ورود
روستای «بوژان» نیشابور از نمای بالا که طبیعت کوهستانی سرسبز دارد.

راهنمای سفر به روستای بوژان، ماسوله نیشابور

زمان برای مطالعه 2 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

در دامنه ارتفاعات جنوبی رشته‌کوه بینالود، روستایی قرار گرفته که به «ماسوله نیشابور» مشهور شده‌است. روستای بوژان از توابع نیشابور، به‌دلیل طبیعت منحصربه‌فردش، مقصد محبوب طبیعت‌گردی خراسانی‌ها در تمام فصول است.

روستای بوژان، با معماری پلکانی و مناظر بی‌نظیرش شامل رودخانه، آبشار و چشمه‌های فراوان، یکی از محبوب‌ترین جاذبه‌های طبیعی نیشابور و مقصد سفرهای کوتاه‌مدت خراسانی‌هاست. از این گذشته، بوژان نیشابور، از معدود روستاهایی است که مراسم و آیین‌های بومی همچنان در آن اجرا می‌شود؛ دوتارنوازی، رقص چوب‌بازی و شمایل‌خوانی در ایام محرم، گوشه‌ای از جذابیت‌های فرهنگی بوژان به‌شمار می‌رود. 

در مقاله‌ای که پیش‌روی شماست، روستای بوژان نیشابور را تمام‌وکمال معرفی کرده‌ایم؛ آدرس، مسیر دسترسی، جاهای دیدنی، تاریخچه، سوغات و هر آن‌چه که باید درباره ماسوله نیشابور بدانید.

آنچه در این مقاله درباره‌ روستای بوژان نیشابور می‌خوانید:

روستای بوژان نیشابور کجاست؟

📌 آدرس بوژان نیشابور: 13کیلومتری شمال شرق نیشابور، دامنه کوه بینالود

مسیر دسترسی به روستای بوژان

فاصله مشهد تا بوژان نیشابور، 120کیلومتر است که با ماشین حدودا 90دقیقه طول می‌کشد. در این مسیر، از مُلک‌آباد، قدمگاه، بوژآباد و حمیدآباد عبور می‌کنید. دو جاده شما را به این روستای دیدنی می‌رساند:

  • جاده بوژان: جاده‌‌ای آسفالته به‌طول 28کیلومتر که از حمیدآباد، فوشنجان و حصاربوژان می‌گذرد.
  • جاده باغرود: جاده‌ای به‌طول 20کیلومتر که نیمی از آن آسفالت است، از میدان امام رضا در نیشابور شروع می‌شود و از یک مسیر دره‌ای عبور می‌کند.

روستای بوژان در یک نگاه

طبیعت پاییزی روستای «بوژان» نیشابور از فراز یک تپه

پیش از این‌که گشت‌وگذارمان را در روستای بوژان در شهرستان نیشابور شروع کنیم، نگاهی می‌اندازیم به مشخصات این روستا تا ببینیم چه چیزی در انتظارمان است.

♦♦♦

وسعت روستای بوژان

هزارو225 هکتار

ارتفاع روستای بوژان از سطح دریا

هزارو600 متر

آب و هوای بوژان

معتدل کوهستانی

بهترین فصل سفر به روستای بوژان

بهار و تابستان

غذاهای محلی روستای بوژان

کله‌جوش، فطیرمسکه، کله‌جوش، بلغورشیر

سوغات روستای بوژان

فرت‌بافی؛ نوعی پارچه دست‌بافت مورداستفاده در چادرشب، شال، حوله، روسری و...


♦♦♦

هواشناسی روستای بوژان

جاهای دیدنی بوژان نیشابور

پیش‌تر اشاره کردیم که طبیعت بوژان نیشابور، علت محبوبیتش به‌عنوان مقصد گردشگری است. حالا می‌خواهیم برویم سراغ بخش‌های دیدنی این روستا.

رود و آبشار

آبشار بوژان نیشابور که در یک فضای صخره‌ای جاری است.

در شمال روستای بوژان نیشابور، رودخانه جوانی است که بهارهای بسیار پرآبی به خود می‌بیند. رودخانه بوژان، از کوه‌های «گودزرد»، «بوژان» و «سیاه‌خانی» سرچشمه می‌گیرد و 10کیلومتر طول دارد. اگر آمادگی یک پیاده‌روی دوساعته مفصل را داشته‌باشید، به‌شرط همراهی با یک راهنمای راه‌بلد محلی، می‌توانید سری هم به آبشار بوژان نیشابور بزنید که در مسیر رودخانه واقع شده‌است. این آبشار 15متری، در فاصله شش کیلومتری روستا قرار دارد.

کوه‌ها

کوه بینالود در نیشابور پوشیده از برف

از آن‌جایی‌که منطقه بوژان نیشابور در ارتفاعات واقع شده‌، طبیعی است که یکی از جاذبه‌های آن، کوه‌های سربلند و تماشایی‌اش باشد. برای دیدار با قله‌های بوژان باید تجربه، مهارت، لوازم و آمادگی کوهنوردی داشته‌باشید.

  • کوه‌های بینالود: با ارتفاع 3هزارو339 متر، معروف به بام خراسان، واقع در شمال شرقی بوژان
  • کوه‌های بلقشو: کوه‌های سنگلاخی واقع در چهارکیلومتری شمال شرقی بوژان

دره‌ها و چشمه‌ها

طبیعت روستای «بوژان» در نیشابور شامل نمایی از چندین دره و دریاچه از زاویه‌ی بالا

بوژان، جزو روستاهای سرسبز نیشابور است و این سرسبزی را به‌لطف آب فراوانش دارد. برای همین است که حتی دره‌ها و پرتگاه‌هایش هم پر از دارودرخت‌اند. با چشمه‌ها و دره‌های بوژان آشنا شوید.

  • چشمه کلاغ‌چین: با نام جدید «چهارچشمه» واقع در چهارکیلومتری بوژان
  • چشمه شکراب: چشمه و دره‌ای در مسیر صعود به قله «شیرباد»، واقع در پنج‌کیلومتری بوژان
  • دره بازه صدر: دره‌ای در بخش شرقی ورودی روستای بوژان
  • مرغزاردره: دره‌ای واقع در شمال غرب بوژان

دیدنی‌های داخل روستا

دیواره‌ی کوتاه و کاهگلی یک کوچه‌باغ در روستای «بوژان» نیشابور

روستای بوژان، غیر از مناظر چشم‌گیر پیرامونش، جاذبه‌های طبیعی و تاریخی متنوعی هم در دل خودش جا داده‌است. لیست این دیدنی‌ها را در ادامه ببینید.

  • تخت هلاکوخان: منطقه‌ای ماسه‌سنگی در انتهای روستا که گفته می‌شود در زمان حمله مغول به نیشابور، هلاکوخان از آن‌جا برای آبیاری مزارع ویران‌شده شهر، آب برده‌است.
  • امام‌زاده خواجه‌ علی گل: امام‌زاده‌ای واقع در بخش جنوبی بوژان که نزد اهالی روستا به کرامات و معجزات فراوان معروف است.
  • آرامگاه امام‌زاده سلیم: زیارتگاهی واقع در بخش شرقی بوژان که مردم معتقدند نسب امام‌زاده مدفون در آن به امام سجاد می‌رسد.
  • خرمنگاه شیطان: منطقه‌ای دیدنی واقع در بخش غربی بوژان شامل یک تپه که به «خانه شیطان» معروف است.
  • منطقه کال عرب: معبری پلکانی واقع در بخش شمال شرقی روستاست که منطقه «تخت‌گاه» در آن، به کل روستا اشراف دارد.
  • منطقه میان: باغی در بخش شمال شرقی روستاست که پیش‌تر قبرستان بوده‌است.

تاریخچه روستای بوژان نیشابور

یک رود کم‌آب، جاری در فضایی روستایی «بوژان» نیشابور

درباره قدمت روستای بوژان، دو روایت وجود دارد؛ شواهد به‌دست‌آمده از قبرستان گبرها در روستا، حکایت از سکونت زرتشتیان در بوژان دارد. روایت دوم، براساس کشفیات باستان‌شناسی، قدمت روستای بوژان را به زمان امام‌حسن مجتبی نسبت می‌دهد. 

هرچه باشد، از بافت تاریخی روستا معلوم می‌شود که زندگی در بوژان، عمری بسیار طولانی دارد؛ آن‌هم علی‌رغم ماجراهای تلخ فراوانی که برای روستا درطول تاریخ پیش آمده‌است. در این بین، سه سیل روستای بوژان نیشابور و سکونت در آن را بسیار تحت‌تأثیر گذاشته‌اند.

  • سیل اول: حدود 700سال پیش، سیلی آن‌قدر ویرانگر به بوژان هجوم می‌آورد که اهالی روستا را وادار به کوچ می‌کند.
  • سیل دوم: سال 1341، سیل بار دیگر، بوژان را ویران می‌کند و تلاش‌های اهالی را که برای آبادانی روستا به زادگاه‌شان برگشته‌بودند، ازبین می‌برد.
  • سیل سوم: در سال 1365، برای سومین‌بار سیل به‌سمت بوژان حمله‌ور می‌شود و بخشی از روستا را نابود می‌کند. بوژان سرسبز و زیبایی که امروز سراغ داریم، از دل این سیل‌ها توانست خودش را بار دیگر بسازد.

وجه تسمیه روستای بوژان

حالا که سری به گذشته روستای بوژان زدیم، بد نیست نیم‌‎نگاهی هم بیندازیم به علت نام‌گذاری روستا؛ بوژان به چه معناست؟ چهار روایت درباره وجه تسمیه بوژان در ادامه می‌خوانید.

  • روایت اول: واژه «بُژ» در لهجه نیشابوری، به‌معنای «رشدیافته» است و اشاره دارد به مسیر رشد و پیشرفت روستا.
  • روایت دوم: اسم بوژان از فراوانی گیاه «بوژانه» در این منطقه گرفته شده‌است.
  • روایت سوم: واژه «بوژان»، احتمالا به «بوران» -باد شدید هنگام بارش برف- مرتبط می‌شود که اشاره دارد به آب‌وهوای سرد روستا.
  • روایت چهارم: «بوژان»، به‌عنوان پسوندی برای نام‌گذاری چشمه‌ساران یا مرغزاران استفاده می‌شود که اشاره دارد به چشمه‌های فراوان روستا.

اقامت در بوژان

بالکن یک اقامتگاه در روستای بوژان نیشابور که مشرف بر طبیعت سرسبز روستاست.

از آن‌جایی‌که بوژان، روستایی توریستی است و در تمام فصول سال، مسافر راهی‌اش می‌شود، دسترسی خوبی به امکانات اقامتی دارد. از بین گزینه‌های شب‌مانی متنوع روستا، بسته به ترجیح و سلیقه‌تان می‌توانید یکی را انتخاب کنید.

  • اقامتگاه‌های بوم‌گردی بوژان: هزینه یک شب اقامت در بوم‌ گردی‌ بوژان نیشابور در تابستان 1403، بین 500 تا 600هزارتومان به‌ازای هر نفر است.
  • اجاره ویلا و خانه روستایی دربست: هزینه یک شب اقامت در خانه‌باغ‌ها و ویلاهای دربست بوژان در تابستان 1403، از حدود یک‌میلیون‌و500هزار تومان شروع می‌شود.
  • کمپینگ در طبیعت روستا: برای شب‌مانی در طبیعت بوژان، لازم است امکانات و تجهیزات کمپ کردن را همراه داشته‌باشید و وضعیت آب‌وهوای روستا را قبل از سفرتان، چک کنید. 
  • هتل‌های نیشابور: فاصله نیشابور تا بوژان، 13کیلومتر است که با ماشین بین 20 تا 25دقیقه طول می‌کشد. بنابراین اگر اقامت در هتل را ترجیح می‌دهید، می‌توانید شب خودتان را به نیشابور برسانید. 

سخن آخر

منطقه گردشگری بوژان نیشابور، روستایی است تاریخی با معماری پلکانی و طبیعت کم‌نظیر که یکی از محبوب‌ترین و شلوغ‌ترین جاهای دیدنی نیشابور در تابستان و بهار به‌شمار می‌رود. گرچه این روستا در تمام چهار فصل سال، پذیرای مسافران است اما به‌دلیل آب‌وهوای کوهستانی‌اش، پیشنهاد می‌کنیم نیمه اول سال به آن سر بزنید.

بوژان نیشابور جاهای دیدنی بسیاری دارد؛ از کوه و آبشار و دریاچه گرفته تا مناطق تاریخی و مذهبی که قصه‌هایی شنیدنی برای روایت کردن دارند. اگر در آینده دور یا نزدیک راهی نیشابور هستید، مقدمات سفرتان را به ما بسپارید. برای تهیه بلیط و رزرو هتل، کافی‌ست با شماره تلفن 24ساعته 1548 تماس بگیرید.




سوالات متداول

بوژان از مناطق گردشگری کدام شهرستان است؟

روستای بوژان، یک منطقه‌ گردشگری در 13کیلومتری نیشابور است.

لیست فعالیت‌های پیشنهادی در بوژان برای تعطیلات چیست؟

روستای بوژان در نیشابور، به تنوع نقاط طبیعی‌اش معروف است؛ کوه‌پیمایی، دره‌نوردی، پیاده‌روی و کمپ کردن کنار دریاچه، فعالیت‌هایی است که می‌توانید در طبیعت این روستا انجام بدهید.

مسیر جاده بوژان نیشابور کجاست؟

جاده بوژان در بزرگراه مشهد-نیشابور، از روستاهای حمیدآباد، فوشنجان و حصار بوژان عبور می‌کند.

نوشته های مشابه
  • دیدنی‌های تاریخی نیشابور

    نیشابور بعد از مشهد دومین شهر بزرگ استان خراسان رضوی به شمار می‌رود. جاذبه‌های تاریخی و طبیعی در این شهر فراوان است به همین خاطر نیشابور جزو مقصدهای گردشگری محبوب برای خراسانی‎ها و سایر شهرهای ایران است. این شهر به‌واسطه قدمت تاریخی، اهمیت ادبی و ارزش طبیعی خود هرساله میزبان گردشگران بسیاری از نقاط مختلف ایران است. جذابیت‌های نیشابور تنها در فیروزه و بوته‌های وحشی ریواس خلاصه نمی‌شود بلکه این شهر گنجینه فرهنگ و ادب ایرانی است.

  • جاذبه‌های طبیعی نیشابور

    نیشابور جزو آن دسته از شهرهای معروف در خراسان رضوی است که نمادی از تاریخ و فرهنگ ایران عزیزمان به شمار می‌رود. در نیشابور جاذبه‌های تاریخی و طبیعی فروانی است که این شهر را به میزبان گردشگران داخلی و خارجی زیادی تبدیل کرده است. اما بخش جذابیت این شهر به جاذبه‌های طبیعی بکر و منحصربه‌فردش تعلق دارد.

  • اقامتگاه بومگردی بام بوژان

    اقامتگاه بومگردی بام بوژان بهترین گزینه برای شبمانی در روستای زیبا و پلکانی بوژان است. این اقامتگاه پذیرای ظرفیت زیادی از گردشگران و مسافران است و امکانات رفاهی مناسبی را در اختیار طبیعت‌گردهای خراسانی قرار می‌دهد. در اطراف این اقامتگاه بوم‌گردی جاذبه‌های طبیعی فراوانی وجود دارد که قطعا یک روستاگردی خوشایند را برایتان به ارمغان می‌آورد.

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز