آرامگاه عطار نیشابوری
- ...
- ...
- تعداد کلمات
نمیدانیم چقدر به دنیای شعر و ادبیات علاقه دارید اما مطمئنیم که نام عطار نیشابوری؛ این شاعر بلند آوازه را شنیدهاید. در این مقاله از مجله یوتراوز، میخواهیم از آرامگاه عطار بگوییم و نگاهی هم به زندگی پرفرازونشیب او داشته باشیم.
آرامگاه عطار نیشابوری یکی از جاهای دیدنی شهر نیشابور است. این مکان، نقطهای دنج و آرام برای آن دسته از افرادیست که دل در گروی اشعار و بینش این شاعر شوریدهدل نهادهاند و میخواهند لحظاتی را دور از هیاهوی زندگی سرکنند. شک نداریم که مطالعه زندگینامه شاعری که در اثر اتفاقی عجیب، زندگیاش دگرگون شد و راه عاشقی و عرفان را پیش گرفت، برای شما هم جالب خواهد بود و بعد از مطالعه این مطلب، برای زیارت آرامگاه عطار نیشابوری وسوسه خواهید شد.
پس با ما در این مقاله از مجله گردشگری یوتراوز همراه باشید تا درباره جزئیات آرامگاه او، آدرس و همچنین معماری آن ببیشتر بدانید. 🤩😎
آنچه در مقاله آرامگاه عطار نیشابوری میخوانید:
- آدرس آرامگاه عطار نیشابوری
- زمان و هزینه بازدید آرامگاه عطار نیشابوری
- تاریخچه آرامگاه عطار نیشابوری
- معماری آرامگاه عطار نیشابوری
- نکات مهم در بازدید از آرامگاه عطار نیشابوری
- درباره عطار نیشابوری
- دیدنیهای اطراف آرامگاه عطار نیشابوری
آدرس آرامگاه عطار نیشابوری
📍 آدرس: استان خراسان رضوی، نیشابور، انتهای غربی خیابان عرفان
آرامگاه عطار در جنوب شرقی شهر نیشابور واقع شده است. این شهر در فاصله 118 کیلومتری مشهد مقدس قرار گرفته و به لطف جاذبههای طبیعی و تاریخی منحصربهفرد،گردشگران زیادی را سمت خود میکشاند. خبر خوب اینکه نیشابور ایستگاه راهآهن دارد و بسیاری از علاقمندان میتوانند با خرید بلیط قطار، از مشهد یا حتی سمنان خود را به نیشابور برسانند و از جاذبههای آن دیدن کنند.
البته که با خرید بلیط هواپیما مشهد هم میتوان از هر گوشه ایران خود را به مشهد رساند و از آنجا به کمک قطار، اتوبوس و تاکسی به نیشابور رفت.
در نتیجه دسترسی به آرامگاه عطار بسیار آسان است. اگر شما هم قصد بازدید از این جاذبه دیدنی را دارید، فقط کافیست خود را به نیشابور برسانید و با کمک برنامههای مسیریاب، محله شادیاخ را پیدا کرده و از آنجا به خیابان عرفان بروید. در انتهای این خیابان، باغی وسیع و سرسبز خودنمایی میکند که نه تنها آرامگاه بزرگانی نظیر عطار و کمال الملک است که پناه و نقطه امنی برای دوستداران شعر، ادبیات و هنر این مرز و بوم به حساب میآید.
زمان و هزینه بازدید آرامگاه عطار نیشابوری
⏰ ساعت بازدید: 8 الی 20:30
🚫روزهای تعطیل: عاشورا و رحلت پیامبر
💰 هزینه بازدید (در سال 1402): 4000 تومان
تاریخچه آرامگاه عطار نیشابوری
حتما برایتان جالب است اگر بگوییم اولین مقبره شیخ عطار نیشابوری 200 سال پس از مرگ او ساخته شده و در گذر زمان بارها و بارها مرمت و بازسازی شده است. ساخت اولین مقبره برای این شاعر نامدار، فکر و ایده میرنظام الدین علیشیر نوایی یکی از سیاستمداران با نفوذ دوره تیموریان بود. او دستی بر شعر و ادبیات داشت و همین باعث شده بود از عظمت و شان عطار نیشابوری آگاه باشد، بنابراین دستور داد بارگاهی بر مزار عطار بسازند تا مردم هم به همین واسطه به عطارشناسی روی بیاورند و اشعار و اندیشه او را مطالعه کنند.
اما به مرور زمان و با روی کار آمدن حاکمان و امیران نالایق، مقبره عطار کم کم رنگ فراموشی گرفت و به مکانی متروکه و خرابه تبدیل شد. این وضعیت تا زمان محمدعلی شاه قاجار ادامه داشت تا اینکه والی خراسان؛ نیرالدوله در حالی که عازم مشهد بود، گذرش به مقبره شیخ عطار نیشابوری خورد و با مشاهده شرایط اسفناک مقبره، سریعا دستور بازسازی آن را صادر کرد. نیرالدوله نمیدانست که بروز برخی نابسامانیها در تهران، او را وادار خواهد کرد که به تهران برود و با رفتن او کار بازسازی و مرمت مقبره ی عطار نیشابوری، به نتیجهای نخواهد رسید.
در سال 1314 و با به قدرت رسیدن پهلوی دوم و توجه وی به حفظ بناهای تاریخی، پس از سالها زمزمه بازسازی آرامگاه عطار قوت گرفت و این بار تلاشها برای مرمت آن نتیجه داد. اکنون مقبره عطار نیشابوری به یکی از مهمترین دیدنیهای تاریخی نیشابور تبدیل شده و گنبد خوشرنگ فیروزهای آن، دل بسیاری از گردشگران را میبرد.
معماری آرامگاه عطار نیشابوری
اگر بگوییم آرامگاه عطار یکی از شاهکارهای معماری آرامگاهی کشور است، اغراق نکردهایم. دیوار این آرامگاه به شکل هشت ضلعی طراحی شده و گنبدی با کاشیهای فیروزه ای، سفید و خردلی روی آن قرارگرفته است. اگر به نقوش و کاشیهای دیوار مقبره دقت کنید، میتوانید نقشهای هندسی، گل و بوته و کتیبههای کوفی زیبایی را ببینید و از جزئیات کمنظیر آن حیرت کرده و به ذوق و قریحه معمار آرامگاه عطار نیشابوری، آفرین بگویید!
مقبره ی عطار نیشابوری دارای 4 در ورودیست که تنها یکی از آنها برای ورود بازدیدکنندگان، باز است. هنگام ورود به داخل مقبره، اولین چیزی که به چشم میخورد سنگ مزار عطار به صورت افقی و سنگی سیاه رنگ به صورت ایستاده است. تزئینات داخل مقبره هم در عین سادگی، زیبایی خاصی دارند بر روی دیوارهای آن نیز اشعاری از این شاعر شوریدهدل، دیده میشود.
نکات مهم در بازدید از آرامگاه عطار نیشابوری
- روز 25 فروردین، به نام روز ملی عطار در تقویم ایران ثبت شده است. در این روز آرامگاه او گلباران شده و برنامههایی نظیرعطارشناسی، نمایشگاه کتاب، خوشنویسی و شب شعر نیز برای گرامیداشت مقام عطار برگزار میگردد.
- اگر به عکاسی با لباسهای محلی علاقمندید، برایتان خبرخوبی داریم! در محوطه آرامگاه عطار، غرفه عکاسی وجود دارد که میتوانید به آنجا بروید و با لباسهای محلی خراسانی عکس بگیرید و خاطره بازدید از مقبره عطار نیشابوری را جاودانه کنید.
- میدانیم هیچ چیز به اندازه نوشیدن یک فنجان چای، نمیتواند خستگی گشتوگذار را از تن به در کند. بنابراین پیشنهاد میکنیم حتما به کافههای سنتی واقع در محوطه، سری بزنید و خود را به یک فنجان چای مهمان کنید.
درباره عطار نیشابوری
شاید بتوان زندگی پر فراز و نشیب عطار نیشابوری را در این مصرع از شعر خودش خلاصه کرد:
«گم شدم در خود چنان كز خويش ناپيدا شدم
شبنمی بودم ز دريا غرقه در دريا شدم»
با اینکه جزئیات زندگی این شاعرنامدار در هالهای از ابهام است اما میتوانیم چند مورد را درباره او به قطعیت بیان کنیم. نام اصلی عطار، فریدالدین ابوحامد محمد عطار نیشابوریست و عطاری حرفه آبادواجدادی خانواده او بوده است. اما چه اتفاقی باعث شده تا عطار تبدیل به به شاعری عارف و شوریده شود و هفت شهر عشق را طی کند؟
میگویند روزی درویشی به دکان عطاری او میرود و درخواست کمک میکند، اما عطار که سرگرم کارهایش بوده، به او توجهی نمیکند. درویش با ناراحتی میگوید تو که تا این حد خود را با دنیا و سرگرمیهایش، مشغول کردهای، چگونه میخواهی از این دنیا دست بکشی و بمیری؟ عطار با بیتوجهی میگوید همانند تو! درویش که این جمله را میشنود، دراز میکشد و کاسه چوبی که در دست داشته را زیر سرش میگذارد و با گفتن «الله» جانبهجان آفرین تسلیم میکند! عطار با دیدن این صحنه، از کرده خود پشیمان شده و دست از دنیا میشوید و طریقت عرفان و عاشقی در راه معبود را پیش میگیرد. او همنشین یکی از بزرگترین عرفای آن زمان رکن الدین میشود و از او راه و رسم سالکی میآموزد.
عطار نیشابوری در کتاب تذکره الاولیا ثمره زندگی عارفانه خود را با نگاه و بینشی متفاوت به رشته تحریر درآورده و از مشایخ صوفیه صحبت کرده است. کتاب منطقالطیر را هم میتوان توصیفی از شرح حال خود او دانست که پی به راز هستی و راه کمال انسان برده و اکنون با روایتی جذاب، آن را با ما در میان گذاشته است.
دیدنیهای اطراف آرامگاه عطار نیشابوری
بازدید از آرامگاه عطار همان حکایت با یک تیر چند نشان زدن است، چون در نزدیکی او چندتن از بزرگان عالم هنر آرام گرفتهاند که میتوانید در هنگام بازدید از مقبره عطار نیشابوری، به مزار آنها نیز بروید و گشتوگذاری بهیادماندنی داشته باشید.
آرامگاه کمال الملک
چند قدم که از آرامگاه عطار دورشوید به مزار کمال الملک، نقاش برجسته ایرانی میرسید. مطمئنیم اولین ویژگی که نگاه شما را سمت خودش میکشد، طراحی متفاوت آرامگاه کمال الملک است. این آرامگاه هم یکی از آثار ماندگار و زیبای هوشنگ سیحون بوده که در طراحی آن سنگ تمام گذاشته است. از ذوق و هنر سیحون همین بس که از کاشیهای معرق در نمای آرامگاه استفاده شده تا یادآور شهر کاشان، زادگاه کمالالملک باشد!
آرامگاه پرویز مشکاتیان
در نزدیکی آرامگاه عطار و کمال الملک، میتوان مزار پرویز مشکاتیان را دید. او استاد بی بدیل موسیقی و نوازنده چیرهدست سنتور بوده و برای افراد علاقمند به موسیقی سنتی، هنرمندی شناخته شده است. بیشترین همکاری پرویز مشکاتیان با محمدرضا شجریان بوده و برخی از این آثار شهرتی جهانی دارند.
❗ نکته مهم: دیدنیهای اطراف آرامگاه عطار به همینجا ختم نمیشود. شما میتوانید بعد از بازدید از آرامگاههای بزرگان موسیقی و ادبیات، سری به آرامگاه خیام بزرگ هم بزنید و در حال و هوای متفاوت آنجا، نفسی تازه کنید. ما در مقاله آرامگاه خیام در نیشابور درباره این جاذبه دیدنی و جزئیات آدرس و ساعت بازدید آن به طور کامل صحبت کردهایم، بنابراین مطالعه این مقاله پیش از بازدید، خالی از لطف نیست.
📌شهر نیشابور آنقدر جاذبه طبیعی و تاریخی منحصربهفرد دارد که ممکن است بازدید از همه آنها، بیشتر از آنچه که فکرش را میکنید طول بکشد. درنتیجه محل اقامت میتواند به یکی از دغدغههای مهم در سفر بدل شود. البته که با وجود یوتراوز جای هیچ نگرانی نیست. یوتراوز بهترین هتلها و اقامتگاههای نیشابور را به شما پیشنهاد میکند و سفری پرازخاطره برایتان به ارمغان میآورد. خبر خوب اینکه با رزرو هتل از طریق یوتراوز و استفاده از کدهای تخفیف مناسبتی، در هزینههای سفر نیز صرفهجویی میشود و پشتیبانی 24 ساعته (☎ 1548) هم خیال شما را بابت همه چیز، راحت میکند.
سخن پایانی
در این مقاله از مجله گردشگری یوتراوز با هم سری به آرامگاه عطار نیشابوری زدیم، از نقوش زیبای آرامگاه عکاسی کردیم، به مزار نقاش چیرهدست ایرانی، کمال الملک رفتیم، دلمان را در میان کاشیهای معرق آرامگاه او جا گذاشتیم، خود را به یک فنجان نوشیدنی گرم مهمان کردیم و در انتها برای ثبت خاطره خوب این روز، با لباسهای محلی خراسانی عکس گرفتیم.
خوب است بدانید که با سفر به این شهر دوستداشتنی، میتوانید علاوه بر بازدید از آرامگاه خیام ایرانی، از جاذبههای طبیعی نیشابور نیز دیدن کنید و سفری متفاوت و فراموشنشدنی داشته باشید.