ورود
موزه رضا عباسی

موزه رضا عباسی

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

موزه رضا عباسی یکی دیگر از موزه‌های ارزشمند تهران است که بخشی از تاریخ و فرهنگ ایران را به نمایش گذاشته است. موزه رضا عباسی جزو موزه‌های کمتر شناخته شده در میان موزه‌های متنوع تهران است و اهالی تهران از کنار آن به سادگی عبور می‌کنند. در این مقاله یومگ به معرفی جزئیات دقیق موزه رضا عباسی پرداخته است.

یکی دیگر از موزه‌های مهم و معروف تهران، موزه رضا عباسی است که جزو لیست متفاوت‌ترین جاهای دیدنی تهران به شمار می‌رود. موزه رضا عباسی در میان موزه‌های متعدد تهران به عنوان موزه ایران باستان کوچک شهرت پیدا کرده و دارای آثار ارزشمند و گران‌بهای بسیاری است. قدمت آثار این موزه مربوط به هزاره دوم پیش از میلاد تا پایان دوره قاجار است که این آثار را می‌توانید به ترتیب زمانی تماشا کنید. در موزه رضا عباسی تهران به راحتی می‌توانید با سیر تکامل هنر، تمدن و فرهنگ ایران آشنا شوید. در ادامه با یومگ همراه باشید تا گشتی در موزه رضا عباسی، گنجینه ارزشمند قلب پایتخت بزنیم.

آنچه درباره‌ی موزه رضا عباسی می‌خوانید:


موزه رضا عباسی کجاست؟



در سفر به تهران در حوالی پل سید خندان یکی دیگر از دیدنی‌ترین موزه‌های تهران در برابر دیدگان شما قرار می‌گیرد که گنجینه‌ای از تاریخ و فرهنگ ایران در این موزه موجود است. برای این موزه در تهران ارزش زیادی قائل هستند چرا که اشیای متنوع موزه رضا عباسی مربوط به دوره‌های پیش از اسلام و اسلامی است و به همین دلیل به عنوان موزه ایران باستان کوچک در میان موزه‌های متنوع تهران مشهور است. در موزه رضا عباسی گنجینه مهم و ارزشمند از هنر خطاطی و نگارگری نگهداری می‌شود. این موزه معروف یکی از جاذبه‌های گردشگری متفاوت در تهران است که اگر دانشجوی دانشکده برق خواجه نصیر باشید یا در حوالی دانشگاه قدم بزنید، حتما تابلو سبز رنگ موزه رضا عباسی را هم مشاهده خواهید کرد. همچنین جالب است بدانید نام این موزه را به یاد نقاش مشهور عصر صفوی، رضا عباسی کاشانی یا به صورت اختصار رضا عباسی انتخاب کرده‌اند.


تاریخچه موزه رضا عباسی

اثار موزه عباسی

در ابتدا ساختمان موزه به یک نمایشگاه مبلمان و دکوراسیون داخلی تعلق داشت که دارای ویژگی‌های معماری و موقعیت جغرافیایی مناسبی برای موزه بود. به همین دلیل مورد توجه مسئولان وقت قرار گرفت و از صاحب اصلی خریداری شد. در سال 1356 با تغییراتی در این ساختمان، موزه رضا عباسی به صورت رسمی با حضور فرح پهلوی افتتاح شد و مدیریت آن به آیدین آغداشلو (نقاش و نویسنده مشهور) سپرده شد. اما در آبان‌ماه سال 1357 کار موزه به تعطیلی کشید و در پایان سال 1358 پس از بازسازی و تغییرات در فضای داخلی موزه بار دیگر بازگشایی شد. 

این موزه تا سال 1363 همچنان به فعالیت خود ادامه داد تا این‌که بار دیگر در همین سال به دلیل وجود مشکلات داخلی موزه دوباره بسته شد. یک سال بعد دوباره موزه بازگشایی شد اما بازگشایی آن چندان دوامی نداشت و باز هم در همان سال تعطیل شد. سرانجام در تاریخ 15 بهمن‌ماه سال 1379 موزه رضا عباسی پس از بازسازی برای پنجمین بار افتتاح شد و تا به امروز پذیرای بازدیدکنندگان است.
در هنگام ورود به ساختمان موزه توجه شما به تابلوی بالای سردر جلب می‌شود چرا که بر روی تابلو نشان‌واره‌ای قرار دارد که با ظرافت و زیبایی تمام طراحی شده است. این نشان‌واره توسط پدر گرافیک معاصر ایران، مرتضی ممیز در سال 1355 طراحی شده است.


معرفی آثار و بخش‌های مختلف موزه

آثار موجود در موزه رضا عباسی مربوط به دوره‌های پیش از تاریخ (هزاره دوم پیش از اسلام) تا قرن سیزدهم هجری (اوایل قران بیستم یعنی تا پایان دوره قاجار) است. مهم‌ترین ویژگی این موزه چینش منحصربفرد گنجینه‌ها به ترتیب زمانی است که باعث شده بازدیدکنندگان بتوانند سیر تکامل هنر، تمدن و فرهنگ را تماشا کنند. این موزه از چهار طبقه تشکیل شده و اشیای نفیس آن در 3 تالار به معرض بازدید گذاشته شده است. بازدید این موزه را به ترتیب تاریخ آثار باید از طبقه سوم آغاز کرد:


طبقه سوم؛ تالار آثار پیش از اسلام

آثار پیش از اسلام

در این بخش از موزه شاهد آثار ارزشمندی هستید که به دوران پیش از تاریخ تعلق دارند. همانطور که از نام این تالار پیداست اشیای موجود در این بخش به دوره‌های پیش از اسلام مانند هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان تعلق دارند. آثاری که در این بخش در معرض نمایش قرار گرفته شامل سفالینه‌ها و فلزهایی هستند که شکل و ظاهر آن‌ها از طبیعت و حیوانات الهام گرفته شده‌ است.


موزه رضا عباسی تهران

در طی بازدید از این بخش ابتدا آثار دوران سنگی را می‌بینید و به تدریج با مشاهده آثار فلزی متوجه کشف آهن و مفرغ خواهید شد. در این وضعیت شما در حال تماشای پیشرفت بشر در پیش از تاریخ هستید. از آثار مهم و ارزشمند تالار پیش از اسلام می‌توان به تکوک‌ها که با نام‌های مرغان صراحی یا ریتون شناخته می‌شوند و ظرف‌های کهن و قدیمی به شکل جانوران هستند و همچنین مفرغ‌های لرستان اشاره کرد. برخی از آثار این بخش شامل تکوک زرین بز مادها، گردنبند طلا و لاجورد ساسانی، گردنبند طلا و فیروزه، تکوک زرین اسب، جام زرین با نقش برجسته گاو و بازوبند زرین دو شیر هستند.


طبقه دوم؛ تالارهای آثار اسلامی

طبقه دوم موزه

در طبقه دوم موزه 2 تالار وجود که آثار اسلامی در معرض نمایش قرار گرفته‌اند. تالار اسلامی 1 شامل آثاری از ابتدای دوره اسلامی تا دوره سلجوقی است و تالار اسلامی 2 شامل آثاری از دوره سلجوقیان، تیموریان، صفویه تا قاجار است. اکثر آثار به جامانده از دوره پس از اسلام از جنس سفال و شیشه هستند که در این آثار شما می‌توانید نشانه‌هایی از فرهنگ ایرانی را تماشا کنید. 


Reza Abbasi Museum

در این تالار آثاری همچون ظروف سفالی، وسایل فلزی، جواهرات و لباس‌های دوره‌های سلجوقی، صفوی و تیموری، انواع قلمدان‌ها و جعبه‌های روغنی دوره قاجار موجود است. از مهم‌ترین آثار این بخش می‌توان به پایه شمعدان برنجی نقره کوب با کتیبه خط کوفی، مجموعه آثار لاکی، سفالینه رنگارنگ نیشابور، قدح سفالین با کتیبه به خط تعلیق، مجموعه ابزار آلات جنگ و ماکت سفالین گروه نوازندگان با لعاب فیروزه‌ای اشاره کرد.


طبقه اول؛ تالار نگارگری

نگارگری

در این طبقه می‌توانید شاهد رشد هنر تا قرن چهاردهم قمری باشید. در تالار نگارگری نقاشی‌هایی از دوره‌های مختلف اسلامی موجود است. این تابلوهای نقاشی به مکتب‌های شیراز، نیشابور، اصفهان، قزوین، تبریز و هرات تعلق دارند. از مهم‌ترین تابلوهای نقاشی این بخش می‌توان به مجلس شاهان، نقاشی‌های قاجار، وداع یاران، شاهنامه فردوسی و صحنه به دار آویختن مانی نقاش اشاره کرد.


طبقه اول، تالار خوشنویسی

در تالار خوشنویسی می‌توانید تحول خطی را مشاهده کنید. در این طبقه از موزه آثار قدیمی و حرفه‌ای از خط‌های ثلث، نسخ، محقق و نستعلیق موجود است که بر روی کاغذ، پوست حیوانات و غیره هستند. آثار موجود در این تالار با خوشنویسی و کتابت در ایران، با نام و کلام خدا آغاز شده است. آثاری نگاشته شده به شیوه‌های نستعلیق و شکسته با قلم بزرگان خطاطی ایرانی همچون میر عماد، میرزا غلامرضا و عبدالمجید درویش مجموعه بسیار با ارزش را در این تالار به وجود آورده است.

از دیگر امکانات موزه رضا عباسی می‌توان به بخش مرمت و نگهداری که جزو پیشرفته‌ترین کارگاه‌های مرمت در کشور است، کتابخانه با بیش از ده هزار جلد کتاب به زبان‌های فارسی، انگلیسی، فرانسه و آلمانی، بخش انتشارات که کتاب‌هایی با موضوع تاریخ و هنر چاپ شده و نمایشگاه موقت در طبقه همکف اشاره کرد.


موزه رضا عباسی تهران ساعت کار

  رضا عباسی

موزه رضا عباسی تهران آدرس

  • تهران، خیابان شریعتی، نرسیده به پل سید خندان، شماره 892

موزه رضا عباسی؛ مسیر دسترسی با مترو و اتوبوس

برای دسترسی به موزه رضا عباسی می‌توانید از مترو و اتوبوس استفاده کنید. اگر قصد دارید با مترو بروید باید بدانید نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به موزه رضا عباسی ایستگاه شهید قدوسی در خط 3 مترو است که بیش از یک کیلومتر با موزه فاصله دارد. پس از پیاده شدن در این ایستگاه می‌توانید با تاکسی از خیابان شریعتی خود را به موزه برسانید یا اگر اهل پیاده‌روی هستید بقیه مسیر تا موزه پیاده طی کنید. اگر قصد دارید از اتوبوس استفاده کنید، باید در ایستگاه اتوبوس سید خندان که در فاصله 900 متری موزه قرار دارد پیاده شوید و بقیه مسیر را تا موزه پیاده طی کنید.


هزینه و ساعت بازدید

ساعت بازدید از موزه رضا عباسی در شش ماهه اول سال از ساعت 9 صبح الی 19 و در شش ماهه دوم سال از ساعت 9 صبح الی 17 است. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص هزینه ورودی و ساعات بازدید در ایام خاص می‌توانید با شماره 02188513002 تماس بگیرید.


دیدنی‌های اطراف موزه رضا عباسی

آثار موزه

بعد از بازدید از موزه رضا عباسی می‌توانید سری هم دیدنی‌های دیگر تهران که اطراف موزه هستند همچون باغ موزه قصر، پارک ساعی و باغ موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بزنید.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز