بازار بزرگ تهران
- ...
- ...
- تعداد کلمات
آیا میخواهید با یکی از قدیمیترین بناهای پایتخت آشنا شوید؟ آیا میدانید بازار بزرگ تهران عمده فروشی پوشاک است؟ آیا مسیر دسترسی بازار بزرگ تهران با مترو را میدانید؟ آیا با مکانهای دیدنی در بازار بزرگ تهران آشنا هستید؟ با ما همراه شوید چون جای درستی را انتخاب کردهاید.
بازار بزرگ تهران که در بافت قدیمی پایتخت کشورمان واقع شده است را به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای ایران و از بهترین جاذبههای تاریخی تهران میشناسند. در بازار بزرگ تهران، بازارهای مختلفی وجود دارد که هر کدام به بورسی از کالاها و محصولات متنوع تبدیل شده است. همچنین باید بگوییم این بازار بزرگ و قدیمی یکی از جاذبههای مهم گردشگری پایتخت کشورمان به شمار میرود و گردشگران داخلی و خارجی علاقه زیادی به رفتن و قدمزدن در آنرا دارند. در ادامه با مجله گردشگری یوتراوز همراه باشید تا بیشتر با بازار بزرگ تهران آشنا شوید.
قسمتهای مختلف بازار بزرگ تهران را بشناسید:
- بازار بزرگ تهران؛ قلب اقتصادی کشور
- بازار بزرگ تهران کجاست؟
- بازار بزرگ تهران ساعت کار
- بازار بزرگ تهران؛ تاریخچه
- معماری بازار بزرگ تهران
- دیدنیهای بازار بزرگ تهران
- خوشمزههای بازار بزرگ تهران
- بازار بزرگ تهران چه چیزهایی دارد؟
- هتلهای اطراف بازار تهران
- مراسم ویژه محرم در بازار بزرگ تهران
بازار بزرگ تهران؛ قلب اقتصادی کشور
بازار بزرگ تهران یکی از بازارهای قدیمی تهران است که علاوه بر مغازهها، مجموعهای از بناهای تاریخی و رستورانهای متنوع را در خود جای داده است. در حالحاضر این بازار به یکی از مهمترین مراکز خرید و فروش کالا در کشورمان تبدیل شده است و از نظر اقتصادی اهمیت بسیار زیادی برایمان دارد. در بازار بزرگ مجموعهای از خردهفروشان، عمده فروشان، کارگاههای تولیدی، انبارهای کالا، مغازههای گوناگون و... گرد هم آمدهاند تا افراد زیادی کسب درآمد کنند. این بازار به عنوان یک شاهراه مهم اقتصادی در پایتخت کشورمان شناخته میشود چراکه به مرکزی برای توزیع محصولات داخلی و خارجی تبدیل شده است و انواع و اقسام کالاها در آن به فروش میرسد. بیجهت نیست که بازار تهران با قلب اقتصادی کشور میدانند.
بازار بزرگ تهران کجاست؟ (نقشه 👇 و دسترسی با مترو)
این بازار قدیمی یکی از مهمترین و معروفترین بازارهای تهران است که در چند خیابان، ورودی دارد. از مسیرهای مختلفی میتوانید به این بازار بروید، خیابانهای پانزده خرداد، مصطفی خمینی، مولوی و خیام ورودیهای بازار بزرگ تهران هستند، اما آسانترین راه برای دسترسی به آن، مترو پانزده خرداد است که خیال شما را از جهت دردسرهای ترافیک سنگین تهران آسوده میکند.
برای «رسیدن به بازار بزرگ تهران با مترو» باید بگوییم با ایستگاه مترو پانزده خرداد میتوانید به شمال بازار بزرگ بروید و اگر قصد دارید به بخش جنوبی بازار بروید باید ایستگاه مترو خیام را انتخاب کنید.
بازار بزرگ تهران ساعت کار
کارکنان و مغازههای این بازار شنبهها تا چهارشنبهها از ساعت 9 الی 17 مشغول به فعالیت هستند و این بازار روزهای پنجشنبه از ساعت 9 تا 14 به روی مشتریها باز است. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که «آیا بازار بزرگ تهران جمعهها باز است؟». در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خیر! این بازار در روزهای جمعه تعطیل است.
بخش خارجی بازار شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9 تا 19 و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 تا 17 باز است. همچنین بخش خارجی بازار و پاساژهایی که در خیابان اصلی قرار دارند، جمعهها باز هستند.
بازار بزرگ تهران؛ تاریخچه
بیشتر افرادی که از بازار بزرگ تهران بازدید میکنند آن را یک میراث تاریخی ارزشمند باقیمانده از دوران قاجار میدانند اما عدهای دیگر معتقد هستند که این بازار در زمان شاه طهماسب صفوی ساخته شده است. طبق اسناد و مدارک به جامانده در «سفرنامه توماس هربرت» که یک جهانگرد انگلیسی است، وجود بازار بزرگ تهران در دوران صفوی به اثبات رسیده است اما نه با این شکل و شمایل بلکه بهصورت روباز. در نتیجه بازار در دوره صفوی سقف نداشته و در دوره قاجار به دستور ناصرالدین شاه یک طراحی سبک فرانسوی و به شکل مسقف بر روی آن اجرا شده است.
بازار بزرگ تهران در دوره صفویه
در دوران حکومت شاه طهماسب صفوی پایتخت ایران شهر قزوین بود و شاه طهماسب برای زیارت حضرت عبدالعظیم از این شهر خارج میشد و به سمت ری حرکت میکرد. در حین مسیر رفتوبرگشت شهر تهران را مشاهده کرد و به این شهر علاقهمند شد و دستور داد حصاری دور این شهر ایجاد کنند. نام این حصار را بعد از ساخت حصار طهماسبی گذاشتند که طول آن 6000 قدم بود. شهر تهران در آن حصار واقع میشد و 4 محله داشت که نام یکی از آن محلهها «بازار» بود.
در دوره صفویه میان قلعه حکومتی و شهر خندقی وجود داشت که در خندق بساط دکهها و دستفروشان و حجرهها برپا بود و به مرور زمان بازار خندق شکل گرفت و شاهان صفوی به این بازار توجه کردند.
بازار بزرگ تهران در دوره قاجار
باید بگوییم رونق بازار بزرگ تهران در دوره قاجارها به اوج خود رسید و در زمان آغا محمدخان تغییرات و تحولاتی در آن ایجاد شد. آغا محمدخان قاجار دستور داد که بخشهای مختلف بازار مانند حجرهها، کاروانسراها، دالانها و دیگر بخشهای بازار بازسازی شوند. بعد از آن فتحعلیشاه دستور داد که در آن حوالی بازار بزرگی ساخته شود. این بازار در دوره ناصرالدین شاه مورد اهمیت قرار گرفت و درخششی پیدا کرد.
از تغییراتی که در دوره ناصرالدین شاه بر روی بازار بزرگ ایجاد شده است، میتوان به ساخت بازار امیر، سرای امیر، بازار کفاشها و ساخت ورودی اصلی بازار به نام «بازار بزرگ» اشاره کرد.
معماری بازار بزرگ تهران
این بازار هم مانند دیگر بازارهای قدیمی ایران معماری سنتی دارد. از بخشهای مهم آن میتوان به سرای، تیمچه، گذرگاه یا راسته و چارسوق اشاره کرد. بازار بزرگ به صورت سرپوشیده و گنبدیشکل ساخته شده است و در راهروهای پیچ در پیچ، بخشهای قدیمی آن را میتوان مشاهده کرد. اگر به سقف آن نگاه کنید توجه شما به سوراخها و روزنههایی جلب میشود که برای گردش هوا ساخته شدهاند. برای این بازار قدیمی سبک معماری خاصی در نظر گرفته نشده است چراکه قسمتهای مختلف آن در دورههای مختلف ساخته و تکمیل شدهاند و در طول زمان، تغییراتی به دست معماران داخلی و خارجی در آن ایجاد شده است.
دیدنیهای بازار بزرگ تهران
بازار بزرگ تهران بههمان اندازه که یک مرکز تجاری است، یک جاذبه اصیل گردشگری هم بهشمار میرود. اگر از نگاه یک گردشگر وارد این بازار شوید بخشهای مختلفی برای بازدید پیش روی خود دارید. در ادامه سری به «مکانهای دیدنی بازار بزرگ تهران» میزنیم.
تیمچه حاجبالدوله
تیمچه حاجبالدوله یکی از مکانهای دیدنی بازار بزرگ تهران است که در میان بازاریها این تیمچه شهرت بالایی دارد. قدمت این بنا که توسط حاج علی خان حاجبالدوله ساخته شده است، به دوره قاجار باز میگردد. این قسمت از بازار به بورس ظروف مختلف و لوازم دکوری اختصاص دارد.
مسجد امام
یکی دیگر از بناهای تاریخی بازار بزرگ تهران مسجد امام یا همان مسجد شاه است که با نامهای دیگری مانند مسجد سلطانی و مسجد امام خمینی هم شناخته میشود. این مسجد در دوره قاجار و به دستور فتحعلی شاه ساخته شده است. مسجد امام بعد از مسجد جامع در بازار، دومین مسجد بزرگی است که طبق کتیبههای موجود در آن، تاریخ ساختش به سال 1212 یا 1224 هجری قمری باز میگردد. گفته میشود که منارههای این مسجد در سال 1307 به دستور ناصرالدین شاه ساخته شد.
مسجد جامع تهران
مسجد جامع تهران را با نام مسجد جامع بازار هم میشناسند که جزو قدیمیترین مسجدهای پایتخت ایران است. این مسجد بزرگ قدیمی حدود 4500 مترمربع مساحت و حدود 20 هزار مترمربع زیربنا دارد. همچنین در این مسجد 7 شبستان وجود دارد که قدمت قدیمیترین شبستان آن به بیش از 1000 سال میرسد. این مسجد تاریخی در 19 آذرماه سال 1375 بهعنوان اثر تاریخی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
در دورههای مختلف در این بازار بزرگ مساجد و بناهای تاریخی زیادی ساخته شد که از مهمترین جاذبههای بازار بزرگ تهران میتوان به سرای امیر، امامزاده زید، خانه ملک، چهار سوق بازار، کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس مقدس، امامزاده سید اسماعیل، خانه موزه شهید چمران و... اشاره کرد.
نقشه گردشگری بازار بزرگ تهران را 👈 اینجا 👉 ببینید.
خوشمزههای بازار بزرگ تهران
بعد از پیادهروی و گشتوگذار در بازار بزرگ تهران حتما سری به «قهوهخانه دومتری حاج علی درویش» بزنید و یک فنجان چای یا دمنوش اصیل ایرانی را در قلب تپنده پایتخت کشورمان تجربه کنید. در حالحاضر صاحب این قهوهخانه حاج کاظم است و این قهوهخانه ارثیه پدری اوست که از سال 1297 تا به امروز باز بوده تا چای گرم به دست مشتریان بازار بدهد.
یکی از کارهای جذاب دیگری که میتوانید در بازار بزرگ تهران تجربه کنید، غذاخوردن در رستورانهای مختلفی است که غذاهایی با عطر و طعم متنوع را برای هر گردشگر، بازدیدکننده و شهروندی به ارمغان میآورد. غذاهای این رستورانها به قدری خوشمزهاند که طعمشان را هرگز فراموش نمیکنید.
از مهمترین رستورانهای بازار میتوان به رستوران شمشیری، رستوران مسلم، رستوران خیام و رستوران جوان بازار اشاره کرد.
چلو کباب و تهچین معروف رستوران مسلم
اگر از کاسبهای بازار بزرگ تهران بپرسید، کدام رستوران در این اطراف غذای خوبی دارد قطعا به شما رستوران مسلم را معرفی میکنند. برای چلو کباب و تهچین رستوران مسلم مردم سر و دست میشکنند. این رستوران معروف در نبش سبزه میدان، کوچه حاج رحیمخان در محوطه اصلی بازار واقع شده است. موقع ناهار و شام به این رستوران بروید صفی طولانی را در جلوی رستوران مشاهده خواهید کرد که شامل کسبه، تجار، مشتریان و دیگر مردمی است که میخواهند غذاهای باکیفیت و خوشمزه رستوران مسلم را سفارش دهند. این رستوران بزرگ به چلوکباب و تهچین لذیذ و خوشعطرش معروف است.
- شماره تلفن رستوران مسلم بازار بزرگ تهران: 02155602275 و 02155899834
- رستوران مسلم بازار تهران اینستاگرام: moslem.restaurant
بازار بزرگ تهران چه چیزهایی دارد؟
در چهار سوق بازار و سرای دالان دراز مغازهها و دکانهای زیادی وجود دارند که به فروش آجیل و خشکبار مشغول هستند. بازار بزرگ تهران عمده فروشی پوشاک است و مغازههای پوشاک در راسته جعفری، کوچه حمام چال، کوچه هفت تن و بازار مسگرها قرار دارند. اگر به دنبال پارچه خوب و باکیفیت در بازار بزرگ تهران هستید، حتما به سرای امیرکبیر و بازار عباسآباد سری بزنید.
راسته مروی در بازار بزرگ تهران به بورس لوازم آرایش و خوراکی اختصاص دارد. بورس لوازم خانگی و برقی در بازار چهل تن و بازار سید اسماعیل است. اگر به دنبال ظروف کریستال و لوازم دکوری هستید به تیمچه حاجبالدوله بروید. صندل و کفش خوب و باکیفیت را فقط میتوانید در راسته منوچهر خانی پیدا کنید. محله پله نوروزخان هم بورس دکانهای عطاری است و آن را میتوان از بوی گیاهان دارویی که در آن پیچیده به خوبی فهمید.
بازار بینالحرمین یا بازار لوازمالتحریر تهران
یکی از بخشهای معروف و مهم بازار بزرگ تهران، بازار بینالحرمین یا بازار لوازمالتحریر است. هنگامیکه در این بازار قدم میزنید انواع خودکار، دفتر، رواننویس، مدادرنگی و سایر لوازمالتحریر را در برندهای مختلف داخلی و خارجی مشاهده میکنید. تنوع قیمت و محصول در این بازار زیاد است و در اواخر شهریورماه این بازار حسابی شلوغ میشود. همچنین باید بگوییم قیمتهای عرضه شده در این بازار به نسبت بازارهای دیگر مناسبتر است.
بازار بزرگ تهران عمده فروشی پوشاک
اگر به دنبال مانتو خوب و باکیفیت میگردید پیشنهاد میکنیم سری به راسته مانتو فروشی بازار بزرگ تهران بزنید. مغازههای مانتو فروشی بازار بزرگ تهران در کوچه هفتتن واقع شدهاند. اکثر مغازههای این منطقه به صورت فروش عمده فعالیت میکنند، اما در بین آنها مغازههای تکفروش هم دیده میشوند که تنوع جنس و رنگ در آنها بسیار زیاد است.
هتلهای اطراف بازار تهران
در اطراف بازار بزرگ تهران هتلهای مختلفی وجود دارد که گزینه خوبی برای رزرو هتل و اقامت در تهران هستند. شما میتوانید این هتلها را بر اساس معیارها و میزان بودجه خود انتخاب کنید. از مهمترین هتلهای اطراف بازار بزرگ تهران میتوان موارد زیر را نام برد:
- هتل خیام تهران (2 ستاره)
- هتل مهر تهران (1 ستاره)
- هتل حافظ تهران (2 ستاره)
- هتل فردوسی تهران (4 ستاره)
- هتل شیراز تهران (3 ستاره)
برای رزرو هتل در حوالی بازار بزرگ یا در هر نقطه از تهران با شمار 1548 تماس بگیرید. تا تیم پشتیبانی ما در کمترین زمان و با بهترین قیمت، هتل مورد نظر شما را رزرو کند.
محرم در بازار بزرگ تهران
یکی دیگر از موارد جالبی که میتوانیم از بازار بزرگ تهران برایتان بگوییم، برگزاری مراسم محرم و عزاداری حسینی است. در ماه محرم سنت برگزاری عزاداری محرم به این شکل است که هیئتهای مختلف هر راسته از بازار به گرد هم میآیند و با روضهخوانی و سینهزنی عزاداری میکنند. هر هیات در این مراسم دوبیتی مخصوصی میخوانند که مردم مختلف برای تماشای هیئتها وشنیدن دوبیتیهای هیئتها به بازار میآیند. در کنار این مراسم میان مشتریان کسبه و تجار بازار نذریهای مختلف پخش میشود که از نذریهای معروف میتوان به سیبزمینی آبپز همراه با نان و گلپر و نمک اشاره کرد. همچنین هر سال در روز تاسوعا در چهارراه گلوبندک «مراسم حلواپزون» برگزار میشود. حلوای نذری بازار بزرگ تهران هم بسیار معروف است.