خانه صادق هدایت
- ...
- ...
- تعداد کلمات
خانه صادق هدایت یکی از خانههای قدیمی در تهران است که در دوره قاجار ساخته شده و معماری زیبایی دارد. این خانه از زیباترین جاهای دیدنی تهران محسوب میشود که متاسفانه این روزها حال خوبی ندارد! اطلاعات کاملتر + نقشه 👇
خانه صادق هدایت یکی از خانههای مهجور تاریخی در پایتخت و از جاهای دیدنی تهران است. چرا که این خانه در طی سالها تغییرات کاربری زیادی داشته و داستانها با خود دارد؛ از مهد کودک و بیمارستان گرفته تا کتابخانه و خانه موزه! شاید به همین دلایل است که این خانه نامهای دیگری همانند، خانه هدایت قلیخان اعتضادالملک، مهد کودک صادقیه، کتابخانه بیمارستان امیر اعلم و اسامی دیگر هم دارد. این خانه که حرف و حدیثهای زیادی با خود به همراه داشته و فراوان تغییر کاربری داده، شاید در روزهای آینده شانس با او یار باشد و تبدیل به خانه موزه صادق هدایت بشود. در ادامه مقاله یومگ قصد دارد شما را با یکی از خانههای قدیمی تهران بیشتر آشنا کند. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله درباره خانه صادق هدایت خواهید خواند:
خانه صادق هدایت کجاست؟
خانه صادق هدایت در محله فردوسی، خیابان شهید تقوی و در کنار بیمارستان امیر اعلم تهران قرار دارد. این خانه یکی از شش مکان تاریخی در محله فردوسی پایتخت است که از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی قرار گرفته است و با این وجود یکی از مکانهای دیدنی و خوب در این منطقه است که ارزش بازدید و وقت گذاشتن را دارد.
صادق هدایت یکی از بزرگترین و خلاقترین نویسندگان معاصر ایرانی بوده که بیشتر عمر خود را در همین خانه سپری کرده است. اعتضادالملک، پدر صادق هدایت نیز از رجال و اشراف دوره قاجار بوده که این خانه به دستور وی ساخته شده است. ساخت بنای خانه هدایت به سبک معماری اواخر دوران قاجار است و با کاشیهای برجسته لعابدار رنگی که نقوش زیبایی بر آنها نقش بسته، به زیباترین شکل ممکن تزیین شده است. (خانه صادق هدایت نقشه 👇)
چگونه با مترو به خانه صادق هدایت برویم؟
- آدرس خانه صادق هدایت: تهران، خیابان سعدی، بالاتر از خیابان منوچهری، ضلع جنوب غربی بیمارستان امیر اعلم، خیابان شهید تقوی (خیابان هدایت) پلاک 3
بهترین و مناسبترین راه برای رسیدن به خانه صادق هدایت استفاده از مترو است. شما میتوانید از هر جای تهران که هستید سوار مترو شده و در ایستگاه دروازه دولت پیاده شوید. خیابان سعدی را پیدا کرده و با چند قدم خود را به خانه تاریخی صادق هدایت برسانید.
تاریخچه غمانگیز خانه صادق هدایت
خانه صادق هدایت در واقع متعلق به هدایت قلیخان اعتضادالملک (پدر صادق هدایت) بوده است؛ خانهای که صادق در آن به همراه دو برادر و سه خواهرش زندگی کرد. در سال 1353 بانو فرح پهلوی، این خانه را خرید تا آن را تبدیل به مرکز ادبی صادق هدایت کند و در همان سال کار مرمت آن آغاز شد. در همین راستا بانو فرح نامهای به کلیه وراث خاندان هدایت فرستاد و از ایشان خواست تا اگر وسیلهای از صادق دارند به صورت امانی به این خانه تحویل بدهند تا در معرض دید عموم قرار بگیرد.
متاسفانه در سال 1357 و با شروع انقلاب اسلامی، کار تبدیل شدن این خانه به مرکز ادبی نیمهکاره رها شد و خانه صادق هدایت در اختیار دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستان امیر اعلم قرار گرفت و در نهایت به مهد کودک صادقیه تبدیل شد و اما همچنان داستان این خانه مهجور ادامه دارد!
در سال 1378 زمانی که تصمیم گرفتند تا خانه هدایت را در فهرست آثار ملی ثبت کنند، تلاشها برای خالی شدن مهد کودک آغاز شد و سرانجام مهد کودک تخلیه و تعطیل شد، اما متاسفانه این خانه حال و روز خوبی ندارد و در حال حاضر حیاط آن به محلی برای دپوی ضایعات بیمارستان امیر اعلم تبدیل شده است.
معماری خانه صادق هدایت
خانه هدایت یکی از خانههای تاریخی به جای مانده از عهد قاجار است که از حیث معماری زیبا در خور تماشاست و معماری زیبای قاجاری در هر گوشه از آن به چشم میخورد. خانه هدایت در زمینی به مساحت 1400 متر بنا شده است، ورودی اصلی این بنا در ضلع جنوبی خانه و در خیابان تقوی قرار دارد. در حیاط از نوع دو لنگه است و از طریق سه پله آجری که از کف حدود 75 سانتیمتر فاصله دارد، میتوانید وارد حیاط بیرونی خانه بشوید. حیاطی در ابعاد 8 در 8 متر که به سبک باغهای ایرانی باغچهبندی شده است.
ساختمان اصلی خانه در دو طبقه بنا شده است. در مرکز حیاط یک حوض سنگی و در اطراف آن چهار باغچه کوچک وجود دارد که زیبایی این خانه را چندین برابر کردهاند. دیوارهای حیاط که در ساخت آن از کاشیهای لعابدار 20*20 استفاده شده است، پر از نقشونگارهای زیبا و چشمنواز هستند. چند مرد با پوشش قاجار، گلوبوته، فرشتههای عریان و نقش عمارتهای مختلف بسیار ظریف و هنرمندانه بر روی این کاشیها نقش بسته است. همچنین این خانه دارای یک زیرزمین است که یک طبقه روی آن ساخته شده است.
صادق هدایت کیست؟
صادق هدایت یکی از نویسندگان و مترجمان برجسته ایرانی و از پیشگامان داستاننویسی نوین در ایران است. «رمان بوف کور» هدایت، یکی از مشهورترین و درخشانترین آثار ادبیات داستانی معاصر ایران است. صادق هدایت در سال 1903 در تهران متولد شد، پدرش هدایت قلی خان (وزیر علوم در دوره ناصرالدین شاه) و مادرش زیور الملوک بود. وی دو برادر و سه خواهر داشت و صادق کوچکترین فرزند خانواده هدایت بود.
صادق در سال 1296 برای اولینبار در مدرسه سن لویی که یک مدرسه فرانسوی بود، با ادبیات جهان آشنا شد. او در این مدرسه به کشیش مدرسه درس فارسی میداد و کشیش مدرسه او را با ادبیات جهان آشنا میکرد. در همین مدرسه بود که هدایت به علوم خفیه و متافیزیک علاقه پیدا کرد و همین علاقه سبب شد تا بعدها نوشتارهایی در همین باب منتشر کند. در همین سالها بود که صادق اولین مقاله خود را در روزنامه هفتگی به چاپ رساند و توانست جایزه سه ماه اشتراک رایگان این مجله را دریافت کند. این نوشتنها ادامه داشت و در نهایت در سال 1303 موفق شد کتابی به نام انسان و حیوان منتشر کند.
صادق هدایت همچنین در جوانی به گیاهخواری روی آورد و کتابی در مورد فواید گیاهخواری نوشت. وی تا پایان عمر خویش گیاهخوار ماند. در سال 1309، هدایت به تهران بازگشت و علیرغم میل باطنی در بانک ملی مشغول به کار شد. اما مدتی بعد در اداره موسیقی کار خود را آغاز کرد. او همچنین با دوستان بزرگی همانند بزرگ علوی، مسعود فرزاد و مجتبی مینوی نشست و برخاست میکرد. صادق هدایت در نهایت در سال 1330 اقدام به خودکشی کرد و دار فانی را وداع گفت.
آثار هدایت را میتوان به پنج بخش تقسیمبندی کرد: داستان، ترجمه، تحقیق، نمایشنامه و سفرنامه از آثار این بزرگوار هستند.
امیدواریم هرچه زودتر خبرهای خوشی مبنی بر تبدیل این خانه به «خانهموزه هدایت» بشنویم. چرا که صادق هدایت یکی از مفاخر ارزشمند ایرانی است و مفاخر هر کشوری سرمایههای ارزشمند آن کشور به شمار میآیند. حال که دیگر هدایت نیست، شاید خانه آن نمادی باشد برای زنده نگه داشتن نام و یاد این نویسنده بزرگ! نویسندهای که یک دنیا او را میشناسد و حیف است که ما خود این چنین وی را به فراموشی بسپاریم.