همه آنچه درباره ویزا و پاسپورت باید بدانید
- ...
- ...
- تعداد کلمات
داشتن ویزا و پاسپورت از الزامات سفرهای خارجی است. برای سفر به سایر کشورهای نزدیک، حتی در نزدیکترین فاصله به کشورمان، ارائه پاسپورت و جز مواردی اندک، دریافت ویزا از کشور مقصد الزامی است. پس این مقاله را تا انتها بخوانید!
ویزا و پاسپورت در عین شباهتهایی که در پارهای از مسائل و موضوعات با یکدیگر دارند، در برخی موارد هم تفاوتهایی جدی دارند که همین تفاوتها سبب میشود تا بتوانیم تفاوت ویزا و پاسپورت را بهخوبی بشناسیم. آنچه مهم است الزام این دو برای سفرهای خارجی است. اگر قصد دارید سفر خوبی را تجربه کنید، بهتر است پیش از سفر تمام نکات و دانستنیهای مربوط به آن را در یوتراوز بخوانید.
آنچه درباره ویزا، پاسپورت و نکات مربوط به آن میخوانید:
- تفاوت ویزا و پاسپورت چیست؟
- ویزا چیست؟
- ویزای فرودگاهی چیست؟
- ویزا و پاسپورت چگونه صادر میشوند؟
- تفاوت و معنای رنگها در جلد پاسپورت
- سفر به روسیه بدون ویزا
- سفر به قطر بدون ویزا
- لیست کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان
- اتباع چه کشورهایی برای ورود به ایران ویزا نمیخواهند؟
تفاوت ویزا و پاسپورت چیست؟
میان ویزا و پاسپورت تفاوتهایی وجود دارد که کمتر کسی بهطور دقیق و جدی از آنها مطلع است. هم پاسپورت و هم ویزا برای سفرهای خارجی نیاز است، مگر در مواردی که بتوان با توافق میان کشورها، بدون ویزا سفر کرد، اما وجود پاسپورت همیشه از الزامات سفرهای خارجی است.
تفاوت اجمالی ویزا و پاسپورت
ممکن است که ویزا و پاسپورت شباهتهایی با یکدیگر داشته باشند، درست است که هر دوی آنها از ملزومات سفرهای خارجی بهحساب میآیند، اما با اینحال تفاوتهایی دارند که نمیتوان بهسادگی از کنار آن گذشت.
پاسپورت در واقع سندی است که فرد از کشور خود دریافت میکند و بهنوعی هویت او را نشان میدهد. علاوه بر هویت فرد، پاسپورت نقش اجازهنامهای برای خروج از کشور و ورود به کشوری دیگر را ایفا میکند که در کنار آن، ضمانت کنندهی امنیت و حقوق فرد در کشور موردنظر نیز به شمار میرود.
ویزا نیز مانند پاسپورت از ضروریات سفرهای خارجی است. با این تفاوت که ممکن است طبق توافقات میان دو کشور و یا چند کشور، برای شهروندان کشورهایی که توافق کردهاند نیاز به صدور ویزا نباشد. با اینحال از ضروریات سفرهای خارجی است. ویزا نقش مقابل پاسپورت را ایفا میکند. در واقع ویزا از طرف نمایندگی و یا سفارتخانهی کشوری دیگر برای افرادی صادر میشود که قصد سفر به آن کشور را دارند و بهنوعی اجازهای است که آن کشور، در مقابل اجازه خواستن فرد برای ورود به آن کشور به او میدهد.
کشورها به دنبال اعتبار بخشیدن به پاسپورت
پاسپورت از ویزا، کاملتر و دقیقتر است. از طرفی کشورها در حال حاضر به دنبال اعتباربخشی بیشتر به پاسپورتهای خود هستند. در تعاریف بالا به این مسئله اشارهای کوتاه شد که افراد میتوانند با استفاده از پاسپورت خود، بدون نیاز به ویزا به کشور موردنظرشان سفر کنند. که این امر بر اساس توافقی است که میان دو کشور اتفاق میافتد.
اینکه شخصی بتواند بدون نیاز به ویزا به سفر برود، اتفاقی ویژه هم برای او و هم برای کشورش محسوب میشود. چراکه از طرفی آن کشور در مجامع بینالمللی اعتبار بیشتری خواهد داشت و از طرفی دیگر، در زمان و هزینهی آن شخص صرفهجویی خواهد شد.
فرآیند دریافت ویزا از سفارتخانهها و نمایندگان قانونی آنها علاوهبر هزینهای که دارد، روندی طاقتفرسا و کسلکننده است. به خصوص که در نهایت این احتمال وجود دارد که به دلایلی برای شما ویزا صادر نشود.
در حال حاضر کشورهای بسیاری وجود دارند که با توافقات میان خود توانستهاند، ویزا را برای سفر شهروندان خود به کشورهای یکدیگر از میان بردارند. اما برخی کشورها هم وجود دارند که شهروندان آنها برای سفر به کشورهای دیگر نیاز به ویزا دارند.
تأييد هویت ویزا و پاسپورت در کشورها
سفر خارجه بدون پاسپورت غیرممکن و بدون ویزا، تنها در پارهای قواعد و قوانین امکانپذیر است. اما آنچه میان این دو تفاوت تلقی میشود، مسئلهای است که باید بهخوبی با آن آشنا شد و به آن توجه کرد. در ادامه قصد داریم تا تفاوت ویزا و پاسپورت را از نظر احراز هویت و مدتزمان اعتبار بررسی کنیم.
از جمله موضوعاتی که در تفاوت ویزا و پاسپورت مورد توجه قرار میگیرد و باید بررسی شود، نحوهی تأييد هویت ویزا و پاسپورت در کشورهاست. این نوع تفاوت شاید جدیترین و اصلیترین تفاوت میان ویزا و پاسپورت بهحساب آید. چراکه پاسپورت سندی دفترچه مانند است که در آن مشخصات فرد به انضمام عکس او به همراه چند صفحهی خالی برای فرد صادر میشود. پاسپورت توسط کشور مبدأ یعنی کشور محل زندگی فرد، صادر میشود.
اما ویزا ممکن است سندی تکبرگ، مهری بر کاغذ و یا تمبری بر پاسپورت فرد باشد که در واقع، اجازهی ورود فرد به کشور مقصد بهحساب میآید. باید توجه داشته باشید که ویزای هر کشور بسته به مدت اقامت و هدف شما از بازدید آن کشور متفاوت است. همچنین ممکن است برای ورود به برخی کشورها بر اساس اعتبار بینالمللی پاسپورت خود، نیازی به ویزا نداشته باشید.
تاریخ انقضای ویزا و پاسپورت
ویزا و پاسپورت تاریخ انقضا و مدتزمان مشخصی برای استفاده دارند و این مدتزمان استفاده و انقضا، بسته به نوع پاسپورت و ویزا و همچنین کشور صادرکنندهی آن متفاوت است. بهطور مثال اعتبار پاسپورت کشور خودمان پنج سال است. یعنی تا پنج سال میتوان از آن بدون تمدید یا تهیهی مجدد استفاده کرد. ویزا هم به همین شکل است و مدتزمان و اعتباری دارد که فرد، بر اساس آن مدتزمان و اعتبار میتواند در کشور مقصد حضور داشته باشد. البته این مورد همانطور که اشاره شد بر اساس نوع ویزا و کشور صادرکنندهی آن متفاوت است.
ویزا چیست؟
از سری نکاتی که در سفر به بعضی مقصدهای خارجی باید به آن توجه و آن را تهیه کرد، ویزاست. ویزا مجوزی است که فرد با داشتن آن میتواند به کشوری دیگر سفر کند یا از آن عبور کند. البته باید به این نکته توجه داشت که تعریف ویزا یا روادید تنها این نیست، از اینرو برای آشنایی بیشتر با ویزا و نکات آن همراه یوتراوز ما باشید.
ممکن است افراد بسیاری با ویزا یا روادید آشنا باشند. اما این آشنایی در چه حد است؟ عموماً آشنایی افراد در همین اندازه است که ویزا را بهعنوان مجوزی برای ورود و عبور از یک کشور میدانند. درصورتیکه تمام تعریف ویزا این نیست. چراکه ویزا علاوه بر انواع مختلف، نکات و مواردی دارد که باید به آن توجه شود. ویزا یا روادید گواهی و مجوزی است که نشان میدهد فرد دارندهی آن، اجازه ورود یا عبور از کشور موردنظر را دارد. این یک تعریف اجمالی از ویزا است که افراد بسیاری ویزا را به آن میشناسند.
انواع ویزا بر پایهی روابط بین کشورها
روادید و ویزا انواع مختلفی دارد که یکی از انواع آن، تقسیمبندی انواع ویزا بر اساس روابط میان کشورهاست. بر همین اساس پنج نوع ویزا داریم که بهطور اجمالی هر کدام از آنها توضیح خواهیم داد.
- حرکت آزاد: بر اساس این نوع ویزا شهروند یک کشور حق دارد که در کشور مقصد بهطور آزادانه اقامت، تحصیل یا کار کند. در واقع میان شهروندان دو کشور تفاوتی وجود ندارد.
- لغو روادید: این مدل از ویزا بر اساس روابط میان دو کشور به شکلی است که شخص، برای سفر کوتاهمدت یا دیدار نیاز به روادید ندارد.
- روادید در مقصد: این نوع ویزا معمولاً کوتاهمدت است و هنگام ورود مسافر به کشور مقصد، برای او صادر میشود.
- روادید از مبدا: این نوع روادید و یا ویزا به این شکل است که اگر فردی قصد سفر به کشوری دیگر را داشت، قبل از سفر خود باید روادید را از نمایندگی دیپلماتیک کشور مقصد در کشور خودش یا کشورهای همسایه دریافت کند. تهیهی این نوع ویزا عموماً بسیار وقتگیر است و حتی ممکن است درنهایت ویزایی دریافت نکرده و یا برای شما نیز صادر نشود.
- سفر ممنوع: در این حالت اتباع دو کشور یعنی کشور مبدا و کشور مقصد، حق سفر به کشور یکدیگر را ندارند.
گونههای مختلف ویزا که برای افراد صادر میشود
همانطور که ویزا بر اساس روابط میان دو کشور انواع مختلف و متفاوتی دارد، گونههای مختلفی هم دارد که هرکدام به دلایل مختلف و یا اهداف مختلفی صادر میشود. در ادامه و بهاختصار تعدادی از آنها را معرفی میکنیم.
- ویزا برای دیدار با بستگان
- ویزای تجاری و بازرگانی
- ویزای دانشجویی
- ویزای پزشکی
- ویزای پیوستن به خانواده
- ویزای توریستی
- ویزای استارتاپی (کارآفرینی)
از پرتقاضاترین انواع ویزا، ویزای شینگن است. اما ویزای شینگن چیست؟ پاسخ این سوال را اینجا بخوانید!
ویزای فرودگاهی چیست؟
یکی دیگر از انواع ویزا، ویزا فرودگاهی است. این ویزا همانطور که از نامش پیداست در فرودگاه صادر میشود و نیازی به وقت گرفتن از سفارت و این داستانها ندارد. اخذ ویزای فرودگاهی معمولا خیلی زمانبر نیست و بعد از پرداخت هزینه و ارائه مدارک لازم، بدون دردسر و معطلی انجام خواهد شد. توجه داشته باشید که مدارکی که هر کشور برای دادن ویزای فرودگاهی به مسافران تعریف کرده، ممکن است با کشورهای دیگر فرق کند، پس حتما قبل از خرید اینترنتی بلیط هواپیما، مدارک لازم را تهیه کنید. بد نیست نگاهی به لیست کشورهای آسیایی با ویزای فرودگاهی بیندازید.
ویزای الکترونیک چیست؟ این سوالی است که در سفرهای خارجی بارها به گوشتان میخورد. ما در یومگ به پاسخ این سوال هم پرداختهایم. همچنین میتوانید لیست کشورهای با ویزای الکترونیک برای ایرانیان را در یومگ بخوانید.
ویزا و پاسپورت چگونه صادر میشوند؟
گاهی برای برخی افراد پیش میآید که شرایط دریافت ویزا را ندارند. یا در واقع اجازهی ورود به کشور مقصد را ندارند. از جمله رایجترین علل چنین مشکلی، بدهی مالی است. برخی افراد بهواسطه آنکه بدهی مالی دارند، اجازه ورود به کشور مقصد را نخواهند داشت. گرچه پاسپورت داشته باشند. یا در این مسئله افرادی را مشاهده میکنیم که به دلایلی مانند کلاهبرداری و سوءپیشینه نمیتوانند ویزا دریافت کنند.
البته باید توجه داشت که مسائل مختلف و قواعد دیگری هم برای این مسئله وجود دارد. از دیگر تفاوتهایی که در دریافت ویزا و پاسپورت مشاهده میکنیم آن است که برای رفتوآمد به کشورها نیاز است تنها یکبار پاسپورت دریافت کنید، درصورتیکه دریافت ویزا بسته به شرایط و نوع ویزا متفاوت است و ممکن است که، برای سفرهای خود نیاز باشد تا چندینبار ویزا دریافت کنید. ویزا و پاسپورت چگونه صادر میشوند؟ حال قصد داریم به این سوال بپردازیم:
از سری تفاوتهای ویزا و پاسپورت، تفاوت در نحوهی صدور آنهاست. برای صدور پاسپورت باید به پلیس 10+ مراجعه کنید، فرمهای درخواست پاسپورت را تکمیل کنید، هزینه پاسپورت را بپردازید، مدارکتان را تحویل بدهید و منتظر تحویل پاسپورت بعد از یک هفته توسط مامور پست شوید.
اما شرایط دریافت ویزا برای هر کشوری و به هر منظوری متفاوت است. یکی از آن تفاوتها نوع ویزا و تفاوتی است که در انواع آنها مشاهده میکنیم. در هر صورت غالباً افراد برای دریافت ویزای توریستی اقدام میکنند. روند دریافت ویزا روندی طولانی و پیچیده است. در صورتیکه ممکن است در نهایت به دلایلی ویزایی هم برای شما صادر نشود. اما به هر حال برای دریافت ویزا نیاز است تا، به نمایندگی و کنسولگری کشور مقصد مراجعه کنید. برای دریافت ویزای توریستی با شمار 1548 تماس بگیرید تا همکاران ما در یوتراوز شما را راهنمایی کنند.
تفاوت و معنای رنگها در جلد پاسپورت
رنگها هرگز بیمعنا نبودهاند. حتی در پاسپورتها این رنگها نیز حامل پیامها یا نکاتی خاص هستند. در واقع رنگ هر پاسپورت نشاندهندهی معنا و موضوع خاصی است. آیا تابهحال به رنگ پاسپورتها دقت کردهاید؟ برخی قرمز، برخی سبز و برخی مشکیاند. اما در رنگ پاسپورتها چه فلسفهای نهفته شده است؟ رنگ پاسپورتها و تفاوت آنها با یکدیگر نشاندهندهی چیست؟
پاسپورتها در چه طیفهای رنگی وجود دارند؟
برای آنکه بخواهیم به راز رنگ پاسپورتها پی ببریم، بهتر است قبل از آن بدانیم که چه تعداد رنگ و چه رنگهایی به پاسپورتها تعلق میگیرد. به طور کلی چهار رنگ به پاسپورتها تعلق میگیرد که عبارتند از: قرمز، مشکی، سبز و آبی.
رنگ قرمز، رنگی است که بیشتر پاسپورتها در سراسر جهان به این رنگ وجود دارند. یکی از آن کشورها کشور خودمان ایران است. در ادامه قدمبهقدم با این چهار رنگ و دلیل آن نیز آشنا خواهید شد.
پاسپورتهای قرمز رنگ
بیشترین پاسپورتها در سراسر جهان به این رنگ هستند. در واقع رایجترین رنگ پاسپورت در جهان قرمز است. نکتهی جالبی که این رنگ دارد آن است که، کشورهایی این رنگ را برای پاسپورت خود انتخاب میکنند که یا در حال حاضر سیستمی کمونیستی دارند و یا در گذشته سیستم کمونیستی را تجربه کردهاند. نکتهی دیگری که پاسپورتهای قرمز رنگ دارند آن است که، بیشتر پاسپورتهای قدرتمند جهان که در میان ده پاسپورت قدرتمند در جهان قرار میگیرند، همین رنگ را برای پاسپورت خود انتخاب کردهاند و تنها تعداد معدودی از پاسپورتهای این طیف رنگی در میان ضعیفترین پاسپورتهای جهان قرار گرفتهاند.
پاسپورتهای آبی رنگ
دومین رنگ رایج در میان رنگ پاسپورتها، رنگ آبی است. این رنگ معمولاً به کشورهای جهان نو اشاره دارد. کشورهایی که در نیمکرهی غربی وجود دارند. در میان پاسپورتهای این رنگ، معروفترین و قدرتمندترین پاسپورت متعلق به ایالات متحده آمریکا است که با پاسپورت آن میتوان به 183 کشو دنیا بدون ویزا سفر کرد. ضعیفترین پاسپورت در میان این طیف رنگی، پاسپورت افغانستان است که در انتهای لیست پاسپورتها قرار دارد.
پاسپورتهای سبز رنگ
رنگ سبز بیشتر محبوب کشورهای عربی و اسلامی است و آنها دلیل انتخاب این رنگ را علاقهی پیامبر گرامی اسلام (ص) به این رنگ میدانند. البته بماند که رنگ سبز در دنیای اسلام از اهمیت بسیاری برخوردار است. البته این نکته هم قابلتوجه است که بدانید تنها کشورهای اسلامی و عربی این رنگ را برای پاسپورتهای خود برنمیگزینند چراکه کشور کره جنوبی، که با پاسپورت آن بدون ویزا میتوان به 122 کشور سفر کرد، رنگ سبز دارد.
پاسپورت مشکی رنگ
این رنگ چهارمین رنگ در میان سایر رنگهاست که کشورهای معدود و محدودی آن رنگ را برای پاسپورت خود بر میگزینند. بیشترین کشورهایی که چنین رنگی را برای پاسپورت خود انتخاب میکنند، کشورهای قارهی آفریقا هستند. کشورهایی مثل بوتسوانا، زامبیا، بوروندی و گابن از سری کشورهایی هستند که چنین رنگی را برای پاسپورتهای خود انتخاب کردهاند. البته کشور نیوزیلند هم پاسپورتش به همین رنگ است. که دلیل آن را میتوان آن دانست که مشکی رنگ ملی کشور نیوزیلند است. در پایان امیدوارم که از این مطلب لذت برده باشید و برای شما مفید بوده باشد.
سفر به روسیه بدون ویزا
سفر به روسیه برای ایرانیان بدون ویزا هم امکانپذیر است. با توجه به توافقات بین دو کشور، اتباع ایرانی به صورت گروهی میتوانند بدون نیاز به ویزا، به روسیه سفر کنند. فعلا سفر انفرادی این امتیاز را ندارد و تنها گروههای 5 تا 50 نفره میتوانند از طریق آژانسهای مسافرتی، بدون ویزا به روسیه بروند. این توافق چند سالی است که بین دو کشور منعقد شده و احتمالا تا سال 2013 میلادی اعتبار خواهد داشت.
سفر به قطر بدون ویزا
مسافران ایرانی میتوانند بدون نیاز به ویزا، به کشور قطر سفر کنند. بدیهیست که تنها در صورتی که هدف فرد مسافرت کردن و گشتوگذار درکشور قطر باشد، ورود و ماندن او تا مدت معلوم در قطر، بلامانع خواهد بود. برای اهداف دیگر از جمله اقامت گرفتن و ... شرایط متفاوت خواهد بود.
لیست کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان
ایرانیها بدون ویزا به چه کشورهایی میتوانند سفر کنند؟ به جز روسیه و قطر که پیشتر گفتیم، کشورهای دیگری هم هستند که ایرانیان اجازه دارند بدون ویزا به آنها سفر کنند. این کشورها عبارتند از: ارمنستان، مالزی، ترکیه، گرجستان، ایالات فدرال میکرونزی، جزایر کوک، نیووی، دومینیکا، هائیتی،اکوادور و ونزوئلا.
علاوه بر این، کشورهایی هم هستند که به محض ورود به مسافران ایرانی که مدارک لازم را ارائه دهند، ویزای فرودگاهی میدهند. این کشورها عبارتند از: کامبوج، ماکائو، مالدیو، نپال، سریلانکا، جمهوری آذربایجان، لبنان، سوریه، جیبوتی،زیمباوه، اوگاندا، تانزاینا، کنیا، ماداگاسکار و...
اگر قصد سفر به کشورهای بدون نیاز به ویزا را دارید، پیشنهاد میکنیم قبل از برنامهریزی سفر و خرید بلیط حتما از منابع معتبر شرایط ویزای کشور مقصد را چک کنید. چرا که ممکن است این اطلاعات تغییر کند. برای اطلاعات بیشتر با شماره 1548 تماس بگیرید.
اتباع چه کشورهایی برای ورود به ایران ویزا نمیخواهند؟
کشور ایران بر اساس توافقاتی که با سایر کشورها دارد، به اتباع چند کشور بدون ویزا اجازه ورود میدهد. اتباع این کشورها فقط در صورتی که از کشورشان وارد ایران شوند، نیاز به ویزا ندارند. اسامی کشورهایی که برای ورود به ایران ویزا نمیخواهند عبارتند از: سوریه، لبنان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، گرجستان، بولیوی، مصر، ارمنستان، ونزوئلا، چین، هنگکنگ، ماکائو، عراق، عمان.