ورود
عمارت مشیر الدوله کجاست

عمارت مشیرالدوله

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

تهران، شهری که جاذبه‌هایش زبانزد است و بدون شک یکی از بهترین سفرهای عمرتان را در این شهر تجربه می‌کنید! در لابه‌لای این تجربه‌ها، بازدید از عمارت مشیرالدوله را از دست ندهید! بنایی که مانند آن کم پیدا می‌شود. این مطلب همه آنچه باید درباره این بنای جذاب بدانید را در اختیارتان می‌گذارد. منتظر چه هستید؟ شروع به خواندن کنید.

شاید شما هم از آن دسته از افرادی هستید که اوقات فراغت خود را در ساختمان‌های تاریخی و قدیمی می‌‎گذرانند. سرزمین ایران به دلیل تاریخ کهن و غنی که دارد از ساختمان‌ها و بناهای تاریخی بسیاری بهره‌مند است. هرکدام از این ساختمان‌ها داستانی جذاب و هیجان‌انگیز پشت خود دارند که با کمی جستجو و کنکاش می‌توان به آن‌ها پی برد. در لیست جاهای دیدنی تهران به دلیل این که تهران از دیرباز پایتخت سیاسی ایران بوده، بناها و کاخ های تاریخی متعددی وجود دارند. کاخ و پارک نیاوران، کاخ صاحبقرانیه و کاخ سعدآباد  که هر کدام می توانند مقصد توریستی بسیار جذابی برای هر یک از ما باشند، نمونه‌هایی از کاخ‌های سلطنتی زیبا در تهران هستند. خانه مشیرالدوله پیرنیا هم یکی دیگر از این بناهای بسیار مهم و تاثیرگذار در تاریخ ایران  است. این خانه در دوره قاجار ساخته شده و کاربری مسکونی داشته است. در این مقاله قصد داریم از ویژگی های ساختمانی این خانه و اتفاقات سیاسی که در آن رقم خورده است صحبت کنیم. درباره عمارت مشیرالدوله عکس و دانستنی‌های جالبی در ادامه گنجانده‌ایم. پس امروز با مجله گردشگری یوتراوز همراه باشید.

آنچه از عمارت مشیرالدوله در ادامه می‌خوانید:


عمارت مشیرالدوله کجاست؟

نمایی از عمارت مشیرالدوله

عمارت مشیرالدوله خیابان منوچهری تهران، بین لاله‌زار و فردوسی قرار دارد. این عمارت در سازمان میراث فرهنگی به شماره 1899 تحت عنوان اثر ملی ثبت شده است. در این خانه وقایع تاریخی بسیار مهم و سرنوشت سازی اتفاق افتاده است که می‌توان از آن به نگارش فرمان مشروطیت، نخستین کتاب تاریخ ایران باستان و نخستین قانون مدون حقوق بین‌المللی به زبان فارسی و غیره اشاره کرد.
عمارت مسکونی مشیرالدوله شامل دو قسمت بوده که یکی از آن خود عمارت مسکونی و دیگری حیاطی بزرگ روبروی این ساختمان است. بعد از مرگ حسن پیرنیا بخشی از حیاط از عمارت اصلی جدا شده و تحت عنوان مطب در خدمت پسر مشیرالدوله قرار گرفت. بعد از مدتی این عمارت از طریق وراث به فروش‌رفته و دولت ایران مالک آن شده است. هم اکنون این عمارت به عنوان موسسه مطالعات تاریخ پزشکی طب اسلامی  مورد استفاده قرار می گیرد.
در سال 85 و ۸۶ ساخت پروژه‌ای تجاری با ۴ طبقه در حریم این عمارت کلید خورد. ساخت‌وساز این مجتمع باعث ترک‌خوردن بخشی از سقف و دیوار عمارت مشیرالدوله شد. همچنین ساخت این برج ممکن بود که مسیر اصلی رفت و آمد به عمارت مشیرالدوله را مسدود کند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید فیلم هزاردستان اثر کارگردان معروف، علی حاتمی در خانه مشیرالدوله فیلم‌برداری شده است. همچنین فیلم شطرنج باد کار فیلمبرداری خود را در این خانه و در سال ۱۳۵۵ به انجام رسانده است.


معمار عمارت مشیرالدوله

به گمان بعضی از افراد عمارت مشیرالدوله به دست مارکوف روسی ساخته شده است. هرچند که حسن پیرنیا دانش آموخته روسیه بوده اما این فرضیه می‌تواند تا حدی نادرست باشد چرا که مارکوف یکی از وابستگان نزدیک رضاخان بوده و به دلیل کدورتی که بین رضاخان و حسن پیرنیا بوده است، بسیار بعید است که مارکوف از مشیرالدوله دستور بگیرد. نکته بسیار مهم دیگر سال ورود مارکوف به ایران است، عمارت مشیرالدوله در سال ۱۲۸۵ ساخته شده در حالی که مارکوف در سال ۱۳۰۰ وارد ایران شده است، بنابراین بسیار بعید است که مارکوف معمار این بنا باشد.
با این حال فرضیه ساخت عمارت مشیرالدوله به دست مارکوف می‌‌تواند ناشی از این باشد که مدرسه ژاندارک در نزدیکی خانه مشیرالدوله به دست مارکوف ساخته شده است، به همین دلیل بعضی از افراد گمان می‌کنند که عمارت مشیرالدوله نیز اثر معماری مارکوف است.

این مطلب را هم بخوانید: پارک جنگلی توسکا تهران


ویژگی‌های معماری عمارت مشیرالدوله

ویژگی‌های معماری عمارت مشیر الدوله

عمارت مشیرالدوله با تلفیقی از معماری ایرانی و فرنگی در سال ۱۲۸۵ و مصادف با دوران قاجاریه ساخته شد. این عمارت در حقیقت منزل مسکونی حسن پیرنیا ملقب به مشیرالدوله بوده است. این عمارت یک ساختمان اصلی دارد که شامل دو طبقه و یک زیرزمین است. همچنین حیاط بزرگی در مقابل آن وجود دارد. این عمارت شامل کتابخانه قدیمی مشیرالدوله، اتاق نشیمن مرحوم داوود پیرنیا، چای‌خانه، سفره‌خانه، چند اتاق استراحت و یک انبار بزرگ است. تنها قسمت کاشی‌کاری شده این عمارت بخش چای‌خانه است که دارای نقش‌ونگاری با شخصیت‌های تاریخی و اساطیری است.

طبقه اول به ساکنان خانه اختصاص داده شده بود و طبقه دوم به منظور پذیرایی از مهمانان مورد استفاده قرار می‌گرفت. دفتر کار حسن پیرنیا نیز در طبقه نخست و سمت راست ساختمان قرار گرفته‌ است. دو طرف این اتاق بزرگ قفسه‌های کتاب چیده شده و در انتهای آن میز کار مشیروالدوله قرار داشته است. در همین اتاق نیز عکس‌های بسیار مهمی بر روی دیوار نصب شده بود که می‌توان به عکس میرزا نصرالله‌خان مشیرالدوله پسر حسن پیرنیا اشاره کرد. همچنین عکس خود مشیرالدوله به همراه نمایندگان ایران در صحن مجمع ملل متفق بر روی دیوار خودنمایی می‌کرد، عکس‌های خانوادگی مشیرالدوله نیز روی میز کار او قرار داشت.
در طبقه دوم باغ عمارت مشیرالدوله تالاری به مساحت ۸۰ متر مربع قرار گرفته و در دو طرف این تالار اتاق های استراحت وجود دارند.

این مطلب را هم بخوانید: شهربازی آناهید تهران

تصویری از راه پله‌های عمارت مشیر الدوله

راه پله‌ای نیز در بخش جنوبی طبقه اول را به طبقه دوم ارتباط می‌دهد. هر کدام از اتاق‌ها و تالارهای منزل حسن پیرنیا دارای شومینه‌های گچبری شده است که سبک فرنگی معماری را به نمایش گذاشته‌اند. بخش زیرزمین معمولاً در فصول گرم سال استفاده می‌شده و در طبقه همکف آشپزخانه و اقامتگاه خدمه قرار دارد. یکی از ویژگی‌های جالب زیرزمین و آشپزخانه وجود بالابر یا آسانسور است؛ خدمه می‌توانستند با استفاده از این بالابر غذاها و نوشیدنی‌ها را به طبقات بالاتر برسانند.

در این خانه اتفاقات جالب و تاریخی رقم خورده است. در بخش چای‌خانه یا شربت‌خانه از خوانندگان برنامه گل‌ها تست صدا گرفته می‌شد، همچنین فرمان مشروطیت در این عمارت نگاشته شد و آثاری مانند نخستین کتاب تاریخ ایران باستان و نخستین قانون مدون حقوق بین‌المللی به زبان فارسی به دست مشیرالدوله و در همین عمارت نوشته شد.
این خانه در سال 1350 هجری خورشیدی تخلیه و سپس متروک شد، سپس ۸ سال بعد یعنی در سال ۱۳۵۸ هجری خورشیدی به دست ولی الله و مهدی پیرنیا به وزارت بهداشت بیمارستان فرح پهلوی واگذار شد، این بیمارستان هم اکنون به نام شهید اکبر آبادی تغییر نام داده است. همانگونه که اشاره شد، در حال حاضر این عمارت تحت عنوان موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و طب مکمل با مدیریت دکتر سید اشرف‌الدین گوشه‌گیر تحت استفاده است، به همین سبب بازدید از این بنای تاریخی مستلزم تاییدیه وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی است.

این مطلب را هم بخوانید: پارک ستارخان تهران

دالان‌های عمارت مشیر الدوله


ورودی اصلی عمارت مشیرالدوله از شمال است. روبروی درب ورودی حوضی وجود دارد، پس از گذر از این حوض به پله‌ها خواهید رسید و بعد از آن وارد صحنه اصلی می‌شوید. این صحن در مساحت ۱۰۰ مترمربع به منظور خوشامدگویی به مهمانان طراحی و ساخته شده است.

بناها و ساختمان های تاریخی راز و رمز بسیاری برای به اشتراک گذاشتن با انسان ها دارند به همین دلیل بازدید از ساختمان های تاریخی و بناهای قدیمی و متروک بسیار جذاب و هیجان‌انگیز است. حال اینکه اگر شما اطلاعات کاملی درباره بناها و اتفاقاتی که در آن افتاده است بدانید این جذابیت دو برابر خواهد شد.

یکی از بناهای بسیار مهم تاریخ ایران عمارت مشیرالدوله است که این عمارت در شهر تهران در کوچه منوچهری واقع شده و به راحتی می‌توان از آن بازدید کرد. یوتراوز شما را دعوت به بازدید و دیدن بنای مشیرالدوله می‌‌کند و اطمینان دارد که بازدید از این بنا به یکی از خاطرات از یادنرفتنی شما تبدیل می‌شود.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز