امکانات هتل ها بر اساس ستاره
- ...
- ...
- تعداد کلمات
امکانات هتلهای مختلف بر اساس ستاره هتل دستهبندی میشوند. آیا تا بهحال به معنی ستارههای هتل و ارتباط آنها با کیفیت هتل فکر کردهاید؟ آیا میدانید نحوه ستاره گرفتن هتلها چگونه است؟ امکانات هتلها بر اساس ستاره چگونه دستهبندی میشوند؟ امکانات هتلهای 5 ستاره چه فرقی با هتلهای دیگر دارد؟ میتوانید پاسخ تمام این سوالات را در ادامه بخوانید.
امکانات هتلها معمولا مهمترین فاکتوریست که در هنگام خرید اینترنتی بلیط هواپیما و رزرو اینترنتی هتل به آن توجه میکنیم. بعید است که در خیابانهای شهرهایی همچون مشهد، شیراز، اصفهان قدم بگذارید و هتلهایی را که سر به فلک کشیدهاند را نبینید. هتلهای ستارهداری که غالب افراد تنها از آن ستارهها این را میدانند که مثلاً هتل پنج ستاره از چهار ستاره بهتر است و یا اینکه هتل سه ستاره از هتل چهار ستاره امکانات کمتری دارد. در ادامه مجلهی یوتراوز قصد دارد تا شما را با امکانات هتلها بر اساس ستاره آشنا کند. پس همراه ما باشید.
لیستی از آنچه درباره امکانات هتل ها در این مقاله میخوانید:
ستارههای هتل
ستارهها در جامعهی امروز ما نقش متمایز بودن و گاهاً برتر بودن را میرسانند و این درباره هتلها هم صادق است. در کشورهای مختلف جهان ویژگی برتر بودن و باکیفیت بودن یک هتل را فقط با ستارهها نشان نمیدهند. بلکه گاهی اوقات دیده شده که به جای ستاره از نشان تاج و الماس هم برای درجهبندی هتلها استفاده می کنند.
هتلها در کشور ما بر اساس ستارهها درجهبندی میشوند و بر اساس خدمات و امکانات ستارههایی از یک تا پنج به آنها تعلق میگیرد. منظور از هتلهای ستارهدار در اینجا هتلهایی هستند که از یک ستاره تا چند ستاره درجهبندی شدهاند و با یکدیگر تفاوتهایی دارند که این تفاوتها نشاندهندهی تمایز میان آنهاست. حال اینکه این تمایزات چیست را در ادامه میخوانید.
از طرفی شاید این سوال برایتان پیش بیاید که نحوه ستاره گرفتن هتلها چیست؟ خب! ستاره گرفتن به عوامل مختلفی از جمله امکانات رفاهی، پذیرایی و تفریحی در یک هتل، کیفیت و میزان خدمات، نیروی انسانی، موقعیت مکانی و بسیاری موارد مهم دیگر بستگی دارد. بهعنوان مثال حتی نیروی انسانی آموزشدیده و متخصص میتواند بر درجه یک هتل تاثیر بگذارد یا بهتر بگوییم هرچه هتل تعداد ستاره بیشتری داشته باشد، باید در استخدام نیروی انسانی متخصص بیشتر دقت کند یا کارمندان خود را برای دورههای ضمن خدمت به مراکز آموزش خدمات هتلداری معرفی کند.
در یک هتل سه ستاره، یک کارمند در قسمت رسپشن هتل (پذیرش) میتواند وظایف رزرواسیون را هم انجام دهد، اما در یک هتل 5 ستاره، کارمند رسپشن وظایفی متمایز برعهده دارد (مثل دریافت واچر هتل از مهمان، انجام امور پذیرش مهمان، اختصاص اتاق و ...) و کارمند رزرواسیون مهارتهای مخصوص به خودش را باید داشته باشد.
از طرفی درجهبندی هتلها بر اساس ستاره یک امر کاملا بومیست؛ یعنی یک هتل 5 ستاره در تهران ممکن است خدمات و امکانات متمایزی نسبت به یک هتل 5 ستاره در تفلیس داشته باشد و ستاره هتل به منزله خدمات و امکانات یکسان نیست. بارها این جمله را میشنویم که مثلا هتلهای 4 ستاره استانبول در حد هتلهای 3 ستاره تهران هستند (در مقالههای راهنمای سفر به استانبول و راهنمای سفر به تهران چندمورد از بهترین هتلهای استانبول و تهران را معرفی کردهایم).
همچنین موارد بسیار زیادی وجود دارد که نشان میدهد درجهبندی هتلها در هر کشوری نسبت به کشور دیگر متفاوت است، مگر درباره هتلهای زنجیرهای (Chain Hotels) که خدماتی یکسان با درجه کیفی مشابه را در سراسر جهان ارائه میدهند؛ و اما در ادامه به امکانات هتل برحسب ستاره، اشاره میکنیم.
امکانات هتل بر اساس ستاره
در این قسمت بررسی میکنیم که هر کدام از هتلهای یک تا 5 ستاره چه امکاناتی را به مهمانان خود ارائه میدهند. نحوه ستاره گرفتن به معنای داشتن تجهیزات و امکانات مورد نیاز برای دریافت آن ستاره است.
امکانات هتل یک ستاره
برویم به سراغ امکانات هتل یک ستاره که اولین نوع از انواع هتلهای ستارهدار هستند. شاید تعجب کنید که هتلهای نیم ستاره هم داریم! احتمالاً با خودتان بگویید که هتل نیم ستاره دیگر چیست؟ هتل نیم ستاره عبارت است از هتلهایی که هیچ ستارهای ندارند اما با اینحال، پیشرفتهایی در ارائهی خدمات و امکانات به مسافران داشتهاند. اما هتلهای یک ستاره هتلهایی هستند که ویژگی آنها نسبت به سایر هتلها اعم از دو ستاره تا پنج ستاره، کمتر است. در صورتیکه باز هم آنچه دارند چیز کمی نیست. ضمن آنکه هتلهای یک ستاره در درجهای بالاتر به هتلهای یک ستارهی ممتاز و یا Superior Tourist Hotel شناخته میشوند. برخی از امکانات هتلهای یک ستاره عبارتند از:
- نظافت روزانهی اتاقها
- وجود سرویس بهداشتی و حمام در هر اتاق
- وجود یک عدد تلویزیون رنگی کنترلدار در هر اتاق
- قرارگیری صابون و شامپو در سرویس بهداشتی و حمام هر اتاق
- قرار گرفتن میز و صندلی در هر اتاق
- پذیرش در ورودی هتل به همراه سامانه پرداخت الکترونیکی و یک عدد دستگاه دورنگار
- فضایی برای صرف ناهار در هتل که معمولاً هزینهی جدا دارد
- وجود تلفن عمومی برای مسافران
- فراهم بودن فضایی برای صرف نوشیدنی در هتل
در هتلهای یک ستارهی ممتاز و یا Superior Tourist Hotel بیشتر کیفیت است که حرف اول را میزند. در واقع حرف این است که نباید خیلی منتظر آن بود که خدمات و امکاناتی فرای از این موارد نصیبمان گردد. بلکه هتل یک ستارهی ممتاز در موارد کیفی همچون استفاده از مصالح و مواد مرغوب است که هتل یک ستارهی ممتاز شده است. ضمن آنکه در تمام ویژگیهای بالا آنچه که مدنظر است، ایدهآل یک هتل یک ستارهی خوب است.
امکانات هتل دو ستاره
هتل دو ستاره در برخی از موارد و ویژگیها نسبت به هتل یک ستاره بهتر است. بهطور مثال ممکن است برخی از امکانات و خدمات موجود در آن از امکانات و خدماتی که در هتلهای یک ستاره ارائه میشود، بیشتر باشد و ویژگیها و مواردی که در ادامه در رابطه با هتل دو ستاره میآوریم، آن چیزی است که بهطور معمول و از نظر ما باید یک هتل دو ستاره آن را داشته باشد تا واقعاً لایق آن دو ستاره باشد. برخی از ویژگیهای هتلهای دو ستاره عبارتند از:
- امکان صرف صبحانه در رستوران هتل
- وجود چراغ مطالعه یا آباژور در کنار هر تختخواب
- سرویس بهداشتی و حمام به همراه ژل مخصوص شستشوی بدن، مسواک و خمیر دندان در کنار شامپو و صابون در آن
- وجود سه حوله برای هر مسافر و ارائه آن
- وجود کمد مخصوص برای لباسها
- قابلیت پذیرش کارت اعتباری در هتل
در کنار این ویژگیها، ویژگیهای یک هتل دو ستارهی ممتاز یا Superior Standard Hotel عبارتند از: خدمات و امکاناتی که کمی بیشتر از خدمات و امکانات یک هتل دو ستارهی معمولی است. در واقع آنچه در این نوع هتل مشهود است آن است که این خدمات و امکانات چیزی فراتر از یک هتل یک ستاره ممتاز و دو ستاره، و کمی کمتر از یک هتل سه ستارهی معمولی است. البته این امکانات که به شما معرفی شد درحد یک هتل دوستاره ایدهآل است.
امکانات هتل سه ستاره
هتلهای سه ستاره از هتلهای دو ستاره و یک ستاره یک تا چند پله بالاتر هستند. هم از نظر امکانات و هم خدماتی که به مسافران و مشتریان خود ارائه میدهند. ضمن آنکه همانند هتلهای یک ستاره و دو ستاره، هتلهای سه ستاره هم درجهی ممتاز دارند. هتلهای سه ستارهی ممتاز یا Superior Comfort Hotel به هتلهایی گفته میشوند که کمی از هتلهای سه ستاره بالاتر و کمی از هتلهای چهار ستاره پایینتر هستند؛ یعنی هتلی بین هتل سه ستاره و چهار ستاره. برخی از ویژگیهای هتلهای سه ستاره عبارتند از:
- فعال بودن تلفن به صورت 24 ساعته برای پاسخگویی به مسافران
- فعال بودن 24 ساعته قسمت پذیرش برای خدمترسانی به مسافران
- حضور افرادی برای جابجایی وسایل و بار مسافران (بل بوی)
- مسلط بودن کارکنان اصلی پذیرش به حداقل دو زبان
- وجود تلفنی مجزا برای هر اتاق
- فراهم بودن امکان صرف نوشیدنی در هر اتاق هتل بهطور مجزا
- فراهم بودن امکان اتصال به اینترنت در اتاقهای هتل و یا سالنها
- فراهم بودن وسایل اصلاح و پیرایش به همراه سرویس گرمایشی در حمام هر اتاق
- وجود وسایلی همچون آینهی تمام قد، جعبهی نخ و سوزن، جعبهی واکس کفش و همچنین سرویس خشکشویی در هر اتاق
- امکان دریافت یک بالشت و پتوی اضافه به ازای هر یک مسافر
- وجود سامانهای برای انتقادات و پیشنهادات به همراه بخشی به نام روابط عمومی از سوی مدیریت هتل برای مسافران
آنچه از ویژگیهای هتل سه ستاره گفتیم همان چیزی است که به طور ایدهال هر هتل سه ستارهی باید داشته باشد. اگر که نه، باید چنین ویژگیهایی را فراهم آورد تا بتواند آن سه ستاره را دریافت کند. در این میان هتلهای سه ستارهی ممتاز همانطور که در ابتدا گفتیم، هتلهایی فیمابین هتلهای سه ستاره و چهارستاره هستند. یعنی ویژگیها یا خدمات و مواردی از این دست در هتل سه ستارهی ممتاز کمی بیشتر آن چیزی است که یک هتل سه ستارهی عادی باید داشته باشد.
امکانات هتل چهار ستاره
هتلهای چهار ستاره از آن دست هتلهایی هستند که بیشترین قرابت را به هتلهای شیک و مجلل پس از خود دارند. در واقع میتوان اینطور بیان کرد که هتلهای چهار ستاره تنها یک قدم با هتلهای ویژهی پس از خودشان فاصله دارند. در صورتیکه با همین حال هتلهای چهار ستارهی ممتاز یا First Class Superior Hotel خود یک پله از هتلهای چهار ستاره بالاتر هستند و مانند هتلهای پیشین که به آن اشاره شد، هتلهای چهار ستارهی ممتاز هم بین هتلهای چهار ستاره و پنج ستاره قرار میگیرند. ویژگیهایی که یک هتل چهار ستاره باید داشته باشد:
- سامانه پذیرش 24 ساعته برای پاسخگویی و خدمترسانی به مسافران
- تلفن فعال 24 ساعته برای پاسخگویی به مسافران
- فراهم بودن امکان صرف صبحانه در رستوران هتل یا حتی اتاق (روم سرویس)
- خدمتدهی به صورت شبانهروزی به مسافران
- فراهم بودن تمامی امکانات لازم در قسمت پذیرایی هتل
- سرویس بهداشتی و حمام هر اتاق باید دارای تمامی لوازم بهداشتی، پیرایشی و آرایشی باشد
- امکان اتصال به اینترنت باید برای هر اتاق به طور مجزا فراهم باشد
هتلهای چهار ستارهی ممتاز یا First Class Superior Hotel، همانند هتلهای ممتاز دیگر، میان هتلهای چهار ستاره و پنج ستاره قرار میگیرند و زمانی هتل چهار ستاره ممتاز میشوند که علاوهبر خدمات و کیفیت بیشتر اتاقها نسبت به هتل چهار ستاره، امکانات و خدمات بیشتری همچون سونا یا سالن تمرین هم داشته باشند.
امکانات هتل 5 ستاره
هتلهای پنج ستاره بیش از هر هتل دیگری توی چشم بوده و افراد بیشتری را به سمت خود سوق میدهند. نه اینکه پنج ستاره بودن آن باعث این امر شود؛ بلکه کیفیت و خدمات آن است که مسافران را ترغیب میکند تا در هتلی پنج ستاره اقامت داشته باشند. این هتل هم همانند هتلهایی که بررسی کردیم درجهای به نام ممتاز دارد. اما از آن جایی که پس از هتل پنج ستاره سایر هتلها مانند هتلهای شش ستاره یا هشت ستاره، به نوعی هتل ممتاز به حساب میآیند، طبیعی است که بررسی هتل پنج ستارهی ممتاز میان آن هتلها نیز گم شود. ویژگی که یک هتل پنج ستاره باید داشته باشد:
- قسمت پذیرش باید به شکل شبانهروزی فعال باشد و حداقل در دو شیفت به مسافران خدمترسانی کند.
- کارکنان قسمت پذیرش باید با چند زبان شاخص در آن منطقه آشنایی داشته باشند.
- حضور افرادی با عنوان مأمور پارکینگ، دربان و قسمت حمل بار الزامی است.
- حضور مسئولی برای رزرو رستوران، تور و حمل و نقل مسافرین نیاز است.
- سالنی بزرگ به همراه میز و صندلی برای تعداد بالای میهمانان داشته باشد.
- برای هر مسافر باید استقبال با گل، هدیه داخل اتاق یا نوشیدنی استقبال (Welcome Drink) صورت پذیرد.
- غذا یا آشامیدنی در هتل به طور شبانهروزی برای مسافران فراهم باشد.
- رایانه و اینترنت از جمله امکانات و تجهیزات اتاق باشد.
- هر اتاق باید دارای گاو صندوق و سایر تجهیزات امنیتی باشد.
- هر روز عصر اتاقها باید نظافت شده و مرتب شود.
- خدمات مهمانداری، خانهداری و خدمترسانی به مسافران باید در بالاترین سطح باشد.
تمام این ویژگیها چه در هتل پنج ستاره و چه در سایر هتلهایی که تا به اینجا با آنها اشاره شد، از جمله ویژگیهایی هستند که ایدهآل یک هتل چند ستاره به حساب میآیند. در واقع حرف این است که باید آمادگی آن را داشته باشیم که در یک هتل به اصطلاح سه ستاره خدماتی کمتر از آنچه گفته شد را ببینیم. راستش را بخواهید بهتر است بگوییم که علاوهبر شرکتها و نهادهای مختلفی که در امتیازدهی و رتبهبندی هتلها نقش مهمی را ایفا میکنند، محیط و مکان آن هتل و منطقهای که در آن قرار گرفته است نیز در این امتیازدهی و رتبهبندی بیتأثير نیست.در واقع ممکن است در یک منطقه خدمتی مانند وجود یک تلویزیون رنگی 24 اینچ بدون کنترل در یک اتاق باعث شود تا آن هتل، هتلی درجه دو یا سه تلقی شود. این بازمیگردد به آن مکان و منطقهای که هتل در آنجا قرار گرفته است.
هتل های بیش از پنج ستاره چه ویژگیهایی دارند؟
سوای از هتلهای یک تا پنج ستاره، هتلهایی هم وجود دارند که از تمامی هتلها و باکیفیتتر هستند. هتلهایی که بهعنوان هتلهای شش ستاره، هفت ستاره و هشت ستاره شناخته میشوند. این هتلها تمامی آنچه یک هتل باید داشته باشد را دارا هستند و در کنار آن حتی بیش از آنچه که از یک هتل انتظار میرود، امکانات و خدماتی ارائه میدهند. بهطور مثال هتل هشت ستارهی کاخ امارات که از آن به عنوان تنها هتل هشت ستارهی جهان که هم گران است و هم بیش از اندازه مجلل به حساب میآید، هتلی است که از خودروهای رولز رویس و بیامو برای جابجایی و حمل و نقل مسافران خود استفاده میکند.
به علاوه این هتل ساحلی خصوصی هم دارد و از فضای سبز ویژهای در آن استفاده شده است. تعداد مهمانداران هتل غالباً بیش از تعداد مسافران است و برای هر اتاق این کاخ با عظمت هفت خدمتکار تعیین شده است. این هتلها ویژگیهایی بیش از ویژگیهای یک هتل معمولی را دارا هستند و به همین واسطه در شمار هتلهای مجلل به شمار میآیند. نکته مهم این است که بدانید در استانداردهای جهانی چیزی به نام هتل شش، هفت و هشت ستاره وجود ندارد و این صرفا نامی است که خود هتل به علت خدمات زیادی که ارائه میدهد به خود داده است.