ورود
غار کتله خور

غار کتله خور؛ دالانی اسرارآمیز در دل کوه‌های زنجان

زمان برای مطالعه 7 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

اگر از بین غارهای ایران فقط غار علیصدر را می‌شناسید، حتما این مقاله را بخوانید؛ چون می‌خواهیم شما را با یکی از غارهای منحصربه‌فرد ایران، یعنی غار کتله خور آشنا کنیم.

ایران سرشار از مکان‌های تاریخی و طبیعی شگفت‌انگیز است که هرکدام داستانی منحصربه‌فرد برای روایت دارند. از دشت‌های وسیع تا کوه‌های بلند و غارهای عمیق، این سرزمین پر از جاذبه‌هایی است که منتظر کشف‌شدن هستند. در این مقاله، یکی از این جاذبه‌های طبیعی و بی‌نظیر را به شما معرفی می‌کنیم؛ غار کتله‌خور در جنوب استان زنجان. این غار با ویژگی‌های متمایز خود، هر‌ساله گردشگران زیادی را به بازدید دعوت می‌کند و در دل خود زیبایی‌های شگرفی نهفته دارد. پس اگر به‌دنبال تهیه بلیط هواپیما و سفر به زنجان هستید، این جاذبه طبیعی را فراموش نکنید.


آنچه در این مقاله درباره غار کتله خور می‌خوانید:

غار کتله خور کجاست؟

غار کتله‌ خور یکی از غارهای زیبای ایران است که در 155 کیلومتری جنوب استان زنجان، شهرستان خدابنده، شهر گرماب قرار دارد. درون این غار اسرارآمیز پر از دالان‌ها و ستون‌های سنگی است که بازدید از آن بی‌شک تجربه‌ای جالب و بی‌نظیر برایتان خواهد بود.

تاریخچه غار کتله خور

چند تن از کوه‌نوردان سرشناس ایرانی در سال 1331 غار کتله خور را کشف کردند. اگر درباره نام این غار سوال برایتان پیش آمده است، باید بگوییم که «کتله» به‌معنای «کوه» و «خور» به‌معنای «خورشید» است و در زبان محلی به‌عنوان غاری با انرژی مثبت شناخته می‌شود.

درون غار کتله خور چه می‌گذرد؟

درون غار کتله خور

غار کتله‌خور از بزرگ‌ترین غارهای آهکی جهان است و ساختار درونی آن را انبوهی از بلورهای استلاگمیت و استلاکتیت تشکیل داده‌اند که در طول میلیون‌ها سال شکل گرفته‌اند. این بلورها به‌صورت نوارهای زیبا و درخشانی از سقف و کف غار آویزان هستند. همچنین، در این غار آثار طبیعی دیگری مانند برکه‌های کوچک و چشمه‌های زیرزمینی وجود دارند که زیبایی خاصی به آن افزوده‌اند. هوای داخل غار مرطوب است و در برخی نقاط میزان رطوبت آن به 90 درصد هم می‌رسد.

بخش‌های مختلف غار کتله خور

بخش‌های مختلف غار کتله خور

شاید برایتان جالب باشد که بدانید 100 متر ابتدایی غار محل زندگی انسان‌های نخستین بوده و اسکلت نزدیک به 80 انسان در آن پیدا شده است. بخش‌های دیگر این غار نیز نام‌های مختلفی دارند؛ مانند میدان شیر خوابیده، میدان چهل‌ستون، میدان بیستون، سه‌راهی کوهی، تالار عروس، تونل قندیلی، سفره عقد، پای فیل، شتر باجهاز، عروس و داماد، نخل سوخته، میدان شمع و میدان مریم مقدس. دلیل همه این نام‌گذاری‌ها شکل‌های مختلف ستون‌های آهکی است که یک جا شبیه به نخل‌ها هستند و جای دیگر شبیه به مجسمه عروس و داماد.

افسانه‌های غار کتله خور

یکی از افسانه‌ها درباره غار مذکور این است که حضور در آن برای عروس و داماد خوش‌یمنی به‌همراه دارد. ازاین‌رو، بسیاری از عروس‌ها و دامادهای روستا پیش از رفتن به خانه خودشان، کمی هم در این غار رقص و پای‌کوبی می‌‌کنند و مراسم ازدواجشان را این‌گونه به پایان می‌رسانند.

شگفتی‌های غار کتله خور

شگفت‌انگیزترین نکته‌ای که باید درباره غار کتله خور بدانید، این است که هفت طبقه دارد. تاکنون در هیچ جای جهان غار آهکی هفت‌طبقه پیدا نشده و غار کتله خور در این زمینه جزو عجایب جغرافیایی محسوب می‌شود. ناگفته نماند که تاکنون فقط سه‌ طبقه از این غار کشف شده است.

چگونه به غار کتله خور برویم؟

چگونه به غار کتله خور برویم؟

برای رسیدن به غار کتله خور چندین مسیر وجود دارد که در ادامه برایتان نوشته‌ایم:

مسیر تهران به گرماب

برای سفر از تهران به غار کتله خور، باید مسافت 360 کیلومتر را طی کنید که حدود 5 ساعت زمان می‌برد. ابتدا وارد اتوبان تهران به قزوین شوید و سپس در قزوین به جاده زنجان بروید و از آنجا به‌سمت ابهر حرکت کنید. در ابهر، مسیر را در جاده ابهر به قیدار ادامه دهید و در ادامه، در قیدار وارد جاده بیجار شوید و مسیر را تا گرماب و غار کتله خور ادامه دهید.

مسیر زنجان به گرماب

برای رسیدن به غار کتله خور از زنجان، دو مسیر اصلی وجود دارد: یکی جاده زنجان به ابهر و دیگری جاده زنجان به بیجار.

  • مسیر زنجان به ابهر: با انتخاب جاده زنجان به ابهر حدود 2 ساعت و 30 دقیقه در راه هستید (146 کیلومتر). پس‌از ورود به جاده ابهر، در سه‌راهی سلطانیه به‌سمت راست بپیچید و وارد جاده سلطانیه شوید. از این مسیر به‌ترتیب از شهرهای سلطانیه و قیدار عبور می‌کنید و به جاده قیدار به بیجار می‌رسید. بعد از طی مسافتی از شهر کرسف، وارد جاده دلایر سفلی شوید و مسیر را ادامه دهید تا به شهر گرماب برسید. از آنجا تنها 6 کیلومتر تا غار کتله خور فاصله خواهید داشت.
  • مسیر زنجان به بیجار: در‌صورتی‌که مسیر زنجان به بیجار را انتخاب کنید، باید 177 کیلومتر را طی کنید که حدود 2 ساعت و 40 دقیقه زمان می‌برد. از جنوب زنجان وارد جاده بیجار شوید و مسیر را تا روستای خورخوره بیجار ادامه دهید. سپس وارد جاده قیدار به بیجار شوید و پس‌از رسیدن به روستای تاتارده، به جاده گرماب بپیچید. از اینجا مسیر را تا شهر گرماب و سپس غار کتله خور دنبال کنید.

مسیر همدان به گرماب

برای رسیدن به غار کتله خور از همدان، مسافت 153 کیلومتر را باید طی کنید که حدود 2 ساعت و 40 دقیقه زمان می‌برد. از شمال همدان وارد جاده بیجار شوید و سپس مسیر جاده بیجار به گرماب را ادامه دهید تا به گرماب برسید. از آنجا مسیر شما به‌سمت غار کتله خور خواهد بود.

مسیر سنندج به گرماب

مسافت بین سنندج تا گرماب 216 کیلومتر است. از سنندج وارد جاده سنندج به دیواندره شوید و بعد‌از رسیدن به پلیس‌راه دیواندره، وارد جاده بیجار به سنندج شوید. پس‌از عبور از بیجار و نزدیک روستای خورخوره، وارد جاده بیجار به قیدار شوید و به‌سمت گرماب ادامه دهید تا به غار کتله خور برسید.

ساعت کاری و هزینه بازدید از غار کتله خور

شما می‌توانید از ساعت 10 تا ۱۸ به بازدید از غار کتله خور بروید. بهای بلیط غار نیز 120 هزار تومان است و پیشنهاد می‌کنیم که به‌جای کارت حتما پول نقد همراه داشته باشید.

بهترین زمان بازدید از غار کتله خور

بهترین زمان بازدید از غار کتله خور فصل بهار و تابستان است؛ چون با سرد‌شدن هوا و بارش باران و برف بازدید از غار دشوار می‌شود.

جاهای دیدنی اطراف غار کتله خور

جاهای دیدنی اطراف غار کتله خور

اگر به غار کتله خور سر زدید، پیشنهاد می‌کنیم از جاذبه‌های تاریخی زیر نیز دیدن کنید که در آن اطراف واقع شده‌اند:

امکانات رفاهی غار کتله خور

در منطقه تفریحی غار کتله خور، امکانات رفاهی اولیه مانند پارکینگ و فروشگاه مواد غذایی و سرویس بهداشتی را می‌توانید پیدا کنید. نکته مهم اینکه اپراتورهای تلفن‌همراه در این منطقه آنتن‌دهی می‌کنند.

اقامت در اطراف غار کتله خور

اگر اهل کمپ و چادر‌ زدن هستید، در اطراف غار این امکان برایتان فراهم است. بااین‌حال، اگر می‌خواهید چند روزی را در شهر زنجان یا گرماب بمانید و جاهای دیگر را هم ببینید، باید به فکر هتل یا اقامتگاه باشید. در ادامه، بهترین اقامتگاه‌ها را شما معرفی می‌کنیم:

  • هتل بزرگ زنجان: هتل 4 ستاره در میدان بسیج زنجان
  • هتل جهانگردی: هتل 2 ستاره در بلوار خرمشهر زنجان
  • هتل پارک: هتل 3 ستاره در میدان آزادی زنجان
  • هتل سپهر: هتل 3 ستاره در بلوار ثبوتی زنجان
  • اقامتگاه بومگردی سهرورد: واقع در روستای سهرورد
  • اقامتگاه بومگردی آنا آتا: واقع در شهر گرماب
  • سوئیت‌آپارتمان فرهنگ: واقع در جاده کتله خور

نظرات بازدیدکنندگان درباره غار کتله خور

نظرات بازدیدکنندگان درباره غار کتله خور

حتما برایتان جالب است بدانید افرادی که از این غار بازدید کرده‌اند، چه تجربه‌ای داشته‌اند:

نظر سپیده از کاربران گوگل مپ: «ما در سفرمان به زنجان تصميم گرفتيم كه از غار كتله خور ديدن كنيم. كمی شک داشتيم كه برويم يا نه؛ اما زمانی كه رفتيم و اين غار را ديديم، بسيار خوشحال بوديم از اينكه يكی از جذاب‌ترين مكان‌های ديدنی ايران را ديديم. مطمئنا بزرگی اين غار و اين‌همه ديدنی‌هایش شما را مسحور خود می‌كند. من خيلی دوست دارم كه بار ديگر هم اين غار را ببينم.»

نظر مهتاب از کاربران گوگل مپ: «شاید راه رسیدن به این غار مقداری طولانی به نظر بیاید؛ ولی زیبایی‌های غار کل خستگی راه را از بین خواهد برد. اطراف غار محل‌هایی برای استراحت و خوابیدن وجود دارد. به نظرم برای لذت‌بردن از طبیعت اطراف و جاده‌ها، اردیبهشت بهترین زمان برای سفر به این منطقه است. ما تیرماه رفتیم؛ ولی با این حال هوا خنک بود. هوای غار هم خیلی خنک و لذت‌بخش بود. امیدوارم با سفر به این غار از زیبایی‌های پروردگار و عظمت آن لذت فراوان ببرید.»

سخن آخر

هر گوشه ایران ما پر از جاهای دیدنی است که باید کشفشان کنیم. اگر اهل ماجراجویی هستید، ما هم در کنارتان هستیم. برای سفر بعدیتان برنامه‌ریزی کرده‌اید؟ بلیط قطار و هواپیما و رزرو هتل با ما! سایت یوتراوز و شماره 1548 را فراموش نکنید.



سوالات متداول

مهم‌ترین وجه تمایز غار کتله خور چیست؟

مهم‌ترین ویژگی غار کتله خور که آن را از سایر غارهای آهکی جهان متمایز می‌کند، هفت‌طبقه‌بودن آن است.

غار کتله خور چقدر با تهران فاصله دارد؟

مسیر تهران تا گرماب حدود 360 کیلومتر است که نزدیک به 5 ساعت طول می‌کشد.

آیا برای رفتن به غار کتله خور به تجهیزات خاصی نیاز داریم؟

خیر، فقط کافی است که کفش مناسب پیاده‌روی بپوشید.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز