قدیمیترین شرکت هواپیمایی ایران
- ...
- ...
- تعداد کلمات
این بار ردپای ترینها به شرکتهای هواپیمایی رسیده است. از قدیمیترین شرکت هواپیمایی ایران چه میدانید؟ اصلا چقدر در مورد ایرلاینهای ایران اطلاع دارید؟ کدام هواپیمایی اولینبار بر روی آسمان ایران به پرواز در آمد؟
ایران ایر که با نام قدیمی هما شناخته میشود، یکی از قدیمیترین و مشهورترین ایرلاینهای خاورمیانه است. در واقع این ایرلاین، تنها شرکت هواپیمایی است که حامل پرچم جمهوری اسلامی ایران است. این شرکت که از همان روزهای ابتدایی پروازهای داخلی و خارجی زیادی را در کارنامه خود ثبت کرده، یکی از شرکتهای هواپیمایی باسابقه در ایران است. ایران ایر تاکنون جوایز زیادی کسب کرده و از پر افتخارترین هواپیماهای کشورمان به شمار میرود. در ادامه با یومگ همراه شوید تا از این قدیمیترین شرکت هواپیمایی ایران بیشتر بدانیم.
آنچه در این مقاله از قدیمیترین ایرلاین ایرانی میخوانید:
- ایران ایر؛ به قدمت ایران کهن
- همه چیز درباره شرکت هواپیمایی ایران ایر
- لوگوی ایران ایر و یک دنیا ایران
- ایران ایر و دوران قبل از انقلاب
- ایران ایر و دوران پس از انقلاب
- آشنایی با کلاسهای پروازی ایران ایر
- مقاصد پروازی ایران ایر
- خدمات ایران ایر
ایران ایر؛ به قدمت ایران کهن
ایران ایر قدیمیترین شرکت هواپیمایی در ایران است و نسبت به دیگر ایرلاینهای ایرانی قدمت طولانیتری دارد. درست است که این ایرلاین جزو قدیمیترینها است، با اینحال بیشتر افراد با نام و آوازه ایران ایر به خوبی آشنا هستند. اولین پرواز ایران ایر، با استفاده از یک فروند بویینگ 727 در مسیر تهران - بیروت انجام شد. جالب است بدانید که این ایرلاین در دهه چهل یکی از شرکتهای موفق مجموعههای حملونقل هوایی در جهان بوده است. دهه چهل که بوئینگهای گرانقیمت وارد ناوگان ایران شدند، سالی خوش برای هواپیمایی هما بود که اوج این خوشی در یک دهه بعد دیده شد؛ زمانیکه در دهه پنجاه این ایرلاین پروازهای بدون توقف زیادی را به اروپا داشت.
همه چیز درباره شرکت هواپیمایی ایران ایر
همه چیز از سال 1340 خورشیدی شروع شد. آن روزها، هما نامی مختصر برای «هواپیمایی ملی ایران» بود. ایران ایرویز و ایران پرشین ایرویز، در آن سال با هم ادغام شدند و به عنوان اولین شرکت هواپیمایی در ایران آغاز به کار کردند. ایران ایر نامی بود که پس از انقلاب برای هما انتخاب کردند و در فضای بینالمللی آن را با همین نام شناساندند. سال 1341، سالی بود که این شرکت کار خود را با هواپیماهای، داگلاس دی سی3، داگلاس دی سی 6، ویکرز ویسکونت و آورویورک به طور رسمی آغاز کرد و در نهایت در سال 1342 به عضویت یاتا درآمد. پروازهای بینالمللی بسیار، بومی سازی تعمیرات هواپیما در ایران و همراه شدن با استاندارهای بینالمللی از افتخارات این ایرلاین است.
لوگوی ایران ایر و یک دنیا ایران
لوگو یا برند مهمترین چیزی است که باید در زمان عرضه یک محصول طراحی و ارائه شود. در سال 1340 ادوارد زهرابیان، لوگوی زیبایی برای هواپیمایی ملی ایران طراحی کرد که الهام گرفته از سرستونهای پرندهنمای تخت جمشید بود. این لوگو، ترکیبی از سرعقاب، گوشهای گاو و یالهای اسب بود و جزو یکی از اصیلترین نشانههای تجاری در ایران به شمار میرفت.
طراحی زیبای این لوگو، که در نهایت سادگی و جذابیت بود در سال 2013 به عنوان لوگوی برتر در میان شرکتهای هواپیمایی جهان انتخاب شد. این پرنده آبی رنگ، روی بدنه سفید ایران ایر به زیبایی هر چه تمامتر کشیده شد و به عنوان لوگویی ماندگار انتخاب شد. لوگویی که در میان 30 لوگوی برتر شرکتهای هواپیمایی برگزیدهی جهان قرار داشت.
ایران ایر و دوران قبل از انقلاب
دهه قبل از پیروزی انقلاب، دههای پر از افتخارات برای ایران ایر بود. ایران ایر که در آن زمان هما نام داشت، پروازهای بیشماری به اروپا انجام میداد. در همان زمان بود که هما با اضافه کردن یک فروند هواپیمای بوئینگ 747 اسپی، طولانیترین خط هوایی بدون توقف جهان را از آن خود کرد. این مسیر پروازی مستقیم از ایران به نیویورک میرفت. تقریبا در همان زمان، هما دو فروند هواپیما دیگر را خریداری کرد، هواپیماهایی که هیچ وقت رنگ ایران را به خود ندیدند؛ چراکه آن زمان در ایران انقلاب شد و این موضوع باعث تغییر سیاستهای حکومت و لغو قرارداد شد. پایان دهه هفتاد، هما تبدیل به پردرآمدترین و مدرنترین شرکت هواپیمایی در دنیا شد.
ایران ایر و دوران پس از انقلاب
متاسفانه پس از انقلاب برخی از پروازهای هما تغییر کردند و بعضی به کلی تعطیل شدند. هما، این روزها به دلیل تحریم با دوران طلایی خود بسیار فاصله گرفته است. البته که تمام سعی خود را با خریدن و اجاره هواپیماهای دست دوم برطرف کرده است. بعد از انقلاب، چند هواپیمای کوچک فوکر تنها چیزی بود که از هما باقی مانده بود. اما درسالهای بعد چند ایرباس دست دوم از ترکیه و یونان به خانواده ایران ایر اضافه شد.
آشنایی با کلاسهای پروازی ایران ایر
شناسه نرخی یا کلاس نرخی، یکی از معیارهایی است که در تعیین قیمت بلیط هواپیما بسیار تاثیر دارد. هما کلاس و کلاس اکونومی از کلاسهای پروازی ایران ایر هستند که در نوع خدمات و شرایط با هم متفاوت هستند. میزان بار مجاز نیز تا حدودی بستگی به کلاس پروازی شما دارد. مقدار بار مجاز برای پروازهای داخلی بین 20 تا 30 کیلوگرم و برای پروازهای خارجی 30 تا 50 کیلوگرم است.
هما کلاس مخصوص مسافران درجه یک است و نسبت به سایر کلاسهای پروازی مجللتر است. این کلاس پروازی، دارای صندلیهای مخصوصی است و سرویسهای ویژهای را به مسافران خود ارائه میدهد. امکان انتخاب سرویس دلخواه از منو غذایی، سرو غذا در ظروف چینی، بستهبندی زعفران، دریافت کیف هدیه سفر و ... در طول پرواز از برخی ویژگیهای این کلاس پروازی هستند.
اما کلاس اکونومی سادهترین نوع صندلی را دارد. این کابین در انتهای هواپیما و بعد از کابین درجه یک و بیزینس کلاس قرار گرفته است. بلیطهای پرواز اکونومی نسبت به دیگر کلاسهای پروازی از قیمت مناسبتری برخوردار هستند و ارائه خدمات در این نوع پرواز با حداقل استاندارد است.
مقاصد پروازی ایران ایر
همانطور که گفته شد، ایران ایر پروازهای داخلی و خارجی بسیاری داشته و دارد. مقاصد پروازی در ایران ایر بسیار است و این ایرلاین بیش از 51 فروند هواپیما دارد. هواپیماهای ایرباس، ای تی آر، فوکر و مکدانلداگلاس از هواپیماهای خانواده ایران ایر هستند. دفتر مرکزی ایران ایر در تهران قرار دارد و بیشتر پروازهای مبدا و مقصد نیز در این شهر انجام میشود. ایران ایر، پروازهای بسیاری به آسیا و اروپا دارد و در حالحاضر به 35 شهر ایران و 26 شهر در جهان خدمات پروازی میدهد.
آبادان، اهواز، اردبیل، بیرجند، اصفهان، گرگان، کرمانشاه، قشم، رشت، شیراز، یزد و زاهدان تنها بخشی از مقاصد داخلی ایران ایر هستند. شهرهای استانبول، آنکارا، پاریس، هامبورگ، پکن، دبی، کراچی، کویت و نجف نیز بخش کوچکی از مقاصد خارجی هستند که ایران ایر به آنها پرواز دارد.
خدمات ایران ایر
در گذشته شرکتهای هواپیمایی ایران ایرتور و هتلهای هما حکم یک خانواده را با یکدیگر داشتند، اما امروزه تنها یک شرکت حملونقل هوایی بار به نام ایران ایر کارگو در این صنعت هوایی کار خود را ادامه میدهد. ایران ایر، بخشهای مختلفی از جمله، حملونقل مسافر و حمل بار به خارج و داخل کشور را دارد. این ایرلاین مشهور که یکی از پرترددترین ایرلاینها در ایران است دارای کلاسهای پروازی متعددی است. خدمات ویژه به مسافرین معلول و ناتوان، بیمار، کودکان تنها از خدمات قابل ملاحظه و مهم در این ایرلاین هستند.
سخن آخر:
حال که صحبت از اولین هواپیمایی در ایران شد، بهتر است از اولینهای پروازی بیشتر بدانید. اولین خلبان ایرانی، کلنل محمدتقی پسیان بود که برای یادگیری آموزش فنون نظامی روانه آلمان شد. هر چند که وی هیچ وقت به عنوان یک خلبان پرواز نکرد. اولین فرودگاه در ایران، فرودگاه قلعه مرغی بود و اولین خلبان رسمی ایران سرهنگ احمد خان نخجوان بود. اینها تنها بخشی از اطلاعات هواپیمایی ایران بود اما اطلاعات کاملتر را در صفحه اختصاصی ایران ایر در یوتراوز بخوانید.