چه خطراتی جان طبیعتگردها را تهدید میکند؟
- ...
- ...
- تعداد کلمات
اطلاع از برخی نکات برای مقابله با خطرات طبیعتگردی از نان شب هم واجبتر است. اتفاقات پنهانی که ممکن است جان و مال ما را به خطر بیندازند و برنامه سفرمان را مختل کنند؛ اما اطلاع از راهکارهای مقابله با آن، کمک میکند تا بهموقع راهحل لازم را اجرا کنیم.
وقتی اقدام به سفر میکنیم، حال چه سفر جادهای و با خودرو شخصی و چه سفر هوایی یا هر نوع دیگری از سفر، هر آن و هرلحظه ممکن است با خطر یا مشکلی روبهرو شویم. درواقع «حادثه هیچگاه خبر نمیکند» و ازاینرو ممکن است گاهی اوقات در تور حادثهای بیفتیم که میتواند جان و مال ما را تهدید کند. حوادثی که اگر راههای مقابله با آن را بدانیم، میتوانیم در طول سفر امنیت و سلامت خود را حفظ کرده و به قولی از خطرات سفر جان سالم به در ببریم. در ادامه یوتراوز شمارا با 4 نوع از «خطرات طبیعتگردی» آشنا میکند. با ما همراه شوید.
خطرات احتمالی که جان طبیعتگردها را تهدید میکند:
سرمازدگی
سرمازدگی یکی از خطرات و مشکلات شایع در طبیعتگردی و کوهنوردی است. اگر برنامه سفر به نواحی سردسیر بهخصوص در فصل زمستان را دارید، بهتر است سرمازدگی را جدی بگیرید. برای مقابله با سرمازدگی قبل از هر چیز لباس و تجهیزات سفرهای زمستانه به همراه خود داشته باشید، از رطوبت اجتناب کنید چراکه خیس شدن لباس احتمال سرمازدگی را افزایش میدهد و تغذیه مناسب را فراموش نکنید.شاید از خودتان بپرسید تغذیه چه ارتباطی با سرمازدگی دارد! باید بگوییم که تغذیه منظم و مناسب، سوختوساز بدن را افزایش میدهد و از کاهش دمای بدن و سرمازدگی جلوگیری میکند. یادتان باشد که باد و رطوبت از عوامل اصلی سرمازدگی هستند، پس اگر در منطقه بادخیز گرفتارشدهاید و لباس شما خیس است، قبل از هر چیز باید لباس خود را عوض کنید و در پناهگاهی قرار بگیرید تا از سرما محفوظ بمانید.
یادتان باشد که یکی از عوامل شایع مرگومیر در بین کوهنوردان و طبیعتگردها همین سرمازدگی است. اما چنانچه به هر دلیل مجبور شدید در معرض سرما قرار بگیرید، آتش روشن کنید و با گرم کردن خود و نوشیدن مایعات گرم جلوی سرمازدگی را بگیرید.پیشنهاد میکنیم در سفر به طبیعت همیشه با «تکنیکهای روشن کردن آتش» آشنا باشید، یک کبریت و یک شمع آببندیشده همراه خود داشته باشید و همیشه مقداری غذای اضافه با خود ببرید. یادتان باشد بهترین روش پیشگیری از خطرات سفر، آگاهی از آنها و روشهای مقابله با آنها است.
گمشدن در طبیعت
مقولهی گمشدن در سفرهای طبیعتگردی، موضوعی وسیع و گسترده و البته حیاتی است. بارها شنیدهایم که کوهنوردی گمشده یا طبیعتگردی به خانه بازنگشته و بعد از چند روز تلاش تیم امداد، جسد بیجان وی را در درهای پیدا کردهاند.
قبل از هر چیز بهتر است حداقل یک نفر از دوستان یا اعضای خانواده از شرح برنامه سفرتان مطلع باشند تا در صورت بروز حادثه یا عدم بازگشت، جویای حال شما شوند. از تورهای معتبر و مسئولانه برای سفر به طبیعت استفاده کنید. دانش و شناخت خود را از منطقهای که به آن سفر میکنید، افزایش دهید. روش استفاده از قطبنما و GPS را یاد بگیرید، اگر همراه گروه یا تیم سفر میکنید، از گروه جدا نشوید و سرپرست برنامه را در جریان کار خود قرار دهید و درنهایت خودتان را برای هر حادثهای در طبیعت آماده کنید.
چنانچه به هر دلیلی گم شدید این نکات را رعایت کنید:
- تماس با شمارههای اضطراری و اطلاع به آنها از وضعیت خود: این کار کمک میکند تا کسی بتواند موقعیت مکانی شمارا از طریق سیگنالتان شناسایی کند.
- روشن کردن آتش: این کار میتواند بهعنوان نشانهای برای شما عمل کند تا شاید کسی بتواند شمارا پیدا کند.
- پیدا کردن جهتهای جغرافیایی و مسیر: این کار کمک میکند تا بر اساس جهتهای جغرافیایی مسیر خود را پیدا کنید. پیشنهاد میکنیم با اصول جهتیابی در طبیعت آشنا شوید.
نیش حشرات سمی
خطر دیگری که در طبیعتگردی ممکن است با آن روبهرو شوید، حشرات سمی و درواقع گزیدگی ناشی از نیش حشرات است. البته قبل از آن بهتر است بدانید که چه حشراتی سمی هستند و چه حشراتی نیستند که بیجهت واهمه نداشته باشید. برای پیشگیری از گزش حشرات یا درمان موقت آن باید چکار کنیم؟
- داشتن پوشش مناسب: شاید بهترین و اولین راه برای مقابله با گزش حشرات، همین راه باشد.
- همراه داشتن وسایل پزشکی: بهطور خلاصه همراه داشتن برخی داروها، پادزهرها و لوازم پزشکی ساده به همه طبیعتگردها توصیه میشود.
گرسنگی و تشنگی
همینطور بیدلیل و بدون علت کسی گرسنه یا تشنه نمیشود؛ اما اگر فرض را بر گمشدن یا اتفاقی اینچنین بگذاریم، این احتمال وجود دارد که فرد در اثر گرسنگی یا تشنگی جانش به خطر بیفتد. کار نداریم، بااینحال تنها هدف ما این است که بدانیم در چنین شرایطی چه باید کرد؟
در صورت گرفتار شدن به تشنگی:
- استفاده از روشها و راههای پیدا کردن آب در دل طبیعت
- تبدیل کردن آبهای غیر آشامیدنی که در دل طبیعت وجود دارند به آب آشامیدنی با استفاده از تصفیهکنندههای آب دستساز و یا سایر راههای تصفیهی آب
در صورت گرفتار شدن به گرسنگی
- تغذیه کردن از ریشههای خوراکی گیاهان
- ماهیگیری به روشهای مختلف و با استفاده از ابزار دمدستی
- پیدا کردن گیاهان و میوههای وحشی خوردنی درصورتیکه از سلامت و خوراکی بودن آن اطلاع داشته باشید.
اطلاع از خطرات طبیعتگردی و نحوه مقابله با آنها کمک میکند تا بهترین تصمیم را بگیریم و بهترین راهکار را اجرا کنیم. پیشنهاد یوتراوز به طبیعتگردان عزیز کشورمان این است که آگاهی خود را از این نوع سفر افزایش دهند، شرکت در کلاسهای آمادگی و توجیهی سفر و آشنایی با مبانی طبیعتگردی و کوهنوردی کمک میکند تا در صورت بروز حادثه، جان سالم به در ببرید.این آگاهی از طریق مطالعه قبل از سفر و شرکت در دورههای آموزشی و از همه مهمتر سفر کردن با تورهای مسئولانه امکانپذیر است. یادتان باشد که هیچ لذتی ارزش این را ندارد که جان خود و همراهان خود را به خطر بیندازید.چنانچه در طبیعت گرفتار شدید، ابتدا سرپناهی برای خود پیدا کنید. بعد با تأمین گرما و غذای موردنیاز سعی کنید انرژی موردنیاز بدن را تأمین کنید و بعد به دنبال راهحلی برای پیدا کردن مسیر و اطلاع دادن به دوستان و همراهان خود باشید.