
باغ موزه نگارستان تهران
زمان مطالعه: 9 دقیقه
بازدید: 6098موزهی نگارستان عمارتی بسیار زیبا و تاریخی به سبک کلاه فرنگی (کوشک) ساخته شده است و دیدار آن برای ساعاتی میتواند خستگی جسم و روح شما را به طراوت و شادابی تبدیل کند. آیا میخواهید یکی از زیباترین باغ موزههای تهران را بشناسید؟ جای درستی را برای خواندن انتخاب کردهاید.
موزهی نگارستان از جاهای دیدنی تهران است. پیشنهاد میکنیم در سفرهای خود به پایتخت، علاوهبر انجام امور اداری از دیدن جاذبههای این شهر نیز غافل نشوید. با یوتراوز همراه شوید تا یکی از این جاذبههای ارزشمند یعنی باغ موزه نگارستان تهران را بهتر و بیشتر بشناسید.
آنچه در ادامه از باغ موزه نگارستان تهران میخوانید:
باغ موزه نگارستان تهران

در سراسر شهر بزرگ تهران جاذبههای تاریخی بیشماری وجود دارند که لذت سفر را برای شما دوچندان میکنند. حتما تا به حال نام باغ موزه نگارستان تهران به گوشتان خورده یا اگر به تهران سفر کرده باشید تعریفش را از تهرانیها زیاد شنیدهاید. باغ موزه نگارستان تهران نمونه بارز از باغ موزه هنر ایرانی به شمار میرود که در حال حاضر به عنوان یک جاذبه تاریخی و تفریحی محبوبیت زیادی نزد گردشگران دارد.
این باغ جزو یادگاریهای ارزشمند عهد قاجار در تهران است که به لطف معماری و جاذبههایش یکی از بهترین مکانهای دیدنی در تهران محسوب میشود. این بنای تاریخی در تهران به سبک عمارت کلاه فرنگی طراحی شده و دارای تالارهای باشکوه، باغی زیبا با فضای سرسبز، کتابخانه، کافه و رستوران و دیگر آثار ارزشمند است. باغ موزه نگارستان به محلی برای قرارها و گپهای دوستانه در آخر هفته تبدیل شده است.
باغ موزه نگارستان کجاست؟ (+ نقشه 👇)
باغ موزه نگارستان در قسمت شمالی میدان بهارستان قرار دارد. این بنای تاریخی بینظیر در نزدیکی مجلس شورای ملی قرار دارد. جالب است بدانید وسعت باغ به قدری زیاد است که از سمت شرق به خیابان صفی علی شاه، از غرب به خیابان دروازه شمیران، از جنوب به میدان بهارستان، از سمت جنوب غربی به ساختمان سازمان برنامه و از جهت شمال به خیابان آتشکده یا علایی و محل سابق دانشکده ادبیات منتهی میشود.
این مجموعه تاریخی و فرهنگی در سال 1222 هجری قمری به عنوان یک اقامتگاه تابستانی به دستور فتحعلی شاه قاجار ساخته شد. به همین دلیل دارای ارزش تاریخی زیادی است.
در گذشته وسعت باغ نگارستان 43200 مترمربع بوده اما در طی زمان بر اثر تخریبهای زیادی وسعت این باغ باشکوه به 11469 متر مربع رسیده است. در مجموع این باغ 600 متر زیر بنا، 64 اتاق، 4 تالار، یک کتابخانه بزرگ همراع با 4 سالن دارد. بخش دیدنی این باغ تالارهای موجود در ساختمانهاست که با آینه کاری، نقش و نگارهای طلایی و چلچراغهای جذاب به زیبایی تزئین شده است. در این مجموعه تاریخی ساختمانهای دلگشا و تالار قلمدان بسیار چشمنواز هستند.
علت نامگذاری باغ موزه نگارستان
علت نامگذاری این بنای تاریخی ارزشمند برای این است که در یکی از اتاقها تعداد زیادی تابلوهای نقاشی وجود دارد که اغلب آنها پرتره هستند. این نقاشیهای زیبا و چشمنواز، هنر دست هنرمندانی همچون میرزا جانی نقاش، میرزا بابا نقاش و عبدالله خان نقاش باشی است. همچنین باید بدانید چندین سال قبل ساختمان دانشسرای عالی پیشین، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در این باغ فعالیت میکردند. برای این است که این مجموعه به همان اندازه که باغی است زیبا، موزهای است از آثار نفیس تاریخی و هنری.
دیدنیهای باغ موزه نگارستان تهران
از دیدنیهای موجود در باغ موزه نگارستان تهران میتوان موارد زیر را نام برد:
موزهی مکتبخانهی کمالالملک:
شما در این موزه میتوانید به تماشای بیش از 130 اثر نقاشی از آثار استاد کمالالملک و شاگردانش را به تماشا بنشینید.
تالار اسفرجانی:
پس از اینکه موزهی مکتبخانهی کمالالملک را دیدید، میتوانید از تالار اسفرجانی دیدن کنید. در بازدید این تالار میتوانید هجده اثر معرق سوخت اهدایی استاد اسفرجانی را ببینید و همزمان از دیدن فضای تالار که بسیار دیدنی و زیبا است لذت ببرید.
تالار مجموعه ملکالشعرای بهار:
این تالار محلی است که با مراجعه به آن میتوانید دستنوشتهها، کتابها، تصاویر و اسناد دیجیتالی از این شاعر عالیقدر سرزمینمان دیدین کنید.
تالار جهانگیر ارجمند:
نتیجه نیم قرن زحمات استاد جهانگیر ارجمند را در این سال خواهید دید. مجسمههای کوچکی از معروفترین افراد کشورمان و برخی چهرهها از افراد اهل سیاست خارجی را خواهید یافت.
تالار منیر فرمانیان:
آثار مدرن این هنرمند که مرکب از اشکال هندسی، آینهکاری، و نقشمایهها و نقاشی پشت شیشه هستند، در بهنامترین مراکز هنری جهان، موزههای متروپولیتن و گوگنهام نیویورک، و موزه هنر مدرن نمایش داده شده است.
حافظیه:
اگر خیلی اهلدل باشی میتوانید به کافهای که در این مجموعه است بروی و زیر آلاچیقی که شبیه به حافظیه شیراز است و به دستور فتحعلیشاه قاجار ساخته شده بوده صبحانهای میل کنید. همچنین از دیگر بخشهای باغ موزه نگارستان میتوان موارد زیر را نام برد:
- مجموعه و تالار روح الامینی
- صف سلام فتحعلی شاهی
- سردیس فردوسی
- اتاق کاشیهای کاخ نگارستان
- موزه مجموعه آثار قلمزنی روی نقره اهدایی غلامحسین ملول
رستوران و کافه روحی باغ نگارستان
در مجموعه تاریخی و تفریحی باغ موزه نگارستان رستورانگردی و کافهگردی خوشمزهای هم در پیش خواهید داشت که محلی مناسب برای قرارها و گپهای دوستانه نیز است. در این باغ باشکوه و زیبا میتوانید در فصل تابستان با نوشیدن یک شربت خنک یا در زمستان با نوشیدن یک فنجان چای داغ یادگاری ارزشمند عهد قاجار را تماشا کنید.
در باغ موزه نگارستان کافه رستورانی با نام روحی قرار دارد که شما میتوانید بعد از گشتوگذار در این باغ چشمنواز سری به این کافه که از بهترین کافههای تهران است بزنید و همراه با عزیزان خود یک نوشیدنی، بستنی یا غذای خوشمزه را نوش جان کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ساعات فعالیت کافه روحی باغ نگارستان میتوانید با شماره 02133900138 تماس بگیرید.
چگونه به موزهی باغ نگارستان برویم؟ (با مترو)
برای رسیدن به موزهی باغ نگارستان میتوانید با ماشین شخصی بهطرف میدان بهارستان حرکت کنید و سپس به انتهای خیابان دانشسرا بروید و بعد در خیابان شریعتمداری به باغ نگارستان برسید. اگر با مترو بهطرف این موزه میروید باید در میدان بهارستان از قطار پیاده شوید و اگر تمایل به استفاده از اتوبوسهای عمومی دارید با استفاده از اتوبوسهای میدان بهارستان بهراحتی به موزه میرسید. آخرین راه نیز استفاده از تاکسیهای اینترنتی است که باید با دقت مقصد را روی مختصاتش مشخص کنید؛ اما سادهترین و راحتترین راه همان استفاده از مترو است تا در شلوغیهای ترافیک تهران گیر نکنید.
نکات مهم برای بازدید از موزهی باغ نگارستان
- این باغ زیبا با محیطی باصفا و درختانی که هوای حیاط را مدام تصفیه میکند مناسب برای هر سن و سالی است. اگر از علاقهمندان به تاریخ و یا عکاسی هستید این باغ محیط مناسبی برای بازدید خواهد بود.
- لازم به ذکر است که روزهای دوشنبه مجموعه موزههای باغ تعطیل است، اما امکان بازدید از فضای سبز و محوطه باغ نگارستان و کافه و رستوران فراهم است.
- برای اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه تهران بلیط ورودی رایگان است و برای سایر گروههای دانشآموزی و دانشجویی با هماهنگیهای قبلی و ارائه درخواست کتبی، بهای بلیط ورودی نیمبها خواهد بود.
- بهای بلیط فقط از طریق دستگاه کارتخوان دریافت میشود. پس از پرداخت وجه نقد خودداری کنید.
- در مجموعه نگارستان کافه و رستورانی با طراحی بسیار زیبا وجود دارد که می توانید اوقاتی خوش را در آن بگذرانید.
زمان مناسب برای بازدید از باغ موزه نگارستان

بهترین زمان برای حضور در تهران فصل بهار است و بهترین ماه برای سفر به این شهر شلوغ، فروردین و تعطیلات نیمهی اول آن خواهد بود. در دو هفتهی اول فروردینماه، شهر با خیابانهایش خلوت میکند و چهرهی تهران از زیر دود و شلوغی و هیاهو بیرون میآید و تازه میشود شمایل شهر را دید. پس حتما در همین زمان به تهران سفر کنید تا زیباییهای تهران را بهتر ببینید.
در بهار حوضهای باغ پر آب هستند و نیلوفرها سرحال و شناور روی سطح آب میرقصند. از آنجاییکه موزه یک فضای داخلی است بازدید از آن میتواند در ماههای دیگر هم زیبا و دلچسب باشد. مثلا فصل پاییز و برگریزان و یا سپیدی زمستان نیز زیباییهای خاص خود را به این بنا و حیاط باصفایش میدهند.
ساعت کاری مجموعه باغ موزه نگارستان
- مجموعه موزهها: ساعت 10 تا 19
- محوطه باغ: ساعت 10 تا 20
- کافه باغ نگارستان تلفن: ساعت 10 تا 21 (شماره تماس: 02133900138)
- رستوران: ساعت 12 تا 17 (شماره تماس: 02133945460)
بعد از موزهی نگارستان به کجا برویم؟
موزهی زیبای باغ نگارستان نشسته در میدان بهارستان در جوار چند خیابان پر رفتوآمد و دیدنی تهران قرار دارد. دیدنیهای اطراف این باغ بسیارند و میتوانید برای بازدید از سایر نقاط نیز برنامهریزی کنید.
- عمارت مسعودیه: در میدان بهارستان و در خیابان اکباتان قرار دارد. میتوانید از این عمارت تاریخی که سردر زیبایی دارد و بافت و معماری قدیمی آن بسیار تماشایی است، نیز بازدید کنید.
- خیابان جمهوری: این خیابان در نزدیکی میدان بهارستان نشسته است و بافتی نسبتا قدیمی دارد و در لابهلای پاساژها و مغازههای آن میتوانید نمای زیبای چندسازهی قدیمی و خاطرهانگیز را با آن در و پنجرههای فیروزهای ببینید.
- خیابان سپه سالار: خیابان دیگری که میشود به تماشای آن رفت و کمی هم دور میشود، خیابان سپه سالار است که بورس کفش در تهران دقیقا در همین خیابان است و کفشهای متنوعی را میتوانی در آن پیدا کنید.
- خیابان لاله زار: خیابان لاله زار از آن خیابانهای از تک و تا افتاده است که همه خاطرهای خوش از گذشتهی پرشور و شوق آن دارند. این خیابان مقر سینماهای تهران بوده که امروز مغازههای الکتریکی بیشتر آن سینماها را بلعیدهاند؛ اما همچنان میتوانید برخی از سینماهای زیبای قدیمی این خیابان را ملاقات کنی و فیلمی در آن ببینید.
در موزه ی باغ بهارستان آنقدر فرصت برای عکاسی دارید که میتوانید یک آلبوم بزرگ از عکسهای این باغ درست کنید. حوضهای پر آب و نیلوفرهای آبی روی آن یک قاب بینظیر برای عکاسیاند. جویهای لاغری که در محاصرهی گلدانهای سفالی روانند، مناسب برای عکسی زیبا هستند همچنین درختان سر به آسمان کشیدهی این باغ و درختان اناری که شکوفههای قرمز و زیبایشان در لابهلای انبوه برگهای سبز به زیبایی جواهری خوشرنگ روی دستان درخت میدرخشند.
قاب دیگری که میشود برداشت یک قاب خوشمزه از نوشیدنیهای تگری کافههای درون باغ است. شربتهای خاکشیر و تخم شربتی که با زعفران مخلوط میشوند و آن طعم شیرین و زعفرانی توامان با یخ فراوان علاوهبر خنککردن جانتان میتوانند یک قاب زیبا نیز برای عکاسی باشند.