ورود
موزه‌های اصفهان

کلیسای وانک اصفهان

زمان برای مطالعه 2 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

کلیسای وانک اصفهان برجسته‌ترین کلیسای ایران به‌شمار می‌آید که فرازونشیب‌های تاریخی زیادی را از سر گذرانده است. رفتن به این کلیسا یعنی غرق شدن در دل معماری زیبای آن، نقاشی‌های چشم‌نواز و بخش‌های متعددی که قطعا برایتان جالب هستند. در این مقاله به‌طور کامل در مورد این کلیسا حرف می‌زنیم.

کلیسا وانک اصفهان بزرگ‌ترین و زیباترین کلیسای ایران است که با معماری ساده، نقاشی‌های زیبا و بخش‌های متعدد خود بین ارامنه شهر اصفهان جایگاه ویژه‌ای در میان کلیساهای اصفهان دارد. این کلیسا تاریخچه‌ای پر فرازونشیب داشته و در طول سال‌ها تکامل یافته و به بنایی که امروز می‌بینم تبدیل شده است. این کلیسا حتی در جهان نیز شناخته‌شده است و بسیاری از گردشگران خارجی به قصد دیدن آن به ایران و شهر اصفهان سفر می‌کنند. حالا ما در این مقاله از مجله گردشگری یوتراوز قصد داریم درباره کلیسا وانک بیشتر حرف بزنیم و نکاتی شنیدنی و جالب درباره این بنا را با شما درمیان بگذاریم.


درباره کلیسای وانک اصفهان می‌خوانید:



کلیسای وانک اصفهان کجاست؟

کلیسای وانک اصفهان

برای رفتن به کلیسای وانک باید به محله جلفا واقع در جنوب زاینده‌رود و مرکز شهر اصفهان بروید. مسیر دسترسی به محله جلفا بنا به موقعیت مکانی شما از چهار خیابان اصلی امکان‌پذیر است. بعد از رسیدن به محله جلفا اصفهان هم باید وارد خیابان حکیم نظامی شوید تا کلیسای وانک در اصفهان را ببینید.

این نکته را در نظر بگیرید که کلیسای وانک اصفهان در محله‌ای با بافت قدیمی قرار دارد، برای همین به دلیل محدودیت‌های مسیر، نمی‌توانید تمام راه را با ماشین طی کنید. شما با رسیدن به محله جلفا می‌توانید ماشین خود را در جایی مناسب پارک کرده و مابقی مسیر را پیاده‌روی کنید.

  • آدرس کلیسای وانک اصفهان: محله جلفا، خیابان نظر شرقی، کوچه کلیسای وانک

کلیسای وانک اصفهان چه روزهایی باز است؟

کلیسای وانک در همه روزهای سال به جز روزهای عزاداری، مناسبت‌های خاص ارمنی‌ها و روز تحویل سال باز است. در ادامه می‌توانید ساعت بازدید این کلیسا را مشاهده کنید.

  • ساعت بازدید کلیسای وانک اصفهان: 8:30 تا 17:30 

قیمت ورودی کلیسای وانک اصفهان

قیمت بلیط کلیسای وانک اصفهان برای گردشگران داخلی و خارجی متفاوت است. به‌طوری که گردشگران ایرانی برای ورود به این کلیسا باید مبلغ 15 هزار تومان پرداخت کنند. اما توریست‌های خارجی برای بازدید از کلیسای وانک اصفهان باید مبلغ 50 هزار تومان به‌عنوان هزینه ورودی این کلیسا بپردازند.

بلیط هواپیما، ارزان‌تر از همه‌جامقایسه قیمت و خرید

معرفی کلیسای وانک اصفهان

کلیسای وانک اصفهان

کلیسای وانک یادگاری از ارامنه زمان حکومت شاه عباس در سلسله صفویه است که در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و به‌عنوان یکی از بهترین جاهای دیدنی، تاریخی و مذهبی شهر اصفهان شناخته می‌شود. در گذشته از این بنا فقط به منظور انجام کارهای مذهبی و فریضه‌های دینی مسیحیان استفاده می‌شد اما حالا توجه بیشتر مردم روی بُعد تاریخی و فرهنگی این بنا است. در این مکان جدای از انجام فرایض دیدنی، کارهای اداری و اجتماعی نیز انجام می‌شوند.

محله جلفا، 13 کلیسای مختلف دارد که یکی از بزرگ‌ترین و زیباترین آن‌ها، کلیسا وانک است. این کلیسا در جهان با نام "آمناپرکیچ" مشهور بوده و گنجینه‌ای از آثار هنری مختلف هنرمندان به نام را در دل جای‌داده است. معماری بی‌نظیر و زیبا، نقاشی‌های خیره‌کننده و تابلوهای خیره‌کننده همگی از جمله آثار هنری این کلیسا به‌شمار می‌آیند که در ادامه بیشتر در موردشان حرف می‌زنیم.

  • شماره تلفن کلیسای وانک اصفهان: 03136243471

تاریخچه کلیسای وانک اصفهان

کلیسای وانک اصفهان

برای درک تاریخچه کلیسای وانک اصفهان باید اول گریزی به تاریخچه محله جلفا بزنیم. در زمانی که شاه عباس دستور عقب‌نشینی در جنگ با عثمانی‌ها را داد، از ارمنستان گذشت و بخش‌های زیادی از مسیر پشت سرش را خراب می‌کرد تا عثمانی‌ها نتوانند بیشتر از حد خاصی پیشروی کنند. در این حین اما جان ارامنه‌ای که در مسیر تردد عثمانی‌ها بودند در خطر بود، برای همین شاه عباس آن‌ها را به ایران آورد و در محله جلفا به آن‌ها پناه داد.

با سکونت ارامنه در محله جلفا، کم‌کم بناها و سازه‌های مختلفی از جمله مکان‌های مذهبی در این محله ساخته شد. ارمنستانی‌ها توانستند تا قرن 17 میلادی 24 کلیسای مختلف در محله جلفا بسازند اما حالا فقط 13 کلیسا در این محله باقی مانده و بقیه تخریب شده‌اند.

در گذشته در محله جلفا کلیسایی در قسمت جنوبی کلیسای وانک امروزی ساخته شده بود که به آن کلیسای هاکوب می‌گویند. ارمنی‌ها از این کلیسا به مدت 50 سال برای انجام اعمال دینی و آموزش کشیش‌ها استفاده می‌کردند. کلیسای هاکوب را می‌توان سنگ بنای کلیسای وانک امروزی دانست. از سال 1655 ساخت‌وساز کلیسای جدید وانک آغاز شد و طی 10 سال و در سال 1664 میلادی، تمام قسمت‌های آن را ساختند. از سال 1905 به بعد نیز توسعه بنای ساختمان کلیسای وانک اصفهان از سرگرفته شد و ساختمان‌های جدیدی را پیرامون آن بنا کردند.

معماری کلیسای وانک اصفهان

مساحت محوطه کلیسای وانک 8700 متر مربع است که 4 هزار متر آن را بناها و ساختمان‌های مختلف و مابقی محوطه را هم باغ کلیسای وانک در بر می‌گیرد. در زمان ساخت این کلیسا به‌جای استفاده از سنگ که مصالح اصلی ساخت بیشتر کلیساهاست، از آجر استفاده شده و روی آن‌ها را با کاشی‌هایی با طرح‌های فرشته‌های بالدار پوشانده شده است.

در ادامه این قسمت از مقاله بیشتر درباره معماری بنای این کلیسا صحبت می‌کنیم.

بخش داخلی کلیسای وانک

کلیسای وانک اصفهان

با ورود به این کلیسا دو اتاق مختلف می‌بینید که در گذشته از آن‌ها برای پذیرایی از مهمانان کلیسا استفاده می‌شده است اما با گذر زمان حالا یکی از آن‌ها به‌عنوان فروشگاه و دیگری به‌عنوان اتاق نگهبانی استفاده می‌شوند.

در این کلیسا دو گنبد هم می‌بینید که یکی کوچک و دیگری بزرگ‌تر است. گنبد کوچک در محل اجتماع مردم و گنبد بزرگ را هم در بالای محراب کلیسا بنا کرده‌اند. ظاهر گنبدهای کلیساها مخروطی است اما گنبد بزرگ این کلیسا به‌صورت گرد طراحی شده و روی آن نقاشی‌هایی از آدم‌وحوا و ماجرای خوردن سیب توسط حوا خودنمایی می‌کند.

وقتی به بخش ورودی کلیسای وانک نزدیک می‌شوید، یک برج ناقوس هم می‌بینید که 3 طبقه دارد و در طبقه وسط آن ساعتی بزرگ با وزن 300 کیلوگرم نصب شده است. وقتی این ساعت به همراه ناقوس‌ها به صدا در می‌آید، صدایی دلنواز و زیبا در تمام محله جلفا به گوش می‌رسد. این ناقوس 38 سال از ساخت بنای اصلی کلیسای وانک، در این مکان قرارگرفته و آن را با نام برج ساعت هم می‌شناسند.

نقاشی های کلیسای وانک

کلیسای وانک اصفهان

در محوطه داخلی کلیسای وانک گچ بری‌های بسیار زیبایی اعمال شده است. همچنین روی دیوارها هم نقاشی‌های چشم‌نوازی می‌بینید که روی بوم، پارچه، تخته یا روی دیوار و قطعات سنگی کشیده شده‌اند. معروف‌ترین نقاشی که در این کلیسا به چشمتان می‌خورد، نقاشی بهشت و جهنم کلیسای وانک است که در این مکان نگه‌داری می‌شود.

مجسمه های کلیسای وانک

کلیسای وانک اصفهان

مجسمه‌های نصب شده در محوطه کلیسا هم یکی از آن چیزهایی‌ست که توجه بساری از گردشگران را به خود جذب می‌کنند. این مجسمه‌ها یابودی از مشاهیر ارمنی بوده و به صورت نیم‌تنه ساخته شده‌اند. از جمله تندیس‌های این کلیسا می‌توان به تندیس مسروپ ماشتوتس که الفبای ارمنی را اختراع کرد یا خاچاطور کساراتسی که اسقف اعظم ارمنی‌ها هست، اشاره کرد. مجسمه‌های ورودی کلیسای وانک را شخصی به نام زاون آیوازیان طراحی کرده است.

جالب‌ترین مجسمه این کلیسا، مربوط به مجسمه‌ایست که عبا به تن کرده و چندین کتاب مختلف در دست دارد و در میدان روبروی کلیسا ساخته شده است. این مجسمه یادبودی از خاچاطور کساراتسی است که او را به‌عنوان موسس چاپخانه کلیسای وانک می‌شناسند.

بخش‌های مختلف کلیسای وانک

حالا می‌خواهیم بخش‌های مختلفی را که در طول زمان به کلیسای وانک اضافه شدند بررسی کرده و در موردشان توضیحاتی بدهیم:

موزه کلیسای وانک

کلیسای وانک اصفهان

یکی از بهترین موزه‌های ارامنه در کلیسا وانک قرار دارد که حدودا یک قرن پیش شخصی به نام طادئوس هونانیان آن را راه‌اندازی کرد. در موزه کلیسای وانک اصفهان اشیای مختلفی مثل نقاشی‌های تاریخی، کتب خطی و آثار قدیمی ارزشمند دیگری نگهداری می‌شوند. یکی از جالب‌ترین دیدنی‌های این موزه تار مویی است که روی آن جملاتی از تورات نوشته شده و بسیار جلب توجه می‌کند.

کتابخانه کلیسا وانک

اگر می‌خواهید با فرهنگ ارامنه آشنا شوید، می‌تونید به کتابخانه کلیسای وانک بروید که در سال 1884 راه‌اندازی شد. این کتابخانه در بخش شمالی کلیسا واقع شده و کتاب‌هایی با قدمتی بیش از 400 سال را در دل خود جای می‌دهد. به‌طور کلی در این کتابخانه 30 هزار نسخه کتاب مختلف وجود دارد و غیر ارمنی‌ها با توجه به شرایط ویژه‌ای می‌توانند از خدمات کتابخانه بهره‌مند شوند.

چاپخانه‌ی کلیسای وانک

چاپخانه کلیسای وانک اصفهان در سال 1630 میلادی و به دستور شخصی به نام خاچاطور کساراتسی راه‌اندازی شد. موسس این چاپخانه به همت خود و همراه‌هانش توانست وسایلی بسازد که به وسیله آن کتب و آثار مختلف را در این مکان چاپ کند. اما با این‌حال این چاپخانه از رونق افتاد. تا این‌که در سال 1844 مانوک هوردانانیان دستگاه چاپ مجهزی را به این چاپخانه ارسال کرد اما با این وجود باز هم حدودا 28 سال چاپخانه دست نخورده باقی ماند تا نهایتا در سال 1872 گریگوریس هوانسیان تصمیم به راه‌اندازی مجدد چاپخانه بگیرد.

اما در تقدیر چاپخانه کلیسای وانک چیزی جز نابودی نبود چون مخالفت‌های زیادی با این چاپخانه شد و در نهایت در دل آتش سوخت. حالا شما می‌توانید برای دیدن دستگاه چاپ آن به موزه وانک بروید.

عبادت‌گاه کلیسای وانک

عبادت‌گاه کلیسای وانک اصفهان شامل دو قسمت شبستان و محلی برای برگزاری مراسم‌های مذهبی می‌شود. این عبادت‌گاه با کاشی‌های رنگی جلا یافته و در بالای دیواره‌های آن نقش‌ونگارهایی زیبا از کتاب مقدس خودنمایی می‌کنند.

بنای یادبود شهدای نژادکشی ارامنه

کلیسای وانک اصفهان

به قسمت شمال غربی کلیسای وانک ارامنه اصفهان که بروید بنایی خاص با معماری خارق‌العاده چشمان‌تان را به خود می‌دوزد. این بنا یادبودی از شهدای نژادکشی ارامنه است که در سال 1975 برای سالگرد شصتم کشتار ارامنه به وسیله عثمانیان ساخته شد. هر ساله در روز 24 آوریل ارامنه به دور این سازه جمع می‌شوند و برای شهدای خود مراسم یادبود می‌گیرند.

ساختمان اداری کلیسای وانک

ارامنه اصفهان برای رسیدگی به امور اجتماعی خود ساختمانی اداری در کلیسای وانک ساختند تا تمامی امور ثبتی، مثل ولادت، وفات، ازدواج، شکایت‌های مختلف یا تنظیم سند در این ساختمان توسط ارمنی‌ها انجام می‌شود. شما می‌توانید ساختمان اداری کلیسای وانک اصفهان را در قسمت جنوبی محوطه کلیسا ببینید.


عکس کلیسای وانک

در این قسمت، تعدادی از عکس‌های کلیسای وانک در اصفهان را با شما به اشتراک خواهیم‌گذاشت، اما اگر می‌خواهید عکس‌های بیشتری از این جاذبه گردشگری اصفهان ببینید، عبارت «کلیسای وانک اصفهان» را در اینستاگرام جستجو کنید.

کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان
کلیسای وانک اصفهان

یوتراوز بازدید از کلیسای وانک را برایتان راحت می‌کند!

با یوتراورز دیگر مشکلی بابت سفر به اصفهان ندارید و برای همین بازدید از جاهای دیدنی مختلف این شهر مثل کلیسای وانک برایتان لذت‌بخش و راحت می‌شود. ما با ارائه بلیط هواپیما اصفهان و رزرو هتل‌های اصفهان کمک‌تان می‌کنیم تا با خیالی آسوده به شهر این شهر بروید و تا هر موقع که می‌خواهید، از گشت‌وگذار در این شهر لذت ببرید. 

پیشنهاد می‌کنیم نزدیک‌ترین هتل‌ها و اقامتگاه‌ها به کلیسای وانک مثل هتل چهل پنجره اصفهان یا هتل پارسیان کوثر اصفهان را رزرو کنید تا هر موقع که خواسته بتوانید به این کلیسا بروید. برای رزرو این هتل‌ها به‌صورت تلفنی هم می‌توانید با شماره 1548📞تماس بگیرید تا همکاران ما در واحد پشتیبانی یوتراوز، هتل موردنظرتان را برای شما رزرو کنند. 

سریع و سیر قطار بگیرخرید آنلاین







سوالات متداول

آدرس کلیسا وانک اصفهان کجاست؟

اصفهان، خیابان نظر شرقی، محله جلفا، کوچه آلفرد

آیا همه می‌توانند از کلیسای وانک بازدید کنند؟

بله، امکان بازدید عموم در کلیسای وانک در همه روزهای هفته از ساعت 8.30 تا 13.30 و 16 تا 18.30 وجود دارد.

هزینه ورودی کلیسای وانک چقدر است؟

برای ورود به کلیسای وانک گردشگران داخلی با 15 هزار تومان و گردشگران خارجی هم باید 50 هزار تومان بپردازند.

کلیسای وانک اصفهان باز است؟

بله؛ این کلیسا در اکثر روزهای سال باز است.

روزهای تعطیل کلیسای وانک چه روزهایی هستند؟

این کلیسا معمولا در روزهای عزاداری‌ مذهبی مسلمانان، مناسب‌های خاص مسیحیان و روز اول سال نو شمسی، تعطیل است.

نوشته های مشابه
دیدگاهتان را بنویسید
خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز