از کجا بفهمیم که به برفکوری مبتلا شدهایم؟
- ...
- ...
- تعداد کلمات
برفکوری از جمله عوارضی است که در میان کوهنوردان و آن دسته از طبیعت گردهایی که سفر در زمستان آن هم به مقصدهای برفخیز را انتخاب کردهاند، بسیار شایع است. اما این عارضه هم مانند همه بیماریهایی که کوهنوردان را درگیر خود میکند، نیاز به شناسایی دارد. آشنایی بیشتری که باعث میشود تا در درمان آن موفق باشیم.
سفر به مناطق سردسیر و برفخیز، ازجمله جذابترین و بهترین انواع سفر است که مشتاقان و مخاطبان خاص خودش را هم دارد. اغلب افراد سفر در ایام بهار یا تابستان را به هر فصل دیگری ترجیح میدهند. چراکه هم تعطیل است و هم بهنوعی بیشتر به ذائقه و سلیقهی آنان خوش میآید؛ اما افراد کمی سفر در فصل زمستان، آنهم به مناطق سردسیر و برفخیز را ترجیح میدهند. نه اینکه چنین سفری بد باشد، یا جذابیتی نداشته باشد، نه! بیشتر به این خاطر که سرد است و غالباً فصل مناسبی برای سفر تلقی نمیشود، اما هستند افرادی در میان کوهنوردان و طبیعتگردهای ماجراجو که فصل زمستان را فصل سفر میدانند و علاقه دارند تا به مناطق سردسیر و برفخیز سفر کنند که این هم به ذائقه و سلیقهای که این افراد دارند مربوط است.
ما در یوتراوز قصد داریم تا در این مطلب نشانههایی از ابتلای افراد به عارضه برفکوری را به شما معرفی کنیم. اگرچه تجربهی برفکوری، تجربهی خوبی نیست. بااینحال ممکن است که ما هم روزی آن را تجربه کنیم.
آنچه در این مقاله بررسی خواهیم کرد:
- برفکوری چیست؟
- چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند؟
- دلایل ابتلا به برفکوری و آشنایی با برخی از علائم آن
- چگونه از ابتلا به برفکوری جلوگیری کنیم؟
برفکوری چیست؟
ازجمله مواردی که ممکن است افراد در طول سفر به مناطق سردسیر و برفخیز تجربه کنند، عارضهای به نام برفکوری است؛ اما برفکوری چیست؟ برفکوری بهاصطلاح عبارت است از اختلال دردناک قرنیهی چشم به علت قرار گرفتن بیشازحد آن، در معرض نور فرابنفشی که از برف یا یخ تابیده میشود. بگذارید سادهتر بگوییم: حتماً شده است که آفتابسوختگی بر روی پوست خود را تجربه کنید. شده است؟ بسیار خب، برفکوری هم نوعی آفتابسوختگی است که البته اثرات آن بر ناحیهی چشمی است و نه بر پوست صورت و بدن.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند؟
عمدتاً کوهنوردان، اسکیبازها، علاقهمندان به سفرهای زمستانه و طبیعتگردهایی که سفر به نواحی برفخیز را تجربه میکنند، بیشتر به این عارضه مبتلا میشوند. البته با این قید که آنها فصل زمستان را برای کوهنوردی، صعود و تجربه ماجراجویانه خود انتخاب کرده باشند و همچنین به نکات و موارد ایمنی و بهداشتی توجه نداشته باشند. البته سفر به هر منطقهی برفخیز و یخی ممکن است این عارضه را برای گردشگران به وجود آورد. بهطور مثال میتوان به شهرهای شمال روسیه و اروپا و حتی قطب جنوب اشاره کرد که نه کوهنوردی است و نه سفر به طبیعت برفخیز. در حقیقت قرار گرفتن در معرض برف آنهم به مدت طولانی، میتواند هرکسی را دچار عارضه برفکوری کند.
دلایل ابتلا به برفکوری و آشنایی با برخی از علائم آن
حرف سر دلایل ابتلا به برفکوری و علائم آن بسیار است؛ اما بااینحال بد نیست اشارهای کوچک به آن داشته باشیم. همانطور که گفتیم، برفکوری عارضهای است که در اثر تابش بیشازحد نور فرابنفش از سطح برف یا حتی یخ به چشمان فرد به وجود میآید.
در میان دلایل ابتلا به این عارضه، یکی از مهمترین دلایل ابتلا را میتوان سهلانگاری افراد نامید! چراکه اگر از عینکی مناسب همچون عینکهای آفتابی یا عینکهای کوهنوردی و اسکی استفاده میکردند، چنین اتفاقی رخ نمیداد. درواقع عینک مانع تابش نور فرابنفش به چشمان فرد خواهد بود؛ اما در ادامه مهمترین علائم ابتلا به این عارضه را بیان میکنیم.
تورم پلک و قرمزی آن
اگر به یک منطقه برفخیز سفر کردهاید و مدت طولانی را در معرض برف و یخ آنهم بدون استفاده از عینک کوهنوردی یا اسکی بودهاید، هیچ بعید نیست که با پلکهای متورم و قرمز مواجه شوید. هرچند گاهی اوقات تورم پلک و قرمزی آن ممکن است، به خاطر ابتلای ما به بیماریهای دیگر یا حتی عفونت باشد؛ اما اینکه از کجا میتوان فهمید که این قرمزی و تورم نشانهی برفکوری است، سوال ما است؟ اگر در مکانی قرار داشتید که در معرض برف شدید یا سطوحی یخی وسیع بودهاید، میتوان چنین احتمالی را مطرح کرد که شما دچار برفکوری شدهاید و بهتر و سادهتر از این پاسخی برایتان نداریم. صعودهای زمستانه، اسکی، یخ نوردی و دیواره نوردی، سفرهای ماجراجویانه و تحقیقاتی به قطب جنوب و حتی سفر به یک دشت پر از برف بدون عینک مناسب شمارا بهراحتی در معرض برف کوری قرار میدهد.
کاهش بینایی؛ یکی از نشانههای اصلی
کاهش بینایی ازجمله نشانههای اصلی ابتلای فرد به عارضهی برفکوری است. پس اگر دید و بینایی شما در طول سفر به مناطق سردسیر و برف خیز کاهش پیداکرده است، بد نیست این احتمال را بدهید که ممکن است به برفکوری مبتلا شده باشید و این را بدانید که هرچه سریعتر به این نشانهها پی ببرید، بهتر است.
التهاب، درد و قرمزی چشم
از دیگر علائم ابتلای فرد به برفکوری، التهاب، درد و یا قرمزی چشم است. درد، التهاب و قرمزی چشم ممکن است هر دلیلی داشته باشد. بااینحال اگر شما در مکانی قرار داشتید که برف و یخ بسیاری وجود داشته، شاید بتوان گفت که دلیل این درد، التهاب و قرمزی ممکن است به خاطر ابتلای شما به برفکوری باشد. پس قبل از هر نتیجهگیری تاریخچه سفرتان و جاهایی که بودهاید را بهخوبی مرور کنید.
سوزش در ناحیهی چشم
دیگر علامتی که میتواند نشاندهندهی ابتلای ما به برفکوری باشد، سوزش چشمها است. برای همهی ما پیشآمده زمانهایی که چشمانمان دچار سوزش شدهاند و بهواسطهی این سوزش، چشمان خود را مدام به هم مالیده و سعی کردهایم تا با این کار کمی از سوزش آن کم کنیم و باید توجه داشته باشیم که دلیل این نوع سوزش هر چیزی میتواند باشد، از پیاز گرفته تا گردوغبار و ... اما اگر به منطقهای سردسیر و برفی سفرکردهاید یا برای مدت طولانی در چنین مکانی قرار داشتهاید، ممکن است که دچار برفکوری شده باشید.
دیدن هالهای از نور
دیدن هالهای از نور به شکلی غیرطبیعی هم میتواند نشاندهندهی ابتلای فرد به برفکوری باشد. فکر میکنم متوجه شده باشید که چگونه میتوان از ابتلا به برفکوری مطمئن شد؟ پس دیگر تکرار نمیکنیم.
حساسیت چشمها به نور زیاد
زمانی که فرد دچار برفکوری شده باشد ممکن است که چشمان او به نور زیاد حساسیت پیداکرده باشند. حتماً تجربه کردهاید زمانهایی را که بهواسطهی گذراندن مدتزمانی طولانی در تاریکی، زمانی که چشمانتان به نوری شدید برخورد میکند، نمیتوانید آنها را بازکنید. حساسیت به نور شدید در ابتلا به برفکوری، دستکمی از این مورد ندارد.
مواردی که در بالا به بررسی آنها پرداختیم، نشانهها و علائمی از ابتلای فرد به برفکوری بود که میتواند به او در تشخیص این عارضه کمک بسیاری کند. البته نکتهای که دارد آن است که این نشانهها، شباهت بسیاری به نشانهی سایر بیماریها و عارضههای دیگر هم دارد. ازاینرو توصیهی ما این است که تا زمانی که از آن اطمینان پیدا نکردهاید اقدامی در جهت درمان برفکوری نکنید
چگونه از ابتلا به برفکوری جلوگیری کنیم؟
افرادی که به مناطق برفخیز سفر میکنند و سفرهای زمستانه را دوست دارند، تنها در صورت رعایت نکات ایمنی از ابتلا به این عارضه مصون میمانند. جهت جلوگیری از برفکوری هنگامیکه به مناطق برفخیز سفر میکنید یا قصد اسکی و کوهپیمایی در ارتفاعات پوشیده از برف را دارید، حتما از عینک آفتابی جهت محافظت از چشمهایتان استفاده کنید. برف حدود هشتاد درصد از اشعهی مضر ماورای بنفش را منعکس میکند و استفاده از عینک مخصوص راه چارهی جلوگیری از برفکوری هست. این عارضه فقط مخصوص کوهنوردان نیست، شاید تجربه شما از زمستان تنها به تیوپسواری در یک دامنه پوشیده از برف محدود شود، اما این عارضه، حرفهای و غیرحرفهای نمیشناسد و در صورت مواجههی طولانی با سطح برفی و یخی ممکن است برای هرکسی اتفاق بیافتد. پس قبل از اینکه مقصد زمستانه خود را انتخاب کنید از تجهیزات سفرتان مطمئن شوید و پیشنهاد میکنیم مقاله «نکات سفرهای جادهای در زمستان و پاییز» را بخوانید.