
روستای بوژان نیشابور
زمان مطالعه: 8 دقیقه
بازدید: 2574روستای بوژان همانند بهشتی گمشده در استان خراسان رضوی است. این روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان نیشابور محسوب میشود که در فاصله 13 کیلومتری شمال شرقی نیشابور و در فاصله 120 کیلومتری مشهد واقع شده است و مقصدی محبوب برای طبیعتگردی خراسانیها در فصلهای مختلف سال است.
روستای بوژان نیشابور یکی دیگر از روستاهای پلکانی مشهور در ایران است. جلوههای طبیعی این روستای بینظیر و تماشایی شامل رودخانه، آبشارها و چشمههای زیادی است که در هر فصلی از سال، منظرهای تماشایی از طبیعت بکر را به گردشگران هدیه میکند. روستای بوژان به عنوان یکی از تفرجگاههای معروف نیشابور، در تعطیلات آخر هفته میزبان گردشگران و طبیعتگردهای بسیاری است. این روستا یک مقصد خوش آبوهوا در حوالی نیشابور است که به خاطر بافت قدیمی و معماری بینظیرش، شهرت پیداکرده و چشمانداز سرسبز آن به همراه صدای جوشش آب، از ویژگیهای برجسته آن محسوب میشود. با یومگ همراه شوید تا گشتی در روستای بوژان نیشابور بزنیم.
دربارهی روستای بوژان نیشابور
روستای بوژان در دامنه ارتفاعات جنوبی رشتهکوه بینالور قرار دارد. این روستا به دلیل وجود ساختار پلکانی منحصربهفرد و طبیعت بکرش در بین گردشگران خراسانی مشهور شده است. هنگامیکه در این روستا قدم میزنید، باغهای میوه، آبشارهای کوچک و بزرگ و کشتزارها در برابر دیدگان شما ظاهر میشوند. چشمانداز سرسبز این روستا اولین چیزی است که نظر گردشگران را به خود جلب میکند، زیرا روستای بوژان در دامنه ارتفاعات قرار دارد و اطراف آن را انواع گلها، گیاهان دارویی و درختچههای فراوان احاطه کرده است.
روستای بوژان که در لیست بهترین جاذبههای طبیعی نیشابور قرار دارد، در فاصله 21 کیلومتری شمال شرقی نیشابور واقع شده است و وسعت آن به 1225 هکتار میرسد. همچنین این روستا در ارتفاع 1600 متری از سطح دریا واقع شده است و به همین دلیل آبوهوای معتدل کوهستانی دارد. آبوهوای خنکی که بر این روستا حاکم است، خود دلیلی برای جذب گردشگران از نقاط مختلف خراسان به شمار میرود.
تاریخچه روستای بوژان نیشابور

روستای بوژان روستایی با سابقه تاریخی زیاد و قدمت بالا است. حدود 700 سال پیش در این روستا سیل ویرانگری رخ داد که تمام روستا را نابود کرد و تنها قسمتهای کوچکی از آن باقی ماند. به همین دلیل هر روز از جمعیت بوژان کاسته شد، اما پس از مدتی اهالی بوژان که کوچ کرده بودند دوباره به قسمت جنوبی روستا برگشتند و آنجا ساکن شدند که امروز این بخش از روستا را به عنوان بوژآباد میشناسند.
مدتی بعد که روستا حالت طبیعی پیداکرد و درختان، گیاهان و درختچهها رشد کردند تا به عنوان سدی در برابر سیل عمل کنند، جمعیت روستا بیشتر شد. اما داستان سیل به اینجا ختم نشد، بلکه در سالهای 1341 و 1365 هم سیل ویرانگری دوباره به روستای بوژان آمد و خسارت جانی و مالی بسیار زیادی به روستا وارد ساخت.خوشبختانه اهالی این روستا، توانستند دوباره آن را بازسازی کنند و امروزه بوژان به تفرجگاهی معروف در نیشابور تبدیل شده است.
علت نامگذاری روستای بوژان
چندین تعبیر مختلف برای اسم این روستا وجود دارد که یومگ در این قسمت به تعدادی از آنها میپردازد. اول از همه گویش اهالی این روستا که همگی از دیار نیشابور هستند بُژ یا بِجُو است و بوژان در گویش نیشابوری، به معنای رشد کرده یا رشد یافته است.
برخی نیز برای نام این روستا بر این باورند که به دلیل وجود گیاه بوژانه در این منطقه، بوژان برای نام این روستا انتخاب شده است. این گیاه دارای ظاهری با برگهای ریز و کوچک به همراه ساقه بلند و بوی تند است که آن را داخل لباسها میگذارند تا از پوسیده شدن آنها جلوگیری کند.
علت دیگر برای نامگذاری این روستا به آبوهوای سرد و کوهستانی آن مربوط می شود به طوریکه میتوان بوژان را به لغت بوران ربط داد. بوران همان باد شدید است که در هنگام بارش برف، دانههای برف را جابهجا میکند.
از بوژان به عنوان پسوندی برای نامگذاری چشمهساران یا مرغزاران نیز استفاده میشود، چراکه این روستا چشمههای فراوانی دارد و به همین علت نام آن بوژان شده است.
دیدنیهای روستای بوژان نیشابور

هنگامیکه در این روستا قدم میزنید قطعا تصویر ماسوله در ذهن شما تداعی میشود چراکه معماری منحصربهفرد این روستا هم به صورت پلکانی است. این روستا جاذبههای طبیعی زیادی برای تماشا و گشتوگذار دارد که قطعا لحظات لذتبخشی را برای شما رقم میزند. راه رفتن در کوچههای پیچ در پیچ این روستا حس خوبی به شما میدهد، میتوانید بافت قدیمی و پلکانی روستا را تماشا کنید و از تماشای فرهنگ بومی آن لذت ببرید.
رودخانه پر آب و دائمی بوژان در نزدیکی روستا جریان دارد و جزو رودخانههای جنوبی رشته کوه بینالود است. این رودخانه جوان و پر آب از کوههایی همچون گودزرد، بوژان و سیاهخانی سرچشمه میگیرد. طول این رودخانه حدود 10 کیلومتر است و در مسیر رودخانه بوژان آبشارهای کوچک و بزرگ زیادی قرار گرفتهاند.
در ارتفاعات روستای بوژان، آبشاری زیبا و دیدنی جاخوش کرده است که اطراف آن گلها و درختان رنگارنگ زیادی روییدهاند. این آبشار را به عنوان آبشار بوژان میشناسند که در فاصله 6 کیلومتری روستا و در انتهای درهای بزرگ معروف به بوژان قرار دارد. ارتفاع این آبشار مسحورکننده، 15 متر است و شما برای رسیدن به آن باید حدود 2 ساعت در حاشیه رودخانه پیادهروی کنید.
از اماکن مقدس این روستا میتوان به آرامگاه مطهر امامزاده سلیم و امامزاده خواجه گلعلی اشاره کرد. مرقد امامزاده سلیم در بخش شرقی روستا قرار دارد و محلی برای زیارت اهالی بوژآباد است. گفته میشود که نسب این امامزاده به امام زینالعابدین (ع) برمیگردد. اهالی روستا به امامزاده خواجه گلعلی اعتقاد زیادی دارند و این امامزاده در قسمت جنوبی روستا قرار دارد و فاقد مقبره است.
از دیگری دیدنیهای روستای بوژان میتوان به بازه صدر، مرغزار دره، دره و چشمه شکراب، چشمه کلاغچین، کوههای بینالود، کوههای بلقشو، بازه نادر، گوری دره، دره بوژان، دره پلاسو، چشمه باغ ملا و چشمه دوم کمر اشاره کرد.
دربارهی اهالی روستای بوژان نیشابور
اهالی فارسیزبان و مسلمان روستای بوژان هم مانند مردمان روستاهای دیگر از طریق کشاورزی، باغداری، دامداری، تولید صنایع دستی و ارائه خدمات گردشگری امرار معاش میکنند. شرایط مناسبی برای باغداری در این روستا فراهم شده است و میوههای این روستا از کیفیت خوبی برخوردارند.
از باغهای میوه در روستای بوژان میتوان به آلبالو، گیلاس، گردو، انگور، آلو و زردآلو اشاره کرد. صنایع دستی این روستا هم مشهور است و زنان در روستای بوژان به قالیبافی و فرت بافی مشغول هستند و محصولات خود را برای فروش به گردشگران ارائه میکنند.اهالی بوژان بیشتر اوقات لباس محلی به تن دارند و جوانان روستا در جشنهای بومی، لباس محلی به تن میکنند. لباسهای محلی روستا با پارچههای رنگارنگ و طرحدار دوخته شده است.
در جشنها و مهمانیهای اهالی بوژان، آوازهای محلی خراسانی و نواختن سازهای سنتی مرسوم است. از این سازها میتوان به دوتار، دایره زنگی، قشمه، دهل و سرنا اشاره کرد. رقص چوب بازی هم از محبوبیت زیادی در نزد اهالی بوژان برخوردار است و در مراسمهای شادی به خصوص در عروسیها آن را اجرا میکنند. همچنین در ایام محرم و صفر، اهالی روستا مراسم ویژه شمایلخوانی را برگزار میکنند. مردم بوژان در شادیها و غمها کنار یکدیگر هستند.
غذاهای محلی روستای بوژان
باید بگوییم در روستای بوژان شکمگردی خوشمزهای با انواع غذاهای محلی و متنوع پیش رو خواهید داشت. از غذاهای خوشمزه و محلی روستای بوژان میتوان به کشک، بلغور شیر، کوکو قارچ، حلوای محلی، کله جوش، فطیر مسکه، نان تفدون، کباب، انواع آش، خورشت و آبگوشت اشاره کرد.
چگونگی اقامت در بوژان

خوشبختانه باید این خبر خوب را بدهیم که در روستای بوژان امکانات خوبی برای گردشگران فراهم شده است. برای اقامت در روستای بوژان لازم نیست نگران باشید زیرا این روستا تعدادی اقامتگاه بومگردی و خانه معلم دارد. برای استفاده از امکانات اقامتی خانه معلم، باید کارت شناسایی معتبر ارائه بدهید. اقامتگاه بومگردی دنیای قدیم و اقامتگاه بومگردی حمید، از گزینههای پیشنهادی برای شبمانی است.
همچنین از هتلهای شهر نیشابور نیز که در فاصله 22 کیلومتری روستا هستند، میتوانید برای اقامت استفاده کنید. اگر به صورت گروهی سفر کردید و دوست دارید در دل طبیعت شب تا صبح را سپری کنید، میتوانید به صورت کمپینگ در طبیعت بکر بوژان اقامت کنید. از امکانات روستای بوژان برای گردشگران و مسافران میتوان به آب و برق، کافه و رستوران و مسجد اشاره کرد.
مسیر دسترسی به روستای بوژان
برای رفتن به روستای بوژان باید به نیشابور بروید و از این شهر عبور کنید. پس از گذر از نیشابور وارد جاده آسفالته میشوید و در مسیر باید از روستاهای حمیدآباد، فوشنجان و حصار بوژان عبور کنید تا به روستای بوژان برسید. این روستا در 13 کیلومتری شمال شرق نیشابور قرار دارد و فاصله آن از مشهد 120 کیلومتر است.
زمان مناسب سفر به بوژان

بهترین زمان برای سفر به روستای بوژان فصلهای بهار و تابستان است. فصل بهار با وجود درختان میوه و شکوفههای زیبا منظرهای تماشایی دارد. تابستان این روستا دارای آبوهوای معتدل است و درختان سرسبز و باغهای میوه در روستا نمایان هستند. در پاییز روستا لباسی رنگارنگ به تن میکند و جلوههای پاییزی بوژان هم حسابی تماشایی هستند. در زمستان هوای روستا حسابی سرد میشود و روستا از دانههای برف پوشیده میشود.
روستای بوژان نیشابور یکی از بهترین مقصدهای خراسانیها و به ویژه مشهدیهای برای سفری کوتاه به دامان طبیعت است. کوهنوردی، رودخانهنوردی، کمپینگ در طبیعت، عکاسی در طبیعت، روستاگردی و دیدار با جوامع بومی از بهترین فعالیتهایی است که گردشگران را به این روستا میکشاند. اگر تجربهای از سفر به بوژان داشتهاید، آن را با خوانندگان یومگ به اشتراک بگذارید.