ورود
Tomb of Khayyam, Neyshabur

دیدنی‌های تاریخی نیشابور

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

نیشابور بعد از مشهد دومین شهر بزرگ استان خراسان رضوی به شمار می‌رود. جاذبه‌های تاریخی و طبیعی در این شهر فراوان است به همین خاطر نیشابور جزو مقصدهای گردشگری محبوب برای خراسانی‎ها و سایر شهرهای ایران است. این شهر به‌واسطه قدمت تاریخی، اهمیت ادبی و ارزش طبیعی خود هرساله میزبان گردشگران بسیاری از نقاط مختلف ایران است. جذابیت‌های نیشابور تنها در فیروزه و بوته‌های وحشی ریواس خلاصه نمی‌شود بلکه این شهر گنجینه فرهنگ و ادب ایرانی است.

نیشابور در استان خراسان رضوی دومین شهر بزرگی است که جاذبه‌های گردشگری زیادی را در خود جای داده است. دیدنی‌های تاریخی نیشابور منحصربه‌فرد هستند زیرا همه‌ی آن‌ها نمادی از تاریخ کهن و فرهنگ غنی ایران به شمار می‌روند. گشت‌وگذار در نیشابور رنگ‌وبوی تاریخ و فرهنگ ایرانی را دارد؛ هر دقیقه را که در نیشابور سپری می‌کنید به ایرانی بودن خود می‌بالید. اغلب افراد نیشابور را به معدن فیروزه یا بوته‌های ریواس می‌شناسند اما باید بگوییم در این شهر جاذبه‌های تاریخی بی‌شماری انتظارتان را می‌کشند. با یومگ همراه شوید تا گشتی در نیشابور بزنیم.

آنچه از دیدنی‌های تاریخی نیشابور می‌خوانید:

آرامگاه عطار نیشابوری

Attar Neyshaburi Tomb

شیخ فریدالدین معروف به عطار نیشابوری یکی از شاعران و عرفای ایرانی است که آرامگاه او در شهر نیشابور قرار دارد. این شاعر بزرگ که در قرن 7 هجری می‌زیسته، آثار ارزشمندی از خود به جای گذاشته که «منطق الطیر» و «تذکره الاولیای» بهترین آن‌ها است و بخشی از شاهکار ادبیات فارسی به شمار می‌روند.
آرامگاه زیبای عطار در قرن هفتم هجری توسط «یحیی ابن صاعد» ساخته شد و در قرن نهم هجری توسط امیرعلی شیرنوایی و مشاور سلطان حسین بایقرا جلوه زیبا و باشکوهی پیدا کرد. این آرامگاه باغ زیبا و سرسبزی دارد که حال‌وهوای عرفانی به آن بخشیده است. بخشی از جذابیت معماری این بنا به گنبد کاشی‌کاری شده‌ی آن است که از فاصله دورتر رنگ‌های لاجوردی، سبز، زرد و سفید کاشی‌ها در طبیعت سرسبز وسیع باغ نمایان است.
آدرس: برای رفتن به آرامگاه عطار در نیشابور باید به سمت خیابان عرفان حرکت کنید. ساعت بازدید از آرامگاه عطار هر روز از ساعت 8 صبح الی 23 است.

آرامگاه کمال‌الملک

Tomb of Kamal-ol-Molk

مقبره «محمد غفاری» ملقب به کمال‌الملک، نقاش معاصر ایرانی در شهر نیشابور قرار دارد. مقبره‌ی باشکوه و زیبای این شاعر هنرمند همجوار با آرامگاه عطار است. این یعنی به دیدار هر یک از این دو شخصیت بزرگ که بروید، توفیق دیدار آن یکی هم نصیبتان می‌شود.
معماری زیبای آرامگاه کمال‌الملک توسط معمار هنرمند ایرانی «هوشنگ سیحون» طراحی شده است. ساخت این آرامگاه حدود 2 سال زمان برده است و در نهایت در سال 1342 برای مردم رونمایی شده است. این آرامگاه در باغ وسیعی واقع شده که جو بسیار آرامش بخشی بر آن حاکم است.
آدرس: آرامگاه کمال‌الملک در نیشابور، خیابان عرفان واقع شده است و ساعت بازدید آن هر روز از ساعت 8 صبح الی 23 است.

آرامگاه خیام

یکی از دیدنی‌های تاریخی نیشابور آرامگاه خیام است که در جنوب شرقی این شهر واقع شده است. «حکیم عمر خیام نیشابوری» ریاضی‌دان، ستاره‌شناس و شاعر رباعی سرای بزرگ و نابغه ایرانی بوده که آوازه علم و دانش او در تاریخ جهان پیچیده است. بسیاری از گردشگرانی که به نیشابور سفر می‌کنند، سری به باغ خیام نیشابور می‌زنند تا ساعتی را در فضای بزرگ و زیبای باغ خیام سپری کنند.
معماری این آرامگاه نیز بر اساس طراحی بی‌نظیر هنرمند ایرانی «هوشنگ سیحون» ساخته شده است. باغ بزرگ آرامگاه و تندیس خیام از بهترین‌های نیشابور است. معماری جالب این آرامگاه طرحی از ترکیب علوم هندسه و مثلثات است که دلیل متفاوت بودن و بی‌نظیری آن همین طراحی جالب آن است. همچنین در محوطه باغ این آرامگاه موزه تخصصی و کتابخانه خیام قرار دارد که از آنجا هم می‌توانید بازدید کنید.
آدرس: برای رفتن به آرامگاه خیام در نیشابور ابتدا به میدان فضل خود را برسانید سپس به بلوار شهدا بروید. ساعات بازدید از این آرامگاه هر روز از 7 صبح الی 23 است.

قلعه لک لک آشیان در نیشابور

قلعه لک لک در روستای لک لک آشیان، جنوب شرقی نیشابور واقع شده است. این قلعه تاریخی میراثی به جامانده از دوران قاجار است و حدود 100 سال از ساخت این قلعه می‌گذرد. قلعه لک لک آشیان در فهرست آثار ملی ایران به عنوان یک اثر تاریخی ثبت شده است. متاسفانه به مرور زمان با توجه به حوادث طبیعی که رخ داده است چیز زیادی از این قلعه تاریخی باقی نمانده است. اگر دوست دارید از این بنای تاریخی بازدید کنید باید از شهر نیشابور خارج شوید و 20 دقیقه برانید تا به این روستا برسید.
آدرس: این قلعه تاریخی در نیشابور، منطقه لک لک آشیان، نزدیک تپه آلب ارسلان واقع شده است. زمان بازدید از این قلعه 24 ساعته است و به صورت رایگان می‌توانید قلعه لک لک آشیان را تماشا کنید.

مسجد جامع نیشابور

معمولا در هر شهری از ایران مسجد جامعی وجود دارد که مهم‌ترین مراسم مذهبی در آن برگزار می‌شود. نیشابور هم مانند دیگر شهرهای بزرگ ایران، دارای مسجد جامع بزرگی است که جزو دیدنی‌های تاریخی آن به شمار می‌رود. مسجد جامع نیشابور یکی از مساجد قدیمی و مهم در خراسان رضوی است. با توجه به کتیبه تاریخی که به روی یکی از ایوان‌های جنوبی این مسجد نصب شده، قدمت آن را می‌توان به دوره تیموریان نسبت داد.
این مسجد توسط شخصی به نام «پهلوان علی‌بن بایزید» ساخته شده و تا امروز همچنان پابرجا مانده است. ویژگی مهم این مسجد که باعث تمایز آن از سایر مساجد ایران شده، ظاهر کم زرق و برق آن است. این مسجد با مصالحی همچون خشت و آجر ساخته شده است. مساحت این مسجد بیش از 4 هزار مترمربع است که جزو بزرگ‌ترین مساجد نیشابور نیز به شمار می‌رود.
آدرس: مسجد جامع نیشابور در خیابان امام خمینی واقع شده است.

آرامگاه بی‌بی شطیطه در نیشابور

Holy mausoleum of Bibi Shatitah

یکی دیگر از دیدنی‌های تاریخی و مذهبی نیشابور آرامگاه بی‌بی شطیطه است. بی‌بی شطیطه از زنان فاضل و ادیب نیشابور در قرن 2 هجری قمری بود. بخشی از محبوبیت این آرامگاه به معماری زیبایش تعلق دارد که با کاشی‌کاری و آینه‌کاری تزئین شده است. نمای بیرونی گنبد این آرامگاه نظر هر گردشگری را به خود جلب می‌کند. همچنین در این آرامگاه دو کتیبه کاشی‌کاری شده وجود دارد که در دو طرف ورودی اصلی این بنا واقع شده‌اند. محتوای این دو کتیبه به این صورت است که در کتیبه جهت شرق تاریخ تولد و در کتیبه جهت غرب تاریخ وفات یا شهادت چهارده معصوم به تاریخ هجری قمری حک شده است. بسیاری از مردمان نیشابور برای دعا، نذر و نیاز به این آرامگاه قدیمی می‌روند.
آدرس: برای رفتن به آرامگاه بی‌بی شطیطه در نیشابور باید به سمت خیابان امام خمینی حرکت کنید.

گنبدهای آجری شه‌میر نیشابور

domes of Shah Mir

یکی دیگر از مهم‌ترین دیدنی‌های تاریخی نیشابور گنبدهای آجری شه‌میر است. گنبدهای آجری شه‌میر شامل «مهرآباد»، «مهراوا» و «شادمهر» است. طبق منابع موجود بزرگ‌ترین گنبد این مجموعه به دوره سلجوقی تعلق دارد و قدمت گنبد کوچک‌تر به دوره ایلخانان بازمی‌گردد البته باید بگوییم ابهاماتی در مورد مهراوا است که اطلاعات درستی در مورد این گنبد هنوز موجود نیست. اما عده‌ای از مورخان معتقدند با توجه به وجود نام مهر در این بنا شاید به آتشکده آذر برزین مهر سبزوار ارتباطی دارد. مردم محلی این منطقه در مورد گنبدهای آجری شه‌میر حکایتی تعریف می‌کنند که برای گردشگران جالب است. مردم محلی معتقدند که در زیر این گنبد راهرویی طولانی و قطور وجود دارد که آن را به قدمگاه نیشابور متصل می‌کند. در گذشته پادشاه به همراه نیروهای نظامی‌اش از در سنگی این راهرو عبور می‌کنند تا از طریق این مسیر زیرزمینی از دشمنان فرار کنند.
آدرس: گنبدهای آجری شه‌میر در فاصله 10 کیلومتری جنوب نیشابور قرار دارند.

باغ و عمارت امین‌الاسلامی نیشابور

Amin Islamic house

باغ و عمارت امین‌الاسلامی یکی دیگر از دیدنی‌های تاریخی نیشابور است که به دوران معاصر تعلق دارد. این عمارت و باغ زیبا در دوران پهلوی ساخته شده است. در دوره پهلوی دوم این باغ و عمارت بزرگ و زیبا برای یکی از خان‌های معروف نیشابور به نام «ابوالحسن امین‌الاسلامی» ساخته شد. همچنین گفته می‌شود جنازه صاحب این عمارت 3 روز بعد از مرگش در داخل عمارت توسط مردم پیدا می‌شود. باغ این عمارت بسیار زیبا است و از درختان و گیاهانی همچون کاج، چنار، شمشاد، گردو و توت پوشیده شد. در نگاه اول متوجه می‌شوید که معماری این باغ مربوط به دوره معاصر است. برای رفتن به این بنای تاریخی باید به خیابان امام بروید که روبه‌روی باغ ملی این عمارت بزرگ قدیمی قرار دارد.

رباط شاه عباسی نیشابور

در نیشابور یادگاری از دوران شاه عباس صفوی باقی مانده است که کاروانسرای رباط شاه عباسی نام دارد. این کاروانسرا یکی دیگر از دیدنی‌های تاریخی و مرمت شده نیشابور است که هر ساله میزبان گردشگران بسیاری است. این بنای تاریخی امروزه به عنوان موزه مردم‌شناسی نیشابور شناخته می‌شود. بخشی از جذابیت این بنا به حیاط چمن کاری شده‌اش تعلق دارد که برای رفاه گردشگران و مردم نیمکت هم در حیاط گذاشته‌اند. همچنین این کاروانسرا در دوره قاجار به عنوان نوانخانه و محلی برای نگهداری ایتام و مستمندان استفاده شده است.
در دوره پهلوی هم از این بنای تاریخی به عنوان پادگان نظامی ژاندارمری نیشابور استفاده می‌کردند. سرانجام بعد از انقلاب اسلامی این بنای تاریخی مدتی در اختیار جهاد سازندگی بود تا این که در سال 1367 به میراث فرهنگی این بنا را تحویل دادند و مورد بازسازی قرار گرفت. در سال 1374 هم زمان با برگزاری کنگره جهانی بزرگداشت عطار نیشابوری این کاروانسرای تاریخی فعالیت خود را در تحت عنوان مجموعه فرهنگی و موزه در نیشابور آغاز کرد.
آدرس: کاروانسرای رباط شاه عباسی در نیشابور، حاشیه جنوبی خیابان امام خمینی (ره)، نزدیک به میدان خیام قرار دارد.

باغ قدمگاه نیشابور

باغ قدمگاه در این لیست جزو معروف‌ترین دیدنی‌های تاریخی نیشابور است که در دل خود حکایتی شنیدنی دارد. باغ قدمگاه در فاصله 24 کیلومتری نیشابور، دامنه‌های جنوبی کوه بینالود مشرف به دشت نیشابور و در فاصله کمی از جاده نیشابور به مشهد واقع شده است. دلیل نامگذاری این باغ به خاطر وجود سنگی است که بر روی آن دو ردپا قرار دارد که افراد زیادی معتقدند این ردپا به امام رضا (ع) تعلق دارد.
هرساله زائران زیادی برای زیارت حرم امام رضا (ع) راهی مشهد می‌شوند که در طی مسیر هم به قدمگاه سری می‌زنند تا ردپای قدوم مبارک امام رضا (ع) را تماشا کنند. قدمت این باغ هشت ضلعی به دوره صفویه بازمی‌گردد که با شماره 236 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

نوشته های مشابه
  • راهنمای سفر به روستای بوژان، ماسوله نیشابور

    در دامنه ارتفاعات جنوبی رشته‌کوه بینالود، روستایی قرار گرفته که به «ماسوله نیشابور» مشهور شده‌است. روستای بوژان از توابع نیشابور، به‌دلیل طبیعت منحصربه‌فردش، مقصد محبوب طبیعت‌گردی خراسانی‌ها در تمام فصول است.

  • اقامتگاه بومگردی بام بوژان

    اقامتگاه بومگردی بام بوژان بهترین گزینه برای شبمانی در روستای زیبا و پلکانی بوژان است. این اقامتگاه پذیرای ظرفیت زیادی از گردشگران و مسافران است و امکانات رفاهی مناسبی را در اختیار طبیعت‌گردهای خراسانی قرار می‌دهد. در اطراف این اقامتگاه بوم‌گردی جاذبه‌های طبیعی فراوانی وجود دارد که قطعا یک روستاگردی خوشایند را برایتان به ارمغان می‌آورد.

  • جاذبه‌های طبیعی نیشابور

    نیشابور جزو آن دسته از شهرهای معروف در خراسان رضوی است که نمادی از تاریخ و فرهنگ ایران عزیزمان به شمار می‌رود. در نیشابور جاذبه‌های تاریخی و طبیعی فروانی است که این شهر را به میزبان گردشگران داخلی و خارجی زیادی تبدیل کرده است. اما بخش جذابیت این شهر به جاذبه‌های طبیعی بکر و منحصربه‌فردش تعلق دارد.

دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز