فرهنگ بومی تبریز
- ...
- ...
- تعداد کلمات
فرهنگ بومی از مهمترین عوامل جذب گردشگران به یک مقصد است چرا که هویت آن مقصد را در ذهن گردشگران تثبیت میکند. مردمان ساکن در یک مقصد، فرهنگ بومی خود را از گذشتگان به میراث بردهاند و آن را برای نسلهای بعد از خود حفاظت میکنند. شهر تبریز با قدمت بسیار زیادی که دارد به شهر اولینها در ایران مشهور است. این شهر فرهنگ بومی کهن و با اصالتی دارد که هم دیدنی و هم شنیدنیست.
تبریز کلانشهری در استان آذربایجان شرقی است و در لیست 10 شهر بزرگ ایران قرار دارد. آدابورسوم و فرهنگ بومی منحصربهفرد این شهر آن را به مقصدی محبوب برای گردشگران تبدیل کرده است. بسیاری به قصد بازدید از جاهای دیدنی تبریز به این شهر سفر میکنند. شهر شکلاتی ایران، شهر صائب و شمس بزرگ، سرزمین ستارخان؛ دلیرمرد بزرگ و دیار شهریار از القاب این شهر است. در ادامه همراه با یوتراوز به معرفی فرهنگ بومی تبریز میپردازیم.
آنچه در این مقاله درباره فرهنگ بومی تبریز میخوانید:
- ادبیات بومی تبریز
- آداب و رسوم شهر تبریز
- موسیقی محلی و سنتی تبریز
- غذاهای محلی تبریز چیست؟
- سوغات و صنایع دستی شهر تبریز
- لباسهای محلی شهر تبریز
- بازیهای بومی و محلی تبریز
- سفر ارزان به تبریز با یوتراوز
ادبیات بومی تبریز
گویش و لهجه هر شهر و استان در ایران عزیزمان بسیار شیرین و شنیدنی است. باید دانست که برای آشناشدن با فرهنگ یک منطقه، توجه به زبان و گویش یکی از اصلیترین عوامل است. زبان مردم شهر تبریز از همان ابتدا زبان آذری بوده است. این زبان در بخشهای مختلف استان آذربایجان شرقی با لهجههای متفاوتی تلفظ میشود. اگرچه مردم تبریز در مدرسه و مراکز آموزشی به زبان فارسی میخوانند و مینویسند، اما در واقع زبان محلی خود را فراموش نکرده و در زندگی روزمره خود به آن سخن میگویند.
مردم خونگرم تبریز در گفتار و تکلم خود خیلی کم از حرف (غ) استفاده میکنند و در عوض از گویش فارسی آن یعنی (گ) استفاده میکنند. یکی از خصوصیات بارز لهجه و گویش ترکی کشیدگی حروف و صداهاست. آتاج ی (بد رفتار)، اوت پارچاسی (آدم زرنگ)، انگه وئرمک (پر حرفی کردن) تنها تعداد کمی از کلمات و اصطلاحات ترکی است که تبریزیها استفاده میکنند. برای آشنایی بیشتر با این زبان باید با مردم تبریز کمی خوشوبش کنید و با آنها همکلام شوید تا درک کاملتری از این گویش داشته باشید. در ادامهدو بیت شعر در مورد فرهنگ بومی تبریز از اشعار استاد شهریار میخوانید.
«کونلوم قوشو قاناد چالماز سن سیز بیر آن آذربایجان
خوش گونلرین گئتمیر مدام خیالمیندان آذربایجان»
آداب و رسوم شهر تبریز
شهر تبریز مراسم محلی متنوعی دارد. این مراسم گاه مختص شهر تبریز است و گاه مراسمی با عنوان مشابه در همهجای ایران؛ مثل نوروز، چهارشنبه سوری و مراسم قبل از ماه مبارک رمضان. در ادامه به توضیح درباره آداب و رسوم و مراسم محلی و خاص تبریزیها میپردازیم.
- آداب و روسوم نوروز در تبریز
- آداب و رسوم چهارشنبهسوری در تبریز
- مراسم شب یلدا در تبریز
- مراسم قاباخلاما در تبریز
- مراسم عاشیق خوانی تبریز
- کُشتی بومی آشیرها در تبریز
- رقص آذری
- آداب و رسوم عروسی در تبریز
آداب و رسوم نوروز در تبریز
در عید نوروز در آذربایجان شرقی، مردم شهر تبریز رسمورسوم خود را از یاد نمیبرند و هر ساله به جا آوردن این رسوم، سنت و آیینشان را حفظ میکنند. یکی از مهمترین سنتهای تبریزیها درست مثل مردم سایر شهرهای ایران، خانهتکانی بوده که طی آن تمام مردم شهر خانه خود را تمیز میکنند، فرشها را میشونید و جانی دوباره به خانه میبخشند.ما عید نوروز در آذربایجان شرقی را زیر ذرهبین بردهایم و آیینهای خاص نوروزی در شهر تبریز را از دلشان بیرون کشیدهایم. در ادامه میخوانید:
آشتیکنان یکی دیگر از رسمهای نوروزی در شهر تبریز است. مردم این شهر به خاطر این رسم تمامی کینهها و ناراحتیهایشان از را کنار گذاشته و با هم آشتی میکنند تا سال نو با دوستی، عشق و صمیمیت شروع شود.
رسم دیگری که در عید نوروز در تبریز رواج دارد، به سمنوپزان معروف است. این رسم را زنان تبریزی به جا میآورند. خانمهای تبریزی برای درست کردن سمنو وضو میگیرند. از گذشته تا به امروز رسم سمنوپزان همچنان در شهر تبریز پابرجاست.
مراسم بایرام پاپی در تبریز
بایرام پاپی یکی دیگر از مراسم سنتی و دیدنی در عید نوروز است که در شهر تبریز انجام میشود. هر ساله در تبریز از خانه پدری دختر برای فرزندی که شوهر کرده است، غذا فرستاده میشود. فرستادن غذا فرقی ندارد که تا چه موقع انجام شود، اما معمولا از سالهای نخست ازدواج دختر این مراسم انجام میشود و تا زمانیکه پدر و مادر در قید حیات باشند این مراسم استمرار دارد.
مراسم تَکَم گردانی نوروز در تبریز
«تکم» بز نر قوی هیکل گله است و عروسک آن؛ گلِ سرسبد مراسم تکمگردانی تبریز در نوروز. آذریها، با آمدن بهار، عروسکهای چوبی به شکل بز (تکم) میسازند، آن را با موی بز سیاه میپوشانند و لباس قرمز رنگی بر تنش میکنند. سپس عروسک را روی بر صفحهای دایره شکل و دوار سوار که پایهای چوبی دارد، سوار میکنند. تا به این جای کار نماد مراسم تکمگردانی حاضر است. حالا باید تکم در دستان شخصی که «تکمچی» یا «تکمگردان» نامیده میشود به رقص درآید و راهی کوچه و خیابان شود تا مژده آمدن بهار را به مردم بدهد. مردم هم در مقابل، با دادن هدایا و پول از تکمچی تشکر کنند و با شادی به استقبال سال نو بروند.
جالب است بدانید که تکمگردانی مراسمی 6000 ساله است که در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در ادامه معنی یکی از شعرهایی که تکمگردانان تبریز به زبان محلی میخوانند را مطالعه میکنید:
این بز نر است، طنابی بر گردنش بسته شده است. گاه برده شده به فروش میرسد و گاه پادشاه شده و بر تخت تکیه میدهد. در محل ما تخم مرغ را میشویند، آن را به هفت رنگ میآرایند، هر هفت تا را در سفره عید میگذارند، این عید تازه مبارکتان باشد، ماه، سال، هفته و روزتان مبارک.
آداب و رسوم چهارشنبه سوری در تبریز
اوایل روز سه شنبه یعنی قبل از اینکه وارد روز چهارشنبه شویم، مردم تبریز به کوچهوخیابانها در صبح میریزند و جوی آب یا چشمهای را پیدا کرده و برای هفت بار از روی آن می پرند. در حین پریدن آنها شعر " آتیل ماتیل چهارشنبه، آینا تکین بختیم آچیل چهارشنبه" را هم میخوانند.
چهارشنبه یمیشی هم جزو رسمهای تبریزیها در چهارشنبهسوری است که طی آن مردم بعد از ظهر سه شنبه به بازار رفته و آجیل می خرند و چهارشنبه بالالاری هم جزو دیگر رسم های مخصوص آنهاست که طی این رسم برای کودکانشان لباس میگیرند. غذای چهارشنبه سوری در تبریز قورمهسبزی است که خانوادهها برای شب چهارشنبهسوری تهیه میکنند.
مراسم شب یلدا در تبریز
آذریها و تبریزیها به شب یلدا «چیللهگجهسی» میگویند. طی این رسم همه به دور کرسی مینشینند و بزرگترهای فامیل شعرهایی ترکی یا آذری خوانده و دیگران از گوشدادن به این شعرها لذت میبرند و حتی خودشان هم با بزرگترها همراه شده و شعر میخوانند. بعد از تمام این کارها نوبت به فال حافظ میرسد که باز هم بزرگترهای فامیل برای جوانها فال میگیرند و برای آنها آرزوی نیکبختی می کنند.
قرابیه شیرینی شب یلدا در تبریز
غذای مخصوص شب یلدا در تبریز در مراسم شب یلدا در تبریز یا دیگر مراسمهای مذهبی یا باستانی، مردم این شهر با تهیه کلوچههایی که قرابیه نام دارند، از خود و مهمانانشان پذیرایی میکنند. ترکیبات قرابیه شامل شکر، وانیل، تخم مرغ و ... میشود.
شیرینی قرابیه خشک است و روی آن مغز بادام یا پسته میریزند که باعث خوشطعمترشدنش میشود.
مراسم قاباخلاما در تبریز
افراد مذهبی در شهر تبریز رسمی به نام قاباخلاما دارند و این رسم را 1 روز قبل از ماه مبارک رمضان به جا میآورند. در واقع این رسم همان پیشوازی است که خیلی از مسلمانان قبل از ماه مبارک انجام میدهند و روزه میگیرند و با این کار به پیشواز ماه مبارک رمضان میروند. تبریزیها نام این رسم را قاباخلاما نامیده و از دیرباز به آن پایبند هستند.
در مقاله «عزاداری محرم در شهرهای ایران» با برگزاری مراسم محرم در تبریز آشنا شوید.
مراسم عاشیق خوانی تبریز
در عاشیقخوانی خواننده یک شعر در مورد فرهنگ بومی تبریز یا موضوعات دیگر را به زبان شیرین آذری میخواند و همراه با خواندن، به وسیله تاری 9 سیم مینوازد و موسیقیهای زیبایی اجرا میکند. خوانندههایی که موسیقی محلی آذربایجانی را میخوانند، عاشیق نام دارند و این کار را از نسلهای قبلی خود به ارث بردهاند. عاشیقها معمولا در عروسیهای تبریز یا مراسمات خاص و یا حتی قهوهخانهها مینوازنند و گوشهای مهمانان را با موسیقیهای خاصشان نوازش میدهند.
کُشتی بومی آشیرها در تبریز
یکی دیگر از آدابورسوم تبریز «کُشتیآشیرها» یا «کُشتی محلی تبریزیها» است که طی آن دو کشتی گیر وارد میدان میشوند و با هم جدال میکنند. کسی پیروز است که بتواند حریفش را بلند کرده و به زمین بزند. توصیه میکنیم اگر برای سفر به تبریز رفتید، حتما مراسم کشتیآشیرها را از نزدیک ببینید و از دیدن آن لذت ببرید.
رقص آذری
رقص آذری به خصوص برای خانمهای هنرمند تبریز یک تفریح زیبا و لذتبخش است که حتی آقایان هم به آن علاقه دارند. در مراسمهای عروسی یا مراسمهای خاص خود با انجام این رقص به جشن و پایکوبی مشغول میشوند.
رقص آذری انواع مختلفی هم دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- رقص آبایی
- رقص آواری
- رقص ساریگلین
- رقص شاخسی
- رقص جیرانی
- رقص یاللی
- رقص لزگی
آداب و رسوم عروسی در تبریز
گرچه امروزه عروسیها دیگر به سبک محلی و بومی در شهرهای مختلف برپا نمیشود اما، آگاهی از این رسوم، خالی از لطف نیست. در ادامه دو مورد از سنتهای بومی تبریز در اجرای مراسم عروسی را میخوانید:
خوانچا برون
یکی از رسوم مربوط به عروسیهای تبریز «خونچا بَران» است. طبق این رسم، خانواده داماد خوانچهها یا هدیههایی آماده میکنند و به خانه عروسشان میبرند. هر چه خوانچهها زیباتر تزئین شده باشند، یعنی آقا داماد عشق و علاقه بیشتری نسبت به عروس خانم دارد. در ادامه برخی از چیزهایی را که خانواده داماد در خوانچهها میگذارند معرفی میکنیم:
- آجیل و شیرینی
- میوه
- پارچه حریر
- ترمه
سیب اندازون
جشن عروسی در شهر تبریز با آیین خاص و سنتی خود انجام میشود. یکی از مراسمی که بعد از انجام جشن عروسی، هنگام بردن عروس به خانه خودش انجام میشود، سیب اندازون است. مراسم سیب اندازون توسط داماد و ساقدوشان وی انجام میشود. این مراسم بدینصورت است که داماد همراه با ساقدوش خود، بالای پشت بام رفته و سیب سرخ رنگی را که در دست دارد، در هنگام نزدیکشدن عروس به خانه، از بالا محکم بر زمین و جلوی پای عروس پرتاب میکند. این مراسم آنقدر جذاب و تماشاییست که حتی استاد شهریار هم در این باب شعری زیبا را سرودهاند.
موسیقی محلی و سنتی تبریز
موسیقی شهر تبریز بخش مهمی از فرهنگ زنده و بومی مردم آذربایجان شرقی محسوب میشود. هنگامیکه تار و پود احساسات با نت موسیقی و صدای خوش آوازخوان آمیخته میشود، به پدیدهای شنیدنی و اعجابانگیز تبدیل میشود. موسیقیدانان اصیل شهر تبریز از بین مردم این شهر هستند که با عشق به این کار، هنر با اصالت و نوای شورانگیز خود را در اختیار مردمان قرار میدهند. یکی از موسیقیهای شناخته شده در شهر تبریز، «عاشیق لَر» به معنی عاشقهاست که در میان مردم جایگاه والایی دارد. نوازندگان این موسیقی با اصالت در واقع عاشیقها هستند.
عاشیقها گروهی متشکل از شاعرها، آهنگساز، خواننده، نوازنده، هنرپیشه و داستانگو هستند که سرودههای ماهرانه خود را به هنر موسیقی تبدیل میکنند و آنرا به نسلهای پس از خود منتقل میکنند. عاشیقها افرادی خردمند و سخندانان باهوشی هستند که محفلهای حکمتآموز را تشکیل میدهند. در روزگاران قدیم به عاشیقها، اوزان، وارساق و یانساق هم میگفتند و اگر فردی در موسیقی از همه درجه بالاتری کسب میکرد لقب (دده) را به او میدادند. مشهورترین افراد در این درجه، توراب دده، دده قاسم، کرم دده و دده قورقود هستند.
ساز مورد استفاده عاشیقها، شبیه به تار با نه سیم است که در گویش زیبای ترکی به آن قوپوز میگفتند. عاشیقها هنگام نواختن، ساز قوپوز را در آغوش گرفته و مینوازند. در مراسمهای عروسی همراه با عاشیقها، یک یا دو نفر نوازنده بالابان یا درگویش ترکی بالابانچی (نوعی ساز از خانواده نی) و قاوالچی (دایرهزن) را مینواختند. رسول قربانی یکی از معروفترین و نامدارترین عاشیقها در خطه آذربایجان شرقی است.
غذاهای محلی تبریز چیست؟
شهر تبریز یکی از بهترین شهرهای ایران برای شکمگردی و لذتبردن از غذاها و شیرینیهای محلی است. از موسیقی و گویش که بگذریم؛ به غذاهای جذاب و خوشمزه این شهر میرسیم. لیست کامل آنها را در مقاله 👈«غذاهای سنتی تبریز» 👉 بخوانید.
بازیهای بومی و محلی تبریز
بازیهای بومی و محلی بخش مهمی از فرهنگ هر منطقهایاست. در شهر تبریز هم این بازیها ارتباط مستقیمی با اندوختههای فرهنگی آن دارند. در ادامه با چند مورد از این بازیها آشنا میشوید.
ایت قوسلو
ایت قوسلو بازی محلی و هیجانانگیزی است که معمولا بر روی زمین شن، چمن یا حتی تشک انجام میشود. این یک بازی سه نفره است. در ابتدا دو بازیکن روبهروی هم ایستاده و دستانشان را به هم گِره میزنند، سپس بازیکن سوم دورخیز گرفته و روی دستان این دو بازیکن میپرد. اگر بتواند گره دستان این دو بازیکن را باز کند برنده این مسابقه است و میتواند دوباره بپرد ولی اگر نتواند گره دستان را باز کند، همانطور که به شکم پریده روی دستان این دو بازیکن، او را مانند گهواره روی دستان خود تکان میدهند و شعری محلی خوانده و همراه با آواز از او میپرسند به کوه میرود یا دره؟ اگر بگوید دره او را با سر بر زمین پرتاب میکنند و اگر بگوید کوه او را با پا بر روی زمین پرتاب میکنند. سپس میآید جای یکی از دو بازیکن میایستد و بازی دوباره شروع میشود.
آندرمای معمولی
آندرای معمولی نام بازی محلی فرحبخشی است که آمادگی جسمانی بالایی را میطلبد. در این بازی تعداد بازیکنان به دلخواه است. در ابتدای بازی فردی داوطلب میشود که به حالت دولا بایستد، سپس در نزدیکی این فرد تپهای خاک میریزند. به این فرد داوطلب در زبان محلی (قلدان قسیر) میگویند. بعد از انجام این مراحل همه به نوبت از سردسته آغاز تا آخرین نفر، بالای تپه خاک رفته و از روی قلدان قسیر میپرند.
در آخر که همه از روی قلدان قسیر توانستند بپرند، قلدان قسیر جای خود را تغییر میدهد و در جایی که سردسته فرود آمده میایستد. در آخر این بازی آنقدر ادامه پیدا میکند تا فردی نتواند از روی قلدان قسیر بپرد، سپس باید جای قلدان قسیر دولا شود و قلدان قسیر به بازی باز میگردد. قلدان قسیر به دلیل داوطلب بودنش امتیاز دارد، اگر چندبار هم از پرش باز بماند، لازم نیست که دوباره قلدان قسیر بشود.
پیشیک قاشدی
پیشیک قاشدی، بازی است که معمولا باید در مکانی پر از درخت انجام شود. این بازی توسط دو بازیکن انجام میشود، یکی گربه و دیگری موش نام دارد. در بازی پیشیک قاشدی، در ابتدا موش دستش را به گربه میزند و بعد شروع به دویدن میکند. قانون این بازی به این صورت است که باید گربه از مکانهایی که موش از آنجا گذر کرده است، عبور کند و اگر خطا کند بازنده محسوب میشود. این بازی سبب تقویت قدرت جسمانی و دقت افراد میشود. پیشیک یولو، توپ توندو، توولاما و... از دیگر بازیهای محلی شهر تبریز است.
پولونج آغاج
بازی پولونجآغاج یکی از بازیهای محبوب کودکان در تبریز است که طی آن از دو چوب بزرگ و کوچک استفاده میکنند. بازیکنان در مرحله اول باید چوب کوچکتر را روی سنگی قرار دهند تا بازیکنی که چوب بزرگتر را در دست دارد، به زیر آن بزند. سپس بازیکنی که در اطراف چوب بوده باید سعی کند چوب را هنوز که به زمین نخوره بگیرد که در صورت گرفتن جای او با بازیکنی که چوب بزرگتر را در دست دارد عوض میشود، در غیر این صورت با برداشتن چوب کوچکتر و خواندن شعری که انتهایش به "هو" ختم میشود، به بازی ادامه میدهد.
حالا او همچنان بدون نفس تازه کردن باید به هو کشیدن ادامه دهد و به سمت چوب بزرگ و سنگها بدود که در اینجا اگر باز هم موفق نشد و نتوانست به خوبی این کار را انجام دهد بازنده است وگرنه جایش با بازیکن قبلی عوض میشود.
بش داش
در بازی بشداش که همان پنج سنگ است، هر نفر از بازیکنان یک سنگ دارند و شامل ده نفر میشوند که باید سنگهایشان را به روی هم بریزند. یکی از بازیکنان گرفتن همه سنگها و پرتکردنشان به سمت هوا را بر عهده دارد، او باید در حین پرتابکردن سنگها، پشت دستش را هم زیر آنها قرار دهد تا سنگهایی را که روی دستش افتادند دوباره به هوا بیندازد. بعد از دوباره پرت کردن سنگها، حالا او باید مشت خود را زیر سنگها آماده نگه داشته و سپس سعی کند مقدار بیشتری از سنگها را بگیرد.
بعد از اینکه بازیکن سنگها را در مشت خود گرفت، مشتش را باز کرده و اگر تعداد سنگها عددی فرد بود یعنی او بازنده میدان است و اگر زوج بود او برنده میدان میشود و میتواند نیمی از سنگها را برای خود بردارد.
سوغات و صنایع دستی شهر تبریز
سوغات و صنایع دستی هنر دست زنان و مردان هر شهر و دیار است. شهر تبریز هم با سوغات و صنایع منحصربهفرد خود در دنیا زبانزد خاصوعام شده است. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین سوغات و صنایع دستی تبریز میپردازیم.
- سوغات تبریز
- صنایع دستی تبریز
سوغات تبریز
سوغات تبریز در این مقاله، خوراکیهای محلی تبریز را شامل میشوند که عبارتند از:
لوز زعفرانی
از سوغاتیهای خوراکی تبریز لوز زعفرانی جزو بهترینهاست. لوزها از جمله شیرینیهای خوشمزه و خوشطعم تبریزی هستند که در طعمهای زعفرانی، وانیلی، شکری، پستهای و بادامی تهیه میشوند. مواد تشکیلدهنده لوزها با یکدیگر تفاوت دارند اما بهطور کلی شکر، آب، بادام، پودر قند، زعفران و پسته کوبیده از مواد اصلی تشکیلدهنده این شیرینی است. هر چقدر هم به شیرینیجات علاقمند نباشید یا در رژیم غذایی باشید، عطر خوش لوزهای تازه پختهشده شما را به هوس خواهد انداخت.
شیرینی اریس
یکی از خوشمزهترین و خاصترین سوغاتیهای شهر تبریز که میتواند لبخند را به لبهای کسانی که چشم به راهتان هستند هدیه دهد، شیرینی اریس است که از ترکیباتی مثل شیر، شکر، وانیل، پسته، کاکائو تهیه میشود. طعمهای کاکائوی و پرتغالی این شیرینی مزهای ناب دارند که اگر تجربهاش کنید، نمیتوانید از این شیرینی خوشمزه به راحتی دست بکشید.
شیرینی لطیفه تبریزی
شیرینی لطیفه تبریزی از ترکیبات وانیل، پودر قند، آرد و ... تهیه میشود و مزهای خاص دارد که توصیه میکنیم حتما امتحانش کنید. قنادها در واقع داخل دو نان دایرهای مقداری خامه میریزند و سپس شیرین لطیفه را تهیه کرده و میفروشند. شیرین طایفه طرفداران زیادی در شهر تبریز دارد و بسیاری از توریستها ترجیح میدهند این شیرینی را به عنوان سوغاتی بخرند.
باقلوا
باقلوا جزو معروفترین سوغاتیهای تبریز است و تنها در این شهر معروف نیست و در بسیاری از شهرهای ایران این شیرینی طرفداران زیادی دارد. در تهیه باقلوا از ترکیباتی مثل خمیر ورقهای، کره، مغز گردو، هل، پسته استفاده و شامل طعمهای مختلفی میشود که از جمله آنها میتوان به پستهای، نارگیلی یا بادامی اشاره کرد.
باسلوق
باسلوق یا راحتالحلقوم یکی دیگر از شیرینیهای محبوب تبریزیهاست که باید به عنوان سوغات با خود به خانه ببرید. باسلوق بافت بسیار نرمی شبیه به ژله یا پاستیل دارد. رنگهای متنوع و جذاب این شیرینی آدم را مجذوب خود میکند. نشاسته، شکر، آب، گلاب، جوهر لیمو و آرد مواد تشکیلدهنده این شیرینی هستند. باسلوق میتواند برای کودکان بسیار پرطرفدار باشد. در سفر خود به تبریز حتما سری به بازار زده و این شیرینی را به عنوان سوغات برای دلبندانتان خریداری کنید.
صنایع دستی تبریز
خرید صنایع دستی شهرمقصد در سفر، علاوه بر این که عزیزان چشم بهراهمان را خوشحال میکند، به زنده نگهداشتن هنرهای بومی و محلی هم، کمک بزرگی میکند. برای آشنایی با هنر دست مردم تبریز، ادامه مطلب را از دست ندهید.
چاپ کلاقهای (باتیک)
چاپ کلاقهای نوعی چاپ بینالمللی است که علاوه بر ایران در کشورهایی چون اندونزی، سریلانکا، هند و تایلند نیز انجام میشود. این چاپ بر روی پارچههای ابریشمی با مهر و شابلون به زیبایی نقش میبندد. در چاپ این پارچهها از رنگهای گیاهی استفاده میشود. روناس، پوست انار و زردچوبه از موادی است که برای تهیه رنگ استفاده میشوند. این هنر زیبا میتواند یک هدیه و سوغات اصیل از شهر تبریز برای عزیزان شما باشد.
کفش تبریز
کفش تبریز، یکی از معروفترین هنرها و صنایع دستی از هنرمندان و استادکاران تبریزی است. سالانه حدود 70 میلیون کفش در شهر تبریز تولید میشود که 30 درصد آن صادر و 70 درصد آن در ایران به فروش میرسد. شهر تبریز را به عنوان قطب کفش ایران هم میشناسند. کفش تبریز در بازارهای جهانی جایگاه ویژهای دارد. ویژگیهایی چون کیفیت بالای چرم، دوخت تمیز و آراسته و طراحی زیبا سببشده تا کفش تبریز در بازارهای بینالمللی از جایگاه ویژهای برخوردار شود. کفش تبریز میتواند بهترین هدیهای باشد که از این شهر برای عزیزان خود میبرید.
ظروف منبت کاری شده
ظروف منبتکاریشده هم جزو سوغات تبریز هستند و توسط استادکاران حرفهای در این شهر تولید میشوند که قیمتشان بر اساس نوع چوب و مهارت استادکار متغیر است. اگر میخواهید زیباترین ظرفهای منبتکاریشده در ایران را پیدا کرده و از آنها در تزیین منزلتان استفاده کنید، پیشنهاد ما رفتن به شهر تبریز است که حرفهایترین منبتکارها در آنجا مشغول به کار هستند.
سوماک یا وَرَنی بافی
ورنیبافی هنر دست زنان تبریزی است. توصیه میکنیم حتما این فرش زیبای بدون پرز را بخرید و در تزئینات خانهتان استفاده کنید. چون نمایی خاص و منحصر به فرد به دکوراسیون خانه میبخشد. ورنیبافی هنری چند صد ساله است و هنوز هم بین زنان تبریزی رواج دارد و معمولا بافندگان در دوخت این نوع از فرشها از نخهایی با رنگ سورمهای، قرمز یا سفید استفاده میکنند.
سفال و سرامیک
شهر تبریزی خاکی غنی و مناسب دارد، برای همین سفالکاران و کسانی که در زمینه تولید محصولات سرامیکی کار میکنند در این شهر کسبوکارشان رونق داشته و فروش خوبی دارند. توصیه میکنیم اگر به شهر تبریز رفتید حتما محصولات سفالی این شهر را که شامل کاسهها، پیالهها، کوزهها میشوند بخرید و برای تزئین و دکوراسیون خانه یا حتی استفاده روزمره به شهرتان ببرید.
سوغات تبریز را از کجا بخریم؟
برای خرید سوغات تبریز با بهترین قیمت، به بازار بزرگ تبریز سر بزنید. اگر صنایع دستی یا سوغات خوراکی مورد نظرتان را در بازار بزرگ پیدا نکردید، به دیگر مراکز خرید تبریز بروید. لیست کامل آنها همراه با عکس و آدرس را میتوانید در مقاله «بهترین مراکز خرید تبریز» بخوانید.
لباسهای محلی شهر تبریز
لباسهای بومی و محلی هر شهر همانند غذاها، بازیها و آداب و رسوم مختلف؛ نماد دیگری از فرهنگ آن شهر هستند. لباسهای سنتی رنگارنگی که در تن زنان و مردان ترک خوش میدرخشد، بسیار زیبا و دیدنی هستند. لباسهایی سنتی که نشان از پیشینیان و اسطورهها در فرهنگ بومی آذربایجان شرقی دارند. لباسهای ترکی، با نقشونگارهای درخشان چیندار با پارچههای ابریشم و متقال به خوبی زینت داده شدهاند. لباس محلی آذربایجان شرقی برای زنان و مردان شامل سه قسمت تنپوش، پاپوش و سرپوش میشود.
لباس بومی زنان آذربایجان شرقی:
زنان ترک با لباسهای جذاب و دیدنی همراه با زیورآلات مخصوص و کلاه برک (که با منجوقهای رنگارنگ و سکههای طلایی و نقرهای تزئین شده است)، خود را میآرایند. لباسهای زنانه محلی تبریز را در دستهبندی زیر میخوانید:
- سرپوش: برک، چادرا، اوربند، شاماخی، آلاچارشاب، چپی، عرقچین، روسریکلاغهای، چالما، شال و چارقد
- تنپوش: تومان، کوینک، دن، یل، جلیقه، شلته، جانکوینک، خود و ترکوینکی
- پاپوش: گالش، چاروق، جوراب، قوندارا، قیرمیزی باشماق و تک گون
لباس مردان آذربایجان شرقی:
- سرپوش (کلاه): برک، پاپاخ، پوستی، پهلوی، کپی، کامپابورک، لبهدار، کئچه بورک، دورگه بورک، حصیری، یون بورک، عرقچین و بورک
- تنپوش: آغ کوینک، کوینک، بیغب کوینک، روباشاکا، پنجه، ستیره، آرخالق، اویما دن، گیمه، پالتون، اووماشال، کورک
- پاپوش: لبچین یا دولما، گلاسه باشماخ، تک گون، چاروق و چوست
سفر ارزان به تبریز با یوتراوز
حالا که با ما در این مقاله همراه شدید و مشتاقانه تا اینجای کار از فرهنگ بومی تبریز خواندید، بعید است هوس رفتن به این شهر به سرتان نزدهباشد. سفر ارزان به تبریز یکی از امتیازاتی است که در خدمات سفر یوتراوز برای شما خوانندگان یومگ در نظر گرفتهایم.
فرقی نمیکند از کجای ایران راهی تبریز هستید، با خرید 👈بلیط قطار تبریز👉 میتوانید تا حد زیادی هزینه رفت و آمد را کاهش دهید. مبدا شما کجاست؟ قرار است 👈بلیط هواپیما تهران تبریز👉 را بخرید یا 👈بلیط هواپیما مشهد تبریز؟👉 از هر مبدایی که راهی تبریز هستید، خرید بلیط قطار مرقون بهصرفهتر است. مگر اینکه اشتیاقی به دیدن مسیر زیبای ریلی تبریز نداشته باشید یا بخواهید از زمان نهایت استفاده را ببرید و به سرعت خود را به مقصد برسانید.
در آن صورت؛ خرید بلیط هواپیما تبریز راه بهتری است. خبر خوب دیگر اینکه برای رزرو هتلهای تبریز فقط کافی است با شماره 1548📞 تماس بگیرید. همکاران ما علاوه بر مشاوره رایگان، به شما کمک مکنند که بهترین هتل مناسب با سلیقه و بودجهتان در تبریز را، انتخاب کنید. با اعتمادکردن به یوتراوز، سفری بینظیر را تجربه کنید.
سوالات متداول
لباس محلی زنانه تبریز چیست؟
لباس محلی زنانه تبریز شامل: سرپوشهایی مثل چپی، عرقپین، روسری کلاغهای، تنپوشهایی مثل تومان، دن، یل و پاپوشهایی مثل گالش یا چاروق میشود.
لباس محلی مردانه تبریز چیست؟
لباس محلی مردانه تبریزی شامل: سرپوشهایی مثل حصیری، یونبورک، کورک، تنپوشهایی مثل کوینک، گیم، پالتون و پاپوشهایی مثل لبچین یا دولما میشود.