دریاچههای صورتی ایران، از شمال غرب تا جنوب شرق
- ...
- ...
- تعداد کلمات
دریاچههای صورتی ایران معجزهای دیگر از شگفتیهای طبیعت این مرز و بوم هستند. همیشه به آبهای آبی و بیکران دریاها و دریاچهها چشم دوختهایم و از آرامش و وسعت آنها لبریز شدهایم. اما اینبار قرار است دریاچههایی را بشناسیم که در عین زیبایی منحصربهفردشان، با سایر دریاچهها تفاوت دارند.
دریاچههای صورتی ایران درشمال، شمال شرقی، جنوب غربی و مرکز کشور قرار دارند. سالانه گردشگران زیادی برای دیدن دریایی صورتی یا سرخرنگ به این مقاصد سفر میکنند تا یکی از عجایب طبیعی ایران را از نزدیک ببینند. در این مقاله همراه یومگ باشید تا ۴ دریاچه صورتی در کشورمان را به شما معرفی کنیم و درباره محل قرارگیری این دریاچهها، دلیل تغییر رنگ آب دریاچهها، جانوران و گیاهان اطراف آنها و مسیر دسترسی به آنها اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم.
آنچه از دریاچههای صورتی ایران در ادامه میخوانید:
دریاچه لیپار چابهار
میتوان گفت معروفترین و پربازدیدترین مورد از بین چهار دریاچه صورتی ایران «دریاچه لیپار» در شهر بندری چابهار است. از طریق مسیر ساحلی، از سمت چابهار به گوارتر که بروید دریاچهای را خواهید دید که در درهای صخرهای با آبهای صورتیرنگش خودنمایی میکند.
گواتر از روستاهای توریستی در استان سیستان و بلوچستان است. از جذابیتهای این روستا میتوان به جاذبههای طبیعی همچون: جنگلهای حرا در مجاورت روستا و دلفینهای زیبایی که در آبهای آزاد دریای عمان شنا میکنند و در ساعات ابتدایی روز به ساحل نزدیک میشوند، اشاره کرد. اگر برای دیدن دریاچه حیرتانگیز و زیبای لیپار به چابهار سفر کردید، خالی از لطف نیست که بازدید از جاذبههای اطراف و مخصوصا روستای گواتر را به برنامه سفرتان اضافه کنید.
ممکن است این سوال برایتان پیش آمده باشد که چرا آب دریاچه (تالاب) لیپار بهجای آبی، صورتی است؟ باید بگوییم که دلیل اصلی آن وجود پلانگتونهایی است که در آب این دریاچه زندگی میکنند. دمای محیط معروفترین دریاچه صورتی ایران بالاست و سرعت تبخیر آب هم طبیعتا زیاد است. بنابراین آب این دریاچه خیلی شور است و بهترین شرایط را برای رشد و تکثیر این پلانگتونها فراهم آورده است. آنقدر تعداد پلانگتونهای صورتیرنگ در آب زیاد است که رنگ آب دریاچه را تغییر داده است.
گونههای جانوری و پوشش گیاهی اطراف دریارچه صورتی لیپار از دیگر جذابیتهای آن است. اطراف دریاچه با کوههای نسبتا بلند و گیاهانی مانند: درختچههای گزنه، چش (از نادرترین گیاهان موجود در کشورمان) و بلوط احاطه شده است.
گونههای جانوری موجود در این منطقه، بسیار متنوع هستند و ممکن است خیلی از پرندگان و خزندگانی که در بازدید از دریاچه لیپار مشاهده میکنید را قبلا هیججایی ندیده باشید! از جمله این پرندگان میتوان به: چنگر (پرندهای آبزی که پرهای سیاهرنگ دارد اما قسمت پیشانی و نوکاش سفید است)، کشیم (پرندگانی شیرجهزن که از حشرات، صدف، سختپوستان و ماهی تغذیه میکنند)، حواصیل (مرغ ماهیخوار)، باقرقره (پرندگانی دانهخوار با شباهت ظاهری به بلدرچین)، عقاب دشتی (نوعی عقاب)، خوتکا (از پرندگان مهاجر با ظاهری رنگارنگ و زیبا) و فلامینگو اشاره کرد.
نشانی دقیق دریاچه صورتی لیپار: ۱۵ کیلومتری چابهار، در جاده اصلی چابهار- گواتر، نزدیک روستای رمین
دریاچه مهارلو شیراز
صحبت از جاذبههای گردشگری ایران که میشود، همیشه استان فارس و مخصوصا شهر شیراز حرفهای زیادی برای گفتن دارند. در مبحث دریاچههای صورتی ایران هم، همینگونه است. دریاچه مهارلو در نزدیکی شیراز دومین مورد در لیست دریاچههای صورتی ایران است. دریاچه مهارلو، از نظر موقعیت مکانی در مسیر شیراز به سمت فسا قرار گرفته است. به دلیل شرایط خاص این دریاچه، موقعیت مناسب برای رشد و تکثیر ماهیها از بین رفته اما، خزندگانی همچون: مارمولک، سوسمار و مار در اطراف آن زندگی میکنند.
آب دریاچه مهارلو بیشاز حد شور است و به همین دلیل با تبخیر آب و بهجای ماندن کریستالهای نمک در برخی از قسمتها، این امکان بهوجود آمده که علاوه بر جلوه زیبایی که مهارلو دارد، از این حیث نیز مفید واقع شود.
متاسفانه در سالهای اخیر دریاچه صورتیرنگ مهارلو باعث نگرانی طبیعت دوستان شده است. به این دلیل که جلبکهایی که موجب تغییر رنگ این دریاچه و قرارگرفتن آن در لیست دریاچههای صورتی ایران شدهاند، سمی هستند و به سرعت در حال رشد و تکثیرند. از طرفی به دلیل گرمای هوا آب دریاچه مهارلو در حال تبخیرشدن است و این یعنی دریاچه زیبا و منحصر بهفرد مهارلو رو به نابودی است.
ناگفته نماند که تصویر آبهای صورتی در کنار سپیدی کریستالهای بلورین نمک صحنهای چشمنواز و خیرهکننده را خلق کردهاند که هرگز از دیدنش سیر نمیشوید! بهترین لوکیشن برای ثبت عکسهای یادگاری و جاودان کردن یک تجربه متنوع و کمنظیر، همین چشماندازی است که از دریاچه مهارلو میبینید.
پیشنهاد میکنیم بعد از دیدن دریاچه مهارلو بازدید از روستایی با همین نام (روستای مهارلو) در نزدیکی دریاچه را از دست ندهید. چشمههای آبمعدنی، قلعه تاریخی شاهرخ، امامزاده خدیجه بانو، کاروانسرای شاهعباسی و طبیعت زیبای روستا، دلایل وسوسهانگیزی برای بازدید گردشگران داخلی و خارجی از روستا و دریاچه مهارلو است.
دریاچه هسل در چالوس
سومین دریاچه صورتی ایران که در این مقاله به شما معرفی میکنیم، دریاچه «هسل» نام دارد. هسل در گویش محلی بهمعنی آب راکد است و چون آب دریاچه هسل مدتها بیحرکت و راکد مانده، با نام مرداب هسل از آن یاد میشود. البته دریاچه هسل در تمام سال صورتیرنگ نیست و این شگفتی طبیعت است که بعضی روزهای سال، مرداب هسل بازدیدکنندگان را به وجد میآورد.
داستان از این قرار است که جلبکهایی که در هسل قرار دارند در فصلهای سرد سال ( پاییز و زمستان) به رنگ صورتی مایل بهقرمز در میآیند و روی سطح آب، فرشی صورتیرنگ میگسترانند که به زیبایی با سرسبزی درختان و جنگلهای اطراف هماهنگ است و صحنهای بینظیر را خلق میکند. اما همین که هوا رو به گرم شدن میرود، در فصلهای تابستان و بهار جلبکها به رنگ سبز در میآیند و معجزه طبیعت را نمایان میکنند!
بنابراین رنگ این قسمت از نقاشی طبیعت را شما انتخاب می کنید! شما تصمیم میگیرید که جنگلهای زیبای مشعل (مشل) را با مردابی صورتی و آجری رنگ تماشا کنید یا چشماندازی به رنگ سبز را ببینید. فصلی که برای بازدید از هسل اعجابانگیز انتخاب میکنید، تعیینکننده این موضوع خواهد بود.
بدونشک، دریاچه هسل شگفتانگیزترین مکان برای گذراندن تعطیلات و کسب یک تجربه دلنشین است. گوش جان بسپارید به صدای پرندگان و از هوای پاک و باطراوت طبیعت و البته زیبایی یکی از دریاچههای صورتی ایران لذت ببرید.
نشانی دریاچه ( مرداب) هسل: ۱۰ کیلومتری جنوب غربی چالوس،در نزدیکی روستای سینوا
دریاچه ارومیه
میدانیم که متاسفانه دریاچه ارومیه با گذر زمان رفتهرفته خشکتر شدهاست. با تبخیر و نمکی شدن آب دریاچه ارومیه، رنگ آن به رنگ صورتی و قرمز تغییر میکند (به خصوص در فصل تابستان). دلایلی همچون اشباع نمک، کاهش اکسیژن، تکثیر بعضی از باکتریها و جلبکها در کنار تبخیر آب در اثر گرمای شدید، موجب صورتی شدن دریاچه ارومیه شدهاست. اگر برای دیدن یکی از دریاچههای صورتی ایران، دریاچه ارومیه را انتخاب کردید بهتر است در اوخر تیرماه به ارومیه سفر کنید.
این را هم بگوییم که دریاچه ارومیه یکی از اصلیترین سایتهای گردشگری سلامت در کشورمان است. بسیاری از گردشگران لجن درمانی دریاچه ارومیه را به عنوان دلیل اصلی سفرشان به ارومیه انتخاب میکنند و نه رنگ صورتی آن را.
از طرفی شناکردن در بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه، حتی وقتی که به رنگ صورتی یا قرمز درآمده باشد ضرری برایتان ندارد. فقط به علت غلظت بالای نمک در آب بهتر است مدت طولاتی در آب نمانید.
نشانی دریاچه ارومیه: ۲۱ کیلومتری شرق ارومیه – مرز بین استان آذربایجان غربی و شرقی
حرف آخر:
کشورمان ایران زیباییهای طبیعی بیهمتایی دارد که هرکدام در نوع خود جذاب و تماشایی هستند. برای دیدن یکی از این زیباییها به دریاچههای صورتی ایران بروید و معجزه طبیعت را از نزدیک ببینید و آن را احساس کنید. همانطور که گفتیم هم در بین جنگلهای سرسبز و باطراوت شمال و هم در نواحی گرم و خشک کشورمان، میتوانید این تجربه جدید را کسب کنید.