آرامگاه خیام نیشابوری کجاست؟
- ...
- ...
- تعداد کلمات
آرامگاه خیام زیباترین اثر معماری «هوشنگ سیحون» در شهر نیشابور است. با پرداخت هزینه بازدید 20 هزارتومانی، میتوانید از ساعت 8:00 صبح تا 8:45 شب، از این جاذبه فرهنگی و هنری دیدن کنید.
حکیم عمر خیام؛ شاعر، ریاضیدان و منجم بزرگیست که همه میشناسیمش. خیام عاشقان سینهچاک زیادی دارد و آرامگاهش هم از آن مقبرههای معروف و پررفتو آمد است. شاید بزرگترین دلیلش معماری بینهایت استادانه و زیبای بنای مقبره باشد. شاید هم موزه و کتابخانهاش. بههر حال آرامگاه خیام نیشابوری را به یکی از پرطرفدارترین جاهای دیدنی اطراف مشهد میشناسند.
اگر مشتاق بازدید از آرامگاه خیام در نیشابور هستید، خوب است بدانید از مشهد تا نیشابور مسیری کمتر از دوساعت (188 کیلومتر) پیشرو دارید.
خرید 👈 بلیط قطار مشهد نیشابور 👉 با کمترین قیمت
آنچه در این مقاله درباره آرامگاه خیام میخوانید:
- آرامگاه خیام کجاست؟
- تاریخچه و معماری آرامگاه خیام
- امامزاده محروق، همسایه عمر خیام
- بازدید از آرامگاه خیام نیشابوری
- امکانات آرامگاه خیام
آرامگاه خیام کجاست؟
برای بازدید از آرامگاه حکیم بزرگ «عمر خیام»، از محلیها سراغ محله قدیمی «شادیاخ» را بگیرید. آرامگاه خیام در باغ بزرگی در همان حوالی (خیابان عرفان) خودنمایی میکند.
- 📌 آدرس: نیشابور، میدان فضل، خیابان عرفان
- 📞 شماره تماس: 05142224515
موقعیت مکانی روی نقشه: 👇
تاریخچه و معماری آرامگاه خیام
قبل از اینکه بهسراغ قدمت مقبره خیام برویم، جالب است بدانید که بنای فعلی، سومین مقبره خیام نیشابوری است! بنای قبلی که بهعنوان آرامگاه ابدی حکیم فرزانه «عمر خیام نیشابوری» درنظر گرفته شدهبود، تأیید صاحبنظران را دریافت نکرد و خیلیها آن مقبره را در شأن عالم بزرگی همچون خیام نمیدانستند. آرامگاه اول خیام هم بسیار ساده بود؛ مقبرهای واقع در یک اتاقک مخروبه بود که وضعیت بسیار تأسفبرانگیزی داشت.
درنهایت در سال 1341 بود که معمار و مجسمهساز برجسته، «هوشنگ سیحون» مقبره جدید خیام را بعد از سه سال طراحی به اجرا درآورد. خیلی از ما، خیام را با رباعیاتش میشناسیم. اما خیام، صرفا شاعری با شهرت جهانی نبود و در علوم مختلفی ازجمله نجوم، ریاضیات و طب تبحر داشت.
هوشنگ سیحون در سال 1338، طرحی برای آرامگاه خیام اجرا کرد که سه وجه مهم زندگی حرفهای او یعنی ریاضی، نجوم و شعر را بهنمایش بگذارد.
بنای مقبره خیام هم بهگونهای طراحی شد که بیانگر جامعالاطراف این عالم بزرگ باشد. برای مثال ستاره تودرتو در قسمت داخلی سقف مقبره نشاندهنده تبحر خیام در علم ستارهشناسی است و ستونهای بنا به نشانه اولین عدد دورقمی ریاضی، 10 عدد است که تسلط خیام در علوم ریاضی را یادآوری میکند.
آرامگاه خیام در نیشابور، در سیزدهم فروردینماه سال 1342 بهدست «فرح دیبا» بهصورت رسمی افتتاح شد. بنای آرامگاه قبلی هم به میدان خیام شهر نیشابور منتقل شد.
همهچیز درباره آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی را اینجا بخوانید.
امامزاده محروق، همسایه عمر خیام
یکی از دلایلی که برای آرامگاه خیام، بنایی اینچنینی درنظر گرفته شده همسایگیاش با حرم امامزاده محروق است. چون این امکان وجود نداشت که دو بنای بزرگ در همسایگی هم در باغ خیام قرار داشتهباشند.
امامزاده محروق یا «محمدبن محمدبن زید» یکی از پیشوایان زیدی -از فرقههای شیعیان- بود که در جنگ با مخالفان کشته و سوزانده شد؛ به همین دلیل، به «محروق» بهمعنی سوزاندهشده شهرت پیدا کرد. براساس روایات، امام رضا (ع) زمانی که به دستور مأمون عباسی عازم خراسان بود، قبل از رسیدن به مشهد، به مقبره امامزاده محروق رفت. به همین دلیل این مکان، یکی از قدمگاههای آن حضرت است که شیعیان آن را مقدس و قابل احترام میدانند.
دیدنیترین موزههای مشهد را بشناسید!
بازدید از آرامگاه خیام نیشابوری
در مجموعه باغ خیام میتوانید از آرامگاه عطار، سایت موزه شادیاخ، کتابخانه، امامزاده محروق و امامزاده ابراهیم دیدن کنید. اگر تمایل دارید به آرامگاه عطار هم سری بزنید، بهتر است از سمت بولوار شهدا، میدان پروفسور صادقی وارد باغ خیام شوید و سپس در راه برگشت به سمت آرامگاه خیام و امامزاده محروق و امامزاده ابراهیم بروید و از در بولوار عرفان خارج شوید.
ساعت بازدید آرامگاه خیام
از ساعت 08:00 صبح تا ساعت 20:45 شب، درهای مجموعه خیام به روی بازدیدکنندگان باز است.
هزینه بازدید
هزینه بازدید از آرامگاه خیام، در زمان نوشته شدن مقاله حاضر (بهار 1403)، 20هزار تومان بهازای هر نفر است. برای کسب بهروزترین اطلاعات میتوانید با شماره 05142224515 در تماس باشید.
تهیه بلیط
تهیه بلیط آرامگاه خیام، بهصورت حضوری و در خود مجموعه انجام میشود.
امکانات آرامگاه خیام
در محدوده آرامگاه خیام، خدمات رفاهی موردنیاز گردشگران فراهم است. مواردی مثل؛
- رستوران
- کافه
- سوپرمارکت
- سفرهخانه
- غرفههای فروش صنایع دستی
- عکاسی با لباس محلی
سخن آخر
در روزگاری که علم و دانش نهچندان ارج و قربی داشت و نه مسیر دستیابی آسان و همواری؛ معدود کسانی پیدا میشدند که نهتنها در یک حیطه بلکه در مجموعهای از علوم زمان، سرآمد بودند. از بخت بلند ماست که با تعدادی از شاخصترین این اندیشمندان هموطنیم. خیامِ حکیم، یکی از شاخصترین دانشمندان جامعالاطراف بود که هم ادبیات میدانست، هم به نجوم مسلط بود. هم دستی در فلسفه داشت و هم در ریاضیات منشأ اثر شد.
حالا قرنها گذشته از روزگار حیات خیام، ما میتوانیم بر سر مزارش حاضر شویم و آنهمه بزرگی و حکمت را در فضایی یکپارچه زیبایی که هنرِ دستِ معمار همعصرمان «هوشنگ سیحون» است، ستایش کنیم. مقاله حاضر، اطلاعات ضروری برای بازدید از آرامگاه خیام را دراختیارتان قرار میدهد. شماره تماس 1548📞 هم در تمام ساعات شبانهروز درخدمت شماست تا به سوالاتتان درباره سفر به نیشابور کهن و پررازورمز پاسخ بدهد.
سوالات متداول
آرامگاه خیام کجاست؟
آرامگاه خیام در شهر نیشابور، میدان فضل، خیابان عرفان واقع شدهاست.
معمار آرامگاه خیام کیست؟
هوشنگ سیحون، در سال 1338 آرامگاه خیام را طراحی کرد و سال 1342، مقبره بهطور رسمی افتتاح شد.