کاخ سعدآباد تهران
- ...
- ...
- تعداد کلمات
کاخ سعدآباد تهران یکی از زیباترین و برجستهترین مکانهای دیدنی شهر تهران است که بازدید از آن برای تمام علاقهمندان به تاریخ معاصر الزامی است. آیا میخواهید درباره یکی از مجللترین کاخهای تهران بیشتر بدانید؟
کاخ سعدآباد قطعا یکی از برجستهترین و زیباترین کاخهای ساختهشده در تاریخ معاصر ایران و از بهترین جاهای دیدنی تهران است که آخرین پادشاهان قاجار و پهلوی در آن اقامت داشتهاند. بازدید از کاخ سعدآباد تهران میتواند اطلاعات قابلتوجهی درباره تاریخ معاصر ایران و نحوه زندگی پادشاهان پهلوی و قاجاری به شما اضافه کند. این کاخ در شمال تهران، در غرب بوستان گلاب دره و شرق محله زیبای ولنجک واقع شده است. خوش آبوهواتر از این منطقه در تهران مگر داریم؟ سعدآباد که از چندین کاخ و موزه تشکیل شده است، میتواند هر آدمی با هر سلیقهای را راضی نگه دارد. چراکه از عشق ماشین گرفته تا طرفدار نقاشی و عتیقهجات و معماری میتواند از بازدید آن لذت ببرد. در ادامه با معرفی مجموعه تاریخی سعدآباد تهران با یومگ همراه باشید و یکی از دیدنیترین موزههای تهران را ببینید و دربارهاش بخوانید!
آنچه در ادامه می خوانید:
- کاخ سعدآباد کجاست؟
- کاخ سعدآباد در کجای تهران قرار دارد؟
- تاریخچه کاخ سعدآباد
- آدرس کاخ سعدآباد تهران
- بخشهای مختلف کاخ سعدآباد تهران
- ساعت کاری و ساعت بازدید کاخ سعدآباد تهران
- هزینه بلیط کاخ سعدآباد
- بازدید از کاخ سعدآباد در دوران کرونا
کاخ سعدآباد کجاست؟
کاخ سعدآباد که در حال حاضر با عنوان کاخ موزه سعدآباد شناخته میشود به علت داشتن محیطی سرسبز و آبوهوایی خوش، سکونتگاه ییلاقی پادشاهان قاجاری و پهلوی بوده است. این کاخ موزه جزء اصلیترین مکانهای دیدنی شهر تهران به شمار میآید که هر ساله تعداد زیادی از بازدیدکنندگان و علاقهمندان به تاریخ معاصر ایران را به خود جذب میکند. اطراف این کاخ سراسر پوشیده از درختان چنار است و در داخل آن نیز باغی زیبا و بسیار بزرگ با درختان کهن دیده میشود که تقریبا 18 کاخ زیبا را در دل خود جای داده است. وجود رودخانهی زیبایی که از وسط باغهای مجموعه تاریخی سعدآباد میگذرد باعث شده است که این کاخ موزه، به یک مجموعه دیدنی تبدیل شود. در کل بیش از 200 گونه گیاهی در باغ سعدآباد وجود دارد که قدت بعضی از درختان آن به بیش از صدسال میرسد.
کاخ سعدآباد در کجای تهران قرار دارد؟
در حال حاضر کاخ موزه سعدآباد در شمالیترین قسمت شهر تهران، در منطقه شمیرانات و روی کوهپایه توچال قرار دارد. این مجموعه تاریخی از شمال با کوههای البرز، از شرق با گلابدره، از غرب با ولنجک و از جنوب با محله تجریش همسایگی دارد. مساحت کلی این مجموعه فرهنگی تاریخی به 110 هکتار میرسد که رقم قابلتوجهی است. در طول زمان و با گذشت سالهای مختلف به علت پهناور بودن باغ سعدآباد و محیط اطراف آن، کاخهای ریز و درشت دیگری نیز در اطراف آن ساخته شده است که امروزه نیز تمامی آنها قابل بازدید هستند.
آدرس کاخ سعدآباد تهران + نقشه
و اما مسیر دسترسی به کاخ سعدآباد تهران چگونه است؟ بهترین راه برای رسیدن به مجموعه تاریخی سعدآباد، رسیدن به خیابان زعفرانیه است. ابتدا سعی کنید از محل سکونت خود با نزدیکترین مسیر به خیابان شهید فلاحی یا همان زعفرانیه برسید و سپس با گذر از آن به خیابان طاهری وارد شوید. خیابان طاهری در ضلع شرقی و بخش میانی خیابان زعفرانیه قرار دارد. تابلوهای راهنما در این خیابان شما را برای رسیدن به کاخ راهنمایی خواهند کرد لذا در طول مسیر سعی کنید به تابلوهای راهنمای مسیر توجه ویژه داشته باشید. مجموعه کاخ موزه سعدآباد دارای دو ورودی در خیابانهای زعفرانیه و دربند است. معمولا ورودی زعفرانیه برای بازدیدکنندگانی مناسب است که با خودروی شخصی به مجموعه سعدآباد میروند و اما ورودی دربند برای افرادی مناسب است که از وسایل حملونقل عمومی برای رسیدن به موقعیت کاخ استفاده میکنند.
بعد از انتخاب درب ورودی، شروع به قدمزدن در میان درختان سر به فلک کشیده سرو و صنوبر کنید. به صدای پرندگان که از لابهلای درختان برایتان سرود خوشامدگویی میخوانند، گوش بسپارید. اما این صداها باعث نمیشود از هیاهوی رودخانه دربند که از میان کاخ می گذرد لذت نبرید! با هر قدم برگشتی به زمان قاجار بزنید و با افتخار هر چه تمامتر از ایرانی پر ابهت، مغرورانه سفری در گذشته را آغاز کنید.
تاریخچه کاخ سعدآباد
ساخت بنای ابتدایی کاخ سعدآباد به دوره قاجار باز میگردد. پس از کودتای سال 1299 شمسی، به قدرت رسیدن رضاخان و روی کار آمدن خاندان پهلوی، او کاخ سعدآباد را به سلیقه خود بازسازی کرد. در زمان رضاخان بخشهای زیادی از اطراف کاخ که عموما متشکل از باغهای متروکه بودند، تحت مالکیت کاخ درآمدند و در طی دوران حکومت او تا حد قابلتوجهی به وسعت کاخ سعدآباد اضافه شد. پس از انقلاب اسلامی ایران در سال 1375 شمسی، این کاخ تبدیل به مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد شد و از آن پس به عنوان یکی از مهمترین جاذبههای فرهنگی شهر تهران، میزبان بازدیدکنندگان ایرانی و خارجی از سراسر جهان شد.
حاج آقا رضا رفیع در خاطرات خود درباره کاخ سعد آباد چنین می نویسد: «من سعدآباد را از ابوالفتح سردار اعظم (پسر بانو عظمی خواهر ظلل السلطان) به مبلغ چهارصد هزار تومان با مهر حاج آقا نورا… و کلباسی برای رضاخان سردار سپه خریداری کردم. سعدآباد که من آن زمان خریداری کرده بودم به این بزرگی نبود و وسعت آن هشت هزار متر کنار رودخانه با عمارت حالیه ملکه مادر بود. البته بعد از خریداری سعدآباد از سردار اعظم، تپه علی خان والی را از پدر سرتیپ والی به مبلغ هفت هزار تومان خریداری نمودم و این تپه همان تپهای است که کاخ شهوند را رضاخان بر روی آن بنا کرد و مادر شاهپور عبدالرضا (عصمت دولتشاهی) در آن کاخ مینشست».
بخشهای مختلف کاخ سعدآباد تهران
همانطور که در طول مقاله به آن اشاره کردیم، مجموعه تاریخی سعدآباد بسیار بزرگ و پهناور است و طبیعتا شامل بخشهای مختلفی میشود که هرکدام در دورههای تاریخی مختلف میزبان فعالیت سیاسی و اجتماعی خاصی بودهاند. در ادامه با بررسی بخشهای مختلف کاخ سعدآباد تهران با ما همراه باشید.
کاخ موزه سبز
کاخ موزه سبز را می توان به جرعت زیبا ترین و حیرت اور ترین بخش مجموعه تاریخی سعداباد برشمرد. این کاخ زیبا یکی از قدیمی ترین کاخ های مجموعه سعدآباد است و قدمت آن به دوره قاجار باز میگردد. علت نامگذاری این کاخ، نماهای سبز رنگ فراوانی است که در جایجای این کاخ بزرگ دیده میشود. معماری کاخ موزه سبز بسیار فوق العاده و اعجابآور است، اهمیت این کاخ به حدی بالا بوده که در دوره قاجار از بهترین و مجربترین معماران برای طراحی نمای این کاخ استفاده شده و بعدها در دوره پهلوی ، رضاخان از کاخ سبز جهت پذیرایی از مهمانهای خارجی خود بهره میبرده است. بازدید از این کاخ موزه جذاب و تاریخی را به شدت به شما عزیزانی که قصد بازدید از مجموعه تاریخی سعدآباد را دارید پیشنهاد میکنیم.
کاخ موزه ملت
کاخ موزه ملت، بزرگترین کاخ موجود در مجموعه تاریخی سعدآباد تهران است. این کاخ بزرگ با وسعتی ۷۰۰۰ مترمربعی با نامهای کاخ سفید و کاخ شاه نیز شناخته میشود. کاخ سفید نامی بود که در طول دوره پهلوی بر روی این ساختمان عظیم قرار داشت. پس از انقلاب اسلامی، نام این کاخ به کاخ موزه ملت تغییر پیدا کرد. ساختوساز و تاسیس ساختمان کاخ موزه ملت از اواخر دوران پهلوی اول و به دستور رضاخان (حدود سال ۱۳۱۸ شمسی) آغاز شد و چند سال بعد در دهه ۱۳۲۰ شمسی به پایان رسید. در ساخت این کاخ زیبا معماران ایرانی بسیار بزرگی. نقش داشتهاند، به همین دلیل این کاخ را میتوان به تنهایی، زیباترین و عظیمترین کاخ سعدآباد نامید که آثار طراحی منحصربه فرد و معماری اصیل ایرانی درگوشه و کنار آن دیده میشود.
موزه سلاحهای دربار
در قسمت شمالی باغ سعدآباد، ساختمان دو طبقهای را مشاهده خواهید کرد که قبل از انقلاب اسلامی ایران، سکونتگاه غلامرضا پهلوی، برادر محمدرضا شاه پهلوی بوده است. پس از انقلاب و تبدیلشدن کاخ سعدآباد به موزه تاریخی، بهرهوری این ساختمان بزرگ تغییر کرد و تبدیل به موزه سلاح های دربار شد. در کاخ موزه سبز بیش از ۱۱۰ قبضه سلاح گرم قدیمی از انواع شکاری، جنگی و کمری و انواع دیگر وسیلههای مرتبط با این سلاحها به همراه عکسهای مرتبط با سلاح برای بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته شده است. اگر از علاقهمندان به سلاحهای تاریخی دوره قاجار و پهلوی هستید، بازدید از موزه سلاحهای دربار کاخ سعدآباد را به شما پیشنهاد میکنیم.
موزه ظروف سلطنتی
یکی از زیباترین ساختمانهای کاخ سعدآباد از نظر طراحی داخلی، موزه ظروف سلطنتی است. این بنا در سال 1315 به دستور رضاخان در شرق مجموعه کاخ سعدآباد ساخته شد تا محل اقامت اشرف پهلوی باشد. در سال 1350 شمسی، اشرف پهلوی که تحتتاثیر معماری فرانسه قرار گرفته بود، از طراحان و معماران خارجی دعوت کرد تا ضمن ایجاد تغییرات گسترده در ساختمان محل اقامتش، دکوراسیون داخلی این بنا را به سبک فرانسوی بازسازی کنند. در اوایل انقلاب اسلامی این بنا تبدیل به موزه ظروف سلطنتی شد اما در سال 1374 تغییر کاربری پیدا کرده و مدیریت آن به دست نهاد ریاست جمهوری افتاد. ده سال بعد در سال 1384 مجددا مالکیت بنا به دست سازمان میراث فرهنگی درآمد و این سازمان دوباره تصمیم گرفت این ساختمان زیبا را به موزه ظروف سلطنتی تبدیل کند. اگر علاقهمند به تماشای ظروف سطلنتی دوران قاجار و پهلوی هستید و قصد دارید دکوراسیون جذاب این بنا را مشاهده کنید حتما سری به موزه ظروف سلطنتی کاخ سعدآباد بزنید.
موزه آشپزخانه سلطنتی
درست در مرکز مجموعه تاریخی سعدآباد، موزه آشپزخانه سلطنتی را مشاهده خواهید کرد. این ساختمان در دوره رضاخان ساخته شده و هدف از تاسیس آن تولید غذای دربار با بالاترین کیفیت ممکن بوده است. وجود کورههای قدیمی، آشپزخانههای مرتبط با دوره قاجار و اجاقهایی که بیش از 50 سال از عمر انها گذشته است به جذابیت این ساختمان افزوده است. و در صورت بازدید از این موزه، ظروف بسیار قدیمی مورد استفاده در دوره پهلوی و بخشهای مختلف آشپرخانه دربار پهلوی را مشاهده خواهید کرد که میتواند برای علاقهمندان به فرهنگ آن دوره جالب باشد.
کاخ ولیعهد یا موزه استاد حسین بهزاد
قدمت موزه استاد حسین بهزاد به اواخر دوره قاجار باز میگردد. اهمیت بالای این ساختمان در دوره پهلوی به این دلیل است که در زمان رضاخان، این کاخ با عنوان کاخ کرباسی، دفتر کار شخصی رضاخان بوده است. بخش اعظمی از نوجوانی محمدرضا پهلوی نیز در این کاخ سپری شده است و به همین دلیل یکی دیگر از نامهای این ساختمان، کاخ ولیعهد است. پس از انقلاب اسلامی ایران، تا مدتها از این ساختمان به عنوان انبار کاخ سعدآباد استفاده میشد تا اینکه سازمان میراث فرهنگی در سال 1371، پس از در اختیار گرفتن بخش زیادی از آثار هنرمند بزرگ ایرانی، استاد حسین بهزاد، این ساختمان را به موزه اثار ایشان تبدیل کرد. استاد حسین بهزاد یکی از بزرگترین نقاشان تاریخ معاصرایران است که آثار او به سبک نقاشیهای سنتی ایرانی است.
موزه آب
موزه آب که در نزدیکی کاخ سبز سعدآباد واقع شده است یکی دیگر از زیباترین بخشهای مجموعه تاریخی سعدآباد تهران است. در این موزه زیبا میتوانید مدلهای زنده تاسیسات آبی مانند آب انبارها، آسیابها و سدهای مختلف از گذشته تا به امروز (پل بند امیر و سد کارون) را مشاهده کنید و همچنین با نحوه تامین آب شرب دربار سلطنتی ایران در دوره قاجار و پهلوی آشنا شوید. بازدید از این موزه میتواند نکات جالبی را برای علاقهمندان به مهندسی و علوم ساختوساز به همراه داشته باشد.
موزه آلبومهای سلطنتی و اسناد سعدآباد
یکی از بزرگترین ساختمانهای مجموعه تاریخی سعدآباد، موزه آلبومهای سلطنتی و اسناد است که در دوره پهلوی اول به دستور رضاخان ساخته شد تا جهت نگهبانی از کاخ از آن استفاده شود. بعدها در دوره محمدرضا شاه کاربری این ساختمان کمی جدیتر شده و مسئولیت کلی امنیت کاخ سعدآباد به ان محول شد. پس از انقلاب این ساختمان متروکه و بلااستفاده ماند تا اینکه در سال 1391 به عنوان موزه آلبومهای سلطنتی و اسناد از ان استفاده شد. بخشهای مختلف موزه آلبوهای سلطنتی عبارتند از: گالری شماره ۱ (تصاویر و اسناد دوره پهلوی اول)، گالری شماره ۲ (تصاویر و اسناد دوره پهلوی دوم)، گالری شماره ۳ و ۴ (مهرها و جلدها)، گالری شماره ۵ (محل برگزاری نمایشگاهها)، سالن سینما، و بخش اداری و مخزن اسناد رسمی تاریخی. در کل اگر به مشاهده تصاویر و اسناد قدیمی از دوره پهلوی و وقایع تاریخی این دوره علاقهمند هستید بازدید از این موزه برای شما خالی از لطف است.
موزه اتومبیلهای سلطنتی
برای کسانی که مانند من به اتوموبیلها علاقهمند هستند، قطعا موزه اتوموبیلهای سلطنتی، جذابترین بخش از مجموعه تاریخی سعداباد است. تمامی خودروهای این موزه، مربوط به دوره پهلوی و عموما از برندهای بنز و رولزرویس هستند که طول عمر اکثر انها بیش از 50 سال میباشد. در این موزه میتوانید خودروهای شخصی پادشاهان پهلوی و خانواده آنها را مشاهده کنید و درباره آنها اطلاعات جامعی بدست آورید.
موزه هنر ملل
موزه هنر ملل قطعا یکی از زیباترین طراحیهای داخلی در میان ساختمانهای کاخ موزه سعدآباد را داراست. از این ساختمان در دوره پهلوی به عنوان گلخانه استفاده میشد. پس از تبدیل شدن به موزه، آن را با نام موزه فرح پهلوی میشناختند اما بعدها با اضافه شدن آثار دیگر هنرمندان به آن، نام موزه به موزه هنر ملل تغییر یافت.
موزه استاد فرشچیان
نام استاد فرشچیان، هنرمند برجسته ایرانی بسیار پر آوازه است، آنقدر پر آوازه که یکی از ساختمانهای مجموعه تاریخی سعدآباد به نام ایشان اختصاص دادهاند. قدمت این ساختمان به دوره قاجار باز میگردد. فضای اطراف این ساختمان به حدی زیباست که رضاخان آن را به عنوان محل اقامت خود و همسر چهارمش انتخاب کرده بود. بازدید از موزه استاد فرشچیان را به تمامی بازدیدکنندگانی که قصد تماشای آثار حیرتآور او را دارند پیشنهاد میکنیم.
موزه پوشاک سلطنتی
این ساختمان در سال 1314 به دستور رضاخان در شمال کاخ سعدآباد ساخته شد. در ابتدا این کاخ به عنوان کاخ تابستانی شمس، خواهر محمدرضا پهلوی استفاده میشد اما پس از نقل مکان شمس، به کاخ شخصی خود در کرج، این ساختمان به دستور محمدرضا پهلوی به موزه اختصاصی هدایای سلطنتی تغییر نام داد. پس از انقلاب اسلامی ایران و در سال ۱۳۷۳ این کاخ به موزه مردمشناسی ایران تبدیل شد و در بهمن ماه ۱۳۸۸ به موزه تاریخ معاصر تغییر کاربری داد و اما نکته جالب این است که امروزه به عنوان موزه پوشاک سلطنتی به فعالیت خود ادامه می دهد. اگر علاقهمند به نحوه پوشش مردم دوره قاجار و پهلوی هستید و قصد دارید از لباسهای خاندان سطلنتی پهلوی و قجری بازدید کنید، حتما سری به موزه پوشاک سلطنتی کاخ سعدآباد بزنید.
آشنایی با کاخ صاحبقرانیه تهران
ساعت کاری و ساعت بازدید کاخ سعدآباد تهران
ساعت بازدید کاخ سعدآباد بسته به نیمه اول یا دوم سال متفاوت است. معمولا در 6 ماه اول سال، ساعت کاری کاخ از ساعت 9 صبح تا 19 عصر است و در 6 ماه دوم این بازه زمانی به بازه 9 تا 18:30 دقیقه کاهش مییابد. به این نکته توجه کنید که برای بازدید از کاخ سعدآباد نیاز به تهیه بلیط است و باجه فروش بلیط تنها تا ساعت 17 فعالیت میکند. خوشبختانه برای تهیه بلیط میتوانید به صورت انلاین اقدام کنید. برای تهیه بلیط اینترنتی مجموعه تاریخی سعدآباد میتوانید به سایت مجموعه سعدآباد مراجعه کنید.
هزینه بلیط کاخ سعدآباد چقدر است؟
هزینه یا قیمت بلیط ورودی کاخ سعدآباد تهران برای گردشگران ایرانی 5000 تومان است. البته لازم به ذکر است که این تنها بهای ورود به کاخ است و برای بازدید از قسمتهای مختلف مجموعه تاریخی سعدآباد باید هزینه جداگانه بپردازید که هزینهی هرکدام از آنها چیزی بین چهار الی پنج هزار تومان است.
بازدید از کاخ سعدآباد در دوران کرونا
خوشبختانه بازدید از مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد تهران در دوران شیوع ویروس کرونا با رعایت پروتکلهای بهداشتی کاملا میسر است و شما به راحتی میتوانید تنها با استفاده از ماسک، از زیباییهای کاخ موزه سعدآباد بهره ببرید.
نکات سفر در دوران کرونا را در یومگ بخوانید!
در پایان باید بگویم که اگر جز علاقهمندان به تاریخ معاصر ایران و دوره های پهلوی و قاجار هستید، حتما بازدید ازکاخ موزه سعدآباد تهران را در برنامه خود قرار دهید. این کاخ زیبا، تجلیگر بخش بسیار مهم و حساسی از تاریخ کشور عزیزمان ایران است. نمایشی از فرهنگ، آدابورسوم و سبکزندگی کاخنشینان دوره قجری و پهلوی را نمایش میدهد و بخشهای مختلف و پر تعداد این کاخ، تمامی جنبههای تاریخی، سیاسی، فرهنگی، هنری و معماری ایران در قرن گذشته را در برمیگیرند و شما را بیش از پیش با تاریخ معاصر ایران آشنا می کنند.