روز جهانی هواپیمایی چه روزی است؟
- ...
- ...
- تعداد کلمات
هنوز هم معجزهی پرواز با هواپیما عجیب است. آری معجزه است نشستن روی صندلی یک وسیلهی نقلیهی بزرگ که با تمامی وزن و عظمتش از زمین جدا میشود و فاصلهها را با سرعتی حیرتآور طی میکند. هواپیمایی که امروز سوار آن میشویم روزی رویای بشر بوده است. آری هواپیما امروز رویای به حقیقت پیوستهای است که ما را در بالاترین سرعت از نقطهای به نقطهی دیگر کرهی زمین میبرد.
ماجرای هواپیما با تخیلات و تصورات و رویای برادران رایت شروع شد. آنها همیشه به این فکر میکردند که چطور میتوان وسیلهای ساخت که در آسمان پرواز کند و البته این پرواز همراه با یک انسان باشد. درواقع چطور انسان میتواند همانند یک پرنده پرواز کند؟ قطعاً پیش از آنها انسانهای زیادی به این نکته فکر کرده و حتی آزمایشهایی هم انجام دادند. مثل طراحیهایی که در سیاهمشقهای داوینچی دیده میشود، یا افراد دیگری که تا ساخت دستگاههایی که بتواند انسان را در هوا معلق نگه دارد پیش رفتند؛ اما این رؤیا توسط برادران رایت محقق شد و توانستند اولین هواپیمای موتوردار دنیا را بسازند و این صنعت را بهطور کامل بنیان گذاشتند تا توسط دیگر مهندسان تکمیل شود و برسد به امروزی که این صنعت روزبهروز در حال پیشرفت است و تبدیل به صنعتی بسیار مهم در جهان شده است. یوتراوز تو را با «روز جهانی هواپیمایی» که در بزرگداشت این رؤیای مهم است آشنا میکند.
در این مقاله دربارهی روز جهانی هواپیمایی میخوانید:
- آغاز روز جهانی هواپیمایی
- ایکائو چیست؟
- مزایای انتخاب روز جهانی هواپیمایی
- موضوعات روز جهانی هواپیمایی
- توسعهی پایدار در صنعت هواپیمایی جهان
- هواپیمایی کشوری و صنعت گردشگری
آغاز روز جهانی هواپیمایی
۷ دسامبر (۱۷ آذر) روز جهانی هواپیمایی است برای یادآوری مختصر و درعینحال مرتبط با همهی آنچه در طول قرنهای گذشته در این صنعت به دست آوردهایم. روز بینالمللی هواپیمایی در سال ۱۹۹۴ بهعنوان بخشی از فعالیتهای ۵۰ سالگی ایکائو تأسیس شد. درواقع سال ۱۹۹۶ و با ابتکار ایکائو و همینطور با کمک دولت کانادا، مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسماً ۷ دسامبر را بهعنوان روز بینالمللی هواپیمایی کشوری به رسمیت شناخت. این روز بهمنظور شناخت مزایای اجتماعی، اقتصادی و توسعهی هواپیمایی و سفرهای هوایی بینالمللی و همچنین گرامی داشت نقش ایکائو در ایمنی و کارایی در هواپیمایی جهانی برگزار میشود.
ایکائو چیست؟
ایکائو یا ICAO مخفف International Civil Aviation و به معنای سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری است. در سال ۱۹۴۴ در سازمان ملل متحد یک نهاد تخصصی ایجاد شد که بتواند بر حملونقل هوایی نظارت داشته باشد. البته این اتفاق در روز ۷ دسامبر این سال رخ داد. نام آن را سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری گذاشتند و قرار شد استانداردهای بینالمللی پرواز و همینطور مدیریت خطوط هوایی در سطح جهان را بر عهده بگیرد. با اینکه از این تاریخ این سازمان کار خود را آغاز کرد اما تازه سه سال بعد یعنی در سال ۱۹۴۷ به رسمیت شناخته شد! ایران یک سال بعد یعنی در سال ۱۹۴۸ به ایکائو پیوست. کمکم تمامی کشورها به ایکائو پیوستند و ایکائو دارای یک مقر دائمی در مونترال کانادا شد.
کمکم در ایکائو حقوق اساسی هوانوردی شکل گرفت و هر کشوری که عضو ایکائو بود موظف شد که این حقوق را رعایت کند. بهعنوانمثال فعالیت هوایی کشورها در محدودهی پرواز، یا قوانینی برای استفاده از محدودهی هوایی کشورهای دیگر و ردوبدل کردن کالا و مسافران، یا توجه به اقدامات صلحجویانه در صنعت هوایی، ایجاد نظم و امنیت در خطوط هوایی، رشد صنعت هوانوردی، توجه و حفاظت از محیطزیست و ... جزو حقوقی است که هر کشوری باید آن را رعایت کند.
مزایای انتخاب روز جهانی هواپیمایی
روزهای بینالمللی فرصتی است برای آموزش مردم درباره مورد موضوعات موردتوجه، بسیج نیروها و منابع مختلف برای رسیدگی به مشکلات جهانی و جشن گرفتن و تقویت دستاوردهای بشریت. درواقع خیلی از روزهای بینالمللی قبل از تأسیس سازمان ملل متحد به وجود آمدند اما سازمان ملل متحد با به رسمیت شناختن این روزها و ورود آنها به تقویم باعث شد تا آنها به ابزاری قدرتمند برای حمایت تبدیل شوند.
انتخاب یک روز جهانی با عنوان روز جهانی هواپیمایی باعث شد تا اهمیت حملونقل هوایی بیشازپیش آشکار شود؛ زیرا این حملونقل تأثیر بسیار زیادی بر توسعهی اجتماعی و اقتصادی دارد. حملونقلی که بالاترین سرعت را در جهان دارد میتواند انسانها را در کمترین زمان ممکن از نقطهای به نقطهی دیگر ببرد و همینطور کالاهای مختلف را. اینطور است که مرزها از بین میروند و جهان یکپارچه میشود. به همین خاطر حملونقل هوایی در دنیا بسیار مهم و تأثیرگذار است و وجود یک شبکهی حملونقل جهانی میتواند باعث بهبود این امر در سطح دنیا شود.
موضوعات روز جهانی هواپیمایی
اکنون اینطور شده است که هر چهار سال روز جهانی هواپیمایی به یک موضوع اختصاص پیدا میکند اما در دورههای قبل هم موضوعاتی برای هرسال انتخاب میشد تا در آن سال بتوان به آن پرداخت:
۱۹۹۵ هواپیما در زندگی ما
۱۹۹۶ استفاده از ماهوارهها برای ایمنسازی هواپیمایی کشوری
۱۹۹۷ افزایش ایمنی پرواز از طریق همکاری جهانی
۱۹۹۸ پرواز ایمن به قرن بیستویکم
۱۹۹۹ ارتقاء دوستی و تفاهم جهانی
۲۰۰۰ پیادهسازی SARP های ICAO کلید ایمنی و کارایی هواپیمایی
۲۰۰۱ پرواز بین ملتها - گفتگوی بین مردم
۲۰۰۲ صد سال پرواز باقدرت و با کنترل و پایدار
۲۰۰۳ به مدت شصت سال ... تنظیم استانداردهای هواپیمایی بینالمللی
۲۰۰۴ همکاری بینالمللی: راهحل چالشهای هواپیمایی جهانی
۲۰۰۵ سبزتر شدن پرواز - به حداکثر رساندن سازگاری بین توسعهی ایمن و نظم هواپیمایی کشوری و حفظ محیطزیست
۲۰۰۶ ایمنی و امنیت - اولین و همیشه در اولویت اصلی
۲۰۰۷ حملونقل هوایی جهانی - محرک توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی پایدار
۲۰۰۸ هواپیمایی فردا - دنیایی از فرصت برای کارکنان ماهر هواپیمایی
۲۰۰۹ شصتوپنج سال توانمندسازی جامعه جهانی از طریق هواپیمایی
۲۰۱۰ هواپیمایی ایمن و پایدار برای سیارهی ما
۲۰۱۱ کمک و همکاری برای حملونقل هوایی پایدار جهانی
۲۰۱۲ هواپیمایی: اتصال مطمئن شما با جهان
۲۰۱۳ در حال تکامل برای مقابله با چالشهای حملونقل هوایی قرن بیستویک
۲۰۱۴ همکاری درزمینهی پیشرفت هواپیمایی جهانی: هفتادسالگی کنوانسیون شیکاگو
۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ همکاری با یکدیگر طوری که هیچ کشوری خارج از این موضوع قرار نگیرد و به همین ترتیب موضوع سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ هفتادوپنجسالگی ایکائو است و هفتادوپنج سال اتصال جهان.
توسعهی پایدار در صنعت هواپیمایی جهان
نوآوری راه پیشرفت است. این برای همهی زمینههای تلاش بشر، ازجمله هواپیمایی صادق است و دقیقاً مانند گذشته وقتی صحبت از فناوریهای آینده میشود، هواپیمایی یک مبتکر اصلی و پذیرنده اولیه خواهد بود. نقش اصلی ICAO در حمایت از نوآوری هواپیمایی از طریق یک رویکرد ارزیابی و نظارتی، پاسخگو و پویا است که تحولات جدید را تشویق میکند و هماهنگی آنها را تسریع میکند تا این بخش بتواند از عملکرد و قابلیتهای جدید باورنکردنی برای پیشرفتهای بهروز استفاده کند. هوش مصنوعی، هواپیماهای بدون سرنشین و ... این فناوریها توسط جامعه جهانی بهعنوان نقشی محوری در دستیابی به اهداف توسعهی پایدار شناختهشده است.
هر چه صنعت هوایی روزبهروز به سمت پیشرفت حرکت کند باعث میشود تا اوضاع جهان نیز رو به بهبود رود، سفرها ایمنتر شود، محیطزیست سالمتر بماند و فاصلههای مکانی معضلی در برابر فعالیتهای بشری نباشد؛ زیرا حملونقل فیزیکی زمانی که سرعت بیشتری به خود بگیرد میتواند در اتصال جوامع به یکدیگر کمک فراوانی کند و اگر در راستای اهداف صلحجویانه به کار گرفته شود روز جهانی هواپیمایی میتواند روزبهروز بر کیفیت این امر بیفزاید.
هواپیمایی کشوری و صنعت گردشگری
تاثیر هواپیمایی کشوری بر توسعه صنعت گردشگری پوشیده نیست. پروازها همیشه نقش پررنگی در سفرها داشتهاند. زمانی نهچندان دور سفرهای هوایی تنها به قشری از جوامع اختصاص داشت که ازنظر مالی در شرایط بهتری قرار داشتند، اما با ایجاد مسیرهای هوایی ارزانقیمت، پروازهای چارتری و افزایش ناوگان هوایی، مسافرت هوایی به نوع متداولی از سفر تبدیل شد. صنعت هواپیمایی کشوری با جابهجایی گردشگران نقش مهمی در معرفی مقصدهای جهان ایفاء کردند. حالا سفر هوایی بیش از هرزمانی در دسترس ما قرار دارد و رویای سفر را بیش از هرزمانی برای انسان محقق ساخته است.
شاید اغراق نباشد اگر بگوییم بدون پرواز انسان خود را از هر مقصدی در جهان محروم میساخت. پرواز نه اینکه همهی سفر باشد اما یکی از ارکان سفر است و بدون آن دیدار با سرزمینهای دیگر شاید هنوز برای انسان یک رویای دور از دسترس بود.