بازار قیصریه اصفهان
- ...
- ...
- تعداد کلمات
جذابترین چیزی که درباره اصفهان وجود دارد، این است که بناهای تاریخی آن، هنوز هم کارکرد خود را حفظ کردهاند. ازجمله بازار قیصریه اصفهان که وقتی واردش میشوید، انگار وارد یک تونل زمان شدهاید! مقاله را دنبال کنید و به دنیای پُرهیاهوی بازار شاهی پا بگذارید.
بازار قیصریه اصفهان، میتواند اولین مقصد اصفهانگردی شما باشد؛ اگر از بازارگردی و تماشای معماری اصیل ایرانی، دکانها و صنایعدستی لذت میبرید، اگر عاشق دیدن تکاپوی مردم و جریان زندگی هستید و اگر وقتگذرانی در میدان باشکوه نقشجهان را دوست دارید.
بازار قیصریه که با نام بازار شاهی هم شناخته میشود، یکی از تماشاییترین بازارهای اصفهان است. از این بازار در زمان صفویان به عنوان بزرگترین و مجللترین مرکز خریدوفروش و امور بازرگانی یاد میشد. اما چیزی که انتظار شنیدنش را ندارید این است که بعضی از حجرههای بازار قیصریه، هنوز همان جنسی را میفروشند که در 400 سال پیش در آنها فروخته میشد. پس اگر دوست دارید تاریخ را بخرید، این بازار همانجاست! جزییاتش را در همین صفحه از مجله گردشگری یوتراوز بخوانید.
آنچه درباره بازار قیصریه اصفهان میخوانید:
- بازار قیصریه اصفهان کجاست؟
- تاریخچه بازار قیصریه اصفهان
- سردر بازار قیصریه اصفهان
- داخل بازار قیصریه اصفهان
- معماری بازار قیصریه اصفهان
- ساعت بازدید بازار قیصریه اصفهان
- کافه موزه قیصریه اصفهان
بازار قیصریه اصفهان کجاست؟
📍 آدرس بازار قیصریه: اصفهان، ميدان امام حسين(ع)، شمال میدان نقش جهان (مشاهده موقعیت روی نقشه)
سردر ورودی بازار قیصریه که ورودی اصلی بازار بزرگ اصفهان هم محسوب میشود، در شمال میدان نقش جهان (میدان امام) قرار دارد. خوشبختانه دسترسی به این بازار با وسایل حملونقل عمومی بسیار راحت است. اگر به اصفهان سفر کردهاید و نمیخواهید در ترافیکهای طولانی اصفهان وقتتان را هدر بدهید، میتوانید از مترو و اتوبوس استفاده کنید.
اگر نزدیک ایستگاههای مترو بودید، بهترین کار این است که سوار خط 1 شده و در ایستگاه امام حسین (ع) از مترو پیاده شوید. این ایستگاه تا میدان امام فقط 10 دقیقه با پای پیاده فاصله دارد. اگر هم ترجیح میدهید از اتوبوسهای خط واحد استفاده کنید، خط 68 (میدان امام حسین _ پایانه خوارسگان) نزدیکترین ایستگاه را به میدان نقش جهان دارد. میتوانید از لینک زیر برای مسیریابی خطوط اتوبوس اصفهان استفاده کنید.
اگر هم با خودروی شخصی مسافر اصفهان هستید، حتما از مسیریاب استفاده کنید تا درگیر ترافیک نشوید. شمال میدان نقش جهان به خیابان عبدالرزاق، شرق آن به میدان امام علی (ع) و خیابان حافظ، غرب آن به میدان امام حسین و خیابان حکیم و درنهایت، جنوب آن به خیابان فرشادی منتهی میشود. بهتر است خودرو خود را با خیال راحت در یکی از پارکینگهای عمومی، پارک کنید تا هم وقت خود را برای پیداکردن جای پارک هدر ندهید و هم از قدمزدن در خیابانهای اطراف میدان امام لذت ببرید.
تاریخچه بازار قیصریه اصفهان
بازاری که امروز به نام بازار قیصریه اصفهان میشناسیم، بین سالهای 1011 تا 1029 هجری قمری و به دستور شاه عباس صفوی ساخته شد. این بازار به عنوان مجللترین راسته بازار بزرگ اصفهان و همچنین به عنوان ورودی اصلی آن شناخته میشد؛ جاییکه بازرگانان ایرانی و خارجی در حجرههایش به تجارت فرش و پارچههای گرانبها مشغول بودند.
بازار قیصریه اصفهان در گذشته نقش دیگری هم داشت. این بازار که ورودی بازار بزرگ بود و از سردر قیصریه در میدان نقش جهان شروع میشد، اصفهان صفوی را به میدان کهنه آن زمان (میدان قیام فعلی) یعنی اصفهان سلجوقی متصل میکرد. نام دیگر بازار قیصریه اصفهان، بازار شاهی و بازار سلطانی است. اما چرا آن را با این نامها میشناسیم؟
چند دلیل برای این موضوع ذکر شده؛ اول اینکه قیصریه از واژه سزار که در فارسی قیصر ترجمه میشود، گرفته شده است. در گذشته به بازارهایی که مخصوص فروش کالاهای لوکس و گرانقیمت بودند و توسط بازرگانان ثروتمند ساخته میشدند، قیصریه میگفتند. ویژگی مشترک این بازارها در کنار فروش اجناس گرانبها، معماری چلیپایی با سراهای گنبددار و همچنین تزئینات مجلل و مفصلی بود که در ساخت آنها استفاده میشد.
بعضی هم عقیده دارند به علت شباهتی که این بازار با یکی از بناهای شهر قیصریه یا قیساریا (ترکیه امروزی) داشته، به این نام مشهور شده است. هرچه هست، حالا ما این بازار، سردر و چهارسویش را با این نام میشناسیم. جالبترین چیز درباره بازار قیصریه این است که برخی از حجرههای آن هنوز هم بعد از گذشت 4 قرن، همان کالایی را میفروشند که نیاکانمان در دوران صفوی عرضه میکردند. انگار با خرید از این دکانها، فقط یک جنس ساده نمیخریم، بلکه تاریخی به قدمت صفوی را به خانه میبریم.
این بنای تاریخی که ثبت جهانی هم شده، بلاخره در تاریخ 15 دی ماه 1310، با شماره 103 به لیست آثار ملی ایران اضافه شد.
در بازار قیصریه چه چیزهایی فروخته میشود؟
مرغوبترین صنایع دستی اصفهان را میتوانید در این بازار پیدا کنید. فرش، گلیم، روفرشی، پارچههای قلمکاریشده، انواع ظروف و محصولات میناکاری، خاتمکاری و منبتکاریشده، ظروف و دکورهای مسی از اجناسی هستند که در این بازار به فروش میرسند. طلا، نقره و زیورآلات با سنگهای قیمتی، محصولات دیگری هستند که میتوانید در این بازار خریداری کنید.
بعضی از حجرههای بازار قیصریه هم به کافیشاپ تبدیل شدهاند که میتوانید هر وقت از گشتوگذار در این بازار طویل خسته شدهاید، در گوشه دنجشان بنشینید و چیزی نوش جان کنید.
فروریختن بازار قیصریه اصفهان
متاسفانه قسمتی از سقف بازار قیصریه اصفهان در دی ماه سال 1401، به دلیل بارش زیاد برف و باران، فرو ریخت. خوشبختانه به گفته مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، بخش فروریخته بزرگ نیست و در دست مرمت قرار گرفته است. از آنجایی که این بازار با مصالح سستی مانند خشت و کاهگل ساخته شده و سالهای زیادی از عمر آن میگذرد، احتمال تخریب آن کم نیست. اما متاسفانه مسئولین میراث فرهنگی به بهانه اینکه بازار بزرگ اصفهان وسعت زیادی دارد و بخش خصوصی از آن بهرهداری میکند، از نظارت دائم آن چشم میپوشد.
سردر بازار قیصریه اصفهان
گفتیم که سردر بازار قیصریه، ورودی اصلی بازار بزرگ اصفهان محسوب میشود. خوب است بدانید که این ورودی در گذشته 3 طبقه داشت که امروز فقط 2 طبقه از آن به جای مانده و طبقه سوم به طور کامل تخریبده است. طبقه همکف، به فروش کالاها اختصاص داشت و در طبقه دوم، به امور دفتری و بازرگانی مشغول بودند. طبقه سوم که حالا فقط اسمش به جا مانده، نقارهخانه بود؛ جایی که در آن با نواختن موسیقی، اوقات روز را به مردم اعلام میکردند.
این سردر، یک دروازه اصلی و 4 در فرعی دارد. روبهروی در اصلی، یک حوض بزرگ دیده میشود. اما جذابترین بخش این ورودی برای گردشگران، تزئینات و نقاشیهای سردر است. سقف داخلی دروازه اصلی، با مقرنسهای اسلیمی و کاشیهایی به رنگ آجری، گلبهی و سرمهای خیرهکنندهای تزئین شده که چشمبرداشتن از آن کار راحتی نیست. حاشیههای کاشیکاریشده این دروازه، متعلق به دوره قاجار هستند و در دوران حکوت مسعود میرزای ظلالسطان به آن اضافه شدهاند.
در سفرنامه جهانگردان خارجی نیز از این سردر باشکوه یاد شده؛ در نوشتههای شاردن (جهانگرد فرانسوی) میخوانیم:
نظر به اینکه همه نویسندگان مشرق زمین در تعیین طالع شهرها از طریق تنجیم بسیار دقیق عمل میکنند، آنها احداث اصفهان را در اوج برج قوس تعیین کردهاند و از همین رو علامت این برج را بر سردر کاخ و بازار شاهی به تصویر کشیدهاند. البته شرقیها آن را مثل ما و بهشکل نیمی انسان نیمی اسب نقاشی نمیکنند، بلکه بهصورت نیمی انسان و نیمی ببر میکنند، ببری که دارای دمی است بهشکل افعی بزرگ که نیمه آدمی برج قوس، تیری به سوی دهان آن نشانه گرفته است.
حقیقت جالب دیگری درباره سردر قیصریه وجود دارد؛ هنگام بازپسگیری جزایر هرمزگان از دست پرتغالیها، ساعت موجود در قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز را به عنوان غنیمت به اصفهان آوردند و آن را بر روی این سردر باشکوه نصب کردند.
نقاشی سردر بازار قیصریه اصفهان
اگر بدون توجه به سقف و دیوارهای سردر ورودی بازار قیصریه راه بازار را در پیش بگیرید، مرتکب اشتباه بزرگی میشوید. یک گالری هنری بسیار زیبا بر روی دیوارهای این سردر وجود دارد که میتوان ساعتها به آنها خیره شد. اگر به دیوار روبهرو نگاه کنید نقاشیهای زیبایی از جنگ شاه عباس با ازبکان میبینید. اگر به سمت راست خود توجه کنید، میتوانید به تماشای اروپاییانی که در حال خوشگذرانی در دربار هستند، بنشینید. دیوار سمت چپ یک شکارگاه را نشان میدهد که در بخشهایی از آن، شاه عباس در حال شکار به تصویر کشیده شده است.
با گذشت 400 سال و نابودی بخشهایی از این تابلو بزرگ، هنوز هم رنگها و داستانهای آن زنده هستند و میشود داستانهایشان را تا سقف سردر دنبال کرد. تمام این نقاشیها، هنر دست رضا عباسی، مشهورترین نقاش و خطاط در دوران سلطنت شاه عباس صفوی، هستند. طراحی کاشیهای سقف و زیر گنبد مسجد شاه اصفهان، از دیگر آثار این هنرمند هستند.
معماری بازار قیصریه اصفهان
از سردر بازار قیصریه که رد شوید، به مجللترین بخش بازار بزرگ اصفهان پا میگذارید. این بازار دو طبقه دارد و همانطور که گفتیم، حجرههای طبقه اول بازار به خرید و فروش کالاهای مختلف وحجرههای طبقه دوم به امور بازرگانی اختصاص داشتهاند. راسته بازار را که ادامه بدهید به چارسوی قیصریه میرسید. چارسو یا چارسوق، به محل تقاطع دو راسته اصلی بازار گفته میشد که طرح مدور و تزئینات مفصلتری نسبت به راستهها داشت. سقف چارسو بازار قیصریه نیز مزین به مقرنسهای اسلیمی بسیار زیبایی است.
سقف این بازار به شکل گنبدی ساخته شده و تزئینات مفصلتری نسبت به بازارهای اطراف خود دارد. وقتی وارد بازار قیصریه شدید، حواستان باشد آنقدر سرگرم دیدن حجرهها نشوید که سرتان را بالا نگیرید و از تماشای سقف گنبدی بازار لذت نبرید.
پلان بازار قیصریه اصفهان
عکس پلان بازار قیصریه کمک میکند تصویر بهتری از ساختار آن داشته باشید.
ساعت بازدید بازار قیصریه اصفهان
بیشتر حجرههای بازار معمولا در 6 ماه اول سال از ساعت 9 صبح الی 6 بعدازظهر و در 6 ماه دوم سال از 9 صبح تا 5 بعدازظهر باز هستند. اغلب این فروشگاهها با تاریکشدن هوا، کاسبی را تعطیل میکنند؛ پس برای بازدید از این بازار، قبل از غروب خودتان را به میدان نقش جهان برسانید.
کافه موزه قیصریه اصفهان
در خطوط قبل اشاره کردیم که بعضی از دکانهای بازار قیصریه به کافیشاپ و رستوران تبدیل شدهاند. اما کافیشاپ بالای بازار قیصریه تجربهای در اختیارتان میگذارد که با هیچچیز قابل مقایسه نیست. از آنجایی که سردر قیصریه در شمال میدان نقش جهان قرار گرفته، میتوانید با نشستن در تراس کافه، نوشیدنی خود را با چشماندازی به وسعت میدان میل کنید. این کافه در طبقه دوم سردر بازار قیصریه و در بخش غربی آن (بازار کفشفروشها)، واقع شده و برای رسیدن به باید درب کوچک آن را پیدا و از پلکان چوبیاش بالا بروید.
در کافیشاپ قیصریه ضمن نوشیدن انواع نوشیدنیهای گرم و سرد، چای و دمنوش و خوردن انواع دسر و کیکها، میتوانید از گالری هنری و موزه زیبای آن نیز دیدن کنید. موزه بینالمللی قیصریه، محلی برای نمایش و فروش آثار فاخر هنری و صنایع دستی است و شامل 7 تالار میشود که انتهای آن به شاهنشین میرسد.
شاهنشین در گذشته نقش اتاق انتظار را ایفا میکرد و اشراف و سفیران میتوانستند در این مکان به انتظار شاه بنشینند و از تماشای میدان لذت ببرند. شاردن، جهانگرد فرانسوی که در آخر سلطنت شاهعباسدوم به اصفهان سفر کرده در سفرنامه خود درباره میدان نقش جهان اینطور نوشته است:
این میدان از میدان شاه پاریس و میدان سن مارکو ونیز بزرگتر و زیباتر است.
شما هم میتوانید در این شاهنشین بنشینید و از یک سو از چشمانداز میدان و از سوی دیگر از چشمانداز بازار از این مکان، لذت ببرید.
- سایت کافهموزه قیصریه اصفهان: www.qeysariye.com
- اینستاگرام کافهموزه قیصریه: @qeysariye.esfahan
- ساعت کاری مجموعه: 11:00 الی 22:00
🔸 بازدید مجازی از کافهموزه قیصریه 🔸
آخرین حرف:
اصفهان با بناهای تاریخیاش که هنوز کارکرد خود را حفظ کردهاند، حس امن و خوبِ خانه را به آدم میدهد. جاییکه همهچیز سر جای خودش است و هیچکس برخلاف میلمان، اشیایی که دوست داریم را تغییر نمیدهد. چیزهای زیادی در این شهر برای دیدن و برای انجامدادن وجود دارد اما نمیشود بدون بازارگردی در اصیلترین بازار اصفهان، به خودمان بگوییم که اصفهانگردی کردهایم.
همین الان که مقاله را خواندهاید، بهترین زمان برای برنامهریزی سفرتان به اصفهان است؛ چون به احتمال زیاد سفر را از مدتها پیش در ذهنتان شروع کردهاید. بلیط هواپیما ارزان و بلیط قطار اصفهان را میتوانید از طریق سایت یوتراوز و با برخورداری از تخفیفات آن بخرید و هتلتان را هم رزرو کنید. اگر به مشاوره نیاز داشتید، سوالی برایتان پیش آمد یا اگر در فرآیند خرید بلیطتان با مشکل مواجه شدید، در هر ساعت از شبانهروز با شماره 1548 ☎ تماس بگیرید و از راهنمایی کارشناسان سفر یوتراوز برخوردار شوید.
سوالات متداول
بازار قیصریه اصفهان باز است؟
بله. بین ساعت 9 صبح الی 6 بعدازظهر میتوانید از بازار قیصریه اصفهان دیدن کنید.
بازار قیصریه اصفهان مربوط به چه دوره ای است؟
بازار قیصریه اصفهان در عهد صفویان ساخته شده است.
بازار قیصریه اصفهان تا ساعت چند باز است؟
بازار قیصریه اصفهان در ساعات روشنایی روز باز است و بازاریها معمولا با غروب آفتاب، به خانه میروند.
بازار قیصریه اصفهان فروریخت؟
بله. قسمتی از سقف این بازار در زمستان سال 1401 به علت برف و بارانهای شدید فروریخت.
بازار اصفهان در زمان کدام پادشاه صفوی ساخته شد؟
بازار اصفهان به دستور شاه عباس صفوی ساخته شد.
در شمال میدان نقش جهان کدام بنای تاریخی قرار دارد؟
سردر بازار قیصریه (ورودی بازار) در شمال میدان نقش جهان قرار گرفته است.