فرهنگسرای بهشت مشهد
- ...
- ...
- تعداد کلمات
مهمترین هدفی که فرهنگسرای مشهد دنبال میکند تقویت هویت شهری است. فرهنگسرای بهشت در لیست جاهای دیدنی مشهد قرار دارد و در این فرهنگسرا مردم با هویت فرهنگی مشهد بیشتر آشنا میشوند. قدمت این بنای تاریخی به دوره پهلوی اول برمیگردد و اکنون جزو جاذبههای فرهنگی معروف مشهد مقدس به شمار میرود. اگر میخواهید فرهنگگردی لذتبخشی در مشهد داشته باشید شما را به مطالعه این مقاله دعوت میکنیم.
فرهنگسرای بهشت یکی از جاهای دیدنی مشهد است که آن را در لیست موزههای مشهد بررسی میکنیم. این فرهنگسرا در محدوده پرتردد بافت مرکزی شهر قرار دارد و توجه مسافران و گردشگران را به خود جلب میکند. فرهنگسرای بهشت با قدمتی حدود 80 سال، همچنان پابرجا مانده است. این بنای تاریخی اکنون بازگوکننده فرهنگ و هویت بومی مردم مشهد است که با اقدام پسندیده شهرداری مشهد به یک جاذبه فرهنگی پربازدید تبدیل شده است. در این مقاله قصد داریم شما را با فرهنگسرای بهشت این بنای تاریخی و فرهنگی آشنا کنیم پس با یومگ همراه شوید تا گشتی در این فرهنگسرا بزنید.
آنچه دربارهی فرهنگسرای بهشت میخوانید:
- تاریخچه فرهنگسرای بهشت مشهد
- دربارهی فرهنگسرای بهشت مشهد
- آشنایی با بخشهای مختلف فرهنگسرای بهشت
- اطلاعات بازدید از فرهنگسرای بهشت مشهد
تاریخچه فرهنگسرای بهشت مشهد
تاریخ دقیق ساخت این بنا به سال 1310 باز میگردد و حدود 90 سال از عمر این ساختمان قدیمی میگذرد. این بنا به دوره پهلوی اول تعلق دارد و یادگاری به جامانده از عصر پهلوی در مشهد به شمار میرود. ساختمان این بنا در ابتدا به عنوان مدرسه (دبیرستان مستوفی) مورد استفاده قرار گرفت، اما بعد از مدتی به تالار عروسی تبدیل شد و مدتی هم بلا استفاده ماند. سرانجام شهرداری مشهد در یک اقدام کاملا پسندیده و فرهنگی با حفظ و مرمت این ساختمان قدیمی آن را به فرهنگسرای بهشت تبدیل کرد.
این ساختمان قدیمی در تاریخ تیرماه سال 1384 به عنوان یک اثر تاریخی با شماره 12070 در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسید. همچنین باید بگوییم این ساختمان قدیمی هم جزو همان صدها بنای موجود در محله سراب مشهد است. جالب است بدانید نام این محله قدیمی در مشهد از سراب قناد قریه سناباد گرفته شده است که بعد از نوغان جزو قدیمیترین محلهها در شهر مشهد به شمار میرود.
دربارهی فرهنگسرای بهشت مشهد
مهمترین هدفی که فرهنگسرای مشهد دنبال میکند تقویت هویت شهری است. یکی از اقدامات جالب فرهنگسرای مشهد راهاندازی کانون مشهدشناسی است که از این طریق مسافران و گردشگران با هویت و فرهنگ مردمان مشهد بیشتر آشنا میشوند. در حال حاضر فرهنگسرای بهشت سعی میکند این هویت شهری را زنده نگه دارد. از مهمترین اهداف این مجموعه فرهنگی معرفی شخصیتها و مفاخر مشهد مقدس در پارک موضوعی سرای مفاخر در 10 بخش است. در واقع در فرهنگسرای بهشت سعی شده که بازدیدکنندگان با مفاخر، حوادث تاثیرگذار در مشهد، آدابورسوم، ویژگیها و خصوصیات مردم مشهد آشنا شوند. اکنون دبیرستان مستوفی به فرهنگسرای بهشت تغییر کاربری داده و جزو جاذبههای فرهنگی محبوب مشهد به شمار میرود.
آشنایی با بخشهای مختلف فرهنگسرای بهشت
نمایشگاه تصویر فرهنگ عامه
بخش ابتدایی فرهنگسرا شامل نمایشگاه تصویر فرهنگ عامه است که در این بخش ابتدایی چهار تابلو مشاهده میکنید. این تابلوها حاوی گویش مردم، ظروف سنگی، نوشیدنیها، دمنوشها و سفالهاست. در این چهار تابلو سعی شده که لهجه و گویش مشهدی، روش ساخت و نحوه استفاده از ظروف سنگی، همچنین نوشیدنیها و دمنوشهای مورد استفاده مردم مشهد به خصوص در قدیم مانند گل گاو زبان، دارچین، بهارنارنج و به لیمو به نمایش در آید.
نمایشگاه هفتخوان رستم
در این بخش از فرهنگسرا که به نمایشگاه هفتخوان رستم تعلق دارد، هشت تابلو وجود دارد که اغلب بازدیدکنندگان دوست دارند ساعتها این تابلوها را تماشا کنند. این هشت تابلو شما را با موارد زیر آشنا میکنند:
- تابلو اول نشاندهنده شکل زندگی و نحوه تحریر شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی حماسهسرای بزرگ ایرانی
- تابلو دوم مربوط به خوان اول شاهنامه یعنی نبرد رخش با شیر بیشه است
- تابلو سوم مربوط به خوان دوم شاهنامه یعنی بیابان بیآب و علف است
- تابلو چهارم مربوط به خوان سوم شاهنامه یعنی نبرد رستم با اژدهاست
- تابلو پنجم مربوط به خوان چهارم شاهنامه یعنی جادوگر است
- تابلو ششم مربوط به خوان پنجم شاهنامه یعنی اولاد مرزبان است
- تابلو هفتم مربوط به خوان ششم شاهنامه یعنی نبرد با ارژنگ دیو است
- تابلو هشتم مربوط به خوان هفتم شاهنامه یعنی نبرد با دیو سپید است
نمایشگاه آدابورسوم
بخش دیگر فرهنگسرا مربوط به نمایشگاه آدابورسوم است. در این بخش از نمایشگاه تابلوهای سفالینهای نصب شده و محتوای این تابلوها شامل آداب زیارت، عزاداری، چراغ برات، شب چله، آداب پهلوانی و عید نوروز است.
نمایشگاه مفاخر
بخش جذاب و تماشایی فرهنگسرای بهشت به نمایشگاه مفاخر تعلق دارد که در این بخش میتوانید تندیس 9 تن از مفاخر مشهور مشهدی را تماشا کنید. این تندیسهای معروف عبارتند از شیخ طوسی، حاج حسین اقای ملک، شیخ حسنعلی اصفهانی (شیخ نخودکی)، دکتر مرتضی شیخ، استاد یوسفی، خواجه نصیرالدین طوسی، ملاهاشم قزوینی، حکیم ابوالقاسم فردوسی و آیتالله عبادی.
جالب است بدانید مجسمه فردوسی اولین مجسمه پارک مفاخر است که با وزنی حدود 1200 کیلوگرم و ارتفاع 220 سانتیمتر ، در این پارک نصب شده است.
نمایشگاه گذری در بهشت
در این بخش از فرهنگسرا شما بازدیدکنندگان عزیز میتوانید با فضا و فعالیت فرهنگسرای بهشت مشهد بیشتر آشنا شوید و در خصوص کلاسهای این فرهنگسرا اطلاعات بیشتری کسب کنید.
کانون مشهدشناسی
در این بخش از فرهنگسرا با موارد متنوع و بیشتری آشنا میشوید. این بخش شامل آدابوسنن، حوادث تاریخی تاثیرگذار، مفاخر شهر، تاریخ شکلگیری شهر مشهد، فرهنگ عامه، گویش و لهجه، پوشاک و تصاویر قدیمی مشهد است.
نمایشگاه بازار قدیم
یکی دیگر از بخشهای جذاب فرهنگسرای بهشت، نمایشگاه بازار قدیم است. معمولا بازارهای قدیمی در هر شهری بازتاب هویت مردم آن شهر است. در مشهد هم اطراف دبیرستان مستوفی بازار قدیمی قرار دارد که بخشی از فرهنگسرای بهشت به معرفی این بازار قدیمی در مشهد اختصاص پیدا کرده است. در این بخش از نمایشگاه شما میتوانید با 14 شغل قدیمی در مشهد آشنا شوید. همچنین در این بخش به موضوعاتی همچون رزق و روزی حلال، امثال الحکم، ضربالمثلهای قدیمی، ظرافتهای کار در بازار و روابط میان مشتری و کاسب پرداخته شده است.
بخشی دیگر از فرهنگسرا به نمایشگاه گذر از تاریخ اختصاص پیدا کرده است. در این بخش میتوانید تصاویر قدیمی و جدید مشهد را تماشا کنید و آنها را با همدیگر مقایسه کنید. بخش دیگری از فرهنگسرا نیز به نمایشگاه اتفاقات تاریخی اختصاص پیدا کرده است که در این بخش بازدیدکنندگان با وقایع تاریخی مهم آشنا میشوند. از این وقایع تاریخی مهم میتوان به توپ بستن حرم مطهر امام رضا (ع)، قیام مسجد گوهرشاد، تظاهرات زنان در 17 دی 1357 در روز کشف حجاب و یکشنبه خونین اشاره کرد.
نمایشگاه منظومه عشق
حالا نوبت نمایشگاه منظومه عشق است که نام این بخش نظر گردشگران را سریعا به خود جلب میکند. این نمایشگاه در طبقه همکف فرهنگسرا قرار دارد و دارای 6 غرفه است. هنگامیکه این غرفهها را تماشا میکنید با وقایع تاریخساز و فداکاریهای مردم مشهد در دورههای تاریخی مختلف ایران بیشتر آشنا میشوید. این غرفهها شامل: واقعه کشف حجاب و حکومت رضاخان، قیام مسجد گوهرشاد، مبارزان و سخنوران فعال انقلاب، ترور نخبگان سیاسی و فعال در مشهد، شهدا و فرماندههای باغیرت و فداکار مشهدی و سیر زندگی، مبارزات و فعالیتهای مقام معظم رهبری است.
اطلاعات بازدید از فرهنگسرای بهشت مشهد
- آدرس فرهنگسرای بهشت: استان خراسان رضوی، مشهد، خیابان امام خمینی، خیابان جنت
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ساعات بازدید و برگزاری کلاسهای این فرهنگسرا میتوانید با شماره 05132239998 تماس بگیرید. همچنین اگر تجربه بازدید از فرهنگسرای بهشت را دارید با سایر خوانندگان یومگ به اشتراک بگذارید. به نظر شما از این بنای تاریخی به درستی مراقبت شده؟ کدام نمایشگاه در این فرهنگسرا به نظر شما جذاب تر است؟