روستای افجه تهران
- ...
- ...
- تعداد کلمات
روستای زیبای افجه در لواسان قرار دارد که سرسبزی و آبوهوای آن زبانزد همه طبیعت گردها و طبیعتدوستان تهرانی است. زیبایی این روستا در فصل بهار و پاییز دوچندان میشود و فضای آرامشبخشی را برای علاقمندان به روستاگردی و سبک زندگی بومی که از ازدحام پایتخت به دل روستاها پناه بردهاند، فراهم میکند.
روستای افجه یکی از جاهای دیدنی تهران است. این روستا که از لحاظ موقعیت آبوهوایی و طبیعت بسیار عالی است، در 5 کیلومتری لواسان قرار دارد و تهرانیها میتوانند به راحتی با اتومبیل شخصی خود به آن سفر کنند و تعطیلات آخر هفته را به دور از شلوغی و هیاهوی تهران بگذرانند و به جسم و روح خود استراحتی اساسی بدهند. اهالی روستای افجه به خونگرم بودن و مهماننواز بودن هم مشهور هستند و با روی خوش از گردشگران و مسافران پذیرایی میکنند. در این مقاله با روستای باصفای افجه آشنا میشوید.
آشنایی با روستای افجه در تهران:
- روستای افجه کجاست؟
- قدمت روستای افجه
- حکایت دشت هویج در روستای افجه
- جاهای دیدنی افجه
- مردمان محلی روستای افجه
- بهترین زمان سفر به روستای افجه
- اقامت در روستای افجه
روستای افجه کجاست؟ (نقشه 👇 + مسیر دسترسی)
روستای زیبای افجه در فاصله 5 کیلومتری از ییلاق لواسان واقع شده است و بخشی از منطقه لواسانات در شهرستان شمیران بهشمار میرود. همچنین این روستای سرسبز در جوار دشت هویج تهران و قلعه ساکا واقع شده و جزو منطقه کوهستانی البرز است. به همین دلیل در فصلهای مختلف سال به خصوص در بهار و تابستان آبوهوای دلچسبی دارد و در فصلهای پاییز و زمستان نسبتا سرد است، اما با چشماندازهای زیبایی که برای طبیعتگردها دارد در هر زمانی میزبان آنهاست.
اگر جزو شهروندان تهرانی هستید یا تازه به تهران نقل مکان کردهاید، باید بگوییم به راحتی میتوانید به این روستا سفر کنید. برای رسیدن به آن باید خودتان را به جاده لشگرک برسانید. برای رسیدن به جاده لشگرک باید از اتوبانی بروید که به شهید بابایی منتهی شوید، بنابراین مسیر شما عبور از اتوبان ارتش و جاده سوهانک خواهد بود. سپس از گردنه قوچک عبور میکنید و به میدان لشگرک میرسید. از میدان لشگرک به بعد مسیر را با خیال راحت به صورت مستقیم طی کنید و خوب حواستان را جمع کنید که تابلو راهنمای روستای افجه را مشاهده کنید.
قدمت روستای افجه
باتوجه به بافت قدیمی که در این روستا وجود دارد و وجود جاذبههای تاریخی میتوان قدمت این روستا را به دوران صفویه یا قاجار نسبت داد. برای تخمین قدمت این روستا میتوان به سخن «صاحب طرائق» اشاره کرد که ایشان در سال 1315 قمری به این روستا سفر کرده و در باب روستای افجه گفتهاند: «افجه جای بسیار باصفا و خوبی است، باغات زیاد و آبشارهای بسیار دارد، در واقع پایتخت لواسان کوچک است، به قدر لزوم دکاکین هم دارد. جوراببافی در آنجا کسب معتبری است. از جمله عمارات خوب افجه قصر رفیع و بنای منبع مرحوم میرزا آقاخان صدر اعظم نوری است اگرچه محتاج مرمت است».
این نقلقول نشان میدهد که تاریخ این روستا مربوط به سالهای خیلی دور است.
حکایت دشت هویج در روستای افجه
دشت هویج تهران یکی از جاذبههای طبیعی و بسیار زیبا در روستای افجه است. هرساله گردشگران زیادی به این دشت میروند تا از طبیعت بکر و آبوهوای دلچسب آن لذت ببرند و در کمال آرامش در دل طبیعت آن قدم زنند. به زبان محلی به دشت هویج، گرچال یا گهچال و یا گیاهچال میگویند. از لحاظ موقعیت جغرافیایی این دشت در ارتفاع 2400 متری از سطح دریا و در بخش بالا و مرکز روستا، ناحیه گلندوک و لواسان واقع شده است.
در مورد نامگذاری این دشت باید بگوییم که روایات مختلفی وجود دارد ولی مهمترین این روایتها این است که، در گذشتههای دور بخش وسیعی از این دشت بزرگ به کاشت هویج اختصاص داشته، اما امروزه اثری از کاشت هویج در آن نیست.
باید بدانید که دشت هویج یک ملک خصوصی است و به اهالی افجه تعلق دارد. بنابراین هنگامی که در این دشت راه میروید با حصارهایی که دورتادور آن را فرا گرفتهاند، مواجه خواهید شد. این دشت در واقع متعلق به اجداد پدری اهالی روستای افجه است و باید به عنوان مسافر و گردشگر به حریم خصوصی و حقوق اهالی بومی و افراد محلی افجه احترام بگذاریم.
جاهای دیدنی افجه
در روستای افجه از تاریخ تا طبیعت، از فرهنگ تا سبک زندگی بومی همه چیز برای شما جذابیت خواهد داشت. اگر قصد دارید تعطیلات آخر هفته خود را در افجه سپری کنید، از دیدنیهای آن هم بازدید کنید.
آبشارهای زیبای روستای افجه
یکی از جاذبههای طبیعی زیبای روستای افجه آبشارهای خروشان آن است که زیبایی این منطقه را دوچندان کرده است. در کنار این آبشارها میتوانید عکسهای یادگاری زیبایی بگیرید و در قاب گوشی خود منظره آبشارهای افجه را ثبت کنید. آبشارهای این روستا عبارتند از آبشار پسچویک و آبشار موآب است.
آبشار پسچویک از جاذبههای طبیعی در روستای افجه است که با ارتفاع 15 متری در فاصله 1/5 کیلومتری شمال شرق تهران قرار دارد. منظره این آبشار بسیار تماشایی است زیرا در مجاورت دشت هویج واقع شده است و دورتادور آن را درختان سرسبز فراگرفته اند.
آبشار موآب از دیگر زیباییهای طبیعی در روستای افجه بهشمار میرود که در پایین قله ساکا و قبل از دشت هویج قرار دارد. این آبشار 180 متر ارتفاع دارد، البته جریان آب آن در اواخر تابستان کاهش مییابد ولی در زمستان جریان همچنان خروشان خودنمایی میکند. در اطراف این آبشار باغهای گیلاس زیبایی قرار دارند. کوهنوردان و طبیعت گردها بعد از یک کوهنوردی حسابی در ارتفاعات افجه در این منطقه و در اطراف آبشار موآب استراحت میکنند.
قصر قاجار
قصر قاجار یکی از بناهای تاریخی ارزشمند در روستای افجه است که قدمت آن به دوره قاجار باز میگردد. این قصر در دوران ناصرالدین شاه توسط اعتمادالدوله ساخته شده است و میتوان بقایای آن را در باغی نسبتا وسیع در روستای افجه مشاهده کرد. درحالحاضر از این قصر بزرگ قجری تنها پی دیواری به ارتفاع 1/5 متر و طول 1 متر همراه با تعداد زیادی از آجرهای قرمز باقی مانده است.
قلعه سربند یا ساکا
قلعه سربند یا ساکا هم یکی دیگر از آثار قدیمی و تاریخی در روستای افجه است. این قلعه تاریخی در ارتفاعات واقع شده است و شما میتوانید در این قلعه روستاهای امامه، راحتآباد، کند سفلی، ناصر آباد و علیا همراه با بخش وسیع لواسان را مشاهده کنید و از دیدن منظره طبیعی روستاهای اطراف آن منطقه لذت ببرید. در مورد قدمت این قلعه باید بگوییم عدهای ساخت این بنا را به دوران صفویه نسبت میدهند ولی در اطراف این قلعه ظروف و اشیاء سفالی مختلفی را پیدا کردهاند که به قرون دوم و سوم دوره اسلامی نسبت دادهاند. مصالحی مانند آجر، خشت، گل، ساروج، ملات گچ و سنگ لاشه در ساخت این قلعه به کار رفته است که امروزه متاسفانه آثار کمی از آنها باقیمانده است.
حمام سنتی افجه میراث دوران صفویه
یکی از مهمترین آثار تاریخی که از دوران صفویه در این روستا باقیمانده است، حمام سنتی صفویه است که امروزه همچنان اهالی روستا به همان شیوه سنتی از این حمام تاریخی استفاده میکنند. همانطور که گفتیم قدمت این بنا به دوران صفویه باز میگردد و به دستور شاه عباس صفوی در روستای افجه ساخته شده است. باید بگوییم در این بنا کمتر معماری سنتی را مشاهده میکنید زیرا این حمام مورد بازسازی قرار گرفته است و بخشهایی مانند خزینه را بستند ولی حمام نمره این بنا هنوز مورد استفاده اهالی روستاست و گردشگران زیادی به بازدید حمام صفوی میروند و دوست دارند برای یک بارهم شده این حمام را امتحان کنند. این حمام دارای دو بخش مردانه و زنانه است که اهالی روستا از این حمام استفاده میکنند. سرانجام حمام سنتی صفوی در تاریخ 1 مهر سال 1382 به عنوان یک آثار ملی ثبت شد.
مردمان محلی روستای افجه
اهالی روستای افجه افرادی مهماننواز و خونگرم هستند که با روی خوش از گردشگران پذیرایی میکنند. مردمان این روستا گویش محلی مازندرانی دارند. هنگامیکه در این روستا و باغهای اطراف آن قدم میزنید توجه شما را شکوفههای درختان گردو و گیلاس جلب میکنند و دهانتان حسابی آب میافتد. اهالی روستای افجه به کشاورزی و گلهداری مشغول هستند و محصولاتی مانند گندم، عسل، گردو، جو، بن شن، سیب، گیلاس و آلبالو تولید میکنند.
بهترین زمان سفر به روستای افجه
بهترین زمان برای سفر به روستای افجه، فصلهای بهار و تابستان است که در این فصلها زیبایی روستای افجه دو چندان میشود. در بهار و تابستان آبوهوای دلپذیر افجه روح شما را نوازش میکند و از صدای دلنواز آبشارهای جوشان و پر آب افجه حسابی کیف میکنید. در اردیبهشت ماه این روستا به سرزمین شکوفههای زیبا تبدیل میشود و قدمزدن در میان این شکوفههای رنگارنگ بسیار لذتبخش است. البته در زمستان هم روستای افجه سفید پوش میشود و روی سرد زمستانی روستا آماده پذیرایی از گردشگران است ولی لذت قدمزدن همراه با صدای خشخش برگهای پاییزی را در باغهای افجه از دست ندهید.
چگونگی اقامت در روستای افجه
باید بگوییم متاسفانه در روستای افجه هیچگونه اقامتگاه بومگردی برای گردشگران و مسافران وجود ندارد. این روستا فقط یک رستوران کوچک دارد که در کنار آن کلانتری، پمپ بنزین و مرکز درمانی واقع شدهاند. باید در نظر بگیرید که برای اقامت در دشت هویج و دیگر دشتهای افجه نیازمند تجهیزات کمپینگ و شبمانی هستید و باید از شرایط آبوهوایی اطلاعات داشته باشید.