خانه های تاریخی تبریز
- ...
- ...
- تعداد کلمات
هروقت نام تبریز میآید احتمالا همه یاد جاذبههای این شهر نظیر پارک ائل گلی، بازار بزرگ و مقبرهالشعرا میافتیم. در حالی که خانههای تاریخی تبریز از بسیاری از جاهای دیدنی این شهر یک سروگردن بالاتر هستند. فقط کافیست یکبار از این مکانهای تاریخی دیدن کنید تا به حرف ما ایمان بیاورید!
خانههای تاریخی تبریز یکی از زیباترین جاهای دیدنی تبریز هستند. اگر به این شهر بروید و خانههای تاریخی آنجا را نبینید، حتماً پشیمان میشوید. در گوشه گوشه این خانهها که راه میروید، مثل این است که انگار دارید کتاب تاریخ تبریز را با هر قدم خود ورق میزنید. این تصور که زمانی در این خانهها افراد مشهوری زندگی میکردند، دیدن وسایل زندگیشان، معماری کهن و بسیار زیبای خانهها، همه و همه حس و حالی عجیب و خوشایندی به شما میدهند.
پس بیایید در این مطلب از مجله گردشگری یوتراوز با یکدیگر به صورت مجازی هم که شده به این خانهها برویم و و ببینیم چه اسراری درون آنها نهفته است. خانههای تبریز آنقدر زیبا و دیدنی هستند که اصلا بعید نیست بعد از خواندن این مقاله، به بهانه دیدن خانههای قدیمی و پرخاطره این شهر بلیط هواپیما به مقصد تبریز را بخرید و یک سفر بیادماندنی بسازید.
در این مطلب درباره خانه های تاریخی تبریز میخوانید:
- خانه شهریار تبریز
- خانه پروین اعتصامی تبریز
- خانه حریری تبریز
- خانه لاله ای تبریز
- خانه بهنام تبریز
- خانه امیرنظام گروسی تبریز
- خانه اردوبادی تبریز
- خانه حیدرزاده تبریز
- خانه ستارخان تبریز
- خانه گنجه ای زاده تبریز
- خانه مشروطه تبریز
- خانه صرافلار تبریز
خانه شهریار تبریز
«آمدی جانم به قربانت ... ولی حالا چرا؟»
همه ما با شنیدن نام استاد بزرگوار؛ شهریار این مصرع زیبای شعر او به خاطرمان میآید. البته که شهریار در زمان زندگیاش این شعر را برای معشوقش سروده بود؛ اما امروزه خانه شهریار چشم انتظار من و شما و گردشگران دیگر است. پس بیایید تا دیر نشده و شهریار عزیز از دستمان دلگیر نشده است، سری به خانه او بزنیم و احترام را به جای بیاوریم.
یکی از بناهای تاریخی تبریز خانه استاد شهریار است؛ خانهای آجری و قدیمی که گوشهگوشه آن از سالهای آخر عمر شهریار داستانها دارد. وقتی به این خانه تاریخی میروید، انگار که زمزمه صدای شهریار که اشعارش را با صدای بلند میخواند را میشنوید.
شهریار همیشه شخصیتی دوستداشتنی، جالب و پر رمز و راز بوده است؛ دیدن وسایل شخصی، لوازم زندگی، دست نوشتهها و کتابهای این شاعر ترک حس و حال خاصی دارد. وقتی به خانه استاد شهریار میروید، سه تار او را هم میببینید. خدا میداند که چه نغمهها و ترانههای پر احساسی با این سه تار توسط دستان هنرمند استاد نواخته شدهاند. خانه شهریار یکی از زیباترین جاهای دیدنی تبریز است که پیشنهاد میکنیم بازدید از آن را حتما در برنامه سفرتان بگنجانید.
- آدرس خانه شهریار: محله مقصودیه، خیابان ارتش جنوبی، کوچه مقصودیه
خانه پروین اعتصامی تبریز
پروین اعتصامی؛ شاعر بزرگی که همه ما از کودکی با نام او آشنا هستیم. در کتابهای مدرسه کودکیهایمان، همیشه نام این شاعر را میدیدیم و شعرهایش را میخواندیم. اما کدام از ما تا به حال خانهای که او در آن میزیسته را از نزدیک دیدهایم؟ خانهای زیبا و ساده که ابتدا وقتی وارد آن میشویم حوض زیبای وسط حیاط خانه و باغچههای آن نظرمان را جلب میکند. همینطور که جلو برویم، به ساختمان آجری زیبایی میرسیم با پنجرههای چوبی قدیمی و پردههای سفید که جلوه خاصی به ساختمان دادهاند.
ورودی ساختمان پلههایی دارد که مجسمه طلایی پروین اعتصامی در حالی که دیوان اشعارش را در دست دارد و در حال بالا رفتن از پلکان است، بر روی آنها دیده میشود. با دیدن این مجسمه یک لحظه احساس میکنید که انگار خود پروین اعتصامی است که همراه شما از پلهها بالا میرود! جالب است بدانید چیدمان داخل خانه تا حد امکان به سبک و سیاق قدیمی خود باقی مانده است تا حس نزدیکی بیشتری با حال و هوای آن زمان به ما بدهد.
خبر خوب اینکه خانه پروین اعتصامی به بازار و فروشگاههای فروش سوغاتی های تبریز هم نزدیک است. پس چه خوب میشود اگر با رفتن به این خانه تاریخی با یک تیر چند نشان بزنید و در میان مغازههای رنگارنگ اطراف آن قدم بزنید.
- آدرس خانه پروین اعتصامی: خیابان عباسی، جنب مسجد میرآقا، کوچه ساوجبلاغی، پلاک 6
خانه حریری تبریز
چیزی که در خانه حریری بسیار جلب توجه میکند، نقاشیهای دیواری این خانه است که به سبک دوران قاجار کشیده شدهاند. هر یک از این نقاشیها داستانی را برای شما حکایت میکند. مثلا نقاشیهای بیرون ساختمان داستانهایی مثل داستان یوسف و زلیخا را نشان میدهند. وقتی وارد این خانه شدید خیلی سر به زیر نباشید! گاهی هم سرتان را بالا بگیرید و مینیاتورکاری های زیبای سقف را ببینید و لذت ببرید. ترکیبی از نقش و رنگ و طرح، این خانه را به یک موزه زیبا و دیدنی تبدیل کرده است که نباید دیدن آن را از دست بدهید. پس تردید را کنار بگذارید با تهیه بلیط قطار خود را به این شهر دوستداشتنی برسانید و از خانه های تاریخی آن دیدن کنید.
- آدرس خانه حریری: خیابان تربیت، کوچه نورهاشمی، پلاک 132
خانه لاله ای تبریز
به یکی دیگر از زیباترین آثار تاریخی تبریز خوش آمدید: خانه لاله ای تبریز. اگر عاشق گلهای زیبای لاله هستید، جای درستی آمدهاید. حیاط این خانه پر از گلهای لاله قرمز است که دیدن آنها و عطر و بویشان حال شما را عوض میکند. عمارت دو طبقه این خانه هم که زیبایی خاص خود را دارد و در وسط حیاط دلبری میکند.
اگر به خانه لاله ای رفتید، حتماً چند دقیقه روی ایوان زیبای آن بنشیند و سرستونهای گچکاری شده زیبای آن را تماشا کنید. نشستن روی ایوان این خانه و تماشای زیباییهای آن بسیار آرامشبخش است.
- آدرس خانه لاله ای: خیابان ارتش جنوبی، کوچه صدر
خانه بهنام تبریز
اگر میخواهید یکی از قدیمیترین بناهای تاریخی تبریز را ببینید، به خانه بهنام بروید. این خانه اگرچه خیلی بزرگ نیست، اما همه زیباییهای خانه های تاریخی تبریز را یک جا در خود دارد. نقاشیهای زیبای روی دیوارها و سقف، پنجرههایی با شیشههای رنگی، گچبریهای هنرمندانه، معماری زیبای اندرونی و بیرونی، همه و همه دست به دست یکدیگر دادهاند تا شاهکاری چشمنواز را به وجود آورند. نمای ساختمان، طرحهای آجرکاری، آینه کاریها، آرایش حوضچه و باغچهها و... نیز به قدری زیبا هستند که نمیتوانید از آنها چشم بردارید. پس دیدن خانه بهنام را هم جزو اولویتهای خود در سفر به تبریز قرار دهید.
- آدرس خانه بهنام: ملاصدرا، خیابان ارگ جدید
خانه امیر نظام گروسی تبریز
اگر میخواهید یکی از بزرگترین خانههای تبریز را ببینید، به خانه امیرنظام گروسی بروید. زیبایی این خانه به قدری است که از دیدن آن خسته نمیشوید که هیچ، دلتان میخواهد دو چشم دیگر هم قرض بگیرید و چهارچشمی آن را تماشا کنید! وقتی وارد حیاط اندرونی و بیرونی با حوضها و باغچهها و گلها و درختان این خانه میشوید، مثل این است که وارد بهشتی زمینی شدهاید.
بازی نور خورشید با رنگهای پنجرهها در این عمارت بسیار دیدنی است! تابش نور خورشید بر شیشههای رنگی پنجرههای آن طرحهای رنگارنگ و زیبایی بر دیوارهای عمارت میآفرینند. چشمان شما در این خانه از دیدن گچبریهای زیبا و آینه کاریهای ظریف سیر نمیشود و هر بار دلتان میخواهد با دقت بیشتری نگاه کنید. صبر کنید؛ قبل از این که از اینجا خارج شوید سری هم به زیرزمین خانه بزنید و حوضخانه بزرگ و زیبای آن را از نزدیک ببینید.
- آدرس خانه امیرنظام گروسی: محله ششگلان، جنب بیمارستان کودکان، پشت مدرسه شیخ عطار
خانه اردوبادی تبریز
وقتی اسم خانه های تاریخی تبریز به گوشمان میخورد، یاد خانههای خشتی و آجری قدیمی می افتیم. اما یک خانه تاریخی وجود دارد که از آجر و سنگ ساخته شده است. بله؛ آن هم خانه اردوبادی تبریز است؛ خانهای با شکوه و 3 طبقه. این را هم بگوییم که این خانه از خانههای اعیانی زمان خود بوده است. پس اگر میخواهید ببینید اعیان آن زمان چطور زندگی میکردند، وقت را از دست ندهید.
- آدرس اردوبادی: خیابان ارتش جنوبی، پلاک 84
خانه حیدرزاده تبریز
در یکی از خیابانهای قدیمی تبریز خانهای سنتی خودنمایی میکند که جزو آثار تاریخی تبریز قرار گرفته است. نمیدانم این خانه چه دارد که در بدو ورود به آن حس سرزندگی و شادابی به شما دست میدهد. نورهای رنگی که از پشت پنجرههای چوبی کندهکاری شده به درون اتاقها میتابند، شما را غرق در حس هیجان و زیبایی میکنند. طاقهای آجرکاری شده را که رد کردید به حیاط با صفای آن میرسید، بعد به زیباترین اتاق عمارت که اتاق شاهنشین است وارد میشوید. البته که نمیشود از دیدن این همه هنر و زیبایی شگفت زده نشد!
- آدرس خانه حیدرزاده: خیابان مقصودیه، سمت جنوبی عمارت شهرداری تبریز
خانه ستارخان تبریز
ستارخان، بزرگ مردی که داستان مقاومت و رشادت او در دوران مشروطه را همه شنیدهایم. آشنایی با داستان ستارخان که یکی از بزرگمردان ایران است، برای هر ایرانی واجب است و چه جایی بهتر از خانه او برای شنیدن داستانش؟!
اگر به تبریز سفر میکنید حتماً به خانه ستارخان هم بروید و در عین حال با یک جستجو در اینترنت، داستان مقاومت او را بخوانید. خواندن این داستان در حالی که در حال و هوای خانه او هستید، حس و حال دیگری دارد. خواندن داستان سرگذشت ستارخان، آن هم در حالی که در خانه او حضور دارید، باعث میشود که با حال و هوای دیگری از آن خانه خارج شوید.
همانطور که خود ستارخان ماجراهای بسیار داشته است، خانهاش هم پر است از ماجراها و تخریبها و بازسازیها. قدمت این خانه به دوره قاجار برمیگردد؛ اما پس از درگذشت ستارخان، نیروهای روسی خانه او را تخریب کردند. سپس در دوران پهلوی اول این بنا بازسازی شد. پس در نتیجه میشود گفت که معماری این خانه در واقع متعلق به دوران پهلوی است. حیاطها، اصطبل و مطبخ این خانه در اثر هجوم سپاهیان تزار ویران شد؛ اما همان زوارهای رنگ و رو رفته چوبی که از آن باقی مانده است از تاریخی پرماجرا حکایت میکند.
- آدرس خانه ستارخان: خیابان شمس تبریزی، کوچه ستارخان غربی، پلاک 21
خانه گنجه ای زاده تبریز
این خانه زیبا و قدیمی که به رضا کنجهای زاده (روزنامه نگار و نماینده مجلس) متعلق بوده، اکنون تبدیل به دانشگاه هنر و معماری شده است. خوشا به حال دانشجویانی که در این چنین فضایی درس میخوانند. آن هم درس معماری! از وجب به وجب این خانه میشود درس هنر و معماری گرفت. خوشبختانه ورود به این بنا برای عموم آزاد است و شما هم میتوانید در سفر به تبریز زیبایی معماری این خانه را از نزدیک ببینید.
- آدرس خانه گنجه ای زاده: بلوار ملاصدرا، خیابان ارگ جدید واقع در محله مقصودیه
خانه مشروطه تبریز
مشروطه دورانی بسیار حیاتی و سرنوشت ساز برای ایران عزیزمان بود؛ داستان رشادتها، فداکاریها، و شجاعتهای بسیاری را در انقلاب مشروطه شنیدهایم. حالا جالب است بدانید که بسیاری از این داستانها از همین خانه منشا گرفتهاند: خانه مشروطه؛ خانهای که محل گردهمایی سران مشروطه و مشورت آنها بود. در همین خانه بود که اعلامیههای ضد حکومت قاجار چاپ میشد و به پخش میرسید. در همین خانه بود که ستارخان و باقرخان قدم گذاشتند و دورهای جدید برای ایران ساختند. در همین خانه بود که دورهای سرنوشت ساز از تاریخ ایرانمان رقم خورد.
پس اگر ایرانی هستید و به تاریخ پرماجرا مشروطه علاقهمندید، نمیشود که از این خانه بازدید نکنید. وسایل شخصی بزرگان مشروطه هنوز در این خانه باقی است؛ برای مثال میتوانید اسلحه کمری ستارخان را در همینجا ببینید و غرق در حس و حال ماجراهای آن زمان بشوید.
- آدرس خانه مشروطه: محله راسته کوچه، مقابل مسجد جامع تبریز
خانه صرافلار تبریز
این خانه که در قدیم به خاندان بزرگ صرافلار تعلق داشته، اکنون به نمایشگاه سفال تبدیل شده است. سفال همیشه هنری پر رمز و راز است؛ مادهای که وقتی آن را در دست میگیریم و ورز میدهیم، آرامش تمام وجودمان را فرا میگیرد. هنری که در آن فقط با استفاده از گل میشود از آن زیباییهای بینظیری خلق کرد.
اگر شما هم به هنر سفالگری علاقهمند هستید، دیدن خانه صرافلاری که این روزها نمایشگاه سفال است را از دست ندهید. علاوه بر زیبایی هنر سفالگری که در این خانه دیده میشود، حیاط و باغچه زیبای آن هم حس و حالی بسیار با صفا دارد و آدم را به گذشتههای دور میبرد.
- آدرس خانه صرافلار: خیابان علوی، کوچه صرافلار واقع در ایستگاه گرو
سخن آخر
در این مطلب تلاش کردیم تا شما را با معماری خانه های تبریز آشنا کنیم و از زیباترین خانه های تاریخی تبریز بگوییم. امیدواریم این مقاله توانسته باشد شما را برای بازدید از این آثار تاریخی، ترغیب کند.
وقتی برای گردش و دیدن آثار تاریخی به این شهر میروید، داشتن یک محل اقامت راحت باعث میشود که سفر بیشتر به دلتان بچسبد. مثلاً بعد از یک روز طولانی گردش و تفریح، خیالتان راحت خواهد بود که جایی مناسب و راحت برای استراحت دارید.
پس از همین حالا به سایت یوتراوز بروید و بهترین اقامتگاهها و هتل های تبریز را جستجو کنید. خیلی راحت از طریق سایت ما میتوانید هتلی که مناسب بودجهتان باشد را پیدا کنید و ترتیب رزرو یک اتاق را در آن بدهید. بسیاری از مسافران بدون داشتن محل اقامت و به خیال این که میتوانند در تبریز خانهای مبله یا اقامتگاهی خوشقیمت پیدا کنند، به تبریز میآیند؛ اما متاسفانه به علت شلوغی شهر و جمعیت زیاد مهمانان و گردشگران، دچار مشکل میشوند. یعنی یا سرشان بیکلاه میماند و یا باید ساعتهای زیادی از سفرشان را هدر بدهند و به دنبال محل اقامت بگردند. به همین خاطر ما همیشه به مسافران توصیه میکنیم که قبل از راه افتادن، اقامتشان را از طریق یوتراوز رزرو کنند و سپس با خاطر آسوده عازم یک سفر دلچسب شوند.
تیم پشتیبانی یوتراوز هم 24 ساعت شبانهروز و 7 روز هفته در کنار شما هستند تا به تمام سوالات شما پاسخ بدهند. برای ارتباط با این تیم متخصص، فقط کافیست با شماره 👈1548 👉 تماس بگیرید و دغدغههای خود را با آنها مطرح کنید.
سوالات متداول
بزرگترین خانه تاریخی تبریز کدام است؟
خانه امیرنظام گروسی یکی از بزرگترین خانه های تبریز است.
خانه لاله ای تبریز کجاست؟
خانه لاله ای در خیابان ارتش جنوبی و کوچه صدر قرار دارد.