ورود
 Kurdistan local cuisine

12 غذای محلی کردستان به همراه مواد لازم و دستور پخت

زمان برای مطالعه 5 دقیقه
  • ...
  • ...
  • تعداد کلمات

غذاهای محلی و سنتی بخش از فرهنگ‌ بومی یک مقصد محسوب می‌شوند. اگر به استان کردستان که این روزها جزو مقصدهای گردشگری محبوب در ایران است، سفر کردید حتما «غذاهای محلی کردستان ایران» را نوش‌جان کنید. مردمان شهرهای گوناگون استان کردستان این غذاهای خوشمزه محلی را با دستور پخت متفاوتی درست می‌کنند.

یکی دیگر از مقصدهای گردشگری پر رفت‌وآمد در ایران استان زیبای کردستان است که در غرب ایران واقع شده‌است. غذاهای محلی کردستان هم بسیار معروف هستند چون ظاهر و عطر و بوی این غذاها متفاوت است و سبزیجات تر و تازه در این غذاهای محلی به وفور یافت می‌شود دلیلش هم این است که کردستان در منطقه کوهستانی غرب ایران قرار دارد. آش‌ها و خورشت‌های گوناگون کردستان بسیار لذیذ و خوشمزه هستند و در شهرهای مختلف کردستان می‌توانید این غذاهای سنتی را نوش‌جان کنید. قطعا در سفرهای خانوادگی، رفتن به رستوران و دور هم غذا خوردن تجربه بسیار لذت‌بخشی است مخصوصا این که در کنار عزیزان خود غذاهای محلی را نوش‌جان کنید. غذاهای محلی بخش از «فرهنگ بومی» مردم در شهرهای مختلف کشورمان هستند. آشنایی با فرهنگ مردمان مهمان‌نواز کردستان هم جذابیت خودش را دارد. در این مقاله با یوتراوز همراه شوید تا با «غذاهای محلی کردستان ایران» آشنا شوید.

معرفی بهترین غذاهای محلی کردستان ایران:

خورشت ریواس کردستان

Kurdistan rhubarb stew

یکی از خورشت‌های خوشمزه محلی استان کردستان ایران، خورشت ریواس است. خود ریواس جزو آن دسته از گیاهان پرطرفدار در میان مردم است که همه عاشق طعم ترش آن هستند. خورشت ریواس هم مناسب افرادی است که طعم‌های ترش و ملس را دوست دارند. با توجه به این که استان کردستان در منطقه کوهستانی قرار دارد، دارای انواع و اقسام گیاهان به خصوص گیاهان خوراکی خوش‌عطر و طعم است.
ریواس هم در بین مردم این منطقه بسیار طرفدار است. برای درست کردن این خورشت خوشمزه علاوه‌بر ریواس به مواد دیگری همچون نعنا، گوشت گوسفندی، پیاز، نمک، فلفل و جعفری نیاز دارید. ابتدا پوست ریواس را جدا کنید بعد آن را همراه با گوشت، پیاز و روغن تفت دهید و در آخر فلفل، نمک، جعفری و نعنا را اضافه کنید و بگذارید خورشت حسابی جا بیفتد.

آش دانه کولانه یا آش دندانی کردستان

Ash dandoni Kurdistan

اگر یکی از اقوام یا دوستان شما اهل کردستان باشد، حتما شنیده‌اید که برای کودکان خود جشنی به مناسب رویش اولین دندان شیری برگزار می‌کنند که به آن «دانه کولانه» می‌گویند. آش دانه کولانه در فصل زمستان جزو غذاهای مرسوم در کردستان ایران است. مواد لازم آش دانه کولانه شامل نخود، لوبیا، عدس، گندم، مرزه‌ی خشک، قلم گوسفند، زردچوبه، نمک و فلفل قرمز است البته می‌توانید به جای قلم گوسفند از گوشت چرخ‌کرده به صورت قلقلی استفاده کنید.

قایرمه، کنگر سرخ‌کرده به سبک کردستان

ghayreme

قایرمه یکی از غذاهای معروف محلی استان کردستان ایران است. شاید برای اولین‌بار که ظاهر این غذا را ببینید، فکر کنید یک غذای فست‌فودی است اما قایرمه همان کنگر سرخ‌کرده است. باید بدانید کنگر جزو گیاهانی است که مردم حسابی برای آن سر و دست می‌شکنند و این گیاه فقط در ماه فروردین در بازار موجود است و در فصل‌های دیگر سال خبری از کنگر نیست.
کردستانی‌ها در فصل‌های دیگر سال برای درست کردن قایرمه از کرفس استفاده می‌کنند. مواد لازم برای تهیه این غذای لذیذ شامل کنگر یا کرفس، آب یا شیر، زعفران دم کرده، تخم مرغ، کره، زیره، روغن، بکینگ پودر، آرد، نمک و فلفل سیاه است.
برای درست کردن قایرمه باید کنگر را پوست کرده یا اگر کرفس دارید در سسی که درست کردید حسابی غوطه ور کنید تا کنگر شما خوشمزه‌تر شود و بعد کنگرها را سرخ کنید. قایرمه را با کته یا نان سرو کنید تا یک وعده غذایی کامل برای سفره شما باشد.

آش عدس بلغور کردستان

آش عدس بلغور جزو آش‌های معروف و پر طرفدار در استان کردستان است. اگر به سنندج یا دیگر شهرهای استان کردستان سفر کردید، حتما باید از این آش خوشمزه نوش‌جان کنید. همانطورکه از اسم این آش پیدا است، مواد اصلی آش بلغور شامل گندم و عدس است که در کنار این‌ها از موادی همچون سیب‌زمینی، ادویه‌جات، لیموترش و نعنا داغ هم استفاده می‌کنند.بعد از این‌که آش حسابی جا افتاد روی آش را با نعنا داغ تزئین کنید و چند قطره لیموترش تازه روی آن بریزید تا حسابی خوش‌عطر و طعم شود.

کباب کردی یا بریان کردی کردستان

kebab kordi

کباب کردی یا بریان کردی جزو غذاهای محلی است که در میان عشایر، دامداران و شکارچیان استان کردستان مرسوم است و معمولا این کباب لذیذ و خوشمزه را برای جشن‌ها و مهمانی‌های خود درست می‌کنند. برای درست کردن این غذا گوشت بره یا بزغاله چند ماهه را استفاده می‌کنند. ابتدا گوشت را به چند تکه بزرگ تقسیم می‌کنند و آن را به سیخ‌های آهنی یا چوبی می‌کشند و روی آتش کباب می‌کنند. البته برای درست کردن کباب کردی می‌توانید از گوشت شکار مانند کبک، تیهو و سایر پرندگان شکاری استفاده کنید.

خورشت گیلاخه کردستان

یکی دیگر از خورشت‌های معروف کردستان که با گیاه خوش‌عطر کوستان پخته می‌شود خورشت گیلاخه است که برای درست کردن این خورشت خوشمزه و مفید از گیاه گیلاخه استفاده می‌کنند. ظاهر این غذا شبیه قورمه سبزی است و مواد لازم برای درست کردن خورشت گیلاخه شامل پیاز، لوبیا قرمز، لیمو عمانی، گوشت، جعفری، تره و گشنیز است که می‌توانید این خورشت خوشمزه را همانند قرمه سبزی درست کنید. گیلاخه گیاهی است که منبع غنی فیبر به‌شمار می‌رود و بسیار برای بدن مفید است.

نان برساق کردستان

 burasgh;traditional bread of Kurdistanbursh

یکی از نان‌های محلی خوشمزه کردستان نان برساق است که این نان را در استان‌های دیگر مانند ایلام، لرستان و کرمانشاه هم درست می‌کنند. طعم این نان خوشمزه کمی شیرین است و به راحتی می‌توان نان برساق را در خانه برای صبحانه درست کرد. در ماه مبارک رمضان خانم‌های کرد با نان برساق سفره‌ی افطار خود را رنگین می‌کنند.
مواد لازم برای درست کردن نان برساق شامل شیر، شکر، آرد، تخم مرغ، روغن و بکینگ پودر است. حتی شما می‌توانید با موادی مانند توت‌ خشک، خرما، گردو و سبزیجات خشک این نان محلی را به صورت مغزدار درست کنید.

نان شلکینه کردستان

یکی دیگر از نان‌های محلی خوشمزه کردستان نان شلکینه است که در مهمانی‌های کردها قطعا این نان خوشمزه محلی را بر سر سفره خواهید دید. شلکینه نوعی شیرینی هم محسوب می‌شود. کردها با این نان خوشمزه محلی از مهمان‌های خود پذیرایی می‌کنند. خانم‌های کرد برای درست کردن شلکینه از وسیله‌ای به نام ساج استفاده می‌کنند که ظاهری شبیه ماهی‌تابه دارد و آن را روی آتش می‌گذارند و مواد نان را روی ساج پهن می‌کنند تا پخته شود.مواد لازم برای درست کردن شلکینه شامل آرد، شیر، روغن محلی، زرده تخم مرغ، شیره خرما یا انگو و زعفران دم‌کرده است است. عطر و بوی شلکینه هوش از سر شما می‌برد.

آش گزنه یا آش دوخین کردستان

یکی دیگر از آش‌های خوش عطر و طعم استان کردستان آش دوخین یا همان آش گزنه است که با وجود گیاهان کوهستانی این آش بسیار خوشمزه و مفید است. مواد اصلی این آش گندم و جو است که این مواد را در دوغ می‌پزند و در کنار آن از گیاهانی مانند پونه، گزنه و کاکوتی برای خوش‌طعم کردن آش استفاده می‌کنند.

کتلت دیزی کردستان

Kurdistan Daisy Cutlet

این غذا همان یک تیر و دو نشان است که می‌توان دیزی و کتلت را با هم نوش‌جان کرد. مواد کتلت همان موادی است که برای پخت دیزی استفاده می‌کنید، منتهی قبل از پختن دیزی باید حجم مواد بیشتری را در نظر بگیرید. خانم‌های کرد موادی که برای دیزی لازم است را بیشتر استفاده می‌کنند و در کنار آن به راحتی یک کتلت خوشمزه با همان مواد درست می‌کنند.

شیش کباب کردستان

اگر به استان کردستان سفر کردید، پیشنهاد می‌کنیم حتما شیش‌ کباب را نوش‌جان کنید چون یکی از کباب‌های محبوب و خوشمزه کردستان ایران، همین غذا است و در شهرهای مختلف کردستان به خصوص رستوران‌های گوناگون سنندج این غذا سرو می‌شود.
مواد اصلی این کباب شامل گوشت گوساله یا گوسفند است که قبل از کباب کردن، این گوشت را در مخلوط فلفل، نعنای تازه، زعفران، سیر، پیاز و روغن زیتون می‌خوابانند تا حسابی خوش‌عطر و طعم شود و بعد بر روی آتش، آن را به صورت تابه‌ای درست می‌کنند. طعم لذیذ شیش کباب را در سفر به کردستان حتما امتحان کنید.

کوکوی ترگ خانه گان کردستان

یکی دیگر از غذاهای محلی مخصوص استان کردستان کوکوی ترگ خانه گان است. این غذا مخصوص کردها است زیرا در استان کردستان نوعی تره پرورش داده می‌شود که ترگ خانه گان (یک نوع اسم محلی) نام دارد و میان مردم به نام کرفس آبی هم شناخته می‌شود. با این تره یک کوکوی خوشمزه درست می‌شود. از دیگر موادی که برای پخت این کوکو به کار می‌رود می‌توان به آرد، پیاز، تخم مرغ و ادویه‌جات اشاره کرد.

نوشته های مشابه
  • روز سپندارمذگان چه روزی است؟

    اگر عاشق گاه‌شماری‌های ایرانی هستید و به مراسم‌ها و یادبودهای تاریخ کهن ایرانی اهمیت می‌دهید، این کادر را به هیچ عنوان از ندهید، زیرا روز سپندارمذگان، روز زن و زمین یا همان روز عشق ایرانی امروزه بسیار نادیده گرفته شده و با ورود فرهنگ جشن روز ولنتاین به خودی خود این روز ارزشمند و پراهمیت که غنی از فرهنگ کهن ایرانی است، از مراسم‌های ایرانی حذف و به خاطرات سپرده شده‌است.

  • جشن سده، جشن باستانی هزارساله

    جشن سده یک جشن بزرگ ایرانی است که از دوران باستان برایمان به یادگار مانده است. این جشن هرساله به خصوص در شهرهای زرتشت‌نشین ایران برگزار می‌شود و مانند دیگر جشن‌های ایرانی آداب‌ورسوم مخصوص به خود را دارد. زمان برگزاری جشن سده، دهمین روز بهمن ماه است.

  • جشن میانه زمستان چه روزی است؟

    ایرانیان باستان از هر فرصتی برای جشن‌گرفتن و شکرگذاری به درگاه خدا، استفاده می‌کردند و برای هر فصل و ماهی، مراسم مخصوصی درنظرمی‌گرفتند. جشن میانه زمستان یکی از همین جشن‌های هزارساله است که کمتر کسی نام آن را شنیده و از آداب و آیین آن خبر دارد.

خرید راحت با اپلیکیشن یوتراوز