده جزو جاذبه‌های تاریخی در مشهد به شمار می‌رود. 

آرامگاه خواجه ربیع در یک باغ بزرگ باصفا قرار دارد که مساحت آن بیش از 660 متر است. باغ آرامگاه خواجه ربیع در روستایی به نام «حسین آباد خواجه ربیع» واقع شده است که جزو موقوفات مزار خواجه ربیع محسوب می‌شود. اکنون اداره باغ و مزار خواجه ربیع بر عهده آستان قدس است، اما پیش از آن متولی خاصی داشته است. در حال حاضر باغ خواجه ربیع جزو قبرستان‌های مهم مشهد به شمار می‌رود. همچنین باید اضافه کنیم که فتحعلی قاجار (جد قاجارها) در سال 1139 هجری قمری در همین باغ توسط نادرشاه افشار به قتل رسید. سپس در زیر گند مقبره‌ی خواجه ربیع مدفون شد و به همین دلیل آرامگاه خواجه ربیع در دوره قاجار نیز از اهمیت زیادی برخوردار بود.




معماری آرامگاه خواجه ربیع


نمای خواجه ربیع از بالا

مهم‌ترین ویژگی مقبره خواجه ربیع وجود معماری اصیل ایرانی در عصر صفویه است که در این اثر تاریخی هم می‌توانید ظرافت هنرمندان ایرانی را تماشا کنید. مقبره خواجه ربیع گنبدی فیروزه رنگ به ارتفاع 18 متر دارد که بر روی بنایی چهار ایوانی واقع شده است. گنبد مقبره خواجه ربیع از کاشی‌های فیروزه‌ای زیبایی پوشیده شده و هنگامی‌که وارد بنا می‌شوید ضریح طلایی رنگ همراه با نقاشی‌هایی به رنگ طلا نظر شما را به خود جلب می‌کند. این بنای تاریخی قطعا با وجود کاشی‌کاری‌های معرق همراه با نقش‌های اسلیمی و رنگ‌های فیروزه‌ای و طلایی و اخرایی جلوه زیبای خاصی برای گردشگران دارد که ساعت‌ها محو معماری چشم‌نواز این اثر تاریخی خواهند شد. 


اطلاعات بازدید از خواجه ربیع مشهد


Tomb of Khajeh Rabie

  • آدرس: استان خراسان رضوی، مشهد، انتهای خیابان خواجه ربیع
  • مسیر دسترسی: اگر قصد دارید با اتومبیل شخصی به آرامگاه خواجه ربیع بروید باید به سمت بزرگراه قائم حرکت کنید، سپس به انتهای بلوار خواجه ربیع می‌رسید که از میان درختان گنبد فیروه‌ رنگ مقبره خواجه ربیع نمایان است. لازم است بدانید منطقه خواجه ربیع جزو منطقه‌های پرتردد در شهر مشهد است، بنابراین اتوبوس‌های زیادی از پایانه اتوبوس خواجه ربیع عبور می‌کنند و شما می‌توانید در هر جای شهر که هستید با اتوبوس به خواجه ربیع بروید. با دیگر وسایل نقلیه عمومی هم از جمله مترو و تاکسی هم می‌توانید به خواجه ربیع بروید.

معمولا پنجشنبه‌ها و جمعه‌ها خواجه ربیع شلوغ‌تر است چراکه شهروندان مشهد در آخر هفته به خواجه ربیع می‌روند تا سری به عزیزان از دست رفته خود بزنند. یومگ پیشنهاد می‌کند بعد از بازدید از خواجه ربیع به دیگر جاهای دیدنی تاریخی مشهد مانند آرامگاه فردوسی و آرامگاه نادرشاه افشار هم سری بزنید تا بخشی دیگر از تاریخ شکوهمند کشور عزیزمان را تماشا کنید. اگر تجربه بازدید از خواجه ربیع را در سفر به مشهد داشته‌اید، حتما با سایر خوانندگان یومگ به اشتراک بگذارید. سپاس‌گزاریم که ما را تا پایان مقاله همراهی کردید و منتظر نظرات خواندنیِ شما هستیم.

نوشته های مشابه
  • بازار 17 شهریور مشهد؛ معروف‌ترین بعد از بازار رضا

    بازار 17 شهریور مشهد، یکی از بازارهای ارزان و مقرون‌به‌صرفه در نزدیکی حرم مطهر امام رضا (ع) است که از تعدادی پاساژ و مرکز خرید تشکیل شده و بیشتر به پوشاک مردانه، زنانه، بچه‌گانه و بورس لوازم آرایشی و بهداشتی اختصاص دارد.

  • باغ مشهد

    باغ مشهد یک مجموعه تفریحی - گردشگری همه‌چیز تمام است که همه افراد با هر نوع سلیقه‌ای را راضی نگه‌ می‌دارد. از آبشار‌ها و برکه‌های فرح‌بخش گرفته تا نمایشگاه‌های حیوانات ماقبل تاریخ، باغ گیاهان دارویی و باغ شادی کودکان، همه و همه نوید‌بخش یک روز تفریحی عالی در شهر مشهد هستند. اگر می‌خواهید یک روز متفاوت و سرشار از تنوع را در مشهد بگذرانید، بازدید از باغ مشهد بهترین گزینه است.

  • بوستان هفت حوض مشهد

    پارک طبیعی هفت حوض مشهد یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری این شهر است. باید بگوییم بوستان هفت حوض جزو جاذبه‌های طبیعی منحصربه‌فرد در مشهد است که در همان لحظات اول بازدید شما را متحیر خواهد ساخت. این پارک از سایت‌های ارزشمند زمین‌شناسی در مشهد است.

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز