ورود
old markets of Ahvaz

با بازارهای قدیمی اهواز آشنا شوید

زمان برای مطالعه 6 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

گشت‌وگذار در بازارهای قدیمی اهواز یکی از کارهای جالب و هیجان‌انگیزی است که در سفر به مرکز استان زرخیز خوزستان تجربه می‌کنید. در اهواز هم مانند شهرهای دیگر ایران بازارهای قدیمی و سنتی زیادی وجود دارد که همچنان پابرجا هستند و اهالی اهواز با همان حس‌وحال پرانرژی خود در آن مشغول به فعالیت‌اند.

بازار عبدالحمید، بازار کاوه و بازار لشکرآباد جزء بازارهای قدیمی اهواز هستند که گردشگران زیادی در سفر به اهواز به این بازارها می‌روند تا از نزدیک با فرهنگ مردمان اهواز آشنا شوند. این بازارها در درون خود مغازه‌های زیادی جای داده‌اند و هرکدام به بورس کالاها و محصولات مختلفی اختصاص دارند. هنگامی‌که به اهواز سفر می‌کنید آوازه بازارهای قدیمی و سنتی آن را زیاد خواهید شنید و دوست دارید از نزدیک این بازارهای سنتی و کهن را ببینید. در این مقاله با یوتراوز همراه باشید تا یک بازارگردی جذاب در بازارهای عبدالحمید، کاوه و لشکرآباد اهواز را تجربه کنید.

آشنایی با بازارهای بزرگ، قدیمی و سنتی شهر اهواز

بازار عبدالحمید اهواز

vendors of Abdul Hamid Bazaar in Ahvaz

یکی از بازارهای قدیمی و معروف اهواز بازار عبدالحمید است که جزء جاذبه‌های تاریخی این شهر محسوب می‌شود. این بازار قدیمی قدمت زیادی دارد و میراث به جامانده از دوران قاجار است که همچنان پابرجا مانده است. باید بگوییم بازار عبدالحمید درگذشته به‌خصوص دوران قاجار بسیار معروف بوده و ثروتمندان دوره قاجار این بازار را برای خرید انتخاب می‌کردند. البته این بازار مانند گذشته شکوه و آوازه زیادی ندارد و اکنون حضور دست‌فروشان و بساطی‌های مختلف در این بازار قدیمی پررنگ‌تر است.

حکایت بازار عبدالحمید از گذشته تاکنون

هنگامی‌که وارد بازار می‌شوید از ظاهر قدیمی و فرسوده آن متوجه می‌شوید که قدمت این بازار خیلی زیاد است. اوج شکوه و شهرت این بازار سنتی در دوران قاجار بوده است و اکنون بیش از یک قرن از عمر بازار عبدالحمید می‌گذرد. در این بازار سنتی آثار تاریخی مانند کاروانسرای شیخ خزعل و خانه‌ی دادرس از دوران قاجار در بازار عبدالحمید به‌جا مانده‌است. سرانجام این بازار تاریخی در سال 1382 به‌عنوان یک آثار تاریخی به‌جامانده از دوران قاجار در فهرست آثار ملی ثبت شد.

عبدالحمید کیست؟

حالا نوبت این است که بدانیم چرا نام بازار عبدالحمید است و این شخص کیست. عبدالحمید نام یکی از فرزندان شیخ خزعل بود که ایشان در دوره‌ی قاجار حکمران خرمشهر و بعد بر اهواز حکمرانی کرد. لقب شیخ خزعل در دوره قاجار، معز‌السلطنه بود که به قبیله عرب بنی‌کعب تعلق داشت. او با حکم مظفرالدین‌شاه حکمران خرمشهر شد، سپس توانست حکمرانی اهواز را از آن خود کند. پس از انقلاب مشروطه، قدرت شیخ‌ خزعل هم بیشتر شد سپس در این موقعیت بر چند شیخ عرب مانند بنی‌طرف و آل‌خمیس فائق آمده و توانست از تجارت خرما درآمد بسیاری کسب کند.

موقعیت مکانی بازار عبدالحمید

بازار عبدالحمید در استان خوزستان، شهر اهواز است که در خیابان نظامی یا نظری‌پور، بین خیابان نادری و امام‌خمینی قرارگرفته ‌است. این بازار قدیمی یکی دیگر از بازارهای محله نادر است که ازلحاظ جغرافیایی مراکز و اماکن مهمی در اطراف آن قرار دارند. اگر در پیدا کردن بازار با مشکل مواجه شدید بدانید که در نزدیکی بازار مرکز پزشکی جهاد دانشگاهی خوزستان واقع‌شده است که به‌راحتی می‌توانید از طریق آن بازار را پیدا کنید. اگر در اطراف بازار کار بانکی داشتید یا باید سریعا یک خودپرداز پیدا کنید باید بدانید که در این محله بانک صادارت و خودپرداز بانک انصار هم قرار دارد.

حال‌وهوای خرید در بازار عبدالحمید

sopping in Abdul Hamid Bazaars

بازاری که زمانی چشم‌انداز زیبایی برای عابران داشته، امروزه پاتوق ارزان‌فروش‌ها است. دست‌فروش‌ها را مشاهده می‌کنید که انواع کالا از پوشاک، طلا و زیورآلات تا چفیه، لباس‌عربی و قهوه را می‌فروشند. بساط همه نوع جنس، ميوه، لباس، كيف و كفش و لباس‌هاي سنتي و امروزي در اين بازار به چشم می‌خورد که به‌صورت نامنظم در کنار هم قرار دارند و راه براي گذر عابران به بيش از يك متر در وسط خيابان و نيم‌متر در هر طرف خيابان نمي‌رسد. باوجوداین حجم از شلوغی و ازدحام در كوچه‌اي باريك، محل دفع پسماند نيز در همین مکان است و زباله‌ها و اجناس فروشندگان در كنار هم قرار دارد. صداهاي ناهنجار دست‌فروش‌ها آرامش اين بازار را به‌هم‌ریخته و تمركز بیننده را برای دیدنی‌های بازار از بين مي‌برد. بايد زمينه‌اي فراهم شود كه در كنار سيتي‌سنترها و هايپرماركت‌ها، جاذبه‌هاي گردشگري، وسایل رفاهی وآسایش و آرامش در اماكن فرهنگي و سنتي نیز حفظ شوند و بازار عبدالحميد نيز یکی از همین بناهای قدیمی است که باید با همان سبك و سياق جالب و زيباي خود ولي منظم‌تر و پاكيزه‌تر در این محل باقي بماند.

مسیر دسترسی به بازار عبدالحمید

برای دسترسی به بازار عبدالحمید می‌توانید با مترو، اتوبوس و تاکسی خود را به مرکز شهر اهواز رسانده و به بازار عبدالحمید بروید. بازدید از این جاذبه گردشگری برای گردشگران ایرانی و خارجی رایگان است. همه مردم در هر سنی می‌توانند به‌راحتی از این بازار قدیمی استفاده کنند. مدت زمانی را که برای بازدید از این جاذبه باید در نظر بگیرید بین ۱ تا ۲ ساعت است.

چه زمانی مناسب است از بازار عبدالحمید بازدید کنیم؟

شهرت شهر اهواز به گرم بودن است، به همین دلیل در تابستان دمای هوا به ۵۰ درجه سانتی‌گراد هم می‌رسد و زمستا‌ن‌ها سوز سرما بیشتر از ۵ درجه‌ای که دماسنج نشان می‌دهد، احساس می‌شود. باید گفت باوجود دمای بالای شهر اهواز، بهترین ماه برای سفر به اهواز، بهمن و اسفند است. فصل زمستان، در استان خوزستان و شهر اهواز چند روز پیاپی و بدون وقفه بارندگی‌ها ادامه داشته به‌گونه‌ای که سطح شهر از آب پر شده و تردد را سخت می‌کند. در فصل پاییز و ماه‌های مهر تا آذر، هوا دیگر گرم نیست و ازآنجایی‌که کمتر کسی این فصل را برای سفر انتخاب می‌کند، می‌توانید به‌راحتی و بدون محدودیت زمانی به دیدن بازار عبدالحمید بروید و از نزدیک بافرهنگ مردمان جنوب آشنا شوید.

بازار کاوه اهواز

بازار کاوه یکی دیگر از بازارهای قدیمی اهواز است که بافت و معماری سنتی را در گوشه‌وکنار آن به‌راحتی می‌توانید مشاهده کنید. قدمت این بازار به دوران پهلوی برمی‌گردد. شکل بازار کاوه به این‌گونه است که در امتداد خیابان قرار گرفته و در خود فروشندگان و دست‌فروشان زیادی جای داده‌است که گرد هم آمده‌اند و یک بازار محلی را ایجاد کرده‌اند. به کوچه‌پس‌کوچه‌های بازار کاوه که قدم می‌گذارید، بازاری پرشور و رنگارنگ به چشم شما می‌خورد که در نگاه اول نظر شمارا به خود جلب می‌کند. برای خرید سوغاتی و خوراکی، بهترین بازاری که می‌توانید در اهواز به آن سر بزنید بازار کاوه است.

حال‌وهوای بازار کاوه

fresh fish in Kaveh market, Ahvaz

هنگامی‌که در این بازار بومی و قدیمی قدم می‌زنید خوراکی جات مختلفی را مشاهده می‌‌کنید که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به ماهی و میگوی تازه صید شده، خرما‌ی رطب، شیره خرما، کلوچه، حلوای‌شکری و حلواارده اشاره کرد. اینجا دقیقا همان شور و حال بازارهای شهرستان را دارد. شما درحالی‌که شاهد فروش انواع خرما، ارده و شیره، حلواشکری و... در مغازه‌های این بازار هستید، عطر میگو و ماهی تازه جنوب مشام‌تان را نوازش می‌کند. علاوه بر میوه و سبزی تازه، سوغاتی‌های اهواز را هم می‌توانید ازآنجا خریداری کنید. بوی ترشی‌های خوشمزه‌ی جنوبی هم همه فضای بازار کاوه را پر کرده است که ناخوداگاه به سمت مغازه‌های ترشی‌فروشی می‌روید. می‌توانید از ادویه‌های خوش عطر این بازار برای عزیزان خود به‌عنوان سوغاتی جنوب ببرید.

موقعیت مکانی بازار کاوه

بازار کاوه که یکی از بازارهای قدیمی و بومی شهر اهواز است در خیابان طالقانی قرار دارد که باید به ضلع غربی خیابان کاوه بروید. این بازار از کوچه‌ای که در جهت خیابان طالقانی است شروع شده و تا امتداد آن کوچه ادامه پیدا کرده است. مهم‌ترین نشانه ورودی بازار کاوه سینی‌های پر از ماهی و میگو تازه صید شده‌است که در آن قسمت بوی ماهی پیچیده است. فروشندگان مغازه‌های بازار کاوه هر روز صبح ماهی و میگو تازه صید شده‌ را در سینی‌های پر از یخ قرار می‌دهند و برای جلب مشتری این سینی‌ها را جلوی درب مغازه می‌گذارند.

خرمای معروف جنوب در بازار کاوه

famous southern dates

غیرممکن است که به جنوب بروید و از خرمای شیرین و لذیذش نخورید. انتهای بازار کاوه بورس فروش خرمای معروف جنوب است. یوتراوز به شما پیشنهاد می‌کند از انواع خرمای جنوب امتحان کنید و کلوچه خرمایی و شیره خرما و خرما رطب را برای عزیزان خود به‌عنوان سوغات اهواز خریداری کنید. از انواع مختلف خرما در اهواز می‌توان به خرمای زاهدی، خرمای کبکاک، خرمای گنطار، خرمای استعمران و... اشاره کرد که در مغازه‌های محلی بازارکاوه انوع خرمای جنوب را می‌توانید ببینید و خریداری کنید. باید بگوییم خرمای کبکاب یکی از خرماهای مرغوب و خوشمزه شهر اهواز است که این خرمای شیرین به عنوان سوغاتی شهر اهواز مشهور است. خرمای کبکاب را حتما در بازارکاوه و دیگر بازارهای بومی این شهر می‌توانید پیدا کنید و برای عزیزان خود این خرما را سوغاتی ببرید.

عطاری مرتضی‌علی در بازارکاوه

یکی دیگر از محصولاتی که در بازارکاوه معروف است ادویه مرغوب جنوب است. عطر این ادویه‌های خوش طعم‌ورنگ در سرتاسر بازارکاوه پیچیده‌ است. معروف‌ترین و بهترین ادویه‌ها را می‌توانید در جنوب ایران پیدا کنید. در شهر اهواز از هر فرد اهوازی بپرسید که بهترین مغازه ادویه فروشی در کجا است، حتما به شما عطاری مرتضی‌علی را معرفی می‌کند. این عطاری معروف در حوالی بازار کاوه است که در میان خیابان کاوه و طالقانی قرار دارد. شما در این مغازه می‌توانید انواع ادویه‌های جنوبی را همراه با بهترین کیفیت پیدا کنید.

بازار فلافل لشکرآباد اهواز

Lashkarabad Falafel Bazaar, Ahvaz

اگر مسافر شهر زیبای اهواز هستید حتما نام محله لشکرآباد را زیاد می‌شنوید. به محله عرب نشین اهواز که می‌روید، بازاری بزرگ را می‌بینید که به «بازار فلافل اهواز» یا «لشکرآباد» معروف است و دو طرف آن از صدها مغازه تشکیل شده‌است که همه‌ی آن‌ها به فروش فلافل و دیگر خوراکی‎های پرطرفدار جنوب مشغول هستند. فلافل نیز یکی از پرطرفدارترین غذاهای اهواز است که به دلیل استقبال زیاد مردمان این شهر، توریست‌ها و گردشگران خارجی این خیابان فقط به فروش فلافل اختصاص یافته است. باید بگوییم بازار فلافل لشکرآباد به یکی از جاذبه‌های گردشگری اهواز تبدیل شده‌است که در این بازار یک شکم‌گردی حسابی خواهید داشت.

حال‌وهوای بازار فلافل لشکرآباد

به‌محض ورود به محله لشکرآباد بوی فلافل، کپه، سمبوسه و غذاهای دیگر مشام شمارا پر می‌کند. مغازه‌های این خیابان به‌صورت سلف‌سرویس هستند و شما می‌توانید هر چه‌قدر که دل‌تان می‌خواهد از غذاها و ترشی‌های گوناگون نوش‌جان کنید. فلافل فروشی‌هایی که در کنار فلافل، غذاهای عربی دیگری همچون کبه، سمبوسه و … نیز دارند و همه به‌صورت سلف‌سرویس به فروش می‌رسد. همین سلف‌سرویس بودن این غذاها هم باعث جذابیت برای گردشگران و مسافران شده‌است. البته فلافل و غذاهای عربی تنها جذابیت محله لشکرآباد نیست. شیرینی‌ها، چای و قهوه عربی هم در این منطقه به‌وفور یافت می‌شوند. شما می‌توانید در فرصت به‌دست‌آمده از این غذاهای عربی نیزخریداری کنید و دلی از عزا دربیاورید.

روش سلف‌سرویس فروش فلافل در بازارلشکرآباد

self-service selling falafel in Lashkarabad market

فلافل فروش‌های این بازار، خیار شور، گوجه، کلم، انواع ترشی و هرآنچه می‌شود کنار فلافل، درون ساندویچ جا می‌دهند و ساندویچ‌ها را یکی‌یکی آماده می‌کنند سپس روی میز می‌چینند و اطراف دکه‌های خود را با پاشیدن آب و تروتازه کردن برای استقبال از مشتریان آماده می‌کنند. هنگام قدم‌زدن در محله لشکرآباد به دکه‌ها که دقت می‌کنید هرکدام اسم خاصی دارند که با خط درشت آن را کنار دکه نوشته‌اند. همه دکه‌ها مشتریان ثابت خود را دارند و ذائقه آن‌ها را هم می‌دانند. هوا که تاریک می‌شود، مشتری‌ها را می‌بینید که از راه رسیده و هرکدام نانی بر‌داشته و شروع می‌کنند به پر کردن آن و می‌گویند اینجا سلف‌سرویس است. فلافل، گوجه، خیارشور، بادمجان، انواع ترشی، سس قرمز تند، سس سفید همه‌چیز روی میز پیدا می‌شود و مشتریان را می‌بینید که در کنار فلافل هر چیزی را که مایل باشند می‌گذارند و ساندویچ خود را پر می‌کنند.

چگونه به بازار فلافل لشکرآباد برویم؟

برای رفتن به محله لشکرآباد می‌توانید از مترو یا اتوبوس استفاده کنید البته با خودروی شخصی راحت‌تر می‌توانید به این محله بروید. این بازار فلافلی در خیابان انوشه واقع شده که می‌توانید به میدان دانشگاه شهید چمران رفته و در خیابان انوشه به محله لشکرآباد برسید. برای سر زدن به محله لشکرآباد اهواز و خوردن غذا نباید نگران زمان رفتن به آنجا باشید زیرا در هر ساعتی از روز یا شب به آنجا مراجعه کنید، فلافل به صورت سلف سرویس آماده سرو است. همچنین ورود عموم برای افراد در این محله آزاد است.

اهواز به پایتخت فلافل ایران مشهور است

برخورد فروشندگان حاضر در لشکرآباد با مشتریان بسیار خوب و مناسب است؛ و آن‌ها را می‌بینید که باادب و با رعایت تمام قواعد لازم بر اصول مشتری مداری برخورد می‌کنند، حال آن‌که شاید بعضی از آن‌ها قطعا در خصوص نحوه برخوردها اطلاعات علمی نداشته و حتی ممکن است بی‌سواد هم باشند، ولی مشخص است که باتجربه به این نتیجه رسیده‌اند که اگر با مشتری‌ها برخورد خوبی داشته باشند، این کار موجب رونق کسب آن‌ها می‌شود. راسته فلافل فروش‌های اهواز هرسال شلوغ‌تر می‌شود و رونق بیشتری می‎گیرد و در تعطیلات نوروز نیز به‌صورت شبانه‌روزی فعالیت دارند. همچنین باید بگوییم بازار فلافل اهواز به‌عنوان پایتخت فلافل ایران مشهور است که به یک مرکز اقتصادی و گردشگری در این شهر تبدیل شده‌است که افراد زیادی در این بازار مشغول به کار هستند و گردشگران داخلی و خارجی زیادی هرساله به این بازار می‌روند.


سخن آخر:

گشت‌وگذار در بازارهای قدیمی و سنتی اهواز از این جهت که شمارا با سبک زندگی و حال‌وهوای این شهر آشنا می‌کند و امکان خرید از محصولات و فرآورده‌های بومی و محلی استان خوزستان را به وجود می‌آورد، یکی از بهترین تجربه‌های سفر به این شهر خواهد بود. اگر به اهواز سفرکرده‌اید، در بازارهای آن تجربه خرید داشته‌اید و سوغاتی از اهواز برای عزیزان خود آورده‌اید، حتما تجربه آن را با خوانندگان یوتراوز در میان بگذراید. 

📌 در آخر می‌خواهیم یکی از بهترین و آسان‌ترین روش‌های خرید بلیط هواپیما را به شما همراهان خوبمان معرفی کنیم: 

ما در یوتراوز به‌روزترین و آسان‌ترین راه خرید خدمات سفر را برای شما فراهم کرده‌‌ایم. همین حالا شما می‌توانید به راحتی و با چند کلیک ساده، بلیط هواپیما، قطار و اتوبوس بخرید یا هتل مورد نظرتان را در شهر مقصد رزرو کنید. باور ندارید؟ بهترین فرصت است که با خرید بلیط هواپیما اهواز تهران یا هر مبدا و مقصدی که در نظر دارید، ما را محک بزنید! کافی است روی کلمه «خرید بلیط هواپیما» کلیلک کنید. هر سوال و ابهامی در روند خرید داشتید، می‌توانید از طریق تماس با شماره 1548 از همکاران ما بپرسید.

نوشته های مشابه
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز