ورود
thanksgiving

جشن شکرگزاری چیست؟

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

جشن شکرگزاری از آن آیین‌ها و رویدادهایی است که در بسیاری از کشورهای جهان با شکوه خاصی برگزار می‌شود. این مراسم جزو رویدادهای مهم جهانی است که اهمیت تاریخی و فرهنگی دارد. روز شکرگزاری، غذاها، تاریخچه، رژه و بلک فرایدی؛ اینها جزئیاتی است که در یومگ بخوانید!

جشن شکرگزاری یکی از آداب و رسومی است که برای بسیاری از مردم کشورهای دنیا اهمیت بالایی دارد و روزهایی از سال را به آن اختصاص داده‌اند. این روز آنقدر مهم است که برگزاری آن همراه با برپا کردن جشن‌ها و مراسم‌هاست. در این بین یکی از پرطرفدارترین روزهای شکرگزاری که به احتمال زیاد با آن آشنایی دارید (شاید هم نه!) در نزدیکی کریسمس است. روز شکرگزاری زمانی است که مردم یک کشور برای سپاسگزاری از نعمات فراوانی که خداوند در اختیارشان گذاشته‌ است، به خوشحالی مشغول هستند. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که مراسم شکرگزاری در سرتاسر دنیا برایتان جذابیت دارد و می‌خواهید درباره آن اطلاعاتی کسب کنید، پس جای درستی را برای مطالعه انتخاب کرده‌اید. با یوتراوز همراه باشید.

همه آنچه درباره جشن شکرگزاری باید بدانید:


روز شکرگزاری یا تنکس گیوینگ را بیشتر بشناسید

آیا تا به حال نام روز شکرگزاری (Thanks Giving) به گوشتان خورده‌ است؟ این روز به معنای همان روز شکرگزاری است که در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان عید و روزی ملی شناخته می‌شود. جالب است بدانید برگزاری مراسم شکرگزاری در بین مردم آمریکا، کانادا، آلمان و ژاپن بیش از هر جای دیگری طرفدار دارد و مردم به آن مقید هستند. البته این موضوع را هم در نظر داشته باشید که این به معنای آن نیست که در کشورهای دیگر خبری از مراسم شکرگزاری نیست.

روز شکرگزاری برای مردم آمریکا چهارمین پنجشنبه ازماه نوامبر است و برای کانادایی‌ها در دومین دوشنبه از ماه اکتبر است. یکی از مهمترین دلایل برگزاری جشن در این روز در کشورهای آمریکا و کانادا، برای برداشت محصول است. اگر کمی عکس‌های روز شکرگزاری در کشورهای مختلف را نگاه کنید، با کدو تنبل هم به عنوان محصولی برداشت شده مواجه می‌شوید! کدویی که بیشتر در روز هالوین به چشممان می‌خورد در مراسم شکرگزاری هم نقش مهمی ایفا می‌کند.

در این روز خانواده‌ها و دوستان در کنار هم جمع می‌شوند و در یک روز آزاد، به خاطر تمام نعمت‌هایشان در زندگی، خدا را سپاس می‌گویند. اما مراسم شکرگزاری از چه زمانی در بین مردم این کشورها مرسوم شده‌است؟ تاریخچه روز شکرگزاری به کجا بر می‌گردد؟


با تاریخچه جذاب روز جشن شکرگزاری بیشتر آشنا شوید

مراسم شکرگزاری مانند هر جشن دیگری دارای آداب و رسوم خاص خودش است. اگر تا به حال چنین جشنی را تجربه نکرده‌اید، باید بدانید مانند عید نوروز ما غذاهای خاصی را در این روز می‌خورند و کارهای خاصی را انجام می‌دهند! اما پیش از آنکه بخواهیم شما را با غذاها و مراسم شکرگزاری در کشورهای مختلف آشنا کنیم، باید بدانید سرچشمه این جشن از کجاست.

برای گشت‌وگذار در تاریخچه روز شکرگزاری باید به آمریکای شمالی برویم. جایی که یکی از قبیله‌های بومی آمریکا به نام وامپنوگ همه روزه بخشی از ساعت‌هایشان را به سپاسگزاری نعمت‌هایشان اختصاص می‌دهند. بیشتر مردم آن زمان برای ثمر بیشتر و برداشت مناسب از زمین‌هایشان چنین مراسمی را برگزار می‌کنند.

در سال 1621 یکی از بهترین سال‌های زندگی برای بومیان آن زمان بود. آنها بعد از سالی پر از بیماری و قحطی، با برداشت محصول تمام غم‌هایشان فراموش و جبران شد. آن‌ها در آن سال خدا را بسیار شکر کردند و آداب و رسوم برداشت محصولاتشان را با جشن‌ها در آمیختند.

البته این تنها بخشی از تاریخچه مراسم شکرگزاری بود. چرا که بعدها با ورود پدران زائر و پیوریتن‌ها این آداب و رسوم‌ها کمی دستخوش تغییر شد. پیوریتن‌ها تنها بر دعا و ضیافت تمرکز داشتند. این در حالی است که افراد بومی دارای سنت برداشت محصول بودند. امروزه مراسم شکرگزاری ترکیبی از این دو سنت است.

این جشن و آداب و رسوم تا اواخر دهه ی 1660 تبدیل به جشنی رسمی نشد که همه ساله مردم آن را برپا دارند. مدت زمانی کوتاه بعد از انقلاب آمریکا اعلامیه‌های شکرگزاری توسط دولت مردان و رهبران کلیساها در بین مردم پخش می‌شد و رفته رفته روزی با عنوان روز شکرگزاری و یکی از جشن‌های ملی در بسیاری از کشورها شناخته شد.

در سال 1789 جرج واشینگتن به‌طور رسمی روزی را برای شکرگزاری در تقویم اختصاص داد و در سال 1863 آبراهام لینکن روز جشن شکرگزاری را اعلام کرد. همان‌طور که در ابتدای این مطلب گفتیم، برگزاری این جشن با نوش‌جان کردن خوردنی‌هایی خاص همراه است. در ادامه بیشتر با آداب و رسوم مراسم شکرگزاری آشنا می‌شوید.


غذاهای روز شکرگزاری را چقدر می‌شناسید؟

thanksgiving specialtie food

از آنجایی‌که یکی از مهمترین آداب و رسوم روز شکرگزاری، برداشت محصول است، غذاهایی هم که در این شب پخته می‌شود با این موضوع مرتبط است. در واقع همین برداشت محصول سبب شده است تا با گذشت زمان مراسم شکرگزاری به شبی برای دورهمی و نوش جان کردن انواع غذاهای خوشمزه تبدیل شود. و اما بهترین و پرطرفدارترین غذایی که در این شب سرو می‌شود، چیست؟ بوقلمون شکم پر! بوقلمون یکی از غذاهایی است که معمولاً در تمامی فرهنگ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد . نوع شکم پر آن به وسیله سبزیجات و انواع مواد غذایی دیگر، رایج‌ترین و محبوب‌ترین غذای مراسم شکرگزاری است.

بوقلمون‌ها به صورت آماده یا نیمه آماده در هایپر مارکت‌ها قابل خریداری هستند. از این رو می‌توانید متناسب با سلیقه خود و اعضاء خانواده تان اقدام به پخت این غذای خوشمزه کنید. همچنین می‌توانید این غذا را از رستوران‌هایی که بوقلمون می‌پزند هم تهیه کنید.

در نظر داشته باشید افراد زیادی هستند که بوقلمون را دوست ندارند، بنابراین آن را با غذاهای دیگری مانند خرچنگ یا گوشت آهو جایگزین می‌کنند و در آخر پیشنهاد می‌کنیم برای یک‌بار هم که شده غذای بوقلمون شکم پر آمریکایی را نوش‌جان کنید و در مراسم شکرگزاری جهانی شریک شوید.


رژه روز شکرگزاری از جذابیت‌های تکرارنشدنی این مراسم

thanksgiving parade

اگر تا اینجای مطلب همراه ما بوده اید، ممکن است با خودتان بگویید در بیشتر بخش‌های این مطلب از مراسم شکرگزاری صحبت کردیم. آیا این جشن و مراسم تنها به دورهم جمع شدن خانواده‌ها و دوستان ختم می‌شود؟ بدون‌شک پاسخ به این سؤال خیر است!

یکی از جذابیت‌های روز شکرگزاری رژه آن است. در واقع رژه در این روز یکی از پرطرفدارترین بخش‌های مراسم شکرگزاری است که همه ساله پذیرای تعداد زیادی از شهروندان و گردشگران است. این رژه در خیابان‌های شهرهای مختلف برگزار می‌شود و در آن سنبل‌هایی از انواع شخصیت‌های کارتونی مانند میکی‌موس، تام و جری و … به چشم می‌خورد. البته شخصیت‌های کارتونی انتهای ماجرا نیستند و انواع سنبل‌های دیگر مانند افراد مشهور و ورزشکاران به چشم می‌خورد.

این سنبل‌ها به صورت بالن‌هایی هلیومی در آسمان خیابان‌ها به پرواز در می‌آیند، یا توسط لباس‌های مخصوص افراد در این رژه پوشیده می‌شوند. به‌طور کلی رژه مراسم شکرگزاری یکی از جذاب‌ترین بخش‌های این آداب و رسوم است که از جاذبه‌های گردشگری هم به‌شمار می‌آید. رژه شکرگزاری در کشورها و شهرهای زیادی برگزار می‌شود. اما مشهورترین آن مربوط به رژه میسی در نیویورک است که حدود سه ساعت به طول می‌انجامد. مردم نیویورک پس از این رژه به تماشای مسابقات فوتبال آمریکایی می‌نشینند و روز شکرگزاری را تکمیل می‌کنند.


هنوز بلک فرایدی هم در راه است

black friday

به احتمال زیاد تا به حال نام بلک فرایدی یا جمعه سیاه به گوشتان خورده ‌است. اگر چنین است باید بگوییم بین روز شکرگزاری و بلک فرایدی ارتباطی وجود دارد. از آنجایی که روز شکرگزاری پنجشنبه است، درست در روز بعد شاهد بلک فرایدی هستیم. جمعه سیاه روزی است که در بین مردم تمام دنیا محبوب است و دارای شهرتی جهانی است. در این روز تمامی فروشگاه‌های شهر تخفیف‌هایی فوق‌العاده و باورنکردنی برای مشتریانشان ایجاد می‌کنند. به همین سبب همه ساله در این روز ازدحام زیاد مردم در دنیا شهرت دارد. 

علت چنین تخفیف‌هایی آن است که تمامی قشرها جامعه در نزدیکی کریسمس بتوانند خودشان را برای جشن آماده کنند و کادوهای مورد نیاز خانواده شان را تهیه کنند. به همین دلیل است که می‌گوییم زیبایی‌های مراسم شکرگزاری انتها ندارد و حتی روز بعد هم با خوشحالی فراوان مردم رو به رو هستیم.


برگزاری مراسم شکرگزاری در کشورهای مختلف دنیا

آداب و رسوم برگزاری مراسم شکرگزاری در کشورهای مختلف دنیا لزوماً مانند هم نیست و هر کدام سنت‌های خاص خودشان را در پیش می‌گیرند. سنت‌هایی که هر کدام به نوبه خود زیبا هستند و ما را با فرهنگ ملت‌های دیگر آشنا می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم این بخش از مطلب را از دست ندهید و از جذابیت‌های این آداب و رسوم شکرگزاری در 10 کشور جهان آگاه شوید.


مراسم شکرگزاری در جزیره نورفولک

thanksgiving on norfolk island

برگزاری جشن شکرگزاری در جزیره دور افتاده‌ای مانند نورفولک که در سواحل شرقی استرالیا واقع شده ‌است، نشان دهنده آن است که قدرت این مراسم چقدر بالا است و در هر گوشه دنیا، جای خود را به خوبی باز کرده ‌است. جزیره نورفولک یکی از آن جاهایی است که برای روز شکرگزاری ارزش زیادی قائل هستند و همه ساله این روز را جشن می‌گیرند. شهروندان این جزیره روز تنکس گیوینگ را در فصل صید نهنگ‌ها جشن می‌گیرند.

مردم جزیره نورفولک به جای آنکه آخرین 5 شنبه ماه نوامبر را جشن بگیرند، آخرین چهارشنبه را برای روز شکرگزاری شان انتخاب کرده‌اند. جشن این مردم با جاهای دیگر دنیا کمی متفاوت است. به عنوان مثال آنها در این روز خوراک‌هایی از مرغ و خوک نوش جان می‌کنند و رد پایی هم از کدو تنبل در سفره‌هایشان وجود دارد.


مراسم شکرگزاری در چین

thanksgiving in china

آداب و رسوم چینی همواره مورد توجه مردم در سراسر دنیا بوده‌ است و جذابیت‌های خاص خودش را دارا است. روز شکرگزاری مردم چین هم از این قاعده مستثنی نیست و کمی متفاوت از سایر نقاط دنیا است. خانواده‌های چینی 3 روز از ماه خاص خودشان را برای برگزاری جشن‌های شکرگزاری در نظر گرفته‌اند که به آن فستیوال ماه هم می‌گویند. مراسم‌های رنگارنگ و سرشار از شادی در این 3 روز در خیابان‌های شهر برای مردم برگزار می‌شود. به عنوان مثال از جمله جشن‌های این سه روز می‌توان به روشن کردن فانوس‌ها، رقص‌های اژدها، کیک ماه و … اشاره کرد.


مراسم شکرگزاری در هلند

هلند یکی دیگر از کشورهایی است که در آن جشن شکرگزاری برپا می‌شود. جالب است بدانید برگزاری این مراسم رابطه نزدیکی با با ارتباطات این کشور با هلند دارد. در واقع اولین مراسم شکرگزاری در هلند در سال 1621 توسط مردمی از این کشور برگزار شد که حامی مستعمرات آمریکا بوده‌اند. مردم هلند مانند آمریکایی‌ها این روز را در چهارمین پنجشنیه از ماه نوامبر جشن می‌گیرند. تنها با این تفاوت که به جای پذیرایی از اعضای خانواده، دورهمی و نوش‌جان کردن غذا در کنار هم، به کلیساهای غیر فرقه‌ای می‌روند.


مراسم شکرگزاری در ژاپن

ژاپن یکی از جالب‌ترین ایده‌ها را در رابطه با برگزاری مراسم شکرگزاری دارد. در واقع پایه و اساس شکرگزاری در اغلب کشورها برای سپاسگزاری از نعمت‌ها است. این در حالی است که روزی خاص در ژاپن برای سپاسگزاری از کارگر و کار سخت در نظر گرفته شده‌است. این روز که در 23 نوامبر واقع است، سنتی چند صد ساله در ژاپن است که تاریخچه آن به زمان برداشت‌ برنج باز می‌گردد. 

جشن‌هایی که در این روز در ژاپن برگزار می‌شود، توسط سازمان کار هدایت می‌شوند و تمام اهداف این مراسم‌ها، ترغیب و تشویق مردم برای همراهی با موضوعاتی مانند حمایت از حقوق بشر و حفاظت از محیط زیست است.


جشن‌های شکرگزاری در برزیل

در دهه 1940 یک سفیر برزیلی در ماه نوامبر به آمریکا سفر کرده بود و در بازگشت از این سفر، آداب و رسوم مراسم شکرگزاری را با خود به کشورش بازگرداند. بنابراین واضح است که آداب و رسوم مراسم شکرگزاری در برزیل به سنت‌های آمریکایی‌ها بسیار شباهت داشته باشد. شهروندان برزیلی مراسمشان را با بازدید از کلیسا آغاز می‌کنند و آن را با دورهمی‌های دوستانه و خانوادگی و جشن‌های عظیم خیابانی به اتمام می‌رسانند.


مراسم شکرگزاری در مالزی

Kaamatan

مالزی هم جزو آن دسته از کشورهایی است که از زیبایی‌های مراسم شکرگزاری بی بهره نمانده‌ است. جشن شکرگزاری در این کشور با عنوان Kaamatan شناخته می‌شود. در این روز از ماه می، مردم کشور مالزی خدا را به دلیل برنج‌هایشان سپاسگزاری می‌کنند و آخرین برداشت‌ برنج را انجام می‌دهند.
مردم مالزی در این روزهای تعطیلی جشنشان را با یک نوشیدنی تهیه شده از برنج، رقص، مسابقات بوفالو، انواع اجراهای جذاب و برگزاری انواع بازی‌های سنتی به پایان می‌رسانند.
در نظر داشته باشید از آنجایی که مالزی یکی از کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان به‌شمار می‌آید، به راحتی می‌توانید در این تعطیلات سفری به این کشور داشته باشید و شما هم از زیبایی‌های جشن‌های شکرگزاری بهره‌مند شوید. همچنین برای آشنایی بیشتر با این کشورها، پیشنهاد می‌کنیم حتماً مطلب «معرفی کامل کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان» را در یوتراوز بخوانید.


جشن شکرگزاری در لیبریا

و اما سر منشأ سنت شکرگزاری لیبریا هم از آمریکا بوده‌ است. برده‌هایی که از ایالات متحده آمریکا در سال 1820 آزاد شده بودند و به کشور خود یعنی لیبریا بازگشتند، آداب و رسوم مراسم شکرگزاری را به این کشور آوردند. بیشتر مردمی که در این کشور روز شکرگزاری را جشن می‌گیرند، مسیحیان هستند. سنت‌هایی که مردم لیبریا برای جشن گرفتن این روز مهم در نظر گرفته‌اند، حراج میوه‌ها، بازدید از کلیساها و سپس بازگشت به خانه‌هایشان برای برگزاری مراسم در کنار اعضای خانواده است.


مراسم شکرگزاری در آلمان

آلمان هم یکی از کشورهایی است که جشن شکرگزاری در آن با قدرت برگزار می‌شود. این جشن در آلمان با نام "Erntedankfest" شناخته می‌شود که روز یکشنبه اول ماه اکتبر به آن اختصاص دارد. جشن شکرگزاری در آلمان با جشن برداشت همراه است و دورهمی‌های خانوادگی معمولاً در آن جایی ندارد. جشن‌های این روز بیشتر توسط کلیساهای پروتستان و کاتولیک برگزار می‌شود و دارای سنت‌هایی مانند رژه، آتش بازی و رقص هستند.


مراسم شکرگزاری در کانادا

و اما علاوه بر آمریکایی‌ها یکی دیگر از جشن‌های شکرگزاری که دارای شهرتی جهانی است، مربوط به کانادایی‌ها است. بسیاری از افراد معتقدند شکرگزاری کانادایی دارای قدمت بسیار بیشتری نسبت به آمریکا است، چراکه در سال 1578 توسط شهروندان این کشور اجرا می‌شده ‌است. در آن زمان مردم با الهام گرفتن از اقدامات اروپایی‌ها برای قدردانی از میوه‌هایشان، همین کار را انجام می‌دادند.

اگرچه مراسم شکرگزاری در کانادا نسبت به آمریکا قدیمی‌تر است، با این وجود سنت‌هایی از آمریکا به آداب و رسوم شکرگزاری کانادایی‌ها وارد شده ‌است. به عنوان مثال در این روز کانادایی‌ها انواع غذاهای مورد علاقه آمریکایی‌ها مانند بوقلمون، کدوتنبل، سیب زمینی شیرین و … را نوش جان می‌کنند. روز شکرگزاری کانادایی‌ها بر خلاف کشور آمریکا در دومین دوشنبه ماه اکتبر برگزار می‌شود و تعطیلی رسمی برای همه استان‌ها صدق نمی‌کند.


مراسم شکرگزاری در ایران

ممکن است با خودتان بگویید آیا در ایران هم روزی با عنوان شکرگزاری داریم؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم متأسفانه خیر! روزی رسمی در این زمینه در تقویم ایرانی‌ها وجود ندارد. البته با وجود مهاجرت‌های زیاد ایرانیان به کشورهای آمریکا و کانادا، خانواده‌های بسیاری هستند که این روز را در کنار اعضای خانواده شان جشن می‌گیرند. همچنین این را هم در نظر داشته باشید، برخی از خانواده‌ها در حوالی عید نوروز و زمان برداشت برنج‌ها، مراسم‌های شکرگزاری برای خود در نظر می‌گیرند.

مهمترین آداب و رسومی که برای ایرانیان برای برگزاری این مراسم پررنگ است، پخت غذاهایی خاص و دورهمی در کنار دوستان و اعضای خانواده است. با کمی جست و جو درباره غذاهای شب شکرگزاری، با لیست بلندبالایی از غذاهای خوشمزه رو به رو می‌شوید که هر کدام از آنها می‌توانند انتخاب مناسبی برایتان باشند. در این بین کلم غنچه ای سرخ شده، نان ذرت شکم‌پر، دسر کدو حلوایی، دسر کلم بروکلی، سیب زمینی شکم‌پر، بشقاب گل کلم، پوره سیب زمینی و … محبوبیت زیادی دارند!

نوشته های مشابه
  • روز سپندارمذگان چه روزی است؟

    اگر عاشق گاه‌شماری‌های ایرانی هستید و به مراسم‌ها و یادبودهای تاریخ کهن ایرانی اهمیت می‌دهید، این کادر را به هیچ عنوان از ندهید، زیرا روز سپندارمذگان، روز زن و زمین یا همان روز عشق ایرانی امروزه بسیار نادیده گرفته شده و با ورود فرهنگ جشن روز ولنتاین به خودی خود این روز ارزشمند و پراهمیت که غنی از فرهنگ کهن ایرانی است، از مراسم‌های ایرانی حذف و به خاطرات سپرده شده‌است.

  • جشن سده، جشن باستانی هزارساله

    جشن سده یک جشن بزرگ ایرانی است که از دوران باستان برایمان به یادگار مانده است. این جشن هرساله به خصوص در شهرهای زرتشت‌نشین ایران برگزار می‌شود و مانند دیگر جشن‌های ایرانی آداب‌ورسوم مخصوص به خود را دارد. زمان برگزاری جشن سده، دهمین روز بهمن ماه است.

  • جشن میانه زمستان چه روزی است؟

    ایرانیان باستان از هر فرصتی برای جشن‌گرفتن و شکرگذاری به درگاه خدا، استفاده می‌کردند و برای هر فصل و ماهی، مراسم مخصوصی درنظرمی‌گرفتند. جشن میانه زمستان یکی از همین جشن‌های هزارساله است که کمتر کسی نام آن را شنیده و از آداب و آیین آن خبر دارد.

خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز