ورود
تنگه «کفن نیلا» در ایلام؛ در دو طرف صخره‌هایی خزه‌پوش قرار دارد که بین آن‌ها رود کم‌عمقی جاری است.

جاهای دیدنی ایلام | 19 جاذبه که نباید ازدست بدهید

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

ایلام، با پیشینه تمدنی 10هزارساله، در کتیبه‌های بابلی به‌نام «آلام» یا «آلامتو» شناخته می‌شود؛ به‌معنی سرزمین طلوع خورشید! چه چیزی این شهر کهن را به خانه خورشید تبدیل کرده‌است؟

ایلام، پناه‌گرفته در آغوش ارتفاعات زاگرس، به‌دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه‌اش، تنوع زیست‌محیطی بسیار بالایی دارد. طبیعت زیبا و بکر شامل کوه، جنگل، جلگه و دریاچه، لقب «عروس زاگرس» را به این منطقه داده‌است. تنها دریاچه دوقلوی ایران، چشمه‌های آب‌گرم جادویی، یک شهر باستانی و کلی جاذبه طبیعی و تاریخی منحصربه‌فرد دیگر در ایلام منتظر دیدار شما هستند.

در مقاله پیش‌رو، سفری اعجاب‌انگیز داریم به جاهای دیدنی ایلام و جاذبه‌های گردشگری‌اش را براساس فصل مناسب بازدید از آن‌ها، معرفی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

آن‌چه در این مقاله درباره جاهای دیدنی ایلام می‌خوانید:

ایلام کجاست؟

📌 لوکیشن: دامنه غربی کوه‌های زاگرس

استان ایلام از شمال با کرمانشاه، از شرق با لرستان، از جنوب با خوزستان و از غرب با عراق همسایه است.

  • رفتن به ایلام با هواپیما: فرودگاه ایلام، در مقاصد داخلی، به دو شهر تهران و مشهد پرواز ورودی و خروجی دارد و در مقاصد خارجی، به‌صورت فصلی پرواز به عتبات عالیات دارد.

✈ خرید بلیط هواپیما تهران ایلام  

  • رفتن به ایلام با قطار: ایلام، ایستگاه راه‌آهن ندارد. نزدیک‌ترین ایستگاه قطار به ایلام، ایستگاه «اندیمشک» است که به‎‌اندازه سه تا چهار ساعت رانندگی از این شهر فاصله دارد.
  • رفتن به ایلام با ماشین شخصی: جاده تهران-همدان به‌طول 580کیلومتر، شما را از مبدأ تهران به ایلام می‌رساند. برای رفتن به ایلام از شهرهای غربی، باید در جاده کرمانشاه-بروجرد برانید که 460کیلومتر است.

لیست جاهای دیدنی ایلام

یک کوه به رنگ سبز روشن در پس‌زمینه، تعدادی درخت مقابلش و جلوتر، چمن و علف در طیف رنگ سبز.

ایلام، سه منطقه آب‌وهوایی مختلف (سرد و کوهستانی، معتدل کوهستانی و گرم‌وخشک) و اقلیم‌های متفاوت در یک زمانِ واحد دارد. یعنی مثلا وقتی در «ایوان»، هوا سرد و برفی‌ست، در «مهران» می‌توانید از هوای مطبوع بهاری کیف کنید. بنابراین لذت بردن از دیدنی ‌های ایلام، مشروط به انتخاب زمان مناسب برای بازدید از آن‌هاست. در جدول زیر، لیست مناطق دیدنی ایلام به تفکیک فصل را می‌بینید.

هواشناسی ایلام  

جاهای دیدنی ایلام در بهار

جاهای دیدنی ایلام در تابستان

جاهای دیدنی ایلام در پاییز

جاهای دیدنی ایلام در زمستان

جاهای دیدنی داخل شهر ایلام

♦ تنگه ارغوان

غار زینگان

تنگه بهرام چوبین

کوه قلاقیران

آبشار پلیه 

تنگه کافرین

روستای کلم

شهر باستانی سیمره

آبشار گچان

آبشار اما

منطقه جنگلی ششدار

تنگه رازیانه

تفرجگاه جنگلی چغاسبز

تالاب چکر

چشمه‌های آب‌گرم دهلران

دریاچه دوقلوی سیاه‌گاو

کاخ فلاحتی

قلعه والی

موزه تاریخ طبیعی

جاهای دیدنی ایلام در بهار

87درصد مساحت استان ایلام تشکیل شده‌است از منابع طبیعی؛ بنابراین وقتی از سفر به ایلام حرف می‌زنیم، منظورمان بیشتر طبیعت‌گردی است. طبیعت ایلام در نوروز، دستمایه شگفتی، کم ندارد. پس اگر بهار را برای سفر به غرب کشور انتخاب کرده‌اید، فهرست جاهای دیدنی ایلام در عید برای شماست.

تنگه ارغوان

درختچه‌ی ارغوان در سمت راست، سمت چپ یک تپه و در وسط یک جاده‌ی باریک آسفالته

تنگه ارغوان، دره‌ای 170هکتاری‌ست که اوایل اردیبهشت‌ماه، سرتاسر به‌رنگ بنفش درمی‌آید. این دره که خاستگاه اصلی درختچه ارغوان به‌شمار می‌رود، خانه گونه‌های گیاهی و جانوری دیگری هم هست؛ بلوط، دافنه، زالزالک، کبک، قناری و سار، از دره ارغوان تابلوی هنری زنده‌ای ساخته‌اند.

جاده تنگه ارغوان ایلام، آسفالته است اما در این منطقه خبری از امکانات رفاهی نیست. پس خودتان را برای یک طبیعت‌گردی نیمه‌حرفه‌ای آماده کنید. کفش و لباس مناسب و آب و خوراکی را فراموش نکنید. لباس گرم هم همراه داشته‌باشید.

📍 آدرس: 3کیلومتری شمال شرق ایلام

غار زینگان

غار «زینگان» در ایلام که یک غار بدون سقف و دوطرف‌باز است و روی دیواره‌هایش با خزه پوشانده شده.

تصورتان از غار -هرچه که باشد- بعد از ملاقات با غار زینگان معروف به غار بهشت، تغییر خواهدکرد. زینگان یا «زینه‌گان» به‌معنی «دو فرد زنده» است که با این اسم، به‌خوبی خودش را معرفی می‌کند؛ در بخش‌هایی از این غار که درواقع تنگه‌ای دو طرف بازْ است، فقط به‌قدر عبور دو نفر جا هست. بنابراین زینگان غاری تاریک و وهم‌آلود نیست اما تنگ و باریک، چرا. تمایز دیگر این غار با هم‌خانواده‌هایش، طبیعت سرسبز داخل آن است.

ورودی غار، آبچک‌هایی سرچشمه‌گرفته از کوه دارد؛ سرتاسر زینگان با سرخس و جلبک پوشیده شده‌است و دو آبشار سه و چهارمتری هم در آن وجود دارد. بهار، بهترین زمان بازدید از این غار است اما حواس‌تان باشد که داخل زینگان نسبت به محیط بیرون آن، 20درجه خنک‌تر است. پس لباس گرم، روپوش ضدآب و تجهیزات غارنوردی را فراموش نکنید.

📍 آدرس: 41کیلومتری جنوب غربی ایلام، شهر مهران، نزدیک روستای صالح‌آباد

تنگه بهرام چوبین

تنگه «بهرام چوبین» در ایلام؛ دو صخره‌ی بزرگ درکنار یکدیگرند که فضایی خالی بین آن‌ها و دشتی سبز دوروبرشان قرار دارد و یک ردیف ماشین کنارشان پارک کرده‌اند.

تنگه بهرام، یک جاذبه تاریخی-طبیعی است که قدمتش به دوره ساسانیان می‌رسد؛ زمانی که سردار شجاعی به‌نام «بهرام» -ملقب به «چوبین» به‌دلیل قدِ بلند و اندام لاغرش- در این منطقه دژ مستحکم و نفوذناپذیری برپا می‌‎کند. حالا وقتی خودتان را به تنگه بهرام چوبین می‌رسانید؛ با فضای سرسبزی بین دو صخره مواجه می‌شوید که بقایای یک قلعه، سنگ‌نگاره‌های باستانی، آب‌انبارهای سنگی و نیایشگاه منسوب به «آناهیتا» -الهه آب- را در خود جای داده‌است.

در سرتاسر دره، گونه‌های گیاهی مختلفی مثل پرسیاوشان، پونه، نعنا و تمشک پراکنده‌اند و آگاماها (نوعی آفتاب‌پرست) درحال آفتاب‌گرفتن. بهار که آب‌انبارهای قلعه بهرام، پرآب می‌شوند و تنگه لباس یکسره سبزرنگ می‌پوشد، بهترین زمان برای سر زدن به یادگار بهرام چوبین است.

📍 آدرس: 12کیلومتری دره‌شهر، جاده دره‌شهر به پل‌دختر

کوه قلاقیران

کوه «قلاقیران» در ایلام که دشتی سبز و تعدادی درختِ خزان‌زده جلویش قرار دارد.

اگر اهل کوهنوردی هستید، در سفرتان به ایلام، سری هم بزنید به کوه باشکوه قلاقیران (قلعه قیران)که نماد این شهر به‌شمار می‌رود. درباره وجه تسمیه این کوه گفته می‌شود در زمان ساسانیان قلعه‌ای روی آن ساخته شده‌بود که بعدها براساس بقایای به‌جامانده از آن، نامِ «قَلا» به‌معنی «قلعه» روی کوه ماند.

قلاقیران، 2173متر ارتفاع دارد و سرتاسر پوشیده از درختان بلوط است. اگر مهارت و تجهیزات کوهنوردی حرفه‌ای ندارید، به بازدید از دامنه پوشیده از شقایق‌های وحشی قلاقیران اکتفا کنید. نزدیکی‌های کوه، می‌توانید به دیدار آبشار «سرطاف» هم بروید و به‌شرط مناسب بودن هوا، تنی به آب بزنید. اگر هوس شب‌مانی دارید، بی‌گدار به آب نزنید و با خودتان ملزومات کامل کمپ ببرید.

📍 آدرس: 5کیلومتری ایلام

آبشار پلیه

آبشار هفت‌قلوی «پلیه» در ایوانِ ایلام؛ جریان پرفشار آب درحال عبور از روی تخته‌سنگ‌ها

پلیه، آبشاری هفت‌قلوست با 25متر عرض که تنها آبشار با این مشخصات در ایران به‌شمار می‌رود. بازدیدکنندگان پلیه، هفت آبشار آن را به هفت برادر بازیگوش تشبیه کرده‌اند که سر در پی هم دارند و مشغول بازی‌اند. بهترین زمان برای دیدار با این برادرها، بهار است؛ زمانی که باران، بستر رودخانه‌ «کنگیر» و چشمه‌ «سراب‌بازان» را که پلیه از آن‌ها سرچشمه می‌گیرد، سیراب کرده‌ و آبشار درنهایت زیبایی‌ست.

بهارِ منطقه‌ای که پلیه در آن واقع شده، به‌دلیل حضور انبوه درختان بلوط، بادام، زالزالک و گیاهان دارویی، جشنواره رنگ‌هاست.

📍 آدرس: 40کیلومتری ایلام، شهر ایوان

جاهای دیدنی ایلام در تابستان

تابستان که هوا در بیشتر مناطق کشور گرم و سوزان می‌شود، مناطقی در ایلام، خنکای مطبوع و رشک‌برانگیزی دارند. اگر در روزهای گرم سال قصد سفر دارید، فهرست جاهای دیدنی ایلام در تابستان برای شماست.

تنگه کافرین

تنگه‌ی «کافرین» در ایلام که شامل دو صخره‌ی بزرگ نزدیک هم می‌شود و نزدیک آن‌ها دریاچه‌ای قرار دارد.

در تنگه کافرین یا کافری، همه‌چیز برای یک طبیعت‌گردی تمام‌‎عیار مهیاست؛ قایق‌سواری، ماهی‌گیری و تماشای سنجاب ایرانی درحال بازیگوشی روی شاخه‌‎های درختان بلوط. مسیر این تنگه تا قسمت ورودی‌اش، جاده‌ای آسفالته دارد و مابقی راه، پاکوبه است که صعب‌العبور نیست اما برای پیمودنش کفش و لباس مناسب لازم دارید.

قایق‌های محلی، شما را به دل پرآب تنگه می‌برند. این منطقه، علاوه‌بر جاذبه‌های طبیعی، پوشیده است از بقایای معماری باستانی که قدمت‌شان به دوره ساسانی می‌رسد. آبشار کافرین و غار شداد در تنگه و برکه زمزم در نزدیکی آن، از جاذبه‌هایی است که در این منطقه خواهیددید.

📍 آدرس: جاده ایلام-بدره، 15کیلومتری شمال بدره

روستای کلم

طبیعت روستای «کلم» در ایلام؛ دامنه‌ی سرسبز و مملو از درخت کوه

درمیان دره‌های کبیرکوه، روستایی واقع شده‌است که تاریخچه‌اش به دوران مادها می‌رسد؛ «کُلم»، به‌معنی «رود خروشان». در این روستا از امکانات رفاهی خبری نیست اما تا دل‌تان بخواهد آسمان تمیز و طبیعت دل‌انگیز دارد. باغات گردو، انار و انجیر و رودخانه‌های پرآب کلم، تابستان‌های این روستا را مطبوع و دوست‌داشتنی کرده‌است.

اگر به چیزی بیشتر از ریلکس کردن در طبیعت بکر نیاز دارید، بقایای آثار باستانی روستا، سرِ ذوق‌تان می‌آورد؛ یک قلعه و آتشکده متعلق به دوره ساسانی، بنای سیدتا‌ج‌الدین و بقعه جابربن‌انصاری. روستای کلم هم‌چنین به پرورش قزل‌آلای مرغوب مشهور شده‌است که می‌توانید خودتان را به یک وعده غذای فراموش‌نشدنی مهمان کنید.

📍 آدرس: 120کیلومتری جنوب شرقی ایلام

شهر باستانی سیمره

شهر تاریخی «سیمره» در ایلام؛ بقایای سنگی یک شهر قدیمی که در دشتی سرسبز پراکنده شده‌است.

سیمره، محوطه‌ای 200هکتاری است که قدمتش به دوران ساسانیان برمی‌گردد و گفته می‌شود که روی ویرانه‌های شهر «ماداکتو»، متعلق به 2هزارو500 سال پیش ساخته شده‌است. سیمره -بزرگ‌ترین مجموعه تاریخی ایلام- در «دره‌شهر» واقع شده‌است و تابستان‌هایی باصفا و تماشایی دارد که حظ بردن از آن‌ به زمان ما منحصر نمی‌شود؛ اسناد و مدارک می‌گویند که این منطقه در گذشته، استراحتگاه تابستانی اشراف بوده‌است.

رودخانه سیمره در این منطقه و پل «گاومیشان»، یادگاری از عصر ساسانی، در 23کیلومتری شهر تاریخی، از جاذبه‌های شهر باستانی سیمره‌اند.

📍 آدرس: 135کیلومتری جنوب شرقی دره‌شهر ایلام

آبشار گچان

آبشار «گچان» در ایلام؛ حجم پرفشار آب جاری از دل کوه

بین جاذبه‌های طبیعی ایلام، آبشار گچان از بقیه، سخت‌گیری کمتری دارد. برای رسیدن به این آبشار که در دلِ دره گچان واقع شده‌است، راه سخت و ناهمواری درپیش ندارید. مسیری پاکوب شما را به آبشار می‌برد که طبیعت‌گردی ساده و سبکی محسوب می‌شود. هرچند باید روی یک پیاده‌رویِ یک تا یک‌ونیم‌ساعته حساب کنید.

آب آبشار در دره سرازیر می‌شود تا درختان گردوی سر راهش را سیراب کند. مردم بومی منطقه هم از آب آبشار برای آبیاری باغ‌های‌شان استفاده می‌کنند که حاصلش می‌شود میوه‌هایی خوش‌طعم و تازه. برای رفتن به آبشار گچان، صبح زود راه بیفتید که به گرما نخورید؛ ترجیحا از یک راهنمای محلی مشورت بگیرید و ملزومات پیاده‌روی و آب و غذا حتما همراهتان باشد.

📍 آدرس: 15کیلومتری شمال ایلام، ابتدای جاده ایلام به سرابله

آبشار اما

آبشار «اما» در ایلام؛ جریان آب در کوهی سنگی که کنارش تپه‌ای درخت‌پوش قرار دارد.

در ایلام، گرمای روزهای بلند و کسلِ تابستان را آبشار «اما» از تن و روان‌تان پاک می‌کند. این آبشار 20متری که در دره‌ای زیبا واقع شده‌است، به دریاچه سد ایلام می‌ریزد. برای رسیدن به «اما»، باید مسیری شیب‌دار را طی کنید که قدری خسته‌تان می‌کند اما خب به چشم‌انداز آن بالا و هوای فوق‌العاده‌اش، می‌ارزد.

آبشار «اما» با درختان بلوط، انجیر و انگور احاطه شده‌ و کنارش، فضای سبزی تعبیه شده‌است برای پهن کردن زیرانداز و دراز کشیدن زیر پهنه وسیع آسمان. کفش کوه و کلاه آفتاب‌گیر و لباس راحت‌تان را آماده کنید که این آبشار سخاوتمند چشم‌انتظارتان است.

📍 آدرس: 25کیلومتری جنوب ایلام، پشت دریاچه سد

جاهای دیدنی ایلام در پاییز

هرچه هوا رو به سردی می‌رود، میزان سفر به ایلام کمتر می‌شود اما معنی‌اش این نیست که این شهر در فصل‌های سرد سال، حرفی برای گفتن ندارد. اگر پاییز را برای سفر رفتن انتخاب کرده‌اید، روزهای ابتدایی این فصل که بارندگی‌ها هنوز شدید نشده‌اند، زمان مناسبی برای ایلام رفتن است؛ هم طبیعت، زیبا و رنگارنگ است و هم هزینه‌های سفرتان نسبت به بهار و تابستان کاهش می‌یابد.

تفرجگاه جنگلی ششدار

پارک جنگلی «ششدار» ایلام؛ دو آلاچیق با سقف شیروانی دربین درختان بلند پارک

تفرجگاه «ششدار» -به‌معنی جنگل انبوه- در پاییز، چکیده همه زیبایی‌های این فصل را در خودش دارد. روزهای ابتدایی مهر، تا هنوز سرمای هوا سوزناک نشده‌است، خودتان را به ششدار برسانید. این منطقه جنگلی، با دارودرخت‌های فراوان و چشمه‌های بی‌شمارش از یک‌سو و با حیات جانوری متنوعش شامل گونه‌های کفتار، سنجاب، گرگ، گراز، شغال بز، از سوی دیگر، جلوه‌ای تمام‌عیار از طبیعت دست‌نخورده را به نمایش می‌گذارد.

اگر تجربه و تجهیزات کمپ کردن در طبیعت را ندارید، بهتر است قید شب ماندن در ششدار را بزنید. صبح زود، راهی منطقه شوید و سعی کنید تا پیش از تاریک شدن هوا ششدار را ترک کنید.

📍 آدرس: 5کیلومتری جاده ایلام به کرمانشاه

تنگه رازیانه

تنگه «رازیانه»؛ دره‌ی باریکی که یک تپه‌ی سرسبز را از فضایی صخره‌ای جدا می‌کند.

تنگه رازیانه که منطقه‌ای خوش‌آب‌وهواست و رودی از وسطش جریان دارد، سال‌ها پیش براثر زلزله شکل گرفته‌است. دیواره‌های آهکی تنگه که شکلی ماورائی دارند، درواقع پدیده‌ای زمین‌شناسی به‌شمار می‌روند. بی‌خبری گروهی از اهالی منطقه از این ماجرا باعث شده‌است که تنگه رازیانه را رازآلود و محل سکونت جن و پری بدانند؛ به‌ویژه به این دلیل که حرکت باد در لابه‌لای دیواره‌هایش، صداهایی عجیب‌وغریب تولید می‌کند.

پاییز که این تنگه مملو از گیاه رازیانه، آب‌وهوایی هوایی متعادل دارد و رودش جان می‌گیرد، زمان خوبی است برای سر زدن به آن. در محدوده تنگه، گربه وحشی و کاراکال و راسو و سمور، فراوان دیده می‌شود. اگر قصد کمپ کردن دارید، حواس‌تان به این موضوع باشد و تجهیزات ایمنی را فراموش نکنید.

📍 آدرس: 50کیلومتری ایلام، جاده دره‌شهر-ایلام

پارک جنگلی چغاسبز

پارک جنگلی «چغاسبز» در ارومیه که تپه‌ای پوشیده از گیاه و درخت است با پس‌زمینه‌ی کوهی که یک ابر روی آن سایه انداخته.

لوکیشن تماشایی دیگری که پاییز ایلام را خاطره‌انگیز می‌کند، پارک چغاسبز است؛ یک پارک جنگلی طبیعی با بیش از 4هزار هکتار وسعت. در چغاسبز، می‌توانید پرنده کمیاب «بوتیمار» را ببینید و کلی درخت جورواجور که توقع دیدارشان را در یک پارک عمومی ندارید؛ مثل گردو، پسته، زالزالک و بلوط.

در چغاسبز، آلاچیق‌هایی برای پهن کردن بساط پیک‌نیک وجود دارد و یک شهربازی که البته چندان تعریفی ندارد. منتها در نزدیکی پارک، امکانات تفریحی و رفاهی خوبی پیدا می‌شود؛ رستوران، باشگاه سوارکاری و... . حواس‌تان باشد که چغاسبز آخر هفته‌ها حسابی شلوغ می‌شود.

📍 آدرس: بولوار خلیج فارس، خیابان فرعی پارک کوثر

جاهای دیدنی ایلام در زمستان

ایلام، زمستان‌های سردی دارد. اما اگر از گرما فراری هستید و فصل زمستان را برای سفر ترجیح می‌دهید، در این شهر دیدنی‌هایی چشم‌انتظارتان هستند که سرمایی‌ها از دیدارشان محروم‌اند. اواخر اسفند، شال و کلاه کنید و خودتان را به شهرِ طبیعت، برسانید.

تالاب چکر

تالاب «چکر» در ارومیه؛ تالابی با آب سبزرنگ که چند درختچه در آن و دشتی سرسبز در پشت سرش هست.

هوا که رو به سردی می‌رود، تالابِ سه‌هکتاری چکر، پناهگاه پرنده‌هایی مثل حواصیل، اردک سرسبز، چنگر و کشیم می‌شود که از راه‌های خیلی دور مثل قفقاز، سیبری و آسیای میانه خودشان را به ایلام می‌رسانند. این تالاب گرمسیری با آب دائمی‌اش، زیستگاه گونه‌های متنوعی مثل نی، گرامینه و انواع گیاهان علفی و مرتعی‌ست.

با این وصف، زمستان‌ها در تالاب چکر برای علاقه‌مندان به طبیعت به‌ویژه پرنده‌نگری، موقعیتی فراموش‌نشدنی فراهم می‌شود. آرامش و سکون دست‌نیافتنی منطقه، حال‌تان را خوش می‌کند. شما هم ملاحظه مهمانان تالاب را بکنید تا نترسند و آسوده باشند.

📍 آدرس: غرب ایلام، منطقه بولی، ناحیه چکر (روی نقشه ثبت نشده‌است.)

چشمه‌های آب‌گرم دهلران

چشمه‌ی آب‌گرم دهلران در ایلام که در دل کوه است و دورش سنگ‌چین شده.

در دامنه سیاه‌کوه و همسایگی غار خفاش، چشمه‌هایی فسیلی وجود دارد که به‌دنبال جوشش منابع نفت و گاز در دل زمین به‌وجود آمده‌اند. دمای آب در این چشمه‌های گوگردی، به 50درجه می‌رسد و به‌باور اهالی، خاصیت درمانی دارد.

اگر بیماری قلبی و ریوی ندارید و تحمل بوی گوگرد برای‌تان سخت نیست، زمستان‌ سری به چشمه‌های آب‌گرم دهلران بزنید؛ آن‌وقت خواهیددید که چه جمعیتی از راه دور و نزدیک خودشان را به این چشمه‌های هفت‌رنگ رسانده‌اند. کوفتگی، رماتیسم، دمل و... ازجمله علت‌هایی است که بازدیدکنندگان آب‌گرم دهلران را به این منطقه می‌کشاند.

📍 آدرس: 3کیلومتری شهر دهلران

دریاچه دوقلوی سیاه‌گاو

چشمه‌ی دوقلوی سیاه‌گاو در ایلام که دو چشمه‌ی به‌هم متصل در کوه است.

اگر دوست دارید با یک پدیده طبیعی نادر آشنا شوید، اواخر زمستان راهی ایلام شوید و خودتان را به «سیاه‌گاوِ» آبدانان برسانید؛ دریاچه‌ لاجوردی‌رنگ دوقلویی که در دل ارتفاعات قرار گرفته‌است و آب شیرینش را چشمه‌های اعماق زمین تأمین می‌کنند. این دو دریاچه را کانالی 70متری به‌هم متصل می‌کند و آبی چنان شفاف و تمیز دارد که تا عمق 30متری، ماهیان ساکنش را می‌شود تماشا کرد.

دریاچه سیاه‌گاو را بید، تمشک، ترشک، نی و انجیر محاصره کرده‌اند. دوروبرش هم زیستگاه حیواناتی مثل تشی، گراز، روباه، عقاب طلایی، ماهی‌خورک و شبگرد است. سیاه‌گاوِ نادر و شگفت‌انگیز به‌دلیل فرسایش درحال کوچک شدن است؛ پس تا هنوز فرصت تماشا ازدست نرفته‌است، به ملاقاتش بروید.

📍 آدرس: 35کیلومتری شهرستان آبدانان

جاهای دیدنی داخل شهر ایلام

آن‌چه تا این قسمت مقاله از زیبایی‌ها و جاذبه های دیدنی ایلام گفتیم، بیشتر شامل مناظر طبیعی بود. اگر با ماشین شخصی سفر نمی‌کنید، طبیعت‌گردی در ایلام کار راحتی نخواهدبود اما خب جای نگرانی نیست. داخل شهر هم امکان تفریح و تماشا کم نیست. مثل؛

کاخ فلاحتی

کاخ «فلاحتی» در ایلام؛ عمارتی یک‌طبقه با ستون‌های سفید است که حوضی آبی‌رنگ جلویش قرار دارد.

کاخ فلاحتی، از شاخص‌ترین مکان های تاریخی ایلام، بنایی‌ست به‌جامانده از دوره قاجار که بیش از 800متر مساحت دارد. گذشته از معماری چشم‌گیر کاخ که آن را یکی از زیباترین یادگارهای عصر قجر در ایلام کرده، کاربری امروزی‌‎اش به‌عنوان موزه دلیل دیگر محبوبیتش است. کاخ فلاحتی از حدود 13سال پیش، به موزه کشاورزی تبدیل شده‌است.

ابزارهای کشاورزی متعلق به 8هزار سال پیش، فرایند و مراحل کشاورزی سنتی و کتاب‌خانه‌ای شامل اسناد و مستندهای مربوط به دانش کشاورزی در این موزه جمع‌آوری شده‌اند.

📍 آدرس: خیابان آیت‌الله حیدری

قلعه والی

قلعه‌ی «والی» در ایلام؛ بنایی مستطیل‌شکل که چندین ورودی با طاق گنبدی دارد و حیاطی در وسط.

قلعه والی، یکی دیگر از دیدنی ‌های شهر ایلام است که به موزه تغییر کاربری داده‌است. این قلعه قاجاری با زیربنای هزارو700 متر مربع که در گذشته اقامتگاه تابستانی اشرافی بوده، حالا به موزه مردم‌شناسی تبدیل شده‌است. در والی، می‌توانید در اتاق شاه‌نشین سرک بکشید، در اتاق آیینه از هنر دست معماران چیره‌دست بنا حظ ببرید، لب حوض مرمر بنشینید و ضمن این گشت‌وگذار تاریخی با آداب و رسوم اقوام مختلف استان ایلام آشنا شوید.

موزه مردم‌شناسی ایلام، هر روز به‌جز دوشنبه‌ها از ساعت 08:00 تا 12:00 و 14:00 تا 21:00 آماده استقبال از شماست. در این موزه همچنین غرفه‌هایی برپاست که مشاغل فراموش‌شده این منطقه شامل نمدمالی، خراطی، جاجیم‌بافی و... را معرفی می‌کنند.

📍 آدرس: خیابان پاسداران، روبه‌روی شهرداری

موزه تاریخ طبیعی

موزه «تاریخ طبیعی» ایلام؛ ساختمانی با نمای سنگ در فضایی بیابانی‌شکل که دو ماکت دایناسور جلوی در ورودی‌اش قرار دارد.

اگر در سفرتان به ایلام، هم‌سفر کودک دارید، بازدید از موزه تاریخ طبیعی را ازدست ندهید. این موزه دوطبقه، با 5هزار مترمربع وسعت، برای بچه‌های کنجکاو و بزرگترهای طبیعت‌دوست، مایه شگفتی کم ندارد؛ حیوانات تاکسیدرمی‌شده، فسیل‌هایی از دوره‌های مختلف زمین‌شناسی، بخش‌های تخصصیِ دیرینه‌شناسی، سیر تکامل گیاهان و حیوانات، حشره‌شناسی و تاریخچه زمین.

📍 آدرس: بولوار حیدری، خیابان نادری

سخن آخر

فرقی ندارد در چه فصلی عزم سفر به ایلام کنید؛ این شهر، در هر فصلی، چیزی برای غافلگیرکردن‌تان دارد. تمدن 10هزارساله ایلام از یک‌سو و قرار گرفتنش در ارتفاعات زاگرس ازسوی دیگر، این شهر را به فهرست بی‌پایانی از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی مجهز کرده‌است.

در مقاله حاضر، 19مورد از جاهای دیدنی ایلام را به‌طور کامل معرفی کرده‌ایم. ما در یوتراوز، مفتخر خواهیم‌بود که مقدمات سفر شما به این شهر کهن و زیبا را فراهم کنیم. برای تهیه بلیط، رزرو هتل و اطلاعات بیشتر با شماره 24ساعته 1548 تماس بگیرید.









سوالات متداول

جاهای دیدنی ایلام کجاست؟

در ایلام، جاهای دیدنی طبیعی و تاریخی بسیاری وجود دارد. تنگه ارغوان، غار زینگان، تنگه بهرام چوبین، کوه قلاقیران، آبشار پلیه ایوان، تنگه کافرین، منطقه جنگلی ششدار و دریاچه دوقلوی سیاه‌گاو از شاخص‌ترین مناظر طبیعی این شهر هستند.

روستای گردشگری ایلام کجاست؟

روستای «کُلم»، به‌دلیل طبیعت زیبا و بقایای آثار باستانی در آن، یکی از بهترین روستاهای گردشگری ایلام به‌شمار می‌رود.

داخل شهر ایلام کجا برویم؟

کاخ فلاحتی، موزه تاریخ طبیعی و قلعه والی از جاذبه‌های دیدنی داخل شهر ایلام هستند.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز