ورود
مسجد کبود تبریز

مسجد کبود تبریز، تماشایی‌ترین آبی!

زمان برای مطالعه 2 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

رد ناملایمتی‌های روزگار روی تَنَش و خستگی قرن‌ها توی صورتش پیداست. بارها تا مرز فروپاشی رفته، چیزهای زیادی را ازدست داده اما هم‌چنان زیبا و باشکوه است و تماشای عظمتش، کلاه از سر می‌اندازد.

مسجد کبود تبریز، با کاشی‌‌کاری‌های فیروزه‌ای و لاجوردی‌‌‌اش، از تماشایی‌ترین آبی‌های جهان است. این مسجد 600ساله، بازمانده‌ای از یک مجموعه بزرگ‌تر به‌نام «مظفریه» است؛ مجموعه‌ای متشکل از کتاب‌خانه، خانقاه، حمام و مسجد که در دوره حکومت قراقویونلوها، ساخته شد و به‌تدریج بخش عمده آن ازبین رفت. حالا بقایای مسجد کبود، به یکی از محبوب‌ترین جاهای دیدنی تبریز تبدیل شده‌است.

در این مقاله، سراغ قصه مسجد آبی ایران-مشهور به فیروزه جهان اسلام- می‌رویم تا ببینیم زیر این گنبد کبود چه خبرهایی بوده‌است. آدرس مسجد را یاد می‌گیریم، از تاریخچه و شگفتی‌های معمارانه‌اش باخبر می‌شویم و به دیدنی‌های اطرافش سر می‌زنیم. بعد از این گشت‌وگذار مجازی، اگر دل‌تان پر کشید برای تبریز و مسجد بی‌نظیرش، خواندن راهنمای سفر به تبریز بسیار برای‌تان راهگشا خواهدبود. 

آن‌چه در این مقاله درباره مسجد کبود تبریز می‌خوانید:


بلیط هواپیما، ارزان‌تر از همه‌جامقایسه قیمت و خرید

آدرس مسجد کبود تبریز



📍 نشانی مسجد کبود تبریز: خاقانی، خیابان کمربندی، خیابان امام‌خمینی، نرسیده به میدان ساعت، کنار پارک خاقانی

  • رفتن به مسجد کبود با مترو: در ایستگاه «ساعت» پیاده شوید. بعد از چند دقیقه پیاده‌روی به مسجد می‌رسید.
  • رفتن به مسجد کبود با اتوبوس: نزدیک‌ترین ایستگاه‌های اتوبوس به مسجد کبود، «خاقانی» و «حاج‌احمد» هستند.

ساعت بازدید مسجد کبود تبریز

نمایی از داخل مسجد کبود تبریز

درِ مسجد کبود، هر روز از ساعت 8:00 صبح تا 17:30 عصر به‌روی بازدیدکنندگان، باز است. از آن‌جایی‌که بنا به مناسبت‌های مذهبی یا ملی خاصی ممکن است مسجد بعضی از روزها تعطیل باشد، بهتر است پیش از رفتن، با شماره زیر تماس بگیرید.

  • شماره تماس مسجد کبود تبریز: 04135245202

معماری مسجد کبود تبریز

کاشی‌کاری‌های آبی‌رنگ در سقف مسجد کبود تبریز

مسجد کبود تبریز که به‌سبک معماری آذری ساخته شده‌‌است، با کاشی‌های معرق و طراحی متناسب با اقلیمش شناخته می‌شود. اما آن‌چه که معماری این مسجد را متمایز و برجسته می‌کند، گنبد آن است؛ گنبدی که سال‌ها پیش بر اثر زلزله ازبین رفته ولی براساس اسناد تاریخی می‌دانیم که سازه‌ بسیار جالبی داشته‌است.

گنبد اصلی مسجد، به ستون‌هایی تکیه کرده‌بوده که در فاصله 12متری از هم قرار داشته‌اند. تقسیم کردن وزن گنبد روی این پایه‌ها، در زمان خودش ترفندی استادانه به‌شمار می‌رفته‌است. غیر از این، گنبد کوچک‌تری هم وجود داشته که فضای داخلی‌اش ازطریق دری مرمرین قابل‌دسترسی بوده‌است. تزیینات طلایی به‌کاررفته در کاشی‌کاری‌ها، کتیبه‌های ثلث و کوفی در سردر، مقرنس‌کاری و گچ‌بری‌های زیبا، از دیگر هنرنمایی‌های معماران مسجد است.

برای حظ بردن تمام‌وکمال از این معماری بی‌نظیر، راهی نیست به‌جز راهیِ تبریز شدن. چه گزینه‌ای بهتر از پرواز تا تبریز؟ و برای ما، چه افتخاری بالاتر از این‌که تدارک این پرواز را برعهده بگیریم؟ ما در یوتراوز تلاش می‌کنیم بلیط هواپیما تبریز مشهد یا از هر مبدأ دیگری را با مناسب‌ترین قیمت و در نزدیک‌ترین زمان ممکن برای شما فراهم کنیم. آن حجم از آبیِ قدسی درمجاورت رنگ زرد آجر، منظره‌ای است که فراموشش نخواهیدکرد. برای درک بهتر عظمت کار سازندگان مسجد کبود، یادتان باشد که داریم درباره قرن نهم حرف می‌زنیم!

🔹 صفحه ویکی‌پدیای مسجد کبود تبریز 🔹


جاهای دیدنی مسجد کبود تبریز

نمای بیرونی مسجد کبود تبریز که ازجنس آجر است

مسجد کبود که با اسم‌های «شاه‌جهان» و «عمارت مظفری» هم می‌شناسیمش، در تبریز «گوی مچید» نامیده می‌شود. در گوی مچید، سفری کوتاه خواهیدداشت به شش قرن پیش. از تماشای شکوه مسجد و آثار ویرانی بر چهره بنا، هم‌زمان سرشار از حسرت و تحسین می‌شوید. بعد اگر هم‌چنان دل‌تان بخواهد به سیروسیاحت در تاریخ ادامه بدهید، می‌‎توانید به دیدنی‌های نزدیک مسجد سر بزنید.

  • برج ساعت

ساعت 80ساله‌ای است که در میدان شهرداری تبریز واقع شده‌. این میدان که به‌اسم کاخ شهرداری مشهور است، حالا هم کاربری اداری دارد و هم به‌عنوان موزه استفاده می‌شود.

📌 فاصله تا مسجد کبود: 10دقیقه پیاده‌روی
  • موزه آذربایجان

دومین موزه باستان‌شناسی ایران بعد از موزه ملی است که قدمتش به سال 1306 می‌رسد. در این موزه، آثار هنری متنوعی متعلق به دوران پیش از اسلام و بعد از آن دیده می‌شود.

📌 فاصله تا مسجد کبود: 10دقیقه پیاده‌روی
  • خانه حیدرزاده

عمارت دوطبقه‌ای با عمر 130ساله که با اندرونی و بیرونی، ارسی‌های رنگی، حوض‌خانه و شاه‌نشین یکی از زیباترین خانه‌های تاریخی تبریز و جزو دوست‌داشتنی‌‎ترین دیدنی‌های این شهر است.

📌 فاصله تا مسجد کبود: 14دقیقه پیاده‌روی
  • بازار بزرگ

بازار تاریخی تبریز، با مساحتی بالغ بر یک کیلومتر مربع، به‌عنوان بزرگ‌ترین سازه سرپوشیده جهان در یونسکو ثبت شده‌ و مکان خوبی برای خرید سوغات و خوردن غذاهای محلی است.

📌 فاصله تا مسجد کبود: 8دقیقه با ماشین
  • خانه پروین اعتصامی

خانه‌ای که گفته می‌شود «پروین اعتصامی» تا هفت‌سالگی در آن زندگی کرده‌است. قدمت این عمارت هزارو300متری، به دوره پهلوی برمی‌گردد و حالا بیشتر محل برگزاری نمایشگاه‌های فرهنگی است.

📌 فاصله تا مسجد کبود: 10دقیقه با ماشین
  • مقبره‌الشعرا

آرامگاهی 800ساله که محل دفن 400 شاعر و ادیب ازجمله «شهریار» است. مقبره‌الشعرا، به‌دلیل معماری چشم‌گیر و کاربری‌اش به‌عنوان موزه شعر آذربایجان، بین گردشگران تبریز محبوب است.

📌 فاصله تا مسجد کبود: 13دقیقه با ماشین

تاریخچه مسجد کبود تبریز

تصویری سیاه‌وسفید از مسجد کبود تبریز در گذشته که تنها بخشی از سردر مسجد به‌جا مانده.

پیش‌تر توضیح دادیم که مسجد کبود، میراثی به‌جامانده از دوره قراقویونلوهاست؛ یعنی زمانی که «ابوالمظفر جهانشاه»، تبریز را پایتخت ایران قرار داد. عنوان مجموعه «مظفریه» هم به اسم این پادشاه اشاره دارد. گفته می‌شود ساخت مسجد کبود، به سفارش همسر یا دختر جهانشاه بوده و تکمیل شدنش حدودا 30سالی طول کشیده‌است.

درباره ویژگی‌های شخصیتی جهانشاه، اطلاعات ضدونقیض زیادی وجود دارد؛ بعضی از منابع، او را شاهی ستمگر می‌دانند و منابع دیگر، ادعایی درست برعکس این دارند. با این‌حال درباره تلاش‌های جهانشاه درراستای آبادانی، بین همه منابع اتفاق نظر وجود دارد. در زمان سلطنت جهانشاه، چندین مدرسه در تبریز به‌دستور او ساخته و آذربایجان به یکی از مراکز مهم فرهنگ و هنر تبدیل شد.


مرمت مسجد کبود تبریز

بخشی از سقف و دیواره‌های مسجد کبود تبریز به‌همراه نمایی از آسمان

آن‌چه امروز از عمارت مظفریه و مسجد کبود باقی مانده، از هجوم دشمنان، غارت‌های مکرر و بلایای طبیعی جان سالم به‌در برده‌است. سال 1158، زلزله‌ای شدید بخش بزرگی از مسجد کبود را نابود کرد؛ به‌طوری‌که تا مدت‌ها بعد از آن مسجد، چیزی به‌جز ویرانه‌ای متروک نبود.

تازه در سال 1318، ایده مرمت مسجد کبود تبریز مطرح شد. از این زمان تا اوایل دهه 40، بیشترین مرمت مسجد -شامل سردر اصلی و تعدادی از دیوارها- انجام شد. یکی از تأثیرگذارترین افراد در مرمت مسجد، استاد «رضا معماران» بود که کار بازسازی گنبدها را انجام داد.


سخن آخر

در قلب تبریز، مسجدی کبودرنگ جا گرفته‌ که به‌خاطر کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای و لاجوردی‌اش به «فیروزه جهان اسلام» معروف شده‌است. مسجد کبود تبریز، یکی از چهار مسجد کاملا آبی‌رنگ دنیا و از محبوب‌ترین جاهای دیدنی تبریز است. در مقاله‌ای که پیش‌روی شماست، تاریخچه، معماری و دیدنی‌های نزدیک مسجد کبود را معرفی کرده‌ایم.

تبریز، با آن زیبایی و تمیزی‌ مثال‌زدنی‌اش، از آن مقاصد سفری است که به یک‌بار دیدنش اکتفا نخواهیدکرد. ما در یوتراوز، در تمام ساعات شبانه‌روز آماده پاسخ‌گویی به سوالات شما درباره سفر به این شهر کهن و پرماجرا هستیم. شماره 1548، راه ارتباط ما و شماست.


سریع و سیر قطار بگیرخرید آنلاین





سوالات متداول

مسجد کبود کجای تبریز است؟

مسجد کبود در مرکز تبریز، در خیابان امام خمینی، واقع شده‌است و فاصله کمی از مهم‌ترین جاهای دیدنی شهر دارد.

قدمت مسجد کبود تبریز چه‌قدر است؟

مسجد کبود، شش قرن پیش ساخته شده‌است.

چه کسی مسجد کبود تبریز را ساخته‌است؟

این مسجد به فرمان «ابوالمظفر جهانشاه»، معروف‌‎ترین پادشاه سلسله قراقویونلو ساخته شده‌است.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز